Forum eCoal.pl v3.5 Czy montować zawory termostatyczne? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 9Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Mnie ciekawi tylko tak wysoki powrót w Twojej instalacji przy braku dodatkowej pompy ? Jak to jest zrobione ? W jakiej pozycji obecnie znajduje się zawór 4D ? Skoro ochronę masz realizowaną przez zawór 4D to tak ustaw, zamiast pompa mieszającą, bo wprowadzasz ludzi w błąd
![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Jak już pisałem wcześniej układ jest dokładnie taki jak na schemacie. Zawór mam w tej chwili ustawiony na podziałce na 2-ce. W ustawieniach zaawansowanych jako ochrona powrotu mam pompa miszająca. Zawór 4 drożny ustawiam recznie. Mam tylko podpiętą czujkę aby wiedzieć w aplikacji jaką mam temperaturę za zaworem. Tak samo jak w pozostałe czujniki są tylko podglądowe. Nie mogę dołożyć na schemacie czegoś czego nie ma. Więc ochronę powrotu załatwia zawór 4 drożny sterowany ręcznie i cały czas pracująca pompa mieszająca. (pompka CO1) .Dlatego też zwór cału czas pokazuje 100% otwarcia. Jeżeli zmienię to na pompę dodatkową nie będę widział temperatury za zaworem. Zdaję sobie sprawę że może to wprowadzać w błąd ale nie moge zmienić wartości procentowej otwarcia zaworu przez siłownik bo go nie ma. No chyba że jest jakiś sposób o którym nie poinformował mnie monter i serwisant z e-Coal.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Zadaną za zaworem ustaw 35 i % spadną
![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
verb napisał » 2019-03-06 15:07 Zadaną za zaworem ustaw 35 i % spadną ![]() Otóż to. Tak mi też powiedzieli. Wiem że wprowadza w błąd ale przecież nie bedę za każdym razem jak przekręceł zaworem zmieniał wartość w aplikacji. Ja wiem o co chodzi i jak ktoś potrzebuje informacji to chętnie udzielam. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Chodzi mi o ustawienie ochrona powrotu - zawór 4D tak powinieneś ustawić w zaawansowanych o nic więcej mi nie chodzi, a nie pompa mieszającą, której nie masz :(
![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
leON22 napisał » 2019-03-06 15:18 Chodzi mi o ustawienie ochrona powrotu - zawór 4D tak powinieneś ustawić w zaawansowanych o nic więcej mi nie chodzi, a nie pompa mieszającą, której nie masz :( ![]() A rozumiem. Tak mi ustawili to tak mam. A nie zmieni to nic w układzie? To znaczy nie wyłączy pompy CO1 lub coś w tym rodzaju? Bo jetsem poza domem i nie chciałbym zamieszania. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nic nie zmieni tylko ustawienia będą czytelne i adekwatne do rzeczywistych w Twojej instalacji
![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
leON22 napisał » 2019-03-06 15:32 Nic nie zmieni tylko ustawienia będą czytelne i adekwatne do rzeczywistych w Twojej instalacji ![]() Zmieniłem ale na schemacie nic sie nie zmieniło. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Bo i po co , teraz w ustawieniach jest OK
![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
leON22 napisał » 2019-03-06 16:18 Bo i po co , teraz w ustawieniach jest OK ![]() ![]() Musiałem zmienić spowrotem gdyż. Jeżeli w zaawansowanych ustawiłbym jako ochrona powrotu zawó 4 drożny a zawór nie ma siłownia to nie ma ochrony powrotu. Nie ma ochrony powrotu gdyż załącza ie pomp jest ustawione z kolei na 40C wniosek taki że jeżeli temperatura powrotu spada poniżej 40C układ staje. Dlatego tak ustawił monter. Nie fachowo opisane ale robotę robi. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Krzysiu nie obraź się jaki monter taki użytkownik
![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
leON22 napisał » 2019-03-06 21:28 Krzysiu nie obraź się jaki monter taki użytkownik ![]() ![]() Nie no spoko. Jak bym wszystko wiedział to bym na forum nie siedział. To znaczy że jak temperatura załączanie pompy ustawiona jest na 40C a ja zmienię tak jak mówiłeś w zaawansowanych na ochronę przez zawór 4 drożny to jak spadnie powrót poniżej 40C to pompa CO1 nie zatrzyma się? Jeżeli tak to zaraz zmieniam😉👍. Monter dobry tylko ja chciałem po kosztach. To mam za swoje. Teraz siedzę na forum i kombinuję ale ma to swoje bo na następny sezon już będę miał troch~ waszej wiedzy i swojego doświadczenia😂 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Niby dlaczego ma się zatrzymać ? Monter Ci tak powiedział , czy sam to wymyśliłeś
![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
leON22 napisał » 2019-03-07 06:53 Niby dlaczego ma się zatrzymać ? Monter Ci tak powiedział , czy sam to wymyśliłeś ![]() ![]() No tak. Już wiem. Monter dobrze powiedział tylko ja źle zrozumiałem. Wszystko w porządku. Masz pełną rację. Wczoraj rozmawiałem z kolegą który ma luźny siłownik i pożyczyłby mi go do testu. Pewnie powiecie że kombinuję ale zastanawiam się czy nie sprawdzić jak to będzie działać w moim układzie. Skoro mam taką możliwość to pewnie zanim założę zawory może warto sprawdzić. Ma to sens co kombinuję? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kolega ma wypożyczalnię napędów, czy sam wyp.... a teraz liczy że ktoś łyknie badziewia ? Pożycz, zamontuj. I do kolejnej zimy rozkminiaj, czego to nie działa. |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
verb napisał » 2019-03-07 08:39 Kolega ma wypożyczalnię napędów, czy sam wyp.... a teraz liczy że ktoś łyknie badziewia ? Pożycz, zamontuj. I do kolejnej zimy rozkminiaj, czego to nie działa. 😂 No tak. Nie był do końca zadowolony. dodane 2019-03-09 06:13Miałem jakiś czas na przemyślenie tematu a teraz pora działać i doszedłem do wniosku że jednak założę zawory termostatyczne zamiast siłownika na zawór 4 drożny Jedna rzecz tylko budzi moje wątpliwości nadal. Czy przy mojej instalacji wykonanej z rur stalowych jak wiadomo o dużych przekrojach i grzejnikach blaszanych żeberkowych będą się sprawdzały te które zakupiłem( FERRO i DIAMONDS ) ? Czy konieczne będzie zastosowanie tych zaworów o zwiększonym przepływie? Zdaję sobie sprawę że nikt nie jest wróżką ale może ma takie doświadczenia. dodane 2019-03-09 06:36 ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Będą działać. To używki ?
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Co prawda, nie jest I liga producentów zaworów, ale powinny dać radę
![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
verb napisał » 2019-03-09 07:53 Będą działać. To używki ? Tak używki po jednym sezonie. Facet je zdemontowal z pomieszczeń gdzie zakładał podłogowe ogrzewanie dlatego mam ich tylko 5 a 6 będę zmuszony dokupić. Odpuszczam tylko w łazienkach na parterze i pietrze tak jak radziliście. Decyzja była trudna bo siłownik tylko klik i jest założony a tu więcej pracy jednak jak ma to przyniesc efekt porządany to może warto. |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
A co sądzicie o głowicach elektronicznych?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 9Następna stronaOstatnia strona | ||||