W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl v3.5  spalanie ecoal 0.3.1.8 Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
2018-02-13 21:28
  karoka65 Posts: 2887 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jak kocioł jest zapierdzielony to dym wszędzie będzie cisło nawet przy zamkniętych drzwiczkach.
Nie żartuję.
2018-02-13 21:32
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
Nawet otworami po nitach i wkrętach
2018-02-13 21:36
  karoka65 Posts: 2887 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
gmaj22 napisał » 2018-02-13 21:32
Nawet otworami po nitach i wkrętach

I to też nie żart.
2018-02-13 21:41
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
Dym nie powinien się wydostawać , może delikatnie zaciągnąć jak energicznie otworzysz drzwiczki a tak powinno być bez dymu w podtrzymaniu i podczas spalania również Najwyraźniej masz przytkany czopuch , nie wspomnę o kominie 
2018-02-13 21:41
  karoka65 Posts: 2887 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
gmaj22 napisał » 2018-02-13 21:32
Nawet otworami po nitach i wkrętach

I to też nie żart.
dodane 2018-02-13 21:41
gmaj22 napisał » 2018-02-13 21:32
Nawet otworami po nitach i wkrętach

I to też nie żart.
2018-02-13 21:58
  beni226 Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
Jutro wszystko przeswietle i dam znac, ale z drugiej strony dlaczego na wykresach nic nie bylo zauwazalne tylko wszystko w normie.
2018-02-13 22:28
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
beni226 widać że jesteś fachowcem w tej dziedzinie ( czytać produkcja sadzy ) , w zeszłym roku też miałeś podobny problem i co , dalej nie możesz sobie z tym poradzić 
Ps. Czy do kotłowni masz doprowadzoną odpowiednią ilość powietrza ( tlenu ) niezbędnego do spalania 
W/g mnie masz zbyt długi czas postoju podajnika w grzaniu 
beni226 napisał » 2017-01-27 15:25
Witam, paliłem 13dni grochem wyokokalorycznym i oto co mnie dzis spotkało!czy to normalne? mieliscie już cos takiego?

2018-02-14 09:18
  saimon21 Posts: 101 Ostrzeżenie: 0
czy w tym starym eko plus 16kw siedzi dokładnie ten palnik ? https://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/
dodane 2018-02-14 09:18właśnie wróciłem z kotłowni, widzę tą "słomę" w okolicy prawego tylnego rogu, niestety od przody dziur nie widzę a przy grzaniu ręki nie włożę , włączałem dmuchawę i niby coś bokiem może iść ale niestety nie jestem wstanie porównać jak jest a jak być powinno
2018-02-14 09:47
  karoka65 Posts: 2887 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Saimon może to trochę źle zrozumiałeś z tą dziurą bo tak potocznie tutaj piszą
Nie szukaj zaraz dziury jak pięść. W początkowej fazie może to być szczelina w żeliwie ( korpusie ) którą podczas pracy napierdziela dym, dopiero jak to oskrabiesz i zaczniesz czyścić ukaże się dziura, i nie też taka jak pięść
2018-02-14 11:48
  saimon21 Posts: 101 Ostrzeżenie: 0
znalazłem jest dziura wielkości palca styłu :( co teraz :(
2018-02-14 11:52
  karoka65 Posts: 2887 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
No co?
korpus, ślimak, element zamykający, rękawy do góry i życzę wiele sukcesów.
2018-02-14 12:14
  saimon21 Posts: 101 Ostrzeżenie: 0
tz te3 elementy trzeba wymienić ? czy warto zmienić palnik ? bo jak rozumiem zmienie to i za 5-6 lat muszę się spodziewać tego samego chyba że wcześniej cały piec padnie 
dodane 2018-02-14 12:12zrobie reklame ;/ masakra 
dodane 2018-02-14 12:14bo jak nic nie bede robić to pewnie cały piec można rozpierdykać ?
2018-02-14 12:15
  ozyrus Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
saimon21 napisał » 2018-02-14 12:12
tz te3 elementy trzeba wymienić ? czy warto zmienić palnik ? bo jak rozumiem zmienie to i za 5-6 lat muszę się spodziewać tego samego chyba że wcześniej cały piec padnie 
dodane 2018-02-14 12:12zrobie reklame ;/ masakra 

Też tak miałem, była mała dziura która okazała się duża dziura, która dopiero zauważyłem ja jak mi wymiennik w tym piecu strzelił (https://www.youtube.com/watch?v=h_NzqXAhBKE). Zastanów się czy warto to naprawiać czy nie lepiej szukać nowego pieca.
2018-02-14 12:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ja bym inny palnik zakładał, gdybym był na miejscu saimona. Wymiennik niekoniecznie musi być na wykończeniu.
2018-02-14 12:54
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
saimon21 , czy masz zamontowane osuszanie zasobnika , jak tak to kiedy je zamontowałeś  Pytam bo szukam przyczyny w/w usterki  Chyba , że 6 lat to standard i trzeba się przygotować do wymiany uszkodzonych elementów podajnika pewny
2018-02-14 12:59
  karoka65 Posts: 2887 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Wszystko przed Tobą Leon.
Ja Ci powiem że jeśli 6 lat to i tak bardzo dobry wynik.
2018-02-14 13:07
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
karoka65 , thx no to mnie pocieszyłeś  Trudno , skoro ten typ tak ma pozostaje czekać na godzinę "W" , oby jak najdłużej
2018-02-14 13:12
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Panowie, nie mylcie pojęć. Dziura w podajniku to nie to samo co dziura w wymienniku. Podajnik to jedyna część mechaniczna w tym kotle, która podlega zużyciu (pomijając fakt jego niezbyt chyba wysokiej jakości). Jeśli wymienisz korpus podajnika to jeszcze parę lat piec ci posłuży. Możesz wymienić korpus podajnika na taki sam, do tego pewnie ślimak i segment palnika z gniazdem ślimaka albo założyć podajnik innego typu. Tak czy inaczej koszty będą ale na pewno o wiele mniejsze niż wymiana całego pieca. 
dodane 2018-02-14 13:12Leon, jak patrzyłem po forum to problemy się zaczynają pomiędzy 4 a 5 rokiem użytkowania. Ty masz dosuszanie to pewnie dlatego jeszcze u ciebie działa.
2018-02-14 13:16
  saimon21 Posts: 101 Ostrzeżenie: 0
czyli zakupić mogę "tylko " : http://sklep.ogniwobiecz.com.pl/korpus-zeliwny-podajnika-burner-s,3,2758,10121

za jedyne 800 zł ;/
2018-02-14 13:18
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Możesz, tylko po co Ci palnik, który spala byle jak, i ma krótki termin przydatności ? Jak masz zdolności manualne, to założysz lepszy palnik w kilka h.
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
Users on-line: xyz123