Forum  eSterownik.pl  Piec ze e-Sterownikiem częścią instalacji Inteligentnego domu ? Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
2018-12-01 20:00
  kaluzas Posts: 21 Ostrzeżenie: 0

Wracają do tematu co masz w logach Domoticza po restarcie ?
Tam będzie jasne czy dał sobie radę z importem pluginów czy nie.

A dla uspokojenia, opalając poza Domoticzem dokładnie te same błędy :


pi@raspberrypi:~/domoticz/plugins/eSterownik35 $ python ./plugin.py
  File "./plugin.py", line 5
SyntaxError: Non-ASCII character \xc4 in file ./plugin.py on line 6, but no encoding declared; see http://python.org/dev/peps/pep-0263/ for details

pi@raspberrypi:~/domoticz/plugins/eSterownik35 $ python3 ./plugin.py

Traceback (most recent call last):
  File "./plugin.py", line 29, in <module>
    import Domoticz
ImportError: No module named Domoticz
2018-12-02 00:21
  skierka21 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
Działa, problem był z bazą, przywróciłem kopie i działa . Ostatnio miałem dużo prób/testów z Hue Philipsa i coś się musiało pochrzanić. Dzięki za zainteresowanie. ( W logach po restarcie nie było nic na temat pluginu eSterownik35).
2018-12-30 17:59
  Jerrys Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam, ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem z autoryzacją?
Korzystam z IoBrokera, potężny system z najlepszą chyba dostępną wizualizacją.
przy próbie połączenia w Node-Red nawet wpisując basic autorization otrzymuje:
<h1>eCoal WebServer</h1></div><br/><div class="text error">401 Unauthorized
W javascripcie również nie chce się zautoryzować, jednak tutaj nie mam wiedzy na poprawę skryptu dodając autoryzację :
request(http://192.168.0.104/getregister.cgi?device=0&tkot_value, function (error, response, body)


wpisanie http://root:root@ również nie pozwala połączyć (nawet przez IE) 

Dodam że sterownik to Ecoal 3.5 (OEPM)


jest jakiś inny sprytny sposób na uzyskanie autoryzacji?
Pozdrawiam.
Dodam że tradycyjne parsery również nie działają bo nie ma jak podać hasła :(
2019-01-20 00:47
  chomik1982 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Chciałbym odczytać parametry z eCoal w wersji 0.3.1.6 za pomocą getregister, ale wygląda na to, że u:p root:root nie działa. Czy jest jakieś inne domyślne hasło dla sterowników z tą wersją oprogramowania ???
2019-01-20 20:24
  pawel3 Posts: 342 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Domyślne haslo to admin. Instrukcja
2019-02-08 19:14
  brajek Posts: 1 Ostrzeżenie: 0

Niestety, takiej dokumentacji nie możemy udostępnić, ale pytajcie śmiało, będę odpisywał.

Dodatkowo informacja jeśli zapytacie o syncvalues.cgi dostaniecie od razu wszystkie dostępne rejestry w postaci tekstowej. Sporo można rozgryźć z samych nazw.




Witam,


Przejrzałem odpowiedź z syncvalues.cgi i większość jest jasna... nie mogę tylko rozszyfrować jak zapytać o algorytm spalania? eCoal / grupowy / ręczny? I jak to zmienić? 


To jest typ podajnika?
pod_typ: 
0 :  zasypowy
1 : retortowy-ręczny
2 : retortowy-grupowy
3 : retortowy-ecoal
?


I drugie pytanie, czy do syncvalues można przesłać POSTem (lub inną metodą?) jakiś fragment, żeby zrobić mass-update? Czy to musi być taki sam komplet danych jaki syncvalues zwraca? Chodzi o to, że jeśli chce zmienić np. 3-4 parametry na raz, to zamiast wysyłać 3-4 zapytania robię: 
- odczyt całego synvalues (GET)
- zmiana tylko tych wartości, które mnie interesują
- zapis nowego stanu (POST syncvalues)
? Możliwe?


Przez to API można sobie oprogramować swój algorytym spalania Super.
Niestety mam beznadziejne paliwo i ecoal słabo sobie radzi, muszę lecieć na grupowym i/lub ręcznym... Na grupowym trzeba zmieniać moce min/max w zależności od temp. zewnętrznej... sterownik sam tego nie robi. Na ręcznym trzeba zmieniać moce także. Nawet takie CGI API się przyda o wiele  bardziej niż pisanie scrapera do panelu www online


Dzięki.
2019-02-08 19:26
  ven Posts: 607 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM

pod_typ się zgadza

Sterowniki nie obsługuje zapytań POST ale można zapisać na raz więcej parametrów, składnia:

setregister.cgi?device=0&param=val&param=val&param=val itd.


