Forum eCoal.pl v3.5 pomoc w ustawieniu pieca oep 25kw Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona12 / 16Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
caffe23
|
Im czystsze (lepszej jakości amelinium) tym szybciej będzie korodowało.
Wisnia - nie chodziło nam o zasilanie bojlera w "świeżą" wodę, która ma zostać zagrzana, tylko jak wygląda podłączenie bojlera (wężownicy) do instalacji centralnego ogrzewania. Woda u Ciebie w bojlerze ma mieć 53 to się zgadza ale w momencie gdy uzyska te 53 nie wyłącza pompy, Pracuje cały czas a mimo to nie podgrzewa należycie powrotu. dodane 2018-02-02 07:37 simko1 napisał » 2018-02-02 06:32 Dodam że czytałem gdzieś ze aby zachodziły reakcja chemiczna elementy miedziane myszą miec mechaniczny kontakt z aluminiowymi. Prawda? W całej instalacji pomiędzy miedzią a aluminium są zawory. Czyli nie ma bezpośredniego kontaktu. Poczytaj np. na tej stronie. |
|||
|
||||
wisnia1920
|
||||
|
||||
simko1
|
Sorry Wiśnia jeszcze się wtrące. Czyli w moim przypadku najlepiej po sezonie zlać wodę i wypłukać wszystkie grzejniki następnie napełnić instalacje od nowa i do zbiornika wyrównawczego na strychu wlać inhibitora korozji zgodnie z zaleceniami które są na opakowaniu tak?
|
|||
|
||||
wisnia1920
|
||||
|
||||
leON22
|
wisnia1920 , a gdzie masz zamontowany czujnik powrotu , bo jakoś go nie widzę Sorki jestem po nocce , może dlatego Jak możesz to zrób zdjęcie jego lokalizacji
|
|||
|
||||
wisnia1920
|
zaraz zrobię fotke teraz przygladnolem się palenisku to mocno.zapadniete na zdjęciu nie oddaje stanu faktycznego w 100%
dodane 2018-02-02 08:27w sumie to na zdjeciu gdzie caffe23 zaznaczył Zieloną strzałka to obok niej jest zawiniety szara taśma |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
caffe23
|
wisnia1920 napisał » 2018-02-02 08:27 w sumie to na zdjeciu gdzie caffe23 zaznaczył Zieloną strzałka to obok niej jest zawiniety szara taśma To przenieś ten czujnik w miejsce jakie wskazał leON22. Na palniku już nic nie zrobisz z tym węglem w automacie. |
|||
|
||||
leON22
|
caffe23 napisał » 2018-02-02 08:46 Na palniku już nic nie zrobisz z tym węglem w automacie. caffe23 , też mi się tak wydaje , ale ponoć niedługo wisnia będzie zmieniał opał na inny , tak że znowu będzie się działo PS. Czekamy na opinie karoka65 niech się wypowie w tej zawiłej kwestii , spadam spać |
|||
|
||||
wisnia1920
|
tylko w automacie czy na grupowym również będzie problem tego ekogroszku zostało mi jeszcze 8 worków
dodane 2018-02-02 09:35na tych ustawieniach które są w tej chwili piecyk polknal od godziny 19 do 8 rana 25 kg dodane 2018-02-02 09:37nasmiejszniejsze w tym wszystkim jest to ze przy tych temperaturach które mamy to najmniejsze spalanie było jak piec był źle poustawiany ochrona powrotu wtedy udawała się na dobę zejść do 35/40 max |
|||
|
||||
caffe23
|
Nie zejdziesz niżej ze spalaniem na żadnym trybie pracy przy takiej powierzchni, nieocieplonego domu i nie do końca prawidłowo wykonanej instalacji.
Jak chcesz to przechodź na grupowe ale wtedy niech ktoś inny Ci pomaga. Ja ci mogę pomóc gdybyś chciał przejść na retortowy-ręczny. Tylko jak zaraz gdzieś wyjeżdżasz to nic nie zrobimy. |
|||
|
||||
wisnia1920
|
aż strach pomyśleć co.by się działo jak była by zima taka jak w zeszłym roku hehe
|
|||
|
||||
caffe23
|
To zrób jak pisałem wcześniej tzn. zawór 4D otworzyć całkowicie na zasilanie grzejników. Pompa bojlera włączona cały czas. I przenieś ten czujnik powrotu.
|
|||
|
||||
wisnia1920
|
do wyjazdu już nic nie chce zmieniać żeby piec działa jako tako i nie było jakiegoś problemu z ta wysoka temp podajnika jak nikt nie bedzie podjejdzal na ręcznym do niedzieli wieczora jakoś musi chodzić
|
|||
|
||||
caffe23
|
OK.
To chociaż przenieś sam czujnik. To zajmie ci góra 10 minut. |
|||
|
||||
gregors
|
Przecież możesz sam z poziomu aplikacji przechodzić na ręczny i podnosić poziom grochu, jak będziesz widział że temp. podajnika rośnie.
Wiesz ile sekund ma to trwać bo robiłeś tak będąc przy piecu. |
|||
|
||||
caffe23
|
Z tą temperaturą podajnika nic tak naprawdę się teraz nie dzieje. Jakby miała urosnąć to już w nocy by urosła. Nikt wtedy nie podnosił żaru.
|
|||
|
||||
gregors
|
Tak, ale widzę że kolega jest trochę przewrażliwiony na tym punkcie, więc żeby się tak bardzo nie stresował, oraz żeby nie angażował teściowej, bo jeszcze coś pozmienia i dopiero mogą być problemy, podsuwam pomysł.
|
|||
|
||||
wisnia1920
|
a jak zawor będzie otwart na całość nie będzie jeszcze cieplej w pomieszczeniu zawor jak miałem w p ogodowce to był prawie cały czas otwarty bo zadał takiej temperatury jak miał kocioł też w p ogodowce
|
|||
|
||||
caffe23
|
Masz rację, wtedy trzeba by schodzić z zadaną co nie ma sensu. Myślałem, że marzniesz
Ja mam ustawiany ręcznie i przy takiej pogodzie jak teraz jest w pozycji środkowej - pół/pół Temperatura idąca na grzejniki to około 47 st. Tylko u mnie na grawitacji wszystko. Też możesz dać na środek. Ta pogodówka przy takiej chałupie jak Twoja to niezbyt dobry pomysł. To też większe zużycie węgla. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona12 / 16Następna stronaOstatnia strona | ||||