Forum  eCoal.pl v3.5  Czy montować zawory termostatyczne? Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 8Next pageLast page
2019-03-05 12:49
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Czytałeś opis tych ze zwiększonym przepływem ? Jesteś pewien, że ich potrzebujesz ? Porządne zestawy Danfossa kupisz poniżej stówki, i będą działać elegancko. Warunek poprawnego działania, to wystarczająca temp na zasilaniu, nic więcej.
2019-03-05 12:57
  krzych_boch-og20 Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2019-03-05 12:32
Dajcie chłopu spokój. Wypytuje bo nie chce błędu popełnić, i nawet to rozumiem. Niech przejdzie tę swoją "ścieżkę zdrowia" hehe...

Dzięki VERB za poparcie i pomoc. W końcu kto pyta nie błądzi a uzbierać osprzętu do CO to nie jest problem i tu już nie chodzi o koszty tylko o same przeróbki tego wszystkiego czas i nerwy. Kto chce to pomoże i doradzi kto nie chce nie musi sie wypowiadać. I fajnie że jest takie forum gdzie można dowiedzieć się coś właśnie od osób które już przeszły tą ścieżką zdrowia. A może i przez moją dociekliwość ktoś skorzysta. 
2019-03-05 13:31
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Napiszę jeszcze, że nie znam nikogo kto zdecydował się na termostaty i narzeka.
Za to znam osoby, które nie do końca są zadowolone ze sterowania komfortem, za pomocą 4D.

Decyzja jest zawsze po Twojej stronie. W Twoim układzie może być kłopot z utrzymaniem odpowiedniej temp powrotu, chyba że masz w łazience drabinki, które pracują zawsze. Możesz też zostawić 4D, i utrzymując odpowiednio wysoką temp zadaną CO, dostarczać do układu odpowiednio ciepłą wodę, a jednocześnie chronić powrót. Ale zakup siłownika mija się z celem - będzie bruździł.
2019-03-05 14:23
  oxalis3 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
krzych, a czy znasz przyczynę niedogrzania lub przegrzania pomieszczeń oraz czy podjąłeś jakieś kroki np. regulację przepływów w swojej instalacji.
2019-03-05 14:51
  krzych_boch-og20 Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
oxalis3 napisał » 2019-03-05 14:23
krzych, a czy znasz przyczynę niedogrzania lub przegrzania pomieszczeń oraz czy podjąłeś jakieś kroki np. regulację przepływów w swojej instalacji.

Opisałem instalację w pierwszym poście. Co do przepływów to reguluję na tę chwilę na części kaloryferów zaworami starego typu i tu nie ma problemu a te na których nie ma zaworów grzeją cały czas i jest  wszystko ok. Wszystko ok  jeżeli jest stała temperatura na zewnątrz i wewnątrz lub byłbym w domu. Mi głównie o to chodzi aby w takim okresie jak teraz gdzie na zewnątrz temperatura jest zmienna mieć w domu w miarę przyzwoitą temperaturę. I jak już pisałem reguluję ja zaworem 4 drożnym ręcznie ale gdy wychodzę do pracy i rano jest przyzwoicie to jak wracam w pomieszczeniach od południa już jest przegięcie a od północy bez zmian. Jak zmniejsze na zaworze 4 drożnym to zmniejsze wszędzie i po jakimś czasie od południa jest ok a od północy juz wtedy zimno. I znowu latam do kotłowni aby zwiększyć temperaturę i tak w kółko. Co za tym idzie piec nie chodzi stabilnie i żadnych oszczędności nie ma. Dlatego moje pytanie było czy jak założę zawory w częci pomieszczeń które przez dzień sie nagrzewają zbytnio to nie będę musiał co chwilę regulować na zaworze 4 drożnym. Ot cały mój problem. Jednak z tego co widze to zawory termostatyczne albo wcale albo wszędzie. Tak wiec przyczyna to słońce od południa a zimno od północy. 
2019-03-05 15:19
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Ogólnie zasada jest taka że co za dużo to niezdrowo, bo będzie się to gryzło :( Chociaż wszystko można ustawić tylko wymaga to więcej obserwacji i zabawy Jak już pisałem wyżej dla mnie sprawdza się zawór 4D z siłownikien ( brak zaworów termost.) Siłownik do zaworu 4d wcale nie jest taki drogi. Natomiast komfort jest taki, że możesz sobie z dowolnego miejsca, bez biegania do kotłowni, obniżyć albo podwyższyć temp. w domu za pomocą aplikacji mobilnej Można również sterować tzw. pogodówką ( odpowiednio i ustawiona krzywa grzania temp. za zaworem 4D dla temp. - 10st /+10st na zewnątrz ) oczywiście wybór należy do Ciebie  
2019-03-05 17:58
  krzych_boch-og20 Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-03-05 15:19
Ogólnie zasada jest taka że co za dużo to niezdrowo, bo będzie się to gryzło :( Chociaż wszystko można ustawić tylko wymaga to więcej obserwacji i zabawy Jak już pisałem wyżej dla mnie sprawdza się zawór 4D z siłownikien ( brak zaworów termost.) Siłownik do zaworu 4d wcale nie jest taki drogi. Natomiast komfort jest taki, że możesz sobie z dowolnego miejsca, bez biegania do kotłowni, obniżyć albo podwyższyć temp. w domu za pomocą aplikacji mobilnej Można również sterować tzw. pogodówką ( odpowiednio i ustawiona krzywa grzania temp. za zaworem 4D dla temp. - 10st /+10st na zewnątrz ) oczywiście wybór należy do Ciebie  

