W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Duże Spalanie kotła EKO PLUS M26 Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 7Next pageLast page
2017-10-27 18:58
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
gamj22 odpowietrzałem pompę już kilka razy w ten sposób co mówisz, ale zawsze bulgot wraca, a co do pompy to sprawdzam i kontroluję ale będzie trzeba chyba podkręcić trochę mocniej żeby pompowało. a z zaworem gościa będę ścigał żeby to zamontował w to miejsce, chciał starszego człowieka wykiwać z nim, bo po co miał montować a ojciec nawet za pewne nie wiedział że to musi być zamontowane do zabezpieczenia pompy..
2017-10-27 21:10
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
Jak masz głowice na wszytkich ale na wszytkich grzejnikach to wymień tą pompę na jakaś z Autoadaptem i będziesz miał spokój. U mnie to chodzi tak jak na zdjęciu a budynek ponad 200m2 (Piwnica/ - to ogrzewam: parter/pietro), 
Masz dosyć wysoką temperaturę spalin, czy ten "fachowiec" założył te zawirowywacze tze., Turbo..cos tam w te 3 rurki wymiennika ?
dodane 2017-10-27 20:22


Pozatym podnieś temeraturę na kotle 50 to mało jak masz zawór 4D to nim wyregulujesz temperaturę jaką ma isc na dom. Ja mam 45C a w zimę 50C,  Choc wydaje mi się że masz zawór 4D w rozmiarze 1" wiec raczej będzie robił za mieszacz bo obwód kotłowy wątpię by ci na grawitacji poszedł i trudno bedzie uzyskać wiekszą temperaturę na powrocie. 
dodane 2017-10-27 20:28
dodane 2017-10-27 20:37Patrze na twoje zdjecie i widzę chyba że ba wyjścu z kotła masz od Prawej:

Pompa z CO ta nowa popa
pompa z CWU 
I jakaś rurka chyba fi22 - czy to do zbiornika wyrównawczego ????

Jeśli to jest Czwórnik i tak masz podpięty zbiornik wyrównawczy to jest NOK - wyjście z kotła bezpośrednio do zbiornika jak masz na wprost to min, rurka fi 28 a jak masz zakręty to dla bezpieczeństawa wypadało by dac coś większego.  Być moze dlatego ci bulgocze. 
Poogladaj schetaty instalacji na googlach, sa nawet na stronie Ogniwa 

http://www.ogniwobiecz.com.pl/schematy/


dodane 2017-10-27 20:58Piszesz że dom jest dosyć dobrze ocieplony, przy takim ociepleniu to ten kocioł powinien ci się więcej odtawiać niż grzać. W zeszłym roku był podobny problem zdaje się u "bietki" gdzie OEPM 26 nie dało rady ogrzać dużego budynku. Kolega Karoke wymienił kocioł na rbr_17 i jest podobnno OK. 

Tą instalacje masz całą w miedzi czy zostały jakieś grube rury ?
dodane 2017-10-27 21:10Jeszcze tak popatrzyłem na twoj sterownik i widzę że masz aktywny zawór 4D, nie mam sterownika 3,5 a 2,4 wiec nie wiem czy on tam powinen być widoczny jak nie masz siłownika

Wyłącz ochronę powrotu przez CWU - ustaw tak jak byś miał 3cia pompę niech symuluje pracę zobaczysz co się dzieje. Lub zmniejsz na minimum ochronę powrotu. ZObaczysz co ci wraca z CO i ile puszcza zawór 4D. 

W tej chwili jedna popa PODBIERA CI WODE o dlatego na CO idzie niższa temperatura. 
2017-10-27 22:48
  janklos12 Posts: 463 Ostrzeżenie: 0
Rbr_17 ?
2017-10-27 23:06
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Hejka adamGA, przepraszam że nie odpisuje mam tylko telefon dostępny a wielkie palce jutro ci odpisze a ci to jest w tym ostatnim poście Rbr_17 a co do zaworu 4D to na schemacie przecież go nie widać miałem kiedyś się podpowiedziano mi żeby zmienić tak jak teraz jest, bo i tak jest w manuału a szkoda bo było widzieć temperaturę za zaworem na schemacie. Reszta jutro bo to mi zajęło kupię czasu. Pozdrawiam
2017-10-28 01:18
  ogniwotomekwms Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
ja mam 26 kw wiec mozesz sobie moje ustawienia zobaczyc
2017-10-28 10:24
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
AdamieAG no niestety nie mam na wszystkich grzejnikach termostatów na moim poziomie 3 grzejniki ( jeden na klatce mały + przedpokój na oby dwa można dać termostaty + łazienkowa drabinka ale tam lubię żeby było zawsze ciepło i był by problem nie ma zbytnio miejsc na termostat ) a na poziomie ojca 1 mały grzejnik na klatce


W piecu założony .jest zawirowacz  spalin w kanałach wymiennika, średnio raz dziennie jak jest ktoś przy piecu to tym porusza- czyści?

