Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 11Następna stronaOstatnia strona
2018-01-28 09:27
  MarcinJ Posty: 115 Ostrzeżenie: 0
A MIAŁo być tak pięknie

Potrzebuję podpowiedzi do ustawienia pieca OEP pod palenie miałem zamiast ekogroszku. Rozumiem, że w palniku musi być po prostu lekki kopczyk cały czas? Chodzi o to, że wczoraj o 15 załadowałem 2 worki miału do pustego prawie zbiornika celem sprawdzenia jak dlugo 2 worki wystarczą. Piec ustawiłem na pełny automat eCoal. Niestety o 5 rano piec odpalił alarm wygaszenia kotła, zorientowałem się około 6. 
Z wykresów wychodzi na to, że około 3 w nocy zaczął tracić temperaturę. Rano palenisko było puste - ewidentnie wypaliło miał a piec nie nadążył z dodawaniem paliwa. 

Mam tydzień wolnego, będę się bawił ale chciałbym wiedzieć w jakim kierunku wprowadzać zmiany. Aktualnie mam wrzucone trochę ekogroszku i jadę na ustawieniach ręcznych 15 sekund podawania co minutę (wszystko dostępne więc można podpatrzeć) a od poniedziałku przejdę z powrotem na sam miał i będę dalej walczył.

A może po prostu mieszać 1/1 miał i groszek i takim systemem palić? Choć uważam, że po prostu muszę powalczyć i ogarnąć ustawienia pod samo palenie miałem....
2018-01-28 09:37
  konto usunięte Posty: 7174 Ostrzeżenie: 0

Do miału korekta dmuchawy na +3, podawanie 6sec, typ kotła EKO PLUS.

Wyłącz testowo algorytm wygaszania.
2018-01-28 09:47
  Pink01 Posty: 196 Ostrzeżenie: 0
Raczej niemożliwe żeby dawkowanie było za małe, miał ma zawsze wyższą masę nasypową niż węgiel więc w jednostce czasu ślimak podaje go więcej niż ekogroszku. Moim zdaniem ten Twój miał musiał być wilgotny i zawiesił Ci się w koszu. To wygląda tak, że nad ślimakiem wybiera lej a reszta miału zostaje na ścianach kosza, czasem potrafi też być nad tym wybranym lejem sklepienie z wilgotnego miału tak że zupełnie nie widać że ślimak nie dostaje opału.
2018-01-28 10:00
  gregors Posty: 259 Ostrzeżenie: 0
Na palniku miału nie było, a w koszu?
2018-01-28 10:18
  MarcinJ Posty: 115 Ostrzeżenie: 0
W koszu było sporo miału. Jeśli faktycznie w samym podajniku nie było to musiało się zrobić sklepienie nad lejem, choc ja i tak profilaktycznie raz na kilka godzin schodzę do pieca i ruszam w podajniku miałem właśnie dla uniknięcia takich sytuacji.
Korekta dmuchawy i podawanie 6 sekund ustawię jutro z samego rana jak ekogroszek teraz przepali i pochodzi trochę na ręcznym.
2018-01-28 10:28
  gmaj22 Posty: 1507 Ostrzeżenie: 0
Do tego czasu choć trochę go przesusz. Zawiesza się najczęściej wilgotny i drobny. Jak masz go dużo, wskazany na zasobniku otrząsacz albo "młotek", o których niedawno było pisane w innym wątku.
2018-01-28 11:03
  MarcinJ Posty: 115 Ostrzeżenie: 0
W kotłowni mam workowany miał, stoi 6 worków otwartych od góry, jest tam w miarę ciepło więc jakoś się szuszy. No nic, nauka, nauka, eksperymenty i nauka non stop
2018-01-28 11:05
  konto usunięte Posty: 7174 Ostrzeżenie: 0

Nie przesadzaj z tą nauką, rozsyp to gdzieś, bo miał łatwo nie schnie.