Rozumiem że w sytuacji regulacji za pomocą pogodówki muszę zaistalować siłownik. A czy da się sterować temperaturą na piecu przy pomocy pogodówki i ręcznym ustawieniu zaworu 4 drożnego? Jeżeli była by taka możliwość to przy ustawieniach jakie mam na wieczór piec mi zmniejszy temperaturę grzania w dzień ? To by było dobre zanim pozmieniam zawory lub założę siłownik.  Pewnie za dużo kombinuję ale biorę pod uwagę każdą możliwość. teraz mogę za pomocą aplikacji  obniżyć zadaną temperaturę na piecu bez ruszania zaworu 4 drożnego ale z automatu i temperatura powrotu leci na dół. a potem jak podniosę znowu dogrzewa to może pogodówka by mogła to robić sama? Ale co wtedy z ochroną powrotu? Mam założony czujnik zewnętrzny ale nie kumam z tą krzywą.
2019-03-05 18:20
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Bez siłownika "pogodówka" za zaworem 4D nie będzie działać, bo niby jak zawór ma reagować na zmiany temp. na zewnątrz ? Pogodówka temp. na kotle a za zaworem 4D to dwie różne sprawy Możesz kombinować z tą krzywą temp. na kotle ale jak sam zauważyłeś temp. powrotu również spadnie  
2019-03-05 18:30
  krzych_boch-og20 Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-03-05 18:20
Bez siłownika "pogodówka" za zaworem 4D nie będzie działać, bo niby jak zawór ma reagować na zmiany temp. na zewnątrz ? Pogodówka na kotle temp. na kotle a za zaworem 4D to dwie różne sprawy Możesz kombinować z tą krzywą temp. na kotle ale jak sam zauważyłeś temp. powrotu również spadnie  

Czyli pogodówka może sterować temperaturą na kotle. Tylko jak to zrobić w sytuacji gdy mam zawór bez siłownika? 
2019-03-05 18:46
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Nie, przeczytaj ze zrozumieniem to co Ci napisałem wyżej, to dwie różne pogodówki.  
2019-03-05 18:59
  krzych_boch-og20 Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Aaa rozumiem. Człowiek się uczy całe życie. Dzięki za wytłumaczenie. Mam jeszcze trochę czasu więc kombinuję co będzie w mojej sytuacji najlepsze a co może mi teraz ułatwić życie i zmniejszyć spalanie zanim pozmieniam zawory lub założę siłownnik. Dzięki za wszystkie opcje.
2019-03-06 06:50
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Krzysiu jak masz pompę mieszającą do ochrony powrotu , to w Ustawieniach-Zaawansowane-Pompy-Funkcja pompy dodatkowej - ( ustaw ) Pompa mieszająca , tak dla czytelności schematu No chyba , jej nie masz pewny ( na pierwszej stronie nic o niej nie wspomniałeś , tylko o cwu że nie masz  )  to nie było tematu
2019-03-06 07:42
  krzych_boch-og20 Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-03-06 06:50
Krzysiu jak masz pompę mieszającą do ochrony powrotu , to w Ustawieniach-Zaawansowane-Pompy-Funkcja pompy dodatkowej - ( ustaw ) Pompa mieszająca , tak dla czytelności schematu No chyba , jej nie masz pewny ( na pierwszej stronie nic o niej nie wspomniałeś , tylko o cwu że nie masz  )  to nie było tematu

W układzie mam tylko jedną pompę za zaworem 4 drożnym tak jak na schemacie. wszystkie czujki podłączone ale nie korzystam z sterowania nimi bo nie zdaje to egzaminu. Wczoraj próbowałem zmniejszyć temperaturę zadaną na piecu żeby obniżyć za zaworem ale nie za bardzo zdaje to egzamin bo zmniejszając na piecu o dwa stopnie za zaworem zmniejszyłem zaledwie o 0,5. Tak więc jedno doświadczenie mam za sobą. Próbowałem też pogodówką do pieca (oczywiście bez ruszania zaworem) ale wszystkie wartości zaczęły lecieć nagle w dół i z 60 zadanej pogodówka pieca ustawiła mi na 48 to i powrót zaraz szybko zaczął spadać i zrezygnowałem z tego. Tak więc doszedłem do drógiego wniosku że sterowanie temperaturą pieca przez pogodówkę nie ma sensu. Tak czy tak doszedłem do tego co już pisaliście tu wcześniej w moim układzie mogę sterować pogodówką i temperaturą wewnątrz ale tylko zaworem 4 drożnym. Warto było sprawdzić. Teraz kwestia przemyślenia czy zawory termostatyczne na wszystkie grzejniki oprócz drabinek łazienkowych czy zainwestować w siłownik. Część zaworów już mam natomiast siłownika nie mam. Na allegro siłownik to 360 zeta to pewnie dokupienie zaworów wyjdzie taniej a przy okazji wyrównam nimi temperaturę między pomieszczeniami od północy i południa. Ale mogę się mylić.
2019-03-06 08:23
  minertu Posts: 1961 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Inwestując w siłownik ustawisz zawór 4D wg krzywej grzewczej co da lepszy efekt regulacji ciepłem.Musisz jednak pamiętać , że jeżeli masz:
-dobrze dobrane grzejniki do pomieszczenia będzie cacy i komfort temperaturowy w pomieszczeniach
-źle dobrane grzejniki do pomieszczeń będzie problem z uzyskaniem komfortowych temperatur 
Wtedy czeka Cię albo odpowiednie kryzowanie grzejników albo założenie głowic termostatycznych.
2019-03-06 08:55
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
krzych_boch-og20 napisał » 2019-03-06 07:42
Teraz kwestia przemyślenia czy zawory termostatyczne na wszystkie grzejniki oprócz drabinek łazienkowych czy zainwestować w siłownik.
Inwestuj w głowice. Zrobisz i będziesz miał to, czego pragniesz.
2019-03-06 09:11
  krzych_boch-og20 Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2019-03-06 08:55
krzych_boch-og20 napisał » 2019-03-06 07:42
Teraz kwestia przemyślenia czy zawory termostatyczne na wszystkie grzejniki oprócz drabinek łazienkowych czy zainwestować w siłownik.
Inwestuj w głowice. Zrobisz i będziesz miał to, czego pragniesz.

No i teraz wszystko jasne. Raczej będę się kierował w kierunku montażu głowic. 
Tylko teraz kwestia ustawienia pozycji zaworu 4 droznego. Przypuszczam że po zamontowaniu głowic musze ustawić zawór tak aby puszczał maksymalną temperaturę na zawory termostatyczne a jednocześnie chronił powrót. I to przypuszczam wymaga poświęcenia trochę czasu. Bo jeżeli teraz jest na zewnątrz + 7 o za zaworem mam temperaturę 40c jak się robi zimniej to logiczne że zwiększam a w sytuacji zaworów to chyba muszę odrazu przyjąć jaką wyższą temperaturę bo gdy sie schłodzi a otworzą sie zawory to może braknąć. Rozumiem że musze tak ustawić zawór aby temperatura powrotu nie była niższa niż te magiczne 40C. Czy mam rację?
2019-03-06 09:17
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Napisałeś, że masz drabinki, przepływ przez nie powinien wystarczyć. Być może, będziesz musiał nawet lekko przystopować na powrotach z nich. Zawór ustawisz na max otwarcie, i dasz zadaną CO na 55-56st - to powinno wystarczyć. Resztę załatwią głowice.
2019-03-06 09:36
  krzych_boch-og20 Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Myślę że na te chwilę mam juz jasność i dzięki za pomoc. Jak tylko zakończę sezon biorę sie za robotę. O efektach poinformuję. Niemniej temat pozostawiam otwarty. Dzięki za wszelkie informacje. 
2019-03-06 09:42
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Wspomniałeś o magii... 40st to za mało, by termostaty podjęły prawidłową pracę. Daj znać coś ostatecznie wymyślił. Powodzenia.
2019-03-06 10:08
  krzych_boch-og20 Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2019-03-06 09:42
Wspomniałeś o magii... 40st to za mało, by termostaty podjęły prawidłową pracę. Daj znać coś ostatecznie wymyślił. Powodzenia.

Chodziło mi o temperature powrotu do pieca która przez producenta nie jest zalecana niższa niz 40C ze względu na roszenie. natomiast wyjściową to mogę ustawić na zaworze 4 drożnym dlatego dla bezpieczeństwa zostawię zawór skoro juz jest a poczynię tak jak pisałeś. No tak i bezwarunkowo napiszę co wyczarowałem.
First pagePrevious page2 / 8Next pageLast page
Users on-line: ANDRZEJ_OST, emu-cz, jkwiecien74, lodziak9, marysiate

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more