Forum eCoal.pl v3.5 Problem z zaworem 4d Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Przy 70 na kotle powino wystarczyc , tylko zeby nie było jutro tematu jak zwiekszy temp za zaworem typu
"Steronik nie trzyma temp za zaworem " dodane 2017-12-08 22:48I tak coś mi tam nie pasuje zawór zamknięty , pompa mieli wodę , a temp za zaworem utrzymuje sie na poziomie 40* , powinna spadać , no chyba że tak grzejniki rozgrzane dodane 2017-12-08 22:50O kolega coś kombinuje bo za zaworem rosnie , a powrót spada |
|||
|
||||
gmaj22
|
Bo teraz dopiero dał "otwieranie w prawo" )
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
gmaj22 nie patrz czy jest w sterowniku w prawo czy w lewo bo nie wiesz jak ma podtoczone przewody
Co z tego ze da w sterowniku w prawo jak zmienisz przewody i bedzie otwierał w lewo , z tego co widzę ma zle dodane 2017-12-08 23:00MA BYC W LEWO |
|||
|
||||
gmaj22
|
No tak....tyz prowda
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
przecież widać ze temp za zaworem jest za wysoka , a sterownik chce zamknąć ale ma zły kierunek
dodane 2017-12-08 23:03Zmień ten kierunek dodane 2017-12-08 23:05Chiba ręką przekręcił dodane 2017-12-08 23:06No i działa , 4 strony a trzeba było od podstaw zacząc czyli od rozmieszczenia czujników |
|||
|
||||
gmaj22
|
A restart sterownika po takich zmianach nie jest czasem wskazany?
Cyt: "No i działa , 4 strony a trzeba było od podstaw zacząc czyli od rozmieszczenia czujników " Tak to juz jest....Ponad tysiąc postów, Ty dwa razy tyle, a ciągle o tym się zapomina |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ale co masz na myśli , przecież on nic nie zmieniał
dodane 2017-12-08 23:18 gmaj22 napisał » 2017-12-08 23:14 A restart sterownika po takich zmianach nie jest czasem wskazany? Cyt: "No i działa , 4 strony a trzeba było od podstaw zacząc czyli od rozmieszczenia czujników " Tak to juz jest....Ponad tysiąc postów, Ty dwa razy tyle, a ciągle o tym się zapomina A bo czasami to najciemniej pod latarnią |
|||
|
||||
gmaj22
|
O zawór mi chodzi....prawo, lewo itp. Nie musi się na nowo kalibrować.? Nie mam tego modelu sterownika, więc nie we wszystkim się dokładnie orientuję.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A powiem Ci że możliwe że trzeba dać restart , albo jak zmienisz kierunek to sam odrazu sie kalibruje , zaraz sprawdzę
dodane 2017-12-08 23:20A powiem Ci że możliwe że trzeba dać restart , albo jak zmienisz kierunek to sam odrazu sie kalibruje , zaraz sprawdzę dodane 2017-12-08 23:23Nie nie trzeba restartować , zmieniasz kierunek i kreci w drugą stronę |
|||
|
||||
himeroza
|
to mam dac w lewo??
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A kolega zakupił super kocioł ze sterownikiem i siłownik a zaworem kręci ręcznie
dodane 2017-12-08 23:24tak ma być w lewo dodane 2017-12-08 23:45Zrób może jednak ten restart |
|||
|
||||
himeroza
|
Witam po tej gorącej nocy Sprawdziłem dziś czujniki w sterowniku
Wszystko się zgadza do T1 jest podpięty czujnik Za Zaworem a ten powrotny też jest dobrze. Niestety nadal mam sytuacja złą na piecu jest 70C zadanej a zawór 4d otwarty w 40% daje tylko 39C na dom co moim zdaniem powinien dawać znacznie więcej :( |
|||
|
||||
leON22
|
Witam wg mnie zawór działa poprawnie u mnie przy 60 st na kotle otwarcie zaworu 44% za zaworem 36 st a wew 24 st Jak zwiększysz temp zadaną za zaworem i wew pomieszczenia to powinien otworzyć się bardziej ale kolega nie ma siłownika tak że pozostaje wycieczka do kotłowni i wachlowanie zaworem i szukanie odpowiedniej temp i pozycji otwarcia zaworu , powodzenia Proponuje dokupić siłownik , takie małe a cieszy
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Bo masz "na sztywno" temp. za zaworem na 39 C ustawioną.
