W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  pomoc w ustawieniu pieca oep 25kw Subskrybuj
First pagePrevious page13 / 16Next pageLast page
2018-02-02 11:10
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
Czyli czujnik powrotu mierzy teraz powrót z instalacji.
Proponowałbym najpierw dac czujnik powrotu na powrót z 4D do kotła, żeby sprawdzić, na ile spisuje się w tej roli sam 4D w pozycji np. 60/40. Jeśli wciąż będzie za niska, wtedy czujnik na właściwe miejsce czyli przed samym kotłem i ochrona powrotu pompa cwu - cyklicznie lub stale.
 Można od razu dać przy kotle, ale wyłączyć na czas sprawdzenia 4D pompe CWU.
2018-02-02 12:03
  wisnia1920 Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
dlatego coffe23 powylanczalem te pogodowki a w domu odkąd piec chodzi ciągle to jest cieplutko może czasami nawet i za ciepło ja mam 47 na Zaworze i jest tak ciut powyżej 6 a nie wiem czy zmiana na 15 kw w ustawieniach ma jakieś znaczenie co do wrażenia ze kaloryfery nie są tak Gorce jak były na 25 kw eko plus 
2018-02-02 12:12
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

caffe23 napisał » 2018-02-02 10:35
Ta pogodówka przy takiej chałupie jak Twoja to niezbyt dobry pomysł. To też większe zużycie węgla.
Sorry, że się wetnę... sterowanie temp CO wg pogodówki to słaby pomysł, ale sterowanie zaworem jest całkiem rozsądnym rozwiązaniem, komfort dobry.


2018-02-02 12:24
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
Na grzejnikach zbyt dużo temperatury nie gubi. Zaledwie 8 stopni (46 - 38), a to przy przepływie 0,5 m3/h daje realnie około 4 - 4,5 kW, czyli spalanie poniżej kg/h.
Jak da czujnik na powrót kotła, można będzie sprawdzić, jak od strony "linii produkcyjnej" wygląda.
Warunek: musimy znać przepływ oraz mieć dobrze skalibrowane czujniki kotła i powrotu.
2018-02-02 12:29
  caffe23 Posts: 1242 Ostrzeżenie: 0
vmilo napisał » 2018-02-02 12:12

sterowanie temp CO wg pogodówki to słaby pomysł,

To miałem na myśli.
Nie mam siłownika na zaworze i stary sterownik więc tej opcji nie sprawdziłem.
Jeżeli o takiej pogodówce wisnia pisał to OK!
2018-02-02 12:35
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Przyznaję, że nie śledziłem wątku, więc nie wiem czy to miał na myśli.
Jeśli chcesz mu pomóc ogarnąć komfort, to sprawdźcie parametry zaworu w zaawansowanych. Czas otwarcia musi być taki jak na siłowniku, a czas reakcji ma teraz wpisany od 12 do 24x za krótki. Reszty nie trzeba ruszać, jedynie w obwodach dostroić krzywą zaworu i będzie zadowolony.
2018-02-02 12:47
  caffe23 Posts: 1242 Ostrzeżenie: 0
wisnia1920 napisał » 2018-02-02 12:03
dlatego coffe23 powylanczalem te pogodowki a w domu odkąd piec chodzi ciągle to jest cieplutko może czasami nawet i za ciepło ja mam 47 na Zaworze i jest tak ciut powyżej 6 a nie wiem czy zmiana na 15 kw w ustawieniach ma jakieś znaczenie co do wrażenia ze kaloryfery nie są tak Gorce jak były na 25 kw eko plus 

U was jest cieplej niż u mnie na wschodzie. Tak jak teraz to i 45 by Ci wystarczyło. Jak by było -20 na zewnątrz to będziesz musiał dać na ten dom jakieś 55 stopni.
Przy 15kW kocioł pracuje delikatniej to chyba zauważyłeś i mniej przebija zadaną więc grzejniki mogą być ciut chłodniejsze dlatego pisałem wcześniej żebyś podniósł zadaną gdyby nie dogrzewał.

dodane 2018-02-02 12:47
vmilo napisał » 2018-02-02 12:35

Jeśli chcesz mu pomóc ogarnąć komfort, to sprawdźcie parametry zaworu w zaawansowanych. Czas otwarcia musi być taki jak na siłowniku, a czas reakcji ma teraz wpisany od 12 do 24x za krótki. Reszty nie trzeba ruszać, jedynie w obwodach dostroić krzywą zaworu i będzie zadowolony.

