Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Agregat prądotwórczy do pieca Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
pab11o
![]() |
To było zdjęcie poglądowe mogę wysłac konkretny model jaki podłączyłem. Tylko w pracy muszę spisać. A tak po zatym wszystkie nowe modele wiertarek szlifierek mają kupę elektroniki. Ja na tym agregacie podłączałem spawarki swiatłowodowe które mają 15 lat i zyja nadal a tam to jest dopiero elektroniki.
|
|||
|
||||
grzegorzps
![]() |
Podeślij, jaki masz. Dzięki. Jeszcze jedno pytanie, taka marka agregatów jak PRAMAC, ktoś, coś..... |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Pramac tak, moze byc na Hondzie jak Fogo.
dodane 2019-02-19 13:31 grzegorzps napisał » 2019-02-14 11:02 Właśnie Honda albo Fogo mnie interesuje. Tylko podany przez Ciebie agregat ma taki opis: Jest to idealny agregat, na budowie, do zasilania np: szlifierki kątowej z łagodnym rozruchem, młotowiertarek itp , wszystkich urządzeń wyposażonych w niewymagającą elektronikę. Jesteś pewny tego modelu, nie ma w nim AVR? Sterownik i pompy są dość wybredne pod kątem niezbyt stabilnego zasilania. Silnik honda to nie wszystko. Ważna jest prądnica a z tego opisu niewiele wynika, podejrzewam ze wychodzi trapez zamiast sinusoidy dlatego opisali do maszyn budowlanych. |
|||
|
||||
grzegorzps
![]() |
A taki model: FH3001r-AVR. AVR (stabilizacja napięcia): tak, analogowa Stabilizacja napięcia: ±2 % |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
||||
|
||||
boojak
![]() |
Chciałem dobrać UPS + AKUMULATOR ŻELOWY 12V 120Ah do OEP 16kW, do obsługi są 2 pompy, sterownik, dmuchawa i ślimak, bez grzałki.
Wystarczy do tego sinusPRO 500 E 12V, czy 500 bedzie mało i brać 800? |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Miałem Orvaldi 500W
|
|||
|
||||
slawjar1
![]() |
UPS ? fajna sprawa, ale wolę agregat pod warunkiem, że ma odrębny stabilizator prądu, a nie wmontowany AVR. Porządny stabilizator gwarantuje 50Hz i bezpieczne użytkowanie elektroniki.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Taki agregat swoje kosztuje, to nie zasilanie betoniarki na budowie
![]() |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Dokładnie, może kupić bez avr ale jak się coś fajczy w domu to pójdzie z kosztami.
Agregat to nie zabawka a sprzęty w domu trochę kosztują tysięcy złotych. Dlatego ja mam agregat profesjonalny stosowany w szpitalach, straży pożarnej itd. Szukaj markowych w sinusie z avr i będzie dobrze ale one nie kosztują 1000zł. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Ja już sobie kupiłem kiedyś taniego UPSa bez sinusa, dobrze że mogłem go oddać.
Zaleta? tylko jedna, był 3 razy tańszy od tego z sinusem ![]() |
|||
|
||||
Enia
![]() |
Witam
ja kupiłem coś takiego ma moc i sterownik też na nim nie fiksuje Agregat prądotwórczy jednofazowy PGG8000X o mocy 6.5 kVA/kW |
|||
|
||||
toriman
![]() |
W zasadzie każdy inwerter się nada bo zapewnia sinusoidę na wyjściu i ma oczywiście AVR. Należy tylko dobrać moc odpowiednio do potrzeb i ewentualnie zasobności portfela. Np. Scheppach SG1200, Hyundai 1600i, FOGO F2001IS, i tak dalej.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Tyle że większość myśli że kupi chinola agregat za 4 stówki i będzie sterownik tym zasilać.
|
|||
|
||||
toriman
![]() |
Niestety ale należy się nastawić na kwoty od 2k w górę.