Ustawienia/obwody co/obwód co1-zawór 4D> albo zmień temp. za zaworem na wyższą,. Albo "regulator pogodowy" zmień na "aktywny" i skorzystaj z krzywej grzana dla zaworu (na początek na pewno dla -10C daj 50 C za zaworem) . Warunek: podłączony czujnik zewnętrzny ( bo zaraz się okaże, że go nie masz) Jak już miałeś tą płytę odkrytą, to mogłeś sprawdzić, czy podłączenia siłownika zaworu są dobrze. |
|||
|
||||
himeroza
|
leON22 napisał » 2017-12-09 11:19 Witam wg mnie zawór działa poprawnie u mnie przy 60 st na kotle otwarcie zaworu 44% za zaworem 36 st a wew 24 st Jak zwiększysz temp zadaną za zaworem i wew pomieszczenia to powinien otworzyć się bardziej ale kolega nie ma siłownika tak że pozostaje wycieczka do kotłowni i wachlowanie zaworem i szukanie odpowiedniej temp i pozycji otwarcia zaworu , powodzenia Proponuje dokupić siłownik , takie małe a cieszy Mam siłownik dodane 2017-12-09 11:42 gmaj22 napisał » 2017-12-09 11:21 Bo masz "na sztywno" temp. za zaworem na 39 C ustawioną. Ustawienia/obwody co/obwód co1-zawór 4D> albo zmień temp. za zaworem na wyższą,. Albo "regulator pogodowy" zmień na "aktywny" i skorzystaj z krzywej grzana dla zaworu (na początek na pewno dla -10C daj 50 C za zaworem) . Warunek: podłączony czujnik zewnętrzny ( bo zaraz się okaże, że go nie masz) Jak już miałeś tą płytę odkrytą, to mogłeś sprawdzić, czy podłączenia siłownika zaworu są dobrze. Oczywiście że mam ustawione na 39C bo nie chce żeby zawór 4d był zbyt mocno otwarty dlatego narazie 39C ustawiłem co i tak jest bardzo dziwne bo zawór musi być obecnie wg sterownika 40% otwarty żeby z 70C zrobić te 39C za zaworem to mnie bardzo dziwi Na zegarach manualnych mam taką sytuację że zasilanie na dom idzie te 40C a powrót jest z domu przed zaworem 4d jest bardzo ciepły bo zaledwie jest 4-5C różnicy ma takie 36C także instalacja w domu nie traci zbytnio ciepła a mam same kaloryfery. SZOK nie wiem co jest grane dodane 2017-12-09 12:23Czy ten zawór 4d nie jest za mały i źle miesza wode???? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Jest za mały przekrój zaworu i rur na obiegu kotłowym. Zawór 4D za nisko. Tu raczej ochrona powrotu zaworem 4D się nie sprawdzi. Chyba że dołożysz pompę kotłową.
Najprościej to przełączyć ochronę powrotu na pompę CWU, dając przy tym zadaną CWU kilka stopni wyższą, niż "chroniona" temp. powrotu. Z instrukcji: " • Zawór 4D – realizowanie ochrony powrotu przy wykorzystaniu zaworu 4D Warunkiem koniecznym w tym przypadku jest zachowanie grawitacyjnego przepływu wody w małym obiegu zaworu 4D od strony kotła, w przeciwnym razie należy zastosować dodatkową pompę wymuszającą obieg". Pozostaje pytanie, bo w instrukcji nie jest to wyrażnie napisane: która funkcja zaworu 4D ma wyższy priorytet? Ochrona powrotu czy utrzymanie temp. za zaworem? |
|||
|
||||
himeroza
|
Wiem na pewno że priorytetem dla zaworu 4d jest ochrona powrotu jeśli jest włączone
dodane 2017-12-09 13:04Obecnie woda w CWU sama krąży i dogrzewa powrót dodane 2017-12-09 13:04a co z tymi rurami nie tak jakie są wzorce projektowe dla zaworu 4d??? jakie wymiary powinny być?? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Przede wszystkim zdecyduj się, co chcesz tym zaworem 4D osiągnąć: zmniejszać temperaturę na grzejniki, czy chronić powrót. Jeśli to pierwsze- to przełącz ochronę powrotu na pompę CWU i nic więcej nie musisz robić. Jeśli to drugie, to bez dołożenia pompy na krótki obieg albo wymiany zaworu i rur na co najmniej 5/4 cala nie będzie to dobrze działać.
W ŻADNEJ z tych opcji siłownik zaworu 4D nie będzie SKUTECZNIE pilnował obydwu tych parametrów RÓWNOCZEŚNIE. |
|||
|
||||
himeroza
|
Chce osiagnąć sytuacja w której zawór będzie otwarty na nie wiecej niż 35% i w ten sposób dostane osiągne zadaną temperature za zaworem 42C i jednocześnie 65% energi z pieca będzie zasilać powrót.
Wydaje mi się że bez wymiany na większy i poprawy pozycji zaworu 4d względem pieca nic z tego nie będzie. Czy mam iść tym tropem??? |
|||
|
||||
gmaj22
|
A masz jakiś czujnik albo termometr na powrocie z grzejników?
To robisz tak: temp. kotła x 35 + temp. powrotu z grzejników x 65 . Otrzymany wynik dzielisz przez 100 i dostajesz temperaturę wychodzącą na grzejniki. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||