Forum eCoal.pl v3.5 Propozycja zmian Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Powolniak
|
A kiedy w ogóle planowana jest nowsza wersja softu??
|
|||
|
||||
proknet
|
Witam
Moja propozycja, której brakuje (nie wiem czy jest możliwa do wykonania) to: - "wakacje wyjazd"- Marzy mi się abym jadąc na ferie/wakacje - kliknął kafelek - "wyjazd na wakacje" - ustawił czy zimowe czy letnie - sterownik sam się wtedy przestawia i podtrzymuje temp. miniamlną, nie grzeje CWU itd. To byłoby super. pozdr Rafał |
|||
|
||||
falcon32
|
Witam
Ja mam propozycję zmian smsów które przychodzą. Niestety z treści sms nie wiadomo o który kocioł chodzi jeśli się ma więcej niż jeden. |
|||
|
||||
tadwit
|
Ja też zgłaszam propozycję innego liczenia dosypanego paliwa. Wychodząc z domu musiałem "na szybko" wsypać dwa worki węgla. Po wpisaniu 50kg i wyzerowaniu zasobnik pokazał oczywiście 100% , ale faktycznie wypełniony był do 1/3. Zrobił się bałagan! Moim zdaniem to totalna klapa Jest kilka rozsądnych propozycji kolegów forumowiczów. ES! Prosimy, poprawcie to!
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Patrząc na wykresy myli mi się CO1 z CO2. Można by dać opcję opisu np. grzejniki góra, podłogówka. Zawsze się zastanawiam gdzie jest co1 a gdzie co2.
|
|||
|
||||
slawtaz
|
Moje propozycje dot. pokoi:
1. Możliwość skorygowania wskazań czujników. Położyłem sobie dwa czujniki BT1 koło siebie i różnica wskazań wilgotności to 5%, temp. jest ok. Natomiast obecna różnica między BT1 i BT2, to jest ok 0,6*, więc trochę sporo. O ile między dwoma czujnikami BT1 jest różnica roku, więc może mają inny soft, to porównywane BT1 i BT2 są nowe, wczoraj podłączone. Fajnie jakby wskazywały to samo. 2. Możliwość dodania czujnika przewodowego do pokoju. Leży mi taki jeden (a nawet dwa) co dostałem z kotłem, bo wszystko mam na bezprzewodowych i chętnie bym sobie go podpiął w kotłowni, czy pomieszczeniu obok po kablu, bo wejścia w sterowniku i tak są nie używane. |
|||
|
||||
bigesdiges
|
Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać. Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym.
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
slawtaz napisał » 2017-11-30 22:07 Moje propozycje dot. pokoi: 1. Możliwość skorygowania wskazań czujników. Położyłem sobie dwa czujniki BT1 koło siebie i różnica wskazań wilgotności to 5%, temp. jest ok. Natomiast obecna różnica między BT1 i BT2, to jest ok 0,6*, więc trochę sporo. O ile między dwoma czujnikami BT1 jest różnica roku, więc może mają inny soft, to porównywane BT1 i BT2 są nowe, wczoraj podłączone. Fajnie jakby wskazywały to samo. 2. Możliwość dodania czujnika przewodowego do pokoju. Leży mi taki jeden (a nawet dwa) co dostałem z kotłem, bo wszystko mam na bezprzewodowych i chętnie bym sobie go podpiął w kotłowni, czy pomieszczeniu obok po kablu, bo wejścia w sterowniku i tak są nie używane. To niemożliwe patrząc na parametry urządzenia. Dokładność pomiaru temperatury: ±0,2 °C w zakresie 5–40 °C, ±0,5 °C w pozostałym zakresie - Zakres pomiaru wilgotności: 0% ... 100% - Dokładność pomiaru wilgotności: ±2% w zakresie 20–80%, ±3% w pozostałym zakresie dodane 2017-12-05 14:50Ustawienia ochrony powrotu zaworem 4D Minimalna powrotu 45deg Aktualnie na powrocie 40deg Na panelu 0% , zawór fizycznie zamknięty aż do krańcówek. Piec co jakiś czas próbuje zamknąć zawór ponad krańcówki pomimo iż soft pokazuje 0% otwarcia a więc w 100% zamknięty. Czy nie jest to błąd w oprogramowaniu? |
|||
|
||||
jacekh
|
Mi się bardzo marzy wprowadzanie trybu "auto-legionella". Chodzi o zabicie bardzo groźnych drobnoustrojów. Chcialbym aby wprowadzono możliwość wybrania daty i godziny kiedy kocioł podgrzeje cwu do powiedzmy 65 stopni oraz na jakiś czas wlaczy pompę cwu. Proszę pomyślcie o tym gdyż problem jest poważny.
