Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Uszkodzony sterownik, potrzebna pomoc. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
pitaszek
![]() |
Witam kolegów.
Już jakiś czas z Wami, ale dopiero teraz mnie przycisnęło i potrzebuję pomocy. Po dzisiejszym czyszczeniu pieca, chciałem przedmuchać z pyłów i zanieczyszczeń palnik, więc ustawiłem dmuchawę na 100% i ją załączyłem. Równocześnie załączyłem podajnik i zaobserwowałem, że pompa C.O. podczas załączenia podajnika wyłącza się (na ułamek sekundy). Po chwili zacząłem czuć swąd spalenizny (ale że rozbujałem palnik dość sporo - nie powiązałem tego zapachu z niczym szczególnym). Po chwili - zaniepokojony zwiększającym się specyficznym zapachem - obwąchałem sterownik. Już się domyślałem... Odkręciłem obudowę - dymek ze sterownika. Uszkodzony element przedstawiam na zdjęciu. Dodam, że wczoraj i dzisiaj było kilka krótkich zaników prądu. Dodatkowo (chwilę wcześniej) sterownik wyrzucił alarmy: Zabezpieczenie termiczne kotła, alarm STB, a kilka dni wcześniej: SDCARD_INVALID_DRIVE (co oznaczają te alarmy? - )Po potwierdzeniu w/w alarmów było wszystko ok. PYTANIE: jaka jest procedura wezwania serwisu? Dziś jest sobota czy serwis przyjmuje zgłoszenia 24h? Jeżeli tak, to czy zna ktoś nr. tel. gdzie mogę zgłosić uszkodzenie? dodane 2017-11-25 20:28 ![]() ![]() |
|||
|
||||
bigesdiges
![]() |
A jaki jest efekt? Nie działa tylko pompa CO czy cały sterownik padł ? Jeśli pompa CO to przepnij ją na inne wyjście pompę CO-2 lub pompę dodatkową lub cyrkulacyjną, zmień w ustawieniach i oblecisz do poniedziałku.
|
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
Sterownik wyłączyłem (dymił okrutnie). Poza dymem pracował poprawnie aż do wyłączenia z przycisku. Chyba nie odważę się go włączyć w takim stanie...
Już wiem, że uszkodzonym elementem jest warystor, lecz za co on odpowiada i czy coś jeszcze nie padło - nie wiem. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Miałem tą samą usterkę coś te warystory liche są.... u mnie temat załatwiony szybko w piątek o 22 awaria, w sobotę zgłoszenie do sprzedawcy kotła o awarii i o 14 już byli u mnie z nową płytą główną. Pozdrawiam
i powodzenia. |
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
No to fajnie, tylko w niedzielę (jak znam życie) serwis nie pracuje... Dobrze że zostało drzewo do kominka.
|
|||
|
||||
sebico
![]() |
Możesz spokojnie wyciąć ten warystor (oczywiście wcześnie odłącz zasilanie!) i pracować na tym sterowniku.
|
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
Piec ma dopiero 1 msc. Nie chcę mieć problemów z serwisem...
Chyba muszę czekać do poniedziałku. Zauważyłem, że również jeden z bezpieczników jest przepalony (ten obsługujący przewód "N". Sterownik pobierał "N-kę" z bolca. Instalacja jest dwu-przewodowa (mostek między N a bolcem "zerem"). Czy tak powinno być? Instalacja zasilająca jest wykonana poprawnie... |
|||
|
||||
seba
![]() |
Jeśli miałeś wcześniej zaniki napięcia (tak jak piszesz) to mogły się pojawić w tym czasie przepięcia w sieci (np. podczas czynności łączeniowych na stacjach wysokiego lub niskiego napięcia), które to przepięcia uszkodziły warystor. One są właśnie do tego aby chronić sterownik przed uszkodzeniem - lepiej wymienić warystor niż pół elementów w sterowniku lub dodatkowo np. pompy.
Jeśli masz możliwość odłącz sterownik od napięcia (wyciągnij wtyczkę zasilającą z gniazdka) i wytnij uszkodzony warystor - nie będziesz miał problemów z serwisem. Możesz potem spokojnie włączyć i używać sterownika do przyjazdu serwisu. dodane 2017-11-25 21:39A bezpiecznik musisz wymienić na sprawny. |
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
Dzięki seba za uspokojenie. Nie mam zapasowego bezpiecznika. Poczekam do poniedziałku. Na szczęście w okolicy Wrocławia jest 8 stopni a domek nagrzany.
Tylko jak na przyszłość zdiagnozować przepalony bezpiecznik w linii zasilania "N" skoro piec pracuje mimo spalonego bezpiecznika? I jak ustrzec się uszkodzenia warystorów? |
|||
|
||||
sebico
![]() |
Uszkodzenia warystorów się nie ustrzeżesz bo to funduje Ci "energetyka" (przepięcia w sieci).
Najprostsza diagnoza bezpieczniaka - jak sterownik działa to nie zawracaj sobie głowy, jak nie działa zacznij od sprawdzenia bezpiecznika ![]() |
|||
|
||||
sw224
![]() |
Witam czy sterownik naprawiony i jaka procedura bo spotkało mnie to samo ?
|
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
Usterka zgłoszona na tel. podany w instrukcji sterownika. Nowy sterownik w drodze kurierem, jutro ma być u mnie.
Ma to być wersja ulepszona - z jednym warystorem tylko w linii "fazy" (pewnie po naprawie z wy lutowanym warystorem na "N-ce". Serwis bez zbędnych pytań wysłał sterownik kurierem. Za radą seby oraz pana z serwisu (rozmowa telefoniczna) usunąłem uszkodzony warystor i rozpaliłem w piecu. Czekam na przesyłkę. dodane 2017-11-27 19:16Jest już w Płocku ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Mogłeś mieć to zrobione już w sobotę
![]() |
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
Brak bezpiecznika i obawa przed zastrzeżeniami serwisu... (za późno zobaczyłem stopkę seby)
|
|||
|
||||
sw224
![]() |
Dziękuje za informację.
|
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
||||
|
||||
karoka65
![]() |
pitaszek napisał » 2017-11-27 19:56 Brak bezpiecznika i obawa przed zastrzeżeniami serwisu... (za późno zobaczyłem stopkę seby) Ok. Widzę że jesteś nowy. |
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
Nowy sterownik dotarł.
Jak przeprowadzić wymianę płyty aby nie utracić statystyk, alarmów i zdarzeń? Czy po podmiance płyty wystarczy przełożyć kartę SD ze starego sterownika do nowego? Rozumiem , że nowy sterownik trzeba dodać do platformy eSterownik.pl jako nowe urządzenie, a poprzednie usunąć? |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
pitaszek napisał » 2017-11-28 16:00 Nowy sterownik dotarł. Jak przeprowadzić wymianę płyty aby nie utracić statystyk, alarmów i zdarzeń? Czy po podmiance płyty wystarczy przełożyć kartę SD ze starego sterownika do nowego? Rozumiem , że nowy sterownik trzeba dodać do platformy eSterownik.pl jako nowe urządzenie, a poprzednie usunąć? Skontaktuj się ze mną przez PW. Napiszę dokładnie co i jak żebyś nie miał strat. Wstrzymaj się z podmianą do czasu rozmowy. |
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
Dzięki - poszła PW
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||