Forum  eCoal.pl v3.5  Czy montować zawory termostatyczne? Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 8Next pageLast page
2019-03-06 13:19
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1
Mnie ciekawi tylko tak wysoki powrót w Twojej instalacji przy braku dodatkowej pompy ? Jak to jest zrobione ? W jakiej pozycji obecnie znajduje się zawór 4D ? Skoro ochronę masz realizowaną przez zawór 4D to tak ustaw, zamiast pompa mieszającą, bo wprowadzasz ludzi w błąd W takim przypadku tylko termostaty, bo zawór miałby problem z utrzymaniem temp. zadanej dla obwodu CO i ochrony powrotu jednocześnie :(
2019-03-06 15:03
  krzych_boch-og20 Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
Jak już pisałem wcześniej układ jest dokładnie taki jak na schemacie. Zawór mam w tej chwili ustawiony na podziałce na 2-ce. W ustawieniach zaawansowanych jako ochrona powrotu mam pompa miszająca. Zawór 4 drożny ustawiam recznie. Mam tylko podpiętą czujkę aby wiedzieć w aplikacji jaką mam temperaturę za zaworem. Tak samo jak w pozostałe czujniki są tylko podglądowe. Nie mogę dołożyć na schemacie czegoś czego nie ma. Więc ochronę powrotu załatwia zawór 4 drożny sterowany ręcznie i cały czas pracująca pompa mieszająca. (pompka CO1) .Dlatego też zwór cału czas pokazuje 100% otwarcia. Jeżeli zmienię to na pompę dodatkową nie będę widział temperatury za zaworem. Zdaję sobie sprawę że może to wprowadzać w błąd ale nie moge zmienić wartości procentowej otwarcia zaworu przez siłownik bo go nie ma. No chyba że jest jakiś sposób o którym nie poinformował mnie monter i serwisant z e-Coal.
2019-03-06 15:07
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zadaną za zaworem ustaw 35 i % spadną Ino po co... żeby ładniej wyglądało ?
2019-03-06 15:12
  krzych_boch-og20 Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2019-03-06 15:07
Zadaną za zaworem ustaw 35 i % spadną Ino po co... żeby ładniej wyglądało ?

Otóż to. Tak mi też powiedzieli. Wiem że wprowadza w błąd ale przecież nie bedę za każdym razem jak przekręceł zaworem zmieniał wartość w aplikacji. Ja wiem o co chodzi i jak ktoś potrzebuje informacji to chętnie udzielam.
2019-03-06 15:18
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1
Chodzi mi o ustawienie ochrona powrotu - zawór 4D tak powinieneś ustawić w zaawansowanych o nic więcej mi nie chodzi, a nie pompa mieszającą, której nie masz :( 
2019-03-06 15:26
  krzych_boch-og20 Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-03-06 15:18
Chodzi mi o ustawienie ochrona powrotu - zawór 4D tak powinieneś ustawić w zaawansowanych o nic więcej mi nie chodzi, a nie pompa mieszającą, której nie masz :( 

A rozumiem. Tak mi ustawili to tak mam. A nie zmieni to nic w układzie? To znaczy nie wyłączy pompy CO1 lub coś w tym rodzaju? Bo jetsem poza domem i nie chciałbym zamieszania.
2019-03-06 15:32
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1
Nic nie zmieni tylko ustawienia będą czytelne i adekwatne do rzeczywistych w Twojej instalacji  
2019-03-06 15:34
  krzych_boch-og20 Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-03-06 15:32
Nic nie zmieni tylko ustawienia będą czytelne i adekwatne do rzeczywistych w Twojej instalacji  

Zmieniłem ale na schemacie nic sie nie zmieniło.
2019-03-06 16:18
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1
Bo i po co , teraz w ustawieniach jest OK Na przyszłość nie będą wprowadzały pomagających w błąd i to tyle
2019-03-06 19:56
  krzych_boch-og20 Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-03-06 16:18
Bo i po co , teraz w ustawieniach jest OK Na przyszłość nie będą wprowadzały pomagających w błąd i to tyle

Musiałem zmienić spowrotem gdyż. Jeżeli w zaawansowanych ustawiłbym jako ochrona powrotu zawó 4 drożny a zawór nie ma siłownia to nie ma ochrony powrotu. Nie ma ochrony powrotu gdyż załącza ie pomp jest ustawione z kolei na 40C wniosek taki że jeżeli temperatura powrotu spada poniżej 40C układ staje. Dlatego tak ustawił monter. Nie fachowo opisane ale robotę robi. 
2019-03-06 21:28
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1
Krzysiu nie obraź się jaki monter taki użytkownik Siłownik nie ma tu nic do rzeczy  
2019-03-06 21:43
  krzych_boch-og20 Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-03-06 21:28
Krzysiu nie obraź się jaki monter taki użytkownik Siłownik nie ma tu nic do rzeczy  