    
2019-02-21 10:40
  kniazio Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Ponowie pytanie.

Czy tym pluginem można odczytac parametry ze starszej wersji sterownika ecoal (eCoal 0.3.1.8) ?
Bo probuje i nie udaje mi sie nic uzyskac.Wszystkie odczyty maja wartosc "0"
2019-02-21 11:01
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Ten plugin obsługuje tylko sterowniki w wersji 3.5
2019-02-21 11:36
  kniazio Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
I wszystko jasne. Dzieki
2019-03-20 14:09
  Jestem_andrzej Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
witam,  gdy wysyłam zapytanie zwracany jest zawsze błąd 401 unauthorized. Jaki jest domyśny login i hasło? Próbowałem już root:root admin:admin ecoal 3.5 1.1.28.1
curl http://admin:admin@192.169.0.132/getregister.cgi?device_soft_version/
2019-10-08 23:32
  chomik1982 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Co robię źle? Sterownik eCoal 3.1.6, ip napewno dobre:


2019-10-09 07:07
  PrzemekP Posts: 910 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
chomik1982 napisał » 2019-10-08 23:32

Co robię źle? Sterownik eCoal 3.1.6, ip napewno dobre:

Twój sterownik nie obsługuje tych poleceń. Polecenia setregister.cgi i getregister.cgi to część sterowników w wersji 3.5
2019-10-09 07:53
  chomik1982 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję PrzemekP za odpowiedź. Podsumowując - nie mam zadych szans na integrację z inteligentnym budynkiem ? jest jakaś inna metoda pobrania wartości ?
2019-10-09 08:32
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Pod tym linkiem TUTAJ znajdziesz bibliotekę do komunikacji ze sterownikami w wersji 2.1 i 2.4
2019-10-09 23:52
  chomik1982 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

seba - seeerdecznie Dziękuję. Mam już wszystko co trzeba, i zintegrowałem sobie odczyty w HomeAssistant. Brawo! Fajna biblioteka, pewnie mogłaby mieć więcej odczytów, np. nie ma temperatury zadanej CO i CWU (jest tylko z sensorów), nie ma temperatury z czujnika podłogówki, ale i tak jest ekstra (!). Jest szansa, że ktoś poda mapę rejestrów z tabeli s_statusdata, żeby można było powyciągać sobie pozostałe wartości, rozszerzając bibliotekę we własnym zakresie? Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję (!)


2019-10-10 00:09
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
chomik1982 jak to można zintegrować z HA 
2019-10-15 01:45
  chomik1982 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Hej leON22, ja tylko chciałem podgląd wartości.

1. Instalujesz bibliotekę: https://esterownik.pl/forum/posty,1621/biblioteka-w-pythonie-do-obslugi-sterownika

2. Definiujesz sobie sensory w konfiguracji w sekcji sensors:
#dostanie się do sterowinka pieca eCoal 0.3.1.6 przez bibliotekę w Pythonie: https://github.com/uzi18/sterownik
#pobranie temperatury CWU własnym skryptem.
- platform: command_line
  name: Temperatura CWU
  command: "python /config/eSterownik/cwu_temp_act.py"
  unit_of_measurement: °C
  scan_interval: 30
#dostanie się do sterowinka pieca eCoal 0.3.1.6 przez bibliotekę w Pythonie: https://github.com/uzi18/sterownik
#pobranie temperatury Wody Zasilanie CO własnym skryptem
- platform: command_line
  name: Temperatura CO Zasilanie
  command: "python /config/eSterownik/co_zas_temp_act.py"
  unit_of_measurement: °C
  scan_interval: 30
#dostanie się do sterowinka pieca eCoal 0.3.1.6 przez bibliotekę w Pythonie: https://github.com/uzi18/sterownik
#pobranie temperatury Wody Powrót CO własnym skryptem
- platform: command_line
  name: Temperatura CO Powrót
  command: "python /config/eSterownik/co_pow_temp_act.py"
  unit_of_measurement: °C
  scan_interval: 30
#dostanie się do sterowinka pieca eCoal 0.3.1.6 przez bibliotekę w Pythonie: https://github.com/uzi18/sterownik
#pobranie temperatury Spalin Własnym Skryptem
- platform: command_line
  name: Temperatura CO Spaliny
  command: "python /config/eSterownik/co_spa_temp_act.py"
  unit_of_measurement: °C
  scan_interval: 30
#dostanie się do sterowinka pieca eCoal 0.3.1.6 przez bibliotekę w Pythonie: https://github.com/uzi18/sterownik
#pobranie Podajnika Własnym Skryptem
- platform: command_line
  name: CO Czas Pracy Podajnika
  command: "python /config/eSterownik/co_czas_podaj.py"
  unit_of_measurement: min.
  scan_interval: 30
#dostanie się do sterowinka pieca eCoal 0.3.1.6 przez bibliotekę w Pythonie: https://github.com/uzi18/sterownik
#pobranie zapasu paliwa w procentach
- platform: command_line
  name: CO Zapas Paliwa
  command: "python /config/eSterownik/co_zapas_paliwa.py"
  unit_of_measurement: %
  scan_interval: 30

