Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona9 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Zrobione.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ustaw sobie jeszcze 30kW - 4 podania, 36%. Na razie nie aktywuj, przyda się gdy prognozy się sprawdzą. Dwunastkę masz OK. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Ustawiłem. Z obserwacji widzę, że wolniej dochodzi do zadanej ale ma mniejsze wahania w tym kierunku.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Przy 25kW daj 3 podania. Spieszy Ci się gdzieś ? ![]() |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Stare przyzwyczajenia się odzywają - jak piec chodził pod 95stopni żeby szybko zagrzać dom
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
MarcinJ na obecne warunki wystarczy moc 16/20kW po 4 podania , dmuchawa 34/35% , zmniejsz histerezę kotła na 0.5st i przejście na moc max na 1 st
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Bez urazy... kumasz te histerezy ? Wg mnie nie. A ilość podań na co ma wpływ ? Wiesz ? A zresztą, bawcie się. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Zerknalem do pieca - spory kopczyk szarego, niespalonego paliwa. Podnioslem o jeden procent wentylator, opierajac sie na doswiadczeniach z ttybu auto gdzie zmniejszanie nawiewu robilo wiekszy kopiec. Dobrze zrobilem?
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
MarcinJ dam Ci dobrą radę , zostaw ten kocioł idz sie napij browara
![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
vmilo napisał » 2018-02-03 14:54 Bez urazy... kumasz te histerezy ? Wg mnie nie. A ilość podań na co ma wpływ ? Wiesz ? A zresztą, bawcie się. Bez urazy... możesz mnie oświecić , bo nie kumam ![]() |
|||
|
||||
matt_wiersz
![]() |
W tak dramatycznie zatytułowanym wątku, chciałbym dla śledzących użytkowników, zastanawiających się nad zakupem miału, dorzucić swoje pozytywne doświadczenie z miałem. Warunkiem podstawowym, gwarantującym poprawne spalanie jest sypkość paliwa związana z niskim poziomem wilgotności oraz odpowiedni palnik umożliwiający napowietrzenie porcji paliwa w kielichu palnika.
Od początku sezonu grzewczego (mój pierwszy kocioł automatyczny) dokonałem kilku drobnych zmian w ustawieniu dmuchawy. Pierwotnie na domyślnych ustawieniach, do popielnika spadało sporo niedopalonych kawałków skoksowanego węgla. Podniesienie dmuchawy o 2% spowodowało, że zaczęły pojawiać się spieki, tzw kalafiory, co w niczym mi nie przeszkadza zważywszy, że jest tego niewiele a paliwo jest kompletnie spopielone. Tak więc mając odpowiedni palnik śmiało można ekonomicznie ogrzewać miałem bez dymienia. Problemem może być pylenie przy załadunku paliwa. W moim przypadku, kotłownię zbudowałem na zewnątrz domu z płyty warstwowej 8cm o wymiarach 1x1,5m. Za miał płaciłem w sierpniu 470 zł/t. Powodzenia ![]() |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Przesuszony miał (choć jeszcze nie taki, że pylił) dobrze się palił w piecu i będę z pewnością na przyszły sezon przynajmniej z 2, 3 tony kupował. Teraz niestety zbyt duże ryzyko zawieszania się w podajniku eliminuje go jako paliwo podstawowe. Można by się pobawić w mieszanie z groszkiem ale średnio mi się chce...
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ja się nie bawię wsypuję na zmianę raz worek ekogroszku , raz worek ekomiału mieszają się same w zasobniku miał przelatuje między groszkiem z racji tego , że jest drobniejszy
![]() |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Cos mi padlo z netem w routerze i widze lokalnie w tel ale dalej nie przepuszcza. No nic, po niedzieli wracam do pracy to kupie router albo powalcze z tamtym.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie musisz się tłumaczyć.
dodane 2018-02-04 08:07 leON22 napisał » 2018-02-03 16:26 To po co się odzywasz ? ... możesz mnie oświecić , bo nie kumam |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak powiedziałeś a to powiedz b , czekam na twój wykład na temat histerezy, bo w dalszym ciągu jej nie rozumiem i co niektórzy na tym forum również
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie będę tłumaczył, ponieważ nie muszę. Potrafisz uzasadnić wydłużenie histerezy przejścia na moc max ? Kolegami nie byliśmy, nie jesteśmy, nie będziemy. Nie będziesz mi mówił, komu i na co mam odpowiadać, jasne ? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
vmilo napisał » 2018-02-04 10:45 Potrafisz uzasadnić wydłużenie histerezy przejścia na moc max ? Mogę ci uzasadnić skrócenie histerezy przejścia na moc max , ale nie muszę , bo pewnie wiesz lepiej ode mnie , ale nic nie musisz i nie tłumacz . Już tu kiedyś komuś napisałem , że "Forum to nie Media Markt - nie dla idiotów" ![]() ![]() PS. Jakbym wiedział , to bym kiedyś o to nie pytał : 1 )HISTEREZA 2 )Histereza |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leON22 napisał » 2018-02-03 14:44 Kazałeś wydłużyć, a teraz o skracaniu gadasz ? Fajnie, że ogarniasz temat..... zmniejsz histerezę kotła na 0.5st i przejście na moc max na 1 st ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Tak , tylko sprawdzam czy czytasz ze zrozumieniem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona9 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||