Forum eCoal.pl v3.5 Problem z zaworem 4d Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
himeroza
|
to jak zrobic tak jak gmaj22 doradza? bo to jakas magia dla mnie jest
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Kuzwa juz mi sie poplątało wszystko ostatni post z 2 strony wycofuje
dodane 2017-12-08 21:15Dobra prostujemy wszystko Przesłonę masz dobrze , Patrzac z przodu na zawór zasilanie masz z lewej strony i tam na sklali ma byc 10 , |
|||
|
||||
himeroza
|
skladam zawor z lewej 10 a z prawej 0
a jak na starcie ustawic na 5 przed zalaczeniem silownika?? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
załoz spowrotem siłownik ustawiony w pozycji 50% , przełacz na sterowanie automatyczne i daj na chwilę dostęp do sterownika
dodane 2017-12-08 21:18Zawór masz ustawiony na 5 po spłaszczenie jest poziomo , a siłownik przeciez jak sciagałes był w pozycji 50 dodane 2017-12-08 21:19Albo wez nie zakładaj siłownika , przełacz kocioł na reczny , zamknij siłownik na 0 a potem otwórz do 50% i wtedy załoz , |
|||
|
||||
himeroza
|
zawor na 5 piec idzie non stop nie moze dobic do zadanej :(
|
|||
|
||||
gmaj22
|
To może niech od razu zmieni w zaawansowanych na: "otwieranie w prawo"...
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
niech da dostęp na chwile do sterwonika , to sie samemu zobaczy
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Straszny bałagan ma: pompa kotłowa na schemacie, histereza zaworu- 0 C, ochrona powrotu pompą cwu, minimalna powrotu- 50C, a zadana CWU - 40 C Absurd goni absurd....
|
|||
|
||||
himeroza
|
dalem ochrone powrotu na zawor 4d otwieranie w prawo
zawor juz wlaczony |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie dawaj ochrony za zawór 4d , udostępnij mi na chwile sterownik to Ci ustawie raz dwa
|
|||
|
||||
gmaj22
|
A przypomnijcie mi przy okazji: przy ochronie powrotu zaworem 4D trzeba przekładac czujnik zaworu na powrót, czy sterownik bierze dane dla zaworu z czujnika powrotu? Bo widzę, że u niego jest 50 C, ale za zaworem a nie na powrocie.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
TY a moze on ma zle czujniki podpięte ale trafiłes
Nie nie trzeba przekładać czujnika Autor sprawdz czy masz poprawnie czujniki podłaczone w sterowniku i czy są poprawnie umieszczone na rurach instalacji dodane 2017-12-08 22:12Mozliwe ze ma pomylony czujnik pwrotu z czunikiem za zaworem |
|||
|
||||
gmaj22
|
Z tym pomaganiem przez neta to trzeba ostrożnie....Bo zakładasz, że czujniki dobrze założone, skalibrowane, mieszacze są dobrze podłączone itp. A co najważniejsze: nigdy nie masz pewności, jak kto ma zabezpieczenie kotła zrobione. Doradzisz coś w dobrej wierze, delikwent przestawi i pójdzie na piwo z kolegą albo na czułe tete-a-tete z koleżanką i może już nie mieć do czego wrócić.
"Mozliwe ze ma pomylony czujnik pwrotu z czunikiem za zaworem " - to by tłumaczyło, dlaczego cały mój misterny plan z przestawioną przegrodą ...w p...du. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Też racja !
|
|||
|
||||
himeroza
|
dobra przeloze czujniki gmaj22 jestes genialny
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A skad wiesz ze masz zle , sprawdziłeś ?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Tylko na wszelki wypadek przełóż fizycznie czujniki, a nie przełączaj na płycie
|
|||
|
||||
himeroza
|
gmaj tak zrobilem tylko przelozylem
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Odkręć pokrywe sterownika , i sprawdź gdzie idzie przewód czujnika , z wyjścia ozaczonego T1 ma iść za zawór 4d , a z wyjścia "TEMP.POWROTU" do powrotu kotła
Czujnik zaworu ma być umieszczony 40-50cm za zaworem na wyjsciu z zaworu na instalacje , czujnik powrotu jak najbliżej króćca powrotu kotła , tam gdzie już wszystkie powroty są zsumowane |
|||
|
||||
gmaj22
|
Na razie zostawiłbym tą ochronę powrotu na 4D. Ma 20 stopni więcej na kotle, niż "chroniona" temp. powrotu a tylko 39 C zadanej za zaworem. Powinno zdać egzamin.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||