Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Czy montować zawory termostatyczne? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 9Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
budgie1 napisał » 2019-03-09 08:44 A co sądzicie o głowicach elektronicznych? Czytałem tylko na ten temat. Elektroniczne dokładniejsze i jeszcze maja mozliwość programowania dnia i godzin pracy. No niestety za wysokie progi na moje nogi. Rozmawiałem kiedyś z serwisantem z e-Coal gdzie polecał mi rozwiązanie głowic radiowych które można sterowac z aplikacji. To dopiero jest jazda. Natomiast chętnie też bym sie dowiedział jak to sie sprawdza w praktyce. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Miałem krótko zwykłe elektroniczne. Sensownie działają głowice z pid, a to spore koszty. Lepsze dobre gazówki
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Widziałem w necie po 5 dych.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Za 50zł nie kupisz takiej, o jakiej mówię.
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Domyślam się
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
To są np. Danfosy z serii RA 2000, np. RA 2996.
|
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Witam ponownie. Zamontowałem dziś na próbę siłownik do zaworu. Zobaczę co czas pokarze. Kolega okazał się łaskawy i stwierdził że jak będzie u mnie śmigał to się dogadamy. Ma leżeć to niech służy.
Tak więc próba nie strzelba i działam. Trochę z początku zamieszanie miałem ale teraz coś jakby się uspokoiło. I taka moja prośba. Może zerkniecie Panowie w wolnej chwili na układ i ustawienia jak to wygląda? Sugestie mile widziane. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Szkoda, że z forum pożegnał się nasz "Miodek" @vmilo, bo już by podsumował, kto Cię "pokarze"
![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
No tak dałem ciała. 🤫
Zastanawiam się czy nie zwiększyć temperatury zadanej na kotle bo długo dogrzewa pomieszczenie. A i czy te pięć stopni obniżonej temperatury po osiągnięciu zadanej w pomieszczeniu nie zmniejszyć na 3 bo przedtem jak dogrzał i po przymknięciu zawór zaczął otwierać to szybko się powrót schłodził poniżej 40. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zawór 4D z siłownikiem nie lubią skoków temp.na kotle , bo na każdą zmianę zawór automatycznie reaguje . Dlatego moja sugestia jest taka żeby zrezygnować z wszelkich "wodotrysków" typu programatory i temp.obniżone, a nawet palenia w automacie, który dodatkowo podbija temp. zadaną kotła
![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Tak też myślałem. Tylko na sztywno to jak się robi na zewnątrz ciepło to rozumiem że wtedy obniżasz tak jakby ręcznie. Zaletą że można to zrobić z kąd chcesz za pomocą aplikacji. Dobrze kombinuję.?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Bardzo dobrze
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Rozumiem że wtedy obniżona temperatura za zaworem ustawiasz na 0? I sterowanie pogodówką. Oczywi#cie metodą prób i błędów. A może orientacyjnie podasz jakie wstępnie ustawić wartości +10 i - 10 przy moich warunkach?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Najlepiej wychwycić wartości właśnie dla tych temp. ( -10 i 10st ) i dla 0 st ile za zaworem potrzeba żeby była odpowiednia temp.wew . Wiadomo jak przyświeci słońce może być inaczej od południa albo jak ostro "dmucha" na zewnątrz jak ostatnio
![]() ![]() PS. Ok , zaryzykuję może mnie nie zjedzą co niektórzy znawcy tematu , zostaw tak jak masz 40/50st ![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
A piec zostawić na zadanej 55 czy może lepiej podnieść na 60. Która temp przy 0 na zewnątrz jest lepsza to znaczy co przynosi lepszy efekt po kieszeni?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zostaw 55st wystarczy na obecne warunki , pomyśl nad przesiadką na Grupowe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Dzięki za informacje. Dziś nie bardzo mam jak obserwować to wszystko dlatego wielkich modyfikacji nie wprowadzę. Zobaczę po południu co się będzie działo. Na początek zmieniłem temperatury zadane w pomieszczeniach i obniżoną za zaworem.Rozumiem że ta wartości które przedstawiłeś : histerezy 0,2 w pomieszczeniach i obniżona za zaworem to dopiero po przejściu na grupowe i pogodówkę. Czy może coś zmienić zmienić teraz? U mnie bardzo szybko przechładza się wszystko bo mam nieocieplony dom i grube rury i odwrotnie dlatego cały czas boję się że zimny powrót zaleje mi piec jak wczoraj kiedy zawór otworzył się na na zadane otwarcie. 70%.
|
|||
|
||||
Pink01
![]() |
leON22 napisał » 2019-03-12 23:57 Siłownik zaworu mieszającego od tego jest żeby niwelować skoki temperatury kotła i na instalację podawać zawsze mniej więcej tą samą, zadaną temperaturę bez względu na aktualną temperaturę kotła. O ile oczywiście aktualna temperatura kotła jest wyższa od zadanej za zaworem. Dlatego nie ma większego sensu montaż siłownika na instalacji współpracującej z kotłem którego sterownik potrafi utrzymać temperaturę zadaną bez większych uchybów, bo wtedy za mieszaczem na instalację idzie i tak mniej więcej zawsze tyle samo, więc do czego miałby służyć siłownik?. No chyba że planujemy jakieś okresowe obniżenia i podwyższenia temperatury zadanej za zaworem - wtedy ma sens zainstalowanie siłownika również i do współpracy z takim stabilnie pracującym kotłem. Natomiast na instalacjach współpracujących z kotłami które mają duże oscylacje temperatury zastosowanie siłownika zaworu jest jak najbardziej celowe . Służy temu, żeby pomimo zmian temperatury na kotle na instalację szło zawsze mniej więcej tyle samo. Pozwolę sobie wobec powyższego nie zgodzić się z wytłuszczonym zdaniem z cytatu. Siłowniki zaworów mieszających są wręcz dedykowane do instalacji współpracujących z kotłami o dużych wahaniach temperatur.
Zawór 4D z siłownikiem nie lubią skoków temp.na kotle , bo na każdą zmianę zawór automatycznie reaguje . Dlatego moja sugestia jest taka żeby zrezygnować z wszelkich "wodotrysków" typu programatory i temp.obniżone, a nawet palenia w automacie, który dodatkowo podbija temp. zadaną kotła ![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pink01 możesz się nie zgadzać, stwierdziłem tylko" jasno i wyraźnie " fakt jak reaguje zawór z siłownikiem na nagłe wahania temp. kotła i co zrobić żeby temu zapobiec. Oczywiście nie negując montażu takiego zestawu, który osobiście mam I zawsze będę polecał w celu stabilizacji pracy instalacji
![]() |
|||
|
||||
Pink01
![]() |
On tak ma reagować na zmiany temperatur kotła. Od tego jest. I po to się go montuje żeby tak reagował. Nie montuje się siłownika po to żeby następnie na siłę stabilizować temperaturę kotła i nie pozwalać pracować siłownikowi. No chyba że ktoś lubi posiadać w instalacji zbędne ozdoby.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 9Następna stronaOstatnia strona | ||||