Forum eCoal.pl v3.5 Propozycja zmian Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
adam3773
![]() |
Bardzo proszę o tryb wakacyjny/ zimowisko
|
|||
|
||||
minertu
![]() |
bigesdiges napisał » 2017-12-05 10:34 Możliwe , że będzie taka opcja. Obecnie jest w fazie testów. Co prawda na sterowniku Pello ale to nie ma znaczenia. Moja instalacja ma dużo wody i otwarcie nawet 100% bardzo ją destabilizuje. Na tę chwilę u mnie otwarcie max jest ustawione na 35%
Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać. Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym. |
|||
|
||||
nemesis-17
![]() |
Proszę o zwiększenie limitu pokoi do 30 sztuk.
|
|||
|
||||
Michal_T
![]() |
minertu napisał » 2017-12-17 11:05 bigesdiges napisał » 2017-12-05 10:34 Możliwe , że będzie taka opcja. Obecnie jest w fazie testów. Co prawda na sterowniku Pello ale to nie ma znaczenia. Moja instalacja ma dużo wody i otwarcie nawet 100% bardzo ją destabilizuje. Na tę chwilę u mnie otwarcie max jest ustawione na 35%Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać. Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym. Jak tam wyniki testów. Jestem ciekaw terminu wprowadzenia tego rozwiązania. |
|||
|
||||
energotop
![]() |
Napisać nie zaszkodzi... Przy załączonej opcji FUNKCJA POMPY DODATKOWEJ>POMPA MIESZAJĄCA przy załączeniu się pompy CWU do grzania CWU wydaję mi się że praca pompy mieszającej jest bezzasadna. Oczywiście dotyczy to kotłów z dwoma króćcami powrotu.
|
|||
|
||||
Michal_T
![]() |
Michal_T napisał » 2018-03-22 10:15 minertu napisał » 2017-12-17 11:05 bigesdiges napisał » 2017-12-05 10:34 Możliwe , że będzie taka opcja. Obecnie jest w fazie testów. Co prawda na sterowniku Pello ale to nie ma znaczenia. Moja instalacja ma dużo wody i otwarcie nawet 100% bardzo ją destabilizuje. Na tę chwilę u mnie otwarcie max jest ustawione na 35%Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać. Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym. Jak tam wyniki testów. Jestem ciekaw terminu wprowadzenia tego rozwiązania. Jak tam testy po dwóch latach? Coś wiadomo? Nadal to rozwiązanie mnie interesuje. |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
A czy jest jakiś sposób aby mieć podgląd na temperaturę wewnętrzną (główny czujnik wewnętrzny) aby ładnie się ona wyświetlała w aplikacji, czy nawet na stronce na schemacie (na grafice grzejnika)? Wyświetla się to jedynie wtedy, kiedy jako typ obwodu wybiorę pompa CO + zawór 4D + regulator pokojowy jednak nie działa to wtedy tak jak bym chciał. Typ obwodu mam ustawiony jako pompa CO + zawór 4D i temperaturę wewnętrzną reguluję sobie zmieniając pozycje zaworu 3D chociażby obniżając na noc temperaturę za zaworem o 4 stopnie. W pierwszym przypadku nie jest to niestety możliwe. Pomijam sprawdzanie temperatury wewnętrznej w ustawieniach kalibracji bo to mało praktycznie
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Temperatura wewnętrzna wyświetla się na schemacie wtedy jak aktywujesz czujnik wewnętrzny, jeśli nie aktywujesz podglądu nie będzie.
Ty chcesz tym czujnikiem włączać i wyłączać pompę po dogrzaniu pomieszczenia czy tylko widzieć temperaturę? |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
Chcę tylko widzieć temperaturę
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
Tylko wtedy niewiele mi to daje
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Stary widzę, że czegoś nie rozumiesz. Żeby mieć widoczną temp.wew.musisz mieć tak j/w czyli dodany reg.pokojowy. Programator temp.wew to inna bajka ja się tym nie bawię ustawiłem jedną temp.w domu i tego pilnuje mi zawór 4D, podobnie jak u Ciebie 3D dobierz za zaworem taką temp żeby osiągnąć zadaną wew. potem ją delikatnie skoryguj temp. obniżoną za zaworem np. 2st, to wszystko na ten temat.
![]() |
|||
|
||||
swp_minkowskie
![]() |
Witam
i proponuje dodac do wykresow (podobnie jak jest zrealizowana pozycja zaworu 4d) moc dmuchawy [%] dla trybu automatycznego. Pozdrawiam wszystkich Panstwa i zycze wesolyc Swiat. Przede wszystkim zdrowych! |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
leON22 rozumiem doskonale ![]() ![]() ![]() Ja właśnie od 3 lat reguluje temperaturę wewnętrzną poprzez zawór 3D bo jest to dla mnie najwygodniejsze. Tylko fajnie by było podejść do tabletu wiszącego na ścianie, spojrzeć sobie na okno aplikacji i zobaczyć jaka jest aktualnie temperatura ![]() |
|||
|
||||
naczelnik
![]() |
Pytanie jak ustawić aby była widoczna temp. na schemacie jeżeli są zamontowane głowice radiowe + czujnik radiowy? też fajnie by było widzieć temp.na schemacie.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Tak j/w, możesz widzieć musisz dodać czujnik do obwodów CO1 - > Pompa +zawór 4D + reg. pokojowy, obwód CO2 - > Pompa + reg. pokojowy
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Myślę że nie o to mu chodziło. Nie pisz to co wiesz a o tym o co pytają.
Naczelnik do głowic jest inna apka a jeśli chcesz podejrzeć na schemacie w kompie to masz to w zakładce Pokoje. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Na schemacie jest widczna tylko temp. z jednej głowicy tej która sobie przypiszesz jako główna do obwodu CO , tak jak karoka napisał jak chcesz zobaczyć wszystkie głowice musisz wejść do zakładki "pokoje "
Może kiedys bedzie schemat , ze za 4 D bedzie widoczny rozdzielacz , a za nim poszczególne pokoje |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wiesław, nie obraź się ale to Ty piszesz o czymś o co nie pytają
![]() naczelnik napisał » 2020-12-12 04:17 Pytanie jak ustawić aby była widoczna temp. na schemacie... To, że jest widoczna w Pokojach, to chyba każdy wie, kto instalował czujniki i głowice bezprzewodowe ![]() |
|||
|
||||
DawidGronclo
![]() |
Prosiłbym o dodanie powiadomienia email, że kończy się opał, np. przy 10% pozostałego opału lub parametr definiowalny w ustawieniach.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||