Pozdrawiam |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Już było. Legionella występuje w wodzie stojącej. Przy 65 nie zabijesz bakterii, musiałby grzać na 80 by mieć pewność.
|
|||
|
||||
simko1
|
Czy jest możliwość aby w aplikacji mobilnej w kafelku temp. za zaworem poprzez kliknięcie w ten kafelek była możliwość zmiany temperatury tak jak np. w kafelku temp. kotła. Nie trzeba by było za każdym razem wchodzić w ustawienia-zaawansowane.
dodane 2017-12-09 19:36Czy jest możliwość aby w aplikacji mobilnej w kafelku temp. za zaworem poprzez kliknięcie w ten kafelek była możliwość zmiany temperatury tak jak np. w kafelku temp. kotła. Nie trzeba by było za każdym razem wchodzić w ustawienia-zaawansowane. |
|||
|
||||
bobas
|
sq9tbu napisał » 2017-12-05 17:44 Już było...Przy 65 nie zabijesz bakterii, musiałby grzać na 80 by mieć pewność. Nic bardzej mylnego, w temperaturze 55°C bakterie Legionella żyją około 20 min, w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną natychmiast w temperaturze ok. 70° |
|||
|
||||
LiMat
|
Przepraszam ale nie zaglądałem tu od dawna.
Co do zasypu różnych"paliw": - przy rejestracji zakupów podajemy wszystkie parametry danego "paliwa" np. Wesoła, Pieklorz, Pellet...plus zużycie każdego z nich - jeden rodzaj zostaje oznaczony jako AUTO, zapisuje się samoczynnie przy zasypie np. Pieklorz jak u mnie - pozostałe paliwa: odznaczany AUTO podczas zapisu zasypów - zasypując np. 50 kg Pieklorza, z automatu mamy jego parametry i wpisane przez nas zużycie np. 0,22 - pozostały zasyp np. 45 kg pelletu wprowadzamy z menu statystyki - zdarzenia - zasyp. W dacie musimy otworzyć kalendarz i kliknąć datę zasypu. Pojawi się wtedy belka z rodzajem paliwa - wybieramy pellet i zatwierdzamy. - zapisany zasyp przez kliknięcie na "wskazanie" zasobnika albo z panelu operatora, dotyczy jednego paliwa. Możemy je edytować w statystykach/zdarzeniach z AUTO na inny rodzaj paliwa wcześniej zapisany w zakupach. - statystyka kalkuluje na podstawie danych paliw i ilości ich zasypu / zużycia, według wpisanych przez nas wskaźników np. 0,22 - grafika kosza zasypowego to tylko grafika, którą możesz zmieniać przez zmianę czasu do opróżnienia, w opcjach zaawansowanych. Pozdrawiam |
|||
|
||||
corrado0155
|
Witam!
Zwiększyć zakres regulacji głowic termostatycznych szczególnie w niższym zakresie ............... poprzednia wersja regulacji była bardziej dokładna....... od momentu pojawienia się suwaka nawet na zakresie 5 nie mogę uzyskać temp. zadanej w pomieszczeniu 21st. tylko 22 i wyżej ............. temperaturę reguluje bardziej temperatura pieca niż głowica......... nadmienię , że jest zamontowana na pierwszym grzejniku w instalacji. Myślę ,że domyślna wartość 40% jest stanowczo za dużo. Dziękuję i pozdrawiam |
|||
|
||||
mitasu
|
Moja propozycja.
Dodanie do czujników pokojowych bezprzewodowych alarmów np. pożarowego. Chodzi o to, że jak na czujniku wskazanie przekroczy temp np. 55 stopni, wtedy sterownik powiadamia czy sms czy mailem o zbyt wysokiej temperaturze w pomieszczeniu. Oczywiście można też zrobić w 2 stronę, informację o zbyt niskiej temp. Powiadomienie mogłoby działać bez względu czy czujnik pracuje w trybie regulatora pokojowego czy nie. |
|||
|
||||
1000
|
Fajnie by jakby aplikacja mobilna wyświetlała alarmy wiadomościami Push-ap.
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
bobas napisał » 2017-12-09 20:07 sq9tbu napisał » 2017-12-05 17:44 Już było...Przy 65 nie zabijesz bakterii, musiałby grzać na 80 by mieć pewność. Nic bardzej mylnego, w temperaturze 55°C bakterie Legionella żyją około 20 min, w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną natychmiast w temperaturze ok. 70° Pałeczki Legionella były izolowane z systemów wody ciepłej o temperaturze nawet do 66 °C Odsyłam do wikipedii. |
|||
|
||||
Michal_T
|
bigesdiges napisał » 2017-12-05 10:34 Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać. Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym. Dopisuję się do prośby |
|||
|
||||
berni641
|
Jak wyżej
|
|||
|
||||
corrado0155
|
Proponuję w szacie graficznej sterownika zmienić w zasobniku wygląd paliwa tzn. przy ustawieniu paleniem grochem tak jak dotychczas natomiast przy paleniu pelletem zmienić kolor na taki jak w nowej wersji sterownika do najnowszego pieca Ogniwa.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||