Forum  Defro Smart II  Histereza Auto-Lato Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-09-29 22:08
  reaker Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Hej,

Prośba do programistów aby dodać rzeczy:
1. Dodatkową histerezę do trybu Auto-Lato.
Obecnie np ustawiamy 15 stopni, histerezę na 1 stopień, czyli w ciągu dnia 2 razy przecinamy tą temperaturę : gdy rośnie powyżej 15st, oraz gdy maleje poniżej 14st.
Problem w tym, że taki rodzaj programowania nie uwzględnia bezwładności ani nasłonecznienia.
I tak, rano chciałbym aby sterownik przechodził w tryb Lato, np przy temp 10st, a z powrotem wracał do trybu Zimowego przy temp 15st. Byłby dwie wartości Lato -> Zima X stopni, Zima -> Lato Y stopni. 
Pozwoli to lepiej dostosować ciepłotę w domu.

2. Więcej wartości w programatorach
Brakuje trzeciej wartości temperatury jaką można ustawić w programatorach (kotła, CO, CWU). Wersja z temperaturą zadaną i obniżoną to trochę słabo - czemu nie dać możliwości ustawienia dowolnych temperatur, albo chociaż kilku stałych?

2018-10-09 10:46
  crazyman Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
popieram, też nad tym się wczoraj zastanawiałem
2018-10-09 11:35
  seba Posts: 1353 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Ad.1. Możesz ustawić Histerezę Auto-Lato na 5 deg. To załatwi problem, o którym piszesz. Przy histerezie 5 deg będzie przechodził do trybu LATO przy 10 deg a powracał do trybu ZIMA przy 15 deg. Dodatkowo w programatorze trybu Au-Lato możesz sobie ustawić na sztywno, w których godzinach ma być tryb Zima, Lato a w których Auto-Lato.
2018-10-09 11:47
  crazyman Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
dzieki, z instrukcji zrozumialem że histereza działa wlasnie odwrotnie.
"Parametr określa przy jakim spadku temperatury na zewnątrz od Temp. zewnętrznej dla trybu Auto-Lato zostanie załączony tryb Zima. "
2018-10-09 18:21
  Ameno25 Posts: 2373 Ostrzeżenie: 0
crazyman napisał » 2018-10-09 11:47
dzieki, z instrukcji zrozumialem że histereza działa wlasnie odwrotnie.
"Parametr określa przy jakim spadku temperatury na zewnątrz od Temp. zewnętrznej dla trybu Auto-Lato zostanie załączony tryb Zima. "



Co?


Jesli ma ustawione auto-lato 15 *  i histereze ustawi na 5* to chyba w zime przejdzie przy 10* , a lato przy 20*
2018-10-09 19:06
  crazyman Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
@seba
Jest tak jak pisalem...teraz ustawilem sobie lato-zima na 10 stopni i histereza na 3 stopnie
Mamy 8 stopni a dalej nam tryb lato a powinno wskoczyc na zime przy 13 stopniach
2018-10-09 20:07
  seba Posts: 1353 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
crazyman przepraszam, ale wprowadziłem Cie w błąd poprzednim wpisem. Oczywiście im wyższa temp. na zewnątrz to sterownik powinien przejść w tryb LATO a przy spadku temperatury na zewnątrz o wartość histerezy w tryb ZIMA.

Podsumowując:
Jeśli ustawisz temperaturę dla trybu Auto-Lato na 15deg to gdy na zewnątrz zostanie przekroczona temperatura 15 deg to sterownik przejdzie w tryb LATO.
Jeśli natomiast temp. na zewnątrz spadnie o wartość histerezy (np. 5 deg) czyli w naszym przypadku poniżej 10 deg, to wtedy sterownik przejdzie w tryb ZIMA.

Jeszcze raz przepraszam, za wprowadzenie w błąd.
2018-10-09 20:59
  crazyman Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
Czyli wracajac do pierwszego postu... przydala by sie jednak odwrotna funkcja
Tryb lato 10 deg
Histereza 2 deg
Tryb zima 15 deg

Wtedy w lato przechodzilby przy 10 deg, nastepnie temperatura rosnie na zewnatrz do 20 stopni wiec mamy dalej lato... potem na wieczor temperatura spada i jest 15 deg - wchodzi w tryb zima - zeby juz pomalu dogrzewac dom bo za 2h bedzie juz na zewnatrz 10 deg albo mniej

Natomiast gdy na poczatku wejdzie w tryb lato przy 10 deg i temperatura zatrzyma sie np na 12 deg przez caly dzien to przechodzi w tryb zima po spadku o wartosc histerezy od maksymalnej osiagnietej temperatury
2018-10-10 18:32
  reaker Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
@seba tu chodzi właśnie od odwrotną zasadę działania. Przejdź w Lato przy 10, a powróć do Zima przy 15.

Tu bardziej ogólnie chodzi o to do czego nawiązał @crazyman o BEZWŁADNOŚĆ cieplną domu i pieca . Skoro wiem, że dom i piec potrzebuje np. 2h na nagrzanie się to chciałbym wyprzedzić moment przełączenia na Zima, i zmiana działania histerezy mogłaby rozwiązać ten problem.