Przestaw na automat i pierdziel kotłownię.
2018-01-28 11:44
  gmaj22 Posty: 1507 Ostrzeżenie: 0
Jak w foiliowych workach to nawet groszek w otwartych całkowicie nie przeschnie. Jak miałem w big-bagu, to 1/3 zawartości była OK, ale im niżej - bardziej zbity i wilgotny. Jak pisze vmilo - najlepiej rozsypać i przesuszyć albo chociaz do przewiewnych worków przesypać na jakiś czas (to obecnie może być mało skuteczne)
2018-01-28 12:08
  MarcinJ Posty: 115 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem. To ogarnę trochę miejsca żeby rozsypywać po 2, 3 worki dziennie do przesychania.
2018-01-28 12:28
  karoka65 Posty: 2033 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Jak chcesz palić miałem to kupuj go latem jak są upały, może jeszcze poleżeć na słońcu a na noc przykrywać plandeką żeby tego nie zalało w razie deszczu, najlepiej po workować do jutowych worków
2018-01-28 12:43
  konto usunięte Posty: 7174 Ostrzeżenie: 0
W big-bagach z PG kupić na wiosnę, postawić gdzie pod wiatą, na zimę będzie w sam raz.
2018-01-28 15:47
  bodziasty Posty: 524 Ostrzeżenie: 0
Nie dołujcie chłopa bo się zniechęci.
Wysyp koło kotła - przeschnie wtedy z góry zbierasz suchy i do zasobnika
Po tygodniu w kotłowni wyschnie
Tydzień temu przyszedł do mnie Bigbag z PGG - jakoś się pali bez zawieszania - a suchy to on nie był
Cześć w kotłowni a reszta na zewnątrz czeka jak się miejsce zrobi 




vmilo napisał » 2018-01-28 12:43
W big-bagach z PG kupić na wiosnę, postawić gdzie pod wiatą, na zimę będzie w sam raz.


Jak go z bigbaga nie wypakuje to nie wyschnie - te bigbagi dość szczelnie zapakowane
2018-01-28 15:58
  MarcinJ Posty: 115 Ostrzeżenie: 0
To ewidentnie mial - juz trzeci raz zawiesza sie i dopiero uderzenie czyms z gory sprawia ze spada do slimaka. Wiec do wieczora sie tak bede bawil a na noc przejde na groszek. 
2018-01-28 16:01
  bodziasty Posty: 524 Ostrzeżenie: 0
Co ty grzejesz za dom że ci takie moce potrzebne do zagrzania 

2018-01-28 16:51
  MarcinJ Posty: 115 Ostrzeżenie: 0
Okolo 200m cegla ocieplona z 2 stron 2cm styro z jednej 5cm a z jednej nieocieplona. 
2018-01-28 16:55
  sq9tbu Posty: 701 Ostrzeżenie: 0
Wsypuj po pół worka z wierzchu bedzie suchy.
2018-01-28 17:07
  MarcinJ Posty: 115 Ostrzeżenie: 0
Ale to jak, otworzyc 2 worki i z kazdego brac po 50% ? a na drugi dzien reszte? Niezbyt mi sie widzi codzienne dosypywanie... Ale cos bede kombinowal z suszeniem. Kotlownia dosc mala wiec miejsca niewiele...

A gdyby przesypać do worków jutowych, postawić przy piecu bezpośrednio? Większe szanse na przeschnięcie?
2018-01-28 18:06
  gmaj22 Posty: 1507 Ostrzeżenie: 0
cyt: "Jak go z bigbaga nie wypakuje to nie wyschnie - te bigbagi dość szczelnie zapakowane"


To prawda. Mój bigbag kupiony w sierpniu. Połowa zawartości spalała się dobrze i nie zawieszała. Póżniej był bardziej wilgotny i zbity, więc  się zawieszał.  
2018-01-28 18:19
  konto usunięte Posty: 7174 Ostrzeżenie: 0
To nie macie śrubokręta albo czegoś ?
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 11Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: CHIENA1234, melon12