|
|||
|
||||
grzegorzps
![]() |
toriman napisał » 2019-11-26 16:55 Niestety ale należy się nastawić na kwoty od 2k w górę. Dokładnie. Z tego co znalazłem w internetach, to powinien być agregat inwerterowy, regulacja napięcia +/-1%, dobrze, jeśli jest regulacja obrotów w zależności od obciążenia, spalanie jest wtedy niższe. Duży plus to silnik Hondy w agregacie, są dopracowane i można bez problemu kupić części zamienne. O agregatach z mniej znanych firm jest mało danych, czasem nawet nie podają, czy uzwojenia są miedziane czy aluminiowe, mają nietypowe silniki, niepewne zabezpieczenia. |
|||
|
||||
toriman
![]() |
Cześć, Ostatnio przetestowałem inwerter VOLT 1500VA 3SP091012E + akumulator 12V AGM 100Ah, gdy ludzie z PGE zrobili prace na liniach zasilających. Kocioł OEPM14 z 3 pompami pracował przez ok. 8 godzin, po tym uruchomiłem agregat inwerterowy 1500W, na którym dalej działał kocioł z osprzętem oraz był ładowany akumulator. Rozwiązanie jest moim zdaniem OK. Jeśli trzeba dłużej podtrzymywać - potrzebny jest po prostu większy akumulator. Tyle tytułem testu dla ew. zainteresowanych. Pozdrawiam |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Kiedy użytkowałem kocioł na smrodogroszek zaopatrzyłem się w inwerter Orvaldi 12V/500W, z aku 100Ah kocioł w okresie zimowym mógł pracować na tym aku około 8 godzin.
Kiedy zamontowałem PCi zakupiłem w razie "W" agregat prądotwórczy bo inwerter niestety już do tych rzeczy się nie nadawał. Obecnie zamontowany w jest w skrzynce przełącznik agregat/sieć i na dworze zamontowane gniazdo do podłączenia agregatu. W razie zaniku napięcia podpinam tylko wtyczkę pod gniazdo i pociągnąć za sznurek i staje się jasność w całym domu ![]() Pracuje wszystko co na prąd włącznie z pompą ciepła. Dom zasila wtedy coś takiego: https://allegro.pl/oferta/agregat-fogo-honda-fh-6001-r-avr-przenosny-13237550280 przykładowa oferta z alledrogo |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Dość dużo pracowałerm na agregatach przy braku zasilania.
Problem w tym ile ma trwać ta praca i dlatego trzeba dobrać moc agregatu. Dla dobrej efektywności lepiej mieć "mniejszy" i czasem go przeciążyć niż odwrotnie. Wydaje się to całkowicie nielogiczne ale różnica w spalaniu jesto ogromna. Co do firmy Toshiba j/w nigdy nie miałem problemów z elektroniką. Elektronika zasilaczy ( pomp, sterowników, TV itp.) i tak robi stałe napięcie a dopiero z niego potrzebne napięcia. Jedyny problem jest z dumuchawą i silnikiem podajnika ( pracują jakby głośniej ) jednak przeżyły. |
|||
|
||||
ooshy
![]() |
Ja mam zamontowany UPS Volt Sinus Pro 1000E. Do tego 2 sztuki Jenox Hobby 12V 100 Ah. W kotłowni mam podłączony piec, przeciągnięte gniazdko do domu i tam podłączony router od internetu. Dalej mam możliwość niestety tyko możliwość, ale zawsze podłączenia np. lodówki. Już raz miałem akcje, że prąd wyłączyli późnym wieczorem, a na stronie internetowej co 4 godziny zmieniali godzinę ponownego włączenia prądu. Aż o 8:30 dali znać, że jednak o 17 znów będzie prąd. Dokoła domu przeciągnąłem przedłużacz i przez otwarte okno, poprowadziłem kabel tak aby podłączyć lodówkę. Od kiedy mam AWARYJNE gniazdko, w domu taką akcję mogę zrobić sprawnie w kilka chwil. Niestety nie mam możliwości poprowadzenia przewodu bez małego remontu a tego teraz robić nie chcę. Co by nie mówić, takie zasilanie awaryjne, które samo się odpala i podtrzymuje ciepło gdzie ma być ciepło i zimno gdzie ma być zimno jest ok. Na wypadek kilkudniowych przerw się nie sprawdzi, i nie mówię, że to nie możliwe by w dzisiejszych czasach przerwy w dostawie prądu trwały więcej niż kwadrans. Ale mi te naście godzin starczy. W razie W mam kominek, drewno w domu 3 rok się suszy... Nawet pierwszy wsad jest w kominku tak przygotowany, że tylko trzeba zapałkę włożyć. Agregat w domu super sprawa, ale czy ja potrzebuję? Nie wydaje mi się... Jeść sobie zrobię na turystycznej kuchence gazowej, jak prąd z aku się skończy to napalę w kominku... Aku zawsze można naładować w aucie... A jak będzie kataklizm, to i tak nie mam ani wody ani jedzenia ani leków na miesiąc czy dwa
... |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||