Forum eCoal.pl Podajnik trzeszczy Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
adkwapniewski
|
Witam,
Nie zależnie od opału co jakiś czas z podajnika/ motoreduktora dochodzi dziwne trzeszczenie - tak jakby styropian tarł o styropian ... opał podaje nie blokuje się ale trzeszczenie jest dziwne Motoreduktor pada ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zdejmij napęd, rozłącz sprzęgło, wyczyść syf, nasmaruj sprzęgło i oś smarem grafitowym, złóż. Przekładnia ma korek - jak będzie zdemontowana, to sprawdź czy jest oliwka.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Adam ma RBRa z Ekoenergią także sprzęgło odpada, tam ślimak jest w całości przelatuje przez tuleję przekładni.
W cieplejszy dzień odkręciłbym przekładnię i wytargał wsio z korzeniami, znaczy całość ze ślimakiem i wyczyścił. Może coś zalega w podajniku i sobie chrobocze, kiedyś wyciągnąłem blisko pół metra drutu takiego z fi 4mm który dostał się z węglem i nawinął na ślimak |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Dzięki za info - zerknę tam
Pytanie jeszcze o "oliwę" to jest jakiś konkretny olej ? |
|||
|
||||
procho
|
coś mi piszczy podczas pracy podajnika i nie wiem co
kocioł pracuje 3 sezon OEP16 jak włączę podajnik ręcznie to nie słychać tego pisku ale w trakcie normalnej pracy kotła owszem dodam że korpus podajnika był wymieniony rok temu na nowy przez serwis (ślimak pozostał stary) więc myślę że to sprzęgło/kwadrat co jest przy motoreduktorze/zaleczce dodane 2018-01-02 18:46ile jest gwarancji na przekłądnie? mam wrażenie że to może z niej piszczy... teraz nawet na ręcznym było słychać pojękiwanie... czasami po 10 sek pracy nie ma a czasami jest po 3-4... hm? |
|||
|
||||
bodziasty
|
Dwa lata - wiem - bo zmieniałem przed końcem na nową.
|
|||
|
||||
procho
|
a nie 3?
dodane 2018-01-02 20:04faktycznie 2 lata jest gwarancji ;( |
|||
|
||||
konto usunięte
|
adkwapniewski napisał » 2018-01-02 16:59 Tabele stosowanych w napędach Nord:Pytanie jeszcze o "oliwę" to jest jakiś konkretny olej ? |
|||
|
||||
RFAJ
|
Mój brat miał cos podobnego ,należy zdemontować podajnik ,sprawdzić ślimak oraz zajrzeć do rury podajnika , jak będzie widać nagar to należy go obstukać 2 kilowym młotkiem aż odpadnie . na jakiś czas pomoże . |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Po drodze podajnik zaliczył zgon ale go reanimowałem, pół motoreduktora wymienione , palnik oczyszczony z "nagaru"/korozji. Wytarte jest gniazdo w palniku i "dziwny" trzpień w ślimaku - w sensie bardzo cienki.
Dorobiłem tuleje z rurki stalowej i na razie chodzi na mocniejszym kondensatorze - silnik się nie grzeje. Tuleja luźno wchodzi na trzpień i luźno "siedzi" w gnieździe - ale teraz ślimak nie trze o górną ściankę podajnika - to był powodem trzeszczenia. Możecie zerknąć na to gniazdo i trzpień - Ślimak nie jest za krótki ? Tuleja stalowa to dobry pomysł ? |
|||
|
||||
karoka65
|
Adaś z tego co pamiętam jedziesz cały czas na miale? myślę że do tego wytarcia on sie przyczynił w jakimś stopniu.
Jakiś czas pochodzi, jak będzie ciepło trzeba by dokupić palenisko ( nazywane też komorą powietrza ) i ślimak. Co do tulejki wydaje mi się że "kolorowa" lepiej by się sprawdziła, bliźniaczy Ewmar zmodernizował swój odlew taką tulejką. Najlepiej usprawnić to co jest. Wiesz ta zamiana o której rozmawialiśmy byłaby kosztowna i pracochłonna. |
|||
|
||||
caffe23
|
To rozwiązanie raczej na krótką metę. nie dotrwa końca zimy. Może się rozpaść, zaklinować, zakleszczyć ślimak. Najwyżej zerwie zawleczkę.
Trzeba by było na konkretnych maszynach rozwiercić równo gniazdo, zebrać z trzpienia, dopasować tulejkę na całą długość wystającego trzpienia, zachowując odpowiedni luz uwzględniający temperatury rozszerzania stali, żeliwa. |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Myślałem żeby tą tuleje wpasować ale bałem się temp i dlatego luźno - dodatkowo czas - CWU grzałką spoko ale grzanie dwoma konwektorkami 2kW nie było drogie ale mega upierdliwe no i ta zimna podłoga... Męczy mnie jeszcze jedno - ten trzpień ślimaka wygląda jakby nie był do tego gniazda - nawet wytartego ?! Gdyby nie tuleja to po zamontowaniu i założeniu zawleczki ślimak ledwo siedzi w gnieździe 0,5cm w głąb gniazda - jest jakby za krótki i za małą średnicę trzpienia ma/miał... Wymiana palnika nie wchodzi w rachubę ? Jeśli mam kupować komorę i ślimak to prawie palnik, dysza też się kończy ... Batory 10kW , SV-100 - który lepszy ? Można SV-100 wstawić do RBR`a ? |
|||
|
||||
bodziasty
|
Adam jaki ty masz piec ?
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
RBR
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
To RBRy sie psują ?
|
|||
|
||||
bodziasty
|
To mnie podniosłeś na duchu, że nie tylko burki padają
Bez urazy |
|||
|
||||
leON22
|
adkwapniewski łączymy się z Twoim bólem
|
|||
|
||||
karoka65
|
Ameno25 napisał » 2018-02-03 16:03 To RBRy sie psują ? Wyobraź sobie że też ale nie tak często jak te inne |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jesli na forum jest 100 RBR i 1000 Ogniwo to jakby sie psuły po równo 10% , to jak często psuje sie Ogniwo a jak często RBR , według Karako Ogniwo psuje sie częściej bo przeciez jest 10 wątków ,a RBR tylko jeden
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||