Wyjście z kotła jest po prawej jak patrzysz na piec

Rurka f22 którą tam widzisz jest to z zbiornika wyrównawczego + dopuszczanie wody do instalacji

Instalacja jest w 90% w miedzi, został jeden odłam w starej instalacji ale on jest i tak dławiony przez zawór kulowy bo są tam pomieszczenia mało używane.
dodane 2017-10-28 10:24Ok podpatrzę twoje ustawienia, ja się nie znam na tych wykresach, ale każdy je czyta po swojemu? a myślę że piec w miarę idzie stabilnie od wczoraj chociaż temperatura powrotu jak by cały czas na granicy?, na początku listopada będzie prawdopodobnie siłownik na ten zawór 4D to mam nadzieję że sterownik trochę płynniej wyreguluje kwestie temperatur zadanych
2017-10-28 19:56
  ogniwotomekwms Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
widze ze masz zle dobrane moce 12 12 tego nie rob  
dodane 2017-10-28 19:54brak temp zewnetrznej 
dodane 2017-10-28 19:56jesli nie masz pompy cyrkulacyjnej wylacz ja ze schematu
2017-10-28 21:55
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Czujnik będzie montowany tylko za opatrze się w przewód 2x0.5, na schemacie jest tak jak mam, nie rozumie mam dwie pompy jedna na zasilaniu a druga na bojler+ zawór 4D? A co z mocami jak by miało być najlepiej?
2017-10-29 17:52
  ogniwotomekwms Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
na tą porę 12  16 i dopasuj sobie wiatrak to jest zmienne 
2017-11-08 19:59
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
no to super jest OK

dodane 2017-11-08 19:59
Witam ponownie po 10 dniach testów od ostatnich ustawień, piec pracuje bardzo płynie i spokojnie, ale spalanie ciągle na bardzo wysokim poziomie ponad 30 - 32 kg na dobę, właściwie na takim samym poziomie od początku grzania, tak mi się wydaje ale rachunki nie mylą. Myślę też że to dużo, ale może się mylę, może jeszcze któreś z ustawienie jest nie takie. A może będzie się trzeba pogodzić z takim spalaniem? oby nie.  Jak czytam na forum, jakie koledzy mają spalania, to już nie wiem co myśleć o tym piecu, lub ustawieniach
2017-11-08 21:22
  wlasti Posts: 75 Ostrzeżenie: 0
teraz myślę musisz sprawdzić co masz w popielniku -
czyli zważ popiół po 100 kg opału
ile zostaje w popiele tych kilogramów - będzie jakiś ślad wiedzy
bo jakość spalania reguluje algorytm i tu niewiele chyba można poszaleć
stary kominowe u wszystkich raczej podobne - gdy mamy 55-65 ustawione na kotle

- może ekogroszek u Ciebie ma mało kalorii - i wtedy musi iść więcej

2017-11-08 22:55
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Powiem w popielniku ładnie wszystko przepalone na pyłek, zdarzy się raz na jakiś czas kalafior ale to szczególnie jak się zmieni jakieś parametr? Mam ekogroszek z Chwałowic prosto z kopalni, mówią że jeden z lepszych w rejonie, może zły dla tego pieca kto wie?
2017-11-09 07:53
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
Widoczne budynek ma takie zapotrzebowanie na ciepło,  skoro wszystko się ładnie spala.
2017-11-09 10:40
  simko1 Posts: 381 Ostrzeżenie: 0
Masz 250 mkw do ogrzania . Budynek ocieplony w połowie czyli tak jak wcale. To zużycie opalu na takim poziomie to chyba norma. Ja w swoim śmieci uchu przy -10 spalałem 45 kg na dobę.  Powierzchnia do ogrzania to około 180 mkw. 
Strop 20 cm wełny. 
Teraz dom ocieplilem 12 styro I piec zmieniłem na oEP 16 I na temperatury takie jak dziś spalam do 15 kg/d. Trochę dużo ale opał strasznie lipny (480 zł za tone). 
W domu 22-23 stopnie.
2017-11-09 13:10
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
No to ładnie ci pali simko1, może masz rację że dużo metrażu do grzania, budynek ma dwie ściany ocieplone styropianem 10 cm i strop 15 cm wełna. No a miałem jeszcze cichą nadzieje że gdzieś w ustawieniach, może coś źle ustawione. Ale z drugiej strony piec by tak ładnie nie szedł (równo i spokojnie).
Masz również rację gregors
2017-11-09 15:37
  Bielu Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Witaj czemu masz w ustawieniach zaawansowanych.czas do oproznienia zasobnika az 825 min..z tego powodu możesz mieć zakłamanie w statystykach.moim zdaniem duzo wiatru dajesz.Za  wysoką masz tmp.spalin.
2017-11-09 17:34
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Miało być 800 min. pomyliłem się było 160 kg zasypu, a dlaczego sądzisz że za dużo powietrza? wszystko ładnie się pali, czasami pokaże się spiek, ale co może być powodem ?? na 100% popielnika jakieś 97% pyłek, 3% spiek. 
2017-11-09 18:15
  malina321 Posts: 48 Ostrzeżenie: 0
Adam Ga co to jest pompa z autoadaptem mam takie cuś ale nie wiem do czego to służy ??? Pozdrawiam
2017-11-09 18:26
  bodziasty Posts: 1874 Ostrzeżenie: 0
tu masz filmik
2017-11-09 18:37
  Bielu Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Mam taki sam piec jak ty i jak walczylem ze spiekami to mialem wysokie spalanie  grochu bo całe cieplo wdmuchiwalem do komina   i temp spalin byla 150  albo i wiecej 
dodane 2017-11-09 18:37bandi jak masz teraz spalanie 30 kg a co bedzie jak na zewnatrz bedzie minus 10 to jeszcze raz tyle..?
First pagePrevious page3 / 7Next pageLast page
Users on-line: