Forum  eCoal.pl v3.5  Agregat prądotwórczy do pieca Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2019-01-21 23:18
  simko1 Posts: 279 Ostrzeżenie: 0
A co jeśli przez te dwadzieścia lat będziesz miał potrzebę to tylko dwa razy uruchomić? 
Szach mat 
2019-01-22 14:01
  grzegorzps Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
W lecie popracuje na działce
2019-01-31 21:29
  Djdd Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli potrzeba wam awaryjnego zasilania pieca to zdecydowanie polecam UPS 1kVA z pełnym sinusem i do tego aku żelowy o pojemności powiedzmy 100 ah. zestaw ups + ako można zakupić za jakieś 1000 PLN i powinien on zapewnić pracę kotła przez ładnych kilka godzin.
Do takiego zestawu możemy podłączyć jeszcze np.napęd bramy, a co za tym idzie pozbywamy się wielu problemów związanych z zanikiem zasilania.

A dlaczego UPS, a nie agregat???? liczy się czas reakcji urządzenia, UPS pracuje w taki sposób, że przerwy w zasilaniu nie mają wpływu na urządzenia podpięte do UPS-a (dla elektroniki niezbyt zdrowe są częste zaniki prądu co zdarza się podczas awarii linii energetycznych)

zresztą wszystko zależy od budżetu i przeznaczenia zasilania awaryjnego.

a tak to wygląda przy pracy

2019-02-01 09:03
  grzegorzps Posts: 15 Ostrzeżenie: 0

To jest b. dobre rozwiązanie, często polecane, ale czas działania jest tu ograniczony. Powiedzmy, że rozwiązanie działa do 24 godzin ciągłej pracy. Można to zwiększyć przez dokupienie 1 lub 2 akumulatorów, ale cenowo jest to wtedy porównywalne z tańszym agregatem AVR. Dodatkowo akumulatory trzeba kiedyś wymienić, a agregat aż tak się nie starzeje.
Przeszukuje jeszcze internet i mam pytanie, jaki typ agregatu będzie się się tu lepiej nadawał: inwertorowy czy AVR?
Jakieś sugestie?
2019-02-01 16:22
  sq9tbu Posts: 1106 Ostrzeżenie: 0
Np taki fogo FH6001R 6,2kW 1FZ AVR
lub Eisemann H2801 jaki ja mam na cały dom.
2019-02-02 16:18
  s_baro Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Najlepiej to założyć swoją własną elektownię atomową w wersji mini i do końca życia problem z głowy.
2019-02-02 16:26
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
s_baro napisał » 2019-02-02 16:18
Najlepiej to założyć swoją własną elektownię atomową w wersji mini i do końca życia problem z głowy.
a odpady teściowej wysyłać....


2019-02-02 20:00
  pablo Posts: 515 Ostrzeżenie: 0
Panowie ,agregat Pezal 2,8 KW jak jest eko gold twardy widać że pracuje,co do zasilania awaryjnego UPS się nie nadają bo to tylko do laptopa ewentualnie komputera biurowego a nie do PIECA gdzie skok napięcia powoduje jego wyłączenie ,najlepiej stosować INWENTER np Inwenter Orwaldi moc 1kW i żadenj gówniany aku żelowy bo to tylko medialna reklama a wytrzymałość to w dupę wsadzić .Jedynie jak już to aku żelowy  to trakcyjny  TROJAN  najlepiej ale cena kosmos lub zwykły  centra lub bosh min 2x52 AH.
Przy UPS 1 KW jak startował w serwerowni serwer to   poboru stałego ma 550wat ,ale jak startował to pobór wyłączał UPS ,więc przy piecu na ekogroszek to zapewne podobnie się zakończy.
2019-02-02 20:04
  marcinbb Posts: 1066 Ostrzeżenie: 0

Najlepiej kupić jakiś UPS Ever powiedzmy 300W za 50-100PLN na allegro i zapiąć mu akumulator samochodowy, UPS jest z czystym sinusem 300-500W spokojnie ogarnie kocioł/pompy i podajnik. A jak będzie miało się ku końcowi odpalamy agregat. No chyba że ktoś agregata nie chce i wygasza kocioł po tym jak UPS padnie.

Moim zdaniem to przerost formy nad treścią kocił nie zagotuje wody bo nie ma powietrza, czy tyłek nam zmarznie? Możliwe ale czy nie taniej kupić przetwornicę 12 >230V sinus aby w razie W podpiąć do samochodowego aku?
2019-02-02 20:18
  pablo Posts: 515 Ostrzeżenie: 0
  marcinbb: nie zgodzę się Agregat 2,8 kw ledwo daje rady jak działa podajnik i trafi na mocny spiek. Mówisz o 500 wat a nie mówisz i jednejrzeczy ,podłącz sobie miernik i zmierz Ampery jak przystawia podajnik to tam lekko chwilo pokaże się z 4-7 AMper
2019-02-03 17:42
  sq9tbu Posts: 1106 Ostrzeżenie: 0
Tu masz mój ups pewny sprawdzony działający z tym piecem, pełny sinus.
ups APC