W moim domu jest tak, że rano (ok 10:00) jest słońce + piec w trybie Zima. Zanim temp zew. dojdzie do 15 stopni oraz dom się wychłodzi (zwłaszcza podłogówka, która ma bezwładność 3h!) do 15:00 jest upał w domu. Radzę sobie z tym ustawieniem w programatorze na sztywno trybu Lato, no ale to nie jest automatyka i myślę, że mało kto aż tak się wgryza w sterowanie
2018-10-10 19:05
  LiMat Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
Możesz to wszystko osiągnąć programując dobę z godzinami o obniżonej temp. za zaworem 4D. U ciebie jest cała doba z temperaturą normalną. Ile obniżyć to już kwestia prób - zacznij od 2.
2018-10-10 20:17
  Zygmunt-28 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0

Witam mam problem z bezprzewodowym czujnikiem temperatury zewnętrznym zawyża prawie o 4 stopnie czy można jakoś sobie z tym poradzić czy można przeprowadzić kalibrację czujnika zewnętrznego
Może ktoś miał ten sam problem

2018-10-10 21:20
  pawel3 Posts: 272 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

Czujników radiowych nie można kalibrować. Kalibracja i dokładność producencka. 
2018-10-11 09:35
  crazyman Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
LiMat napisał » 2018-10-10 19:05
Możesz to wszystko osiągnąć programując dobę z godzinami o obniżonej temp. za zaworem 4D. U ciebie jest cała doba z temperaturą normalną. Ile obniżyć to już kwestia prób - zacznij od 2.

tak ale to nie zalatwia tematu...bo chcielibysmy sterowac wg temperatury zewnętrznej a nie wg pory dnia...teraz jest akurat taka fajna pogoda, gdzie rozwiazanie o ktore postulujemy by sie sprawdziło...do 9 rano jest chłodno...potem robi sie 21 stopni...a wieczorem sie ochładza....ale nie wiemy czy ochłodzi sie o 17, 18 czy o 19...bo codziennie jest inaczej
2018-10-11 10:46
  LiMat Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
Automatyka to nie jeden parametr.
2018-10-17 20:05
  reaker Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
jeszcze z zupełnie innej beczki - poprawcie opis w instrukcji "Histereza #2" odnośnie CWU -  obecny nie wyjaśnia jak działa ta histereza. 
Mam już piec ponad 2 lata, znam wszystkie funkcje sterownika a tą histerezę zrozumiałem metodą prób i błędów bo instrukcja nic nie tłumaczy.
2018-10-18 07:06
  ES_Serwis Posts: 316 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Histereza dla uzyskania priorytetu CWU - załączenie pompyładującej CWU i wyłączenie pomp P1 i P2 nastąpi gdy temperaturana bojlerze spadnie poniżej Temperatura zadana CWU minusHistereza #2 . Ustawienie wartości na 30°C powoduje wyłączenieopcji priorytetu.Zakres [0°C do 30°C]

Cyt. z instrukcji dostępnej np na tej platformie. Dokładnie opisujący działanie. 
2018-10-18 07:38
  anaana Posts: 558 Ostrzeżenie: 0
Kto wymyślił że 30° = brak priorytetu Cwu MISTRZOSTWO  😂😂😂
dodane 2018-10-18 07:38P.S. Nie można było dać jednego okienka w ustawieniach Cwu priorytet Tak/Nie ?

2 P.S. U mnie cały czas piec pracuje w trybie zima, termostaty pilnują wszędzie temperatury, nie są to olbrzymie pieniądze a wygoda bez proszenia i zawracania głowy E-S.
2018-10-18 07:38
  ES_Serwis Posts: 316 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Dziękujemy za takowe tytułowanie nas  
Cóżesz tym  razem jest niezrozumiałe ? 
Pozdrawiam

Wszystko jest dokładnie opisane. 

Opcja NIE (30 deg)
Opcja TAK (inna wartość np 2 deg)
Dla bardziej wymagających cała pozostała skala temp. 


2018-10-18 10:11
  anaana Posts: 558 Ostrzeżenie: 0
😄 Bardzo logiczne wybranie braku priorytetu Cwu, dobrze że to nie jest mistrzostwo świata 😂😂😂 
Bardziej logiczne byłoby ustawienie liczby 0 (zero).

Kolejne mistrzostwo to brak jednoczesnej pracy pompy mieszającej i pompy cyrkulacyjnej. 🤔👏👏👏🤐
2018-10-18 10:31
  seba Posts: 1353 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
anaana napisał » 2018-10-18 10:11
Kolejne mistrzostwo to brak jednoczesnej pracy pompy mieszającej i pompy cyrkulacyjnej

Jak doskonale wiesz funkcja pompy mieszającej lub cyrkulacyjnej jest zrobiona na jednym fizycznym wyjściu  dlatego trzeba wybrać jaką funkcję będzie pełniła ta pompa.


anaana napisał » 2018-10-18 10:11
Bardzo logiczne wybranie braku priorytetu Cwu, dobrze że to nie jest mistrzostwo świata. Bardziej logiczne byłoby ustawienie liczby 0 (zero).

Dla jednego 0, dla innego 30. Uznaliśmy, że 30 będzie dobrym wyborem.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: BednarekM, julka, Kuwejt

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more