Forum eCoal.pl v3.5 Problem z zaworem 4d Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
himeroza
![]() |
Witam mam obecnie problem z zaworem 4d teraz na piecyku jest zadana 70C
zawór jest ustawiony na 3 i daje zaledwie na dom 39C a powrót do pieca daje mi tylko 52C co strasznie wystudza instalacje Nie rozumiem co jest źle w mojej instalacji, może ktoś coś pomoże. https://esterownik.pl/device/15163 Poniżej zdjęcia z mojej instalacji Dom jest ocieplony 120m2 a węgla schodzi 24kg na dobe strasznie dużo Pozdrawiam dodane 2017-12-08 15:32 ![]() ![]() ![]() ![]() dodane 2017-12-08 15:32 ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A kiedy TY miałes 70 na piecyku , bo przewinąłem kilka dni do tylu wykres i tam powyzej 55 temp kotła to nie widziałem , i temp powrotu tez jest zaledwie max 10 * niższa niż CO
teraz na piecyku jest zadana 70C [quote/] wytłumacz proszę to stwierdzenie |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
" problem z zaworem 4d teraz na piecyku jest zadana 70C
zawór jest ustawiony na 3 i daje zaledwie na dom 39C a powrót do pieca daje mi tylko 52C " Kolejny przypadek złego podłączenia zaworu 4 D. Albo kierunek otwarcia w sterowniku zamieniony, albo przegroda żle ustawiona. Pokaz ten zawór od przodu ze ściągnietym pokrętłem. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Gmaj dlaczego zle podłączony ? 30% otwarcia przy 70* to całkiem mozliwe ze 40* daje za zaworem zwłaszcza ze to jest 1" , a temp powrotu to już zalezy ile wrcaca z instalacji .
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Patrzyłem też na wykres, że pozycja zaworu zmienia się na plus, zaś temperatura za nim spada. Z temperaturami może się zgadzać Teraz patrzę na sterownik jeszcze raz i okazuje się, że to wersja 2.4
![]() Czyżbym patrzył na inny? Całkiem możliwe, choć zawór warto sprawdzić, bo nagminnie błędy się zdarzają. Zresztą widać, że jest przekręcony względem fabrycznego położenia. Pytanie, czy w ślad za tym poszła przegroda? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
kurde sorka to moj bład bo ja patrzyłem na sterownik ten 2.4 , a przeciez to jest ten sterownik podany w poscie
![]() Więc racja , wygląda na zle zainstalowany 4d dodane 2017-12-08 19:15Tam jest 100% otwarcia 4d a za zaworem 40* , ewidentnie zle ustawiona przesłona ,czyli temat sie powtarza Wejdz w tryb reczny , ustaw 50% otwarcia zaworu , wyłacz sterownik , sciagnij siłownik i sprawdz na trzpieniu w jakim połozeniu jest na nim frez ( takie spłaszczenie) w pozycji 50% ma być poziomo |
|||
|
||||
himeroza
![]() |
witam piec juz nie steruje zaworem ustawilem recznie na pozycje 3
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Druga opcja to możliwe ze kierunek otwarcia zaworu jest zły , ale to juz zmieniasz w ustawieniach sterownika ,
USTAWIENIA-Zaawansowane -zawór4d - kierunek otwarcia dodane 2017-12-08 19:20to sprawdz ta przesłone , ustaw na 5 , sciagnij siłownik pstryknij zdjecie i wklej |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Spokojnie...niech najpierw ręcznie przekręci i rury sprawdzi w skrajnych położeniach - wtedy przegrodę przestawi, a kierunek otwarcia zostawi.
|
|||
|
||||
himeroza
![]() |
temp na dom idzie 40 a powrot z domy jest 4c nizszy to jest niwiele ale za zaworem na powrocie czujnik pokazuje marna temperature czasem nawet ponizej 50 a na piecu jest 73c to straszna roznica jest
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Wykonaj prostą czynność: Patrząc na zawór 4Dod tyłu kotła, przekręć zawór ręcznie zgodnie z ruchem wskazówek zegara-do oporu w prawo. Po chwili sprawdż, czy rura za pompą robi się gorąca, czy chłodniejsza, jakby pompa zaciągała z powrotu? Tylko tyle... Przed testem WYŁĄCZ pompę CWU.
|
|||
|
||||
himeroza
![]() |
przekrecilem na max w prawo obserwacja
![]() dodane 2017-12-08 19:49wylaczylem pompe zgodnie z zaleceniem |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
I jakie wnioski?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
I jaki rezultat ? rura powinna zrobić sie bardzo gorąca taka jak temp kotła
dodane 2017-12-08 19:59 ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Popatrz na sterownik...ledwo powyżej 46 C. Na bank przegroda skopana. Poprowadzisz go dalej za rączkę, bo ja muszę lecieć
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Spoczko ,
Uważaj na druty jak będziesz leciał ![]() ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
||||
|
||||
himeroza
![]() |
czyli panowie co mam zrobic z zaworem?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
1Ustaw zawór w pozycji 5 na skali , 2sciagnij siłownik ,3 sciagnij niebieski adapter , 4 trzpień zaworu ustaw tak aby spłaszczenie na nim było poziomo i u góry ,5 założ niebieski adapter dziubek adaptera do góru , 6załoz siłownik ,7 załóz odpowiedną skale 10 ma byc po prawej stronie jak wskazówki zegra
|
|||
|
||||
himeroza
![]() |
ok zaraz to zrobie
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||