3. Każdy powyższy sensor to skrypt pythona:
3.1 co_czas_podaj.py
#!/usr/bin/python
# -*- coding: utf-8 -*-
# Import biblioteki
from sterownik import *
import threading
import time;
#Nowy obiekt sterownika
c = sterownik(10.2.11.2, admin, admin);
 
# Funkcja wyświetlająca na ekranie podstawowe informacje
def printValue():
 # Odczytujemy status, funkcaj zwraca True jeżeli odczyt się powiódł
 if (bool(c.getStatus())):
  val = c.getCzasPodajnika();
  val = round(val);
  print (str(val));
  
printValue();

3.2 co_pow_tem_act.py
#!/usr/bin/python
# -*- coding: utf-8 -*-
# Import biblioteki
from sterownik import *
import threading
import time;
#Nowy obiekt sterownika
c = sterownik(10.2.11.2, admin, admin);
 
# Funkcja wyświetlająca na ekranie podstawowe informacje
def printValue():
 # Odczytujemy status, funkcaj zwraca True jeżeli odczyt się powiódł
 if (bool(c.getStatus())):
  print (str(c.getTempPowrot()));
  
printValue();

3.3 co_spa_temp_act.py
#!/usr/bin/python
# -*- coding: utf-8 -*-
# Import biblioteki
from sterownik import *
import threading
import time;
#Nowy obiekt sterownika
c = sterownik(10.2.11.2, admin, admin);
 
# Funkcja wyświetlająca na ekranie podstawowe informacje
def printValue():
 # Odczytujemy status, funkcaj zwraca True jeżeli odczyt się powiódł
 if (bool(c.getStatus())):
  val = c.getTempSpaliny();
  val = round(val);
  print (str(val));
  
printValue();


3.4 co_zapas_paliwa_py
#!/usr/bin/python
# -*- coding: utf-8 -*-
# Import biblioteki
from sterownik import *
import threading
import time;
#Nowy obiekt sterownika
c = sterownik(10.2.11.2, admin, admin);
 
# Funkcja wyświetlająca na ekranie podstawowe informacje
def printValue():
 # Odczytujemy status, funkcaj zwraca True jeżeli odczyt się powiódł
 if (bool(c.getStatus())):
  czas_podaj = (int(c.getCzasPodajnika()));
  zapas = 100 * (1 - czas_podaj / 550);
  zapas = round(zapas);
  print (str(zapas));
printValue();


3.5 co_zas_temp_act.py
#!/usr/bin/python
# -*- coding: utf-8 -*-
# Import biblioteki
from sterownik import *
import threading
import time;
#Nowy obiekt sterownika
c = sterownik(10.2.11.2, admin, admin);
 
# Funkcja wyświetlająca na ekranie podstawowe informacje
def printValue():
 # Odczytujemy status, funkcaj zwraca True jeżeli odczyt się powiódł
 if (bool(c.getStatus())):
  print (str(c.getTempCO()));
  
printValue();


3.6 cwu_temp_act.py
#!/usr/bin/python
# -*- coding: utf-8 -*-
# Import biblioteki
from sterownik import *
import threading
import time;
#Nowy obiekt sterownika
c = sterownik(10.2.11.2, admin, admin);
 
# Funkcja wyświetlająca na ekranie podstawowe informacje
def printValue():
 # Odczytujemy status, funkcaj zwraca True jeżeli odczyt się powiódł
 if (bool(c.getStatus())):
  print (str(c.getTempCWU()));
  
printValue();



Zauważ że w skrypcie 3.4 do zapasu paliwa masz stałą 550 - to mój czas do opróżneinia zasobnika w minutach - musisz wpisać sobie swoją wartość (ja mam lekko zaniżoną, żeby mieć margines około doby na załadunek (czasem w nocydostaje powiadomienie że pusty zasobnik a uzupełniam dopiero po robocie na drugi dzień.

Tak to wygląda już ładniej graficznie:




2019-10-15 12:03
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Jak na pierwszy rzut oka to dla mnie czarna magia. Przypomina mi tworzenie własnych paneli w nawigacji, kiedyś się w to bawiłem, txh za info  
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
Users on-line: auroland, jerzyw99, koperniczek7, kriis80, mark53

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more