Taki posiadam, obecnie leży odłogiem bo mam agregat. Dokupisz sobie nowy akumulator i będziesz miał na 3 sezony.
2019-02-04 14:11
  MarcinJ Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
Pablo - skąd wziąłeś te 7A? Np mój OEPM 26kW ma dwa bezpieczniki 4A, samo wyjście zasilania na podajnik opisane jest 1A. Nawet gdyby to były 2A to masz jakieś 4.6kW poboru. A przy spieku raczej prędzej pójdzie śruba w ślimaku. 
2019-02-04 22:33
  leonnapoleon Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
U mnie temat ups jest na czasie. Dzwoniłem dziś do sklepu z zasilaczami awaryjnymi i gośc mówił, że agregaty z pełnym sinusem zaczynają się od 2500 zł. Doradził, że jako agregat można wykorzystać... samochód, podłączając ups do aku. Teoretycznie OK, mam lpg więc wyjdzie taniej, ale nie wiem, czy auto może sobie tak pyrkać godzinami na wolnych? Mój patent na wielodniowy brak prądu to zwykła koza schowana w razie W, zapas węgla i przygotowane podłączenie w nieużywanym kominie. Na razie tylko w teorii 😀
2019-02-06 08:51
  grzegorzps Posts: 15 Ostrzeżenie: 0

leonnapoleon napisał » 2019-02-04 22:33
Teoretycznie OK, mam lpg więc wyjdzie taniej, ale nie wiem, czy auto może sobie tak pyrkać godzinami na wolnych?



Nie, nie może. Na wolnych obrotach pompa oleju nie wytwarza odpowiednio wysokiego ciśnienia do poprawnego smarowania silnika. W ostateczności, silnik może pracować na wolnych, ale kosztem jego trwałości.
2019-02-07 17:04
  krzych_boch-og20 Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
grzegorzps napisał » 2019-02-06 08:51

leonnapoleon napisał » 2019-02-04 22:33
Teoretycznie OK, mam lpg więc wyjdzie taniej, ale nie wiem, czy auto może sobie tak pyrkać godzinami na wolnych?



Nie, nie może. Na wolnych obrotach pompa oleju nie wytwarza odpowiednio wysokiego ciśnienia do poprawnego smarowania silnika. W ostateczności, silnik może pracować na wolnych, ale kosztem jego trwałości.

Skąd takie teorie odnośnie większego zużycia silnika na wolnych obrotach.??? I że pompa olejowa nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia na wolnych obrotach???
2019-02-07 19:19
  leonnapoleon Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Tak, czy inaczej, mając pod domem starego rzęcha z działającym silnikiem można go wykorzystać jako w miarę cichy agregat, a doraźnie samichód używany na codzień (np. na kilka godzin). Pytanie, czy alternator wytrzyma obciążenie?
2019-02-09 20:13
  pablo Posts: 515 Ostrzeżenie: 0
leonnapoleon/: powiedz Panu żeby sie doinformowal w sprawie agergatów z pełna sinosuidą bo PEZAL ma pełnąsinosoię i dałem 800 zł
dodane 2019-02-09 20:13MarcinJ : tak szczeliłem ,tak masz rację  z tym 4A
2019-02-10 09:32
  Djdd Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
co wy wypisujecie????
jeżeli chodzi o moce znamionowe urządzeń to każde z mich ma wszystko elegancko podane na obudowie (tabliczka znamionowa), a na sam piec z podajnikiem + dwie pompy w zupełności wystarczy agregat/UPS o mocy 500W. Jeżeli ktoś by chciał zasilać awaryjnie przez dłuższy czas cały dom/mieszkanie to w zależności do tego co ma na wyposażeniu trzeba by agregat o mocy 5-10 KW (ze wskazaniem na 5) i to dla większości śmiertelników powinno wystarczyć. Jeśli nie wierzycie to sprawdźcie jakiej wielkości macie zabezpieczenie budynku, np. 25A jednofazowo to max.5kW, a 25A trójfazowo to max.13kW.
2019-02-13 21:56
  pab11o Posts: 456 Ostrzeżenie: 0
U mnie kiedyś brakło prądu to podłączyłem coś takiego Agregat
Pociągło cały dom z kotłownią i indukcją. Jak jest zanik prądu na pół dnia to jest idealny.
2019-02-14 11:02
  grzegorzps Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
pab11o napisał » 2019-02-13 21:56
U mnie kiedyś brakło prądu to podłączyłem coś takiego Agregat

Pociągło cały dom z kotłownią i indukcją. Jak jest zanik prądu na pół dnia to jest idealny.



Właśnie Honda albo Fogo mnie interesuje.
Tylko podany przez Ciebie agregat ma taki opis:
Jest to idealny agregat, na budowie, do zasilania np: szlifierki kątowej z łagodnym rozruchem, młotowiertarek itp , wszystkich urządzeń wyposażonych w niewymagającą elektronikę.
Jesteś pewny tego modelu, nie ma w nim AVR?
Sterownik i pompy są dość wybredne pod kątem niezbyt stabilnego zasilania.
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: Damiank82, jlotecki

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more