Nie no spoko. Jak bym wszystko wiedział to bym na forum nie siedział. To znaczy że jak temperatura załączanie pompy ustawiona jest na 40C a ja zmienię tak jak mówiłeś w zaawansowanych na ochronę przez zawór 4 drożny to jak spadnie powrót poniżej 40C to pompa CO1 nie zatrzyma się? Jeżeli tak to zaraz zmieniam😉👍. Monter dobry tylko ja chciałem po kosztach. To mam za swoje. Teraz siedzę na forum i kombinuję ale ma to swoje bo na następny sezon już będę miał troch~ waszej wiedzy i swojego doświadczenia😂
2019-03-07 06:53
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1
Niby dlaczego ma się zatrzymać ? Monter Ci tak powiedział , czy sam to wymyśliłeś   Pompa CO1 dopiero się wyłączy , jak spadnie temp.zadana na kotle poniżej 40st , a nie na powrocie
2019-03-07 07:29
  krzych_boch-og20 Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-03-07 06:53
Niby dlaczego ma się zatrzymać ? Monter Ci tak powiedział , czy sam to wymyśliłeś   Pompa CO1 dopiero się wyłączy , jak spadnie temp.zadana na kotle poniżej 40st , a nie na powrocie

No tak. Już wiem. Monter dobrze powiedział tylko ja źle zrozumiałem. Wszystko w porządku. Masz pełną rację. 
Wczoraj rozmawiałem z kolegą który ma luźny siłownik i pożyczyłby mi go do testu. Pewnie powiecie że kombinuję ale zastanawiam się czy nie sprawdzić jak to będzie działać w moim układzie. Skoro mam taką możliwość to pewnie zanim założę zawory może warto sprawdzić. Ma to sens co kombinuję?
2019-03-07 08:39
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Kolega ma wypożyczalnię napędów, czy sam wyp.... a teraz liczy że ktoś łyknie badziewia ?
Pożycz, zamontuj. I do kolejnej zimy rozkminiaj, czego to nie działa.
2019-03-09 06:36
  krzych_boch-og20 Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2019-03-07 08:39

Kolega ma wypożyczalnię napędów, czy sam wyp.... a teraz liczy że ktoś łyknie badziewia ?
Pożycz, zamontuj. I do kolejnej zimy rozkminiaj, czego to nie działa.

😂 No tak. Nie był do końca zadowolony. 
dodane 2019-03-09 06:13Miałem jakiś czas na przemyślenie tematu a teraz pora działać i doszedłem do wniosku że jednak założę zawory termostatyczne zamiast siłownika na zawór 4 drożny Jedna rzecz tylko budzi moje wątpliwości nadal. Czy przy mojej instalacji wykonanej z rur stalowych jak wiadomo o dużych przekrojach i grzejnikach blaszanych żeberkowych będą się sprawdzały te które zakupiłem( FERRO i DIAMONDS ) ? Czy konieczne będzie zastosowanie tych zaworów o zwiększonym przepływie?  Zdaję sobie sprawę że nikt nie jest wróżką ale może ma takie doświadczenia. 


dodane 2019-03-09 06:36
2019-03-09 07:53
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Będą działać. To używki ?
2019-03-09 08:03
  budgie1 Posts: 406 Ostrzeżenie: 0
Co prawda, nie jest I liga producentów zaworów, ale powinny dać radę
2019-03-09 08:15
  krzych_boch-og20 Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2019-03-09 07:53
Będą działać. To używki ?

Tak używki po jednym sezonie. Facet  je zdemontowal z pomieszczeń gdzie zakładał podłogowe ogrzewanie dlatego mam ich tylko 5 a 6 będę zmuszony dokupić. Odpuszczam tylko w łazienkach na parterze i pietrze tak jak radziliście.
Decyzja była trudna bo siłownik tylko klik i jest założony a tu więcej pracy jednak jak ma to przyniesc efekt porządany to może warto.
2019-03-09 08:44
  budgie1 Posts: 406 Ostrzeżenie: 0
A co sądzicie o głowicach elektronicznych?
First pagePrevious page3 / 8Next pageLast page
Users on-line: bronekw, darekkonsek, eugpac, ferdyn76, jarek1969, jczumal, klimosz35, lan123, nicpol, parada, peterkaaa, polradwan, robert10, sarge861

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more