Ja tego nie mam i nie miałem do czynienia więc tu musi pomóc ktoś inny.
Zresztą, już napisałeś o co chodzi więc wystarczy uważnie czytać
2018-02-06 06:49
  wisnia1920 Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
witam wróciłem i spoglądając na kocioł pracował w miarę dobrze trza było ponosić na ręcznym i jakoś się trzymał wczoraj wieczorem podnioslem  troszkę temp i z rana już problem piec działa w przyblizonych temperaturach zadanych ale jeszcze bardziej zapadniete palenisko i temperatura podajnika znowu wzrosła 
2018-02-06 10:44
  caffe23 Posts: 1242 Ostrzeżenie: 0

Mieszaj węgiel ten co Ci został z nowym. Tylko nie tak, że do zbiornika sypiesz worek tego, worek nowego. Trzeba to przemieszać dokładniej wysypując z worków gdzieś na podłogę w piwnicy lub na zewnątrz domu.
Jeżeli nie odpowiada Ci mieszanie to przejdź na inny tryb pracy kotła.
Jak ustawić retortowy-grupowe to na drugiej stronie w tym wątku kol. leON22 pisał:

to u Ciebie 3x tyle czyli 16/20kW , dmuchawa 38/40% , powinno wystarczyć na początek po 6 podań


Chcesz spróbować na retortowy-ręczny to na start wprowadź mu powiedzmy takie ustawienia:
Czas pracy podajnika 9s.
Przerwa 43s
Duchawa 38%

Zadanej na kotle nie zmieniaj.
dodane 2018-02-06 10:44I przenieś ten czujnik powrotu.
2018-02-06 11:41
  wisnia1920 Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
dzisiaj zasypalem ostatni worek tego opału resztę już zmieszalem więc od jutra będę próbował teraz niby chodzi dobrze palenisko teraz spieka się środkiem a po bokach robi się większa dziura zauważyłem taka zależność im bardziej zapadniety ogień a dmuchawa chodzi mocniej to temp podajnika jest niższa 
2018-02-06 11:49
  caffe23 Posts: 1242 Ostrzeżenie: 0
Więc zostajesz na automacie - OK.
Zostaw tak jak jest. Ewentualne zmiany mocy dmuchawy zaczniesz wprowadzać jutro, jak nowy węgiel dotrze do palnika.
Dorób napowietrzanie zbiornika!
2018-02-06 12:09
  wisnia1920 Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
już jakieś napowietrzenie jest w orginale wężyk idzie od wentylatora do podajnika 
dodane 2018-02-06 12:09chętnie zmienił bym ustawienia na grupowe ale w tym tygodniu nie mam jak posiedzieć przy kotle jestem tylko z doskoku w domu jedynie jedynie tych ustawieniach widzę że dość mocno przebija żądaną tempe na Cwu 
2018-02-06 12:46
  caffe23 Posts: 1242 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli jest wężyk to nie musisz już nic dorabiać.
Przebija zadaną CWU bo pompka cały czas chodzi. Gdy tak jest to masz ochronę powrotu ale CWU będzie miało zbliżoną temperaturę do zadanej na kotle.
2018-02-07 12:48
  wisnia1920 Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
patrzyłem dzisiaj na miejsce wskazane do zamocowania czujnika powrotu przez leon22 i na tym ktortkim zlaczu które wychodzi z kotla nie będzie styku czujnika z rura na całej powierzchni czujnika a druga sprawa to odkąd pozmienialem ustawienia to kocioł dość mocno zachodzi sądzą drzwiczki popielnik czym to może być spowodowane 
dodane 2018-02-07 12:48
a tak wygląda popiół z ostatnich dwóch dni mało popiołu więcej kruchych niedopalkow 
2018-02-07 13:03
  caffe23 Posts: 1242 Ostrzeżenie: 0
Wstaw czujnik parę centymetrów dalej, na trójniku.


Syp nowy lub zmieszany węgiel. Już pisałem, że na tym nie ustawisz poprawnie spalania. To przez to masz sadzę, przez niedopalony węgiel.

2018-02-07 13:10
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Możesz też przytulić czujnik bezpośrednio na ten króciec powrotu który wychodzi z kotła , ten pod niebieską obudową , tam będzię sporo miejsca i czujnik będzie przylegał na całej długości 
2018-02-07 13:48
  wisnia1920 Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
ok jutro gp tam wkleję z rana a sądzą zaczęła wychodzić jak zmniejszona została dmuchawa na -10 
2018-02-07 23:09
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Nie wiem , czemu ciągle upierasz się nad tym paleniem w automacie  Jak widać ten tryb nie jest kompatybilny z Twoim opałem Zmień na grupowe i ciesz się z życia zamiast , wiecznie kombinować z ustawieniami w automacie , powodzenia
2018-02-08 07:12
  wisnia1920 Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
od wczoraj popołudnia piec idzie na innym opale strasznie meczy się żeby osiągnąć temp a jak zuzylo się więcej wody z bojlera to zbierał się przeszło 3 godziny żeby nagrzać do zadanych temperatur
2018-02-08 07:26
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Potrzebujesz więcej mocy z palnika, niż da typ 15kW.
Nie kopcisz z komina jak Batory przy tych nastawach ?
First pagePrevious page13 / 16Next pageLast page
Users on-line: Gato92