Forum  Aplikacje mobilne  Głowice termostatyczne - ustawienia Subskrybuj
2017-10-19 20:45
  slawtaz Posts: 73 Ostrzeżenie: 0
Witam!

W ustawieniach w aplikacji pojawiła się siła docisku w miejscu ustawiania zakresu procentowego pracy. Co to jest i jak to się ma do zakresu, który po staremu można ustawić poprzez podgląd sterownika na platformie www?

Pozdrawiam
2017-10-20 07:54
  mnich Posts: 177 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Głowica domyślnie dalej pracuje w zakresie 40%. Co do siły docisku to wygląda ona w sposób następujący:
1 - 20% otwarcia
2 - 15% otwarcia
3 - 10% otwarcia
4 - 5% otwarcia
5 - 0% otwarcia
Poprzez wybór siły docisku ustawiamy o ile ma się cofnąć głowica przy kalibracji. W ten sposób wyznaczamy punkt zamknięcia głowicy. Dla najmocniejszego docisku (5 - 0%) po godzinie od zamknięcia zaworu głowica wykonuje dodatkowe domknięcie. 
2017-11-24 19:33
  slawtaz Posts: 73 Ostrzeżenie: 0
ok, dzięki za wyjaśnienia. 
2017-11-29 21:39
  euroelectronic Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Panowie z Elektro-Systemu

W zeszłym roku kupiłem od Was 7 szt. głowic i do tego komplety czujników temp i wilgotności. 
Teraz zamówiłem kolejne zestawy które jeszcze nie dotarły.

W zeszłym sezonie grzewczym głowice działały doskonale (czyli odpowiednio się otwierały i zamykały).
Teraz w tym sezonie grzewczym od jakiegoś czasu zauważyłem problem, po tym jak prawdopodobnie zmieniliście zasadę siły docisku. Mam trzy głowice które nie domykają się do końca od tego czasu.

Po co tygodniowej kalibracji nie dociągają do końca zaworu choć są ustawione na siłę docisku "5".
Wystarczy że ręcznie je cofnę (poprzez przyłożenie magnesu z obudowy do zabudowanego kontaktronu) wówczas cofnie się do końca. Jak już wróci do max. zamknięcia i założę ją na zawór działa prawidłowo przez tydzień do momentu kolejnej kalibracji.

Problem polega teraz na tym że przegrzewają się pomieszczenia gdyż głowice nie domykają, choć w parametrach widoczne jest całkowite zamkniecie.

Pozatym poprzez platformę www dalej pozostało ustawianie w wartości % siły docisku gdzie na smartfonie jest już siła w skali od 1-5.

Dodatkowo w ustawieniach przez platformę www nie można wyłączyć cotygodniowej kalibracji głowic. 
Wyrzuca "Błąd podczas zapisu".

Czy macie jakiś pomysł na tą przypadłość. Nadmieniam że w cały zeszły sezon głowice działały idealnie - problem pojawił się właśnie w okresie jak wdrożliścię tą zmianę siły docisku.


Będę wdzięczny za sugestie lub podpowiedzi.
2017-11-29 21:47
  ven Posts: 608 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Nie zmieniliśmy nic jeśli chodzi o działanie głowicy. Jedyne co się zmieniło to sposób w jaki jest przedstawiana ta siła docisku (jest to opisane wyżej). Proszę się skontaktować jutro z serwisem postaramy się pomóc. Widzę także że 3 głowice mają nieco starszy soft, a w najnowszym dodany został właśnie docisk głowicy. Więc można by je też zaktualizować.
2017-11-29 21:55
  seba Posts: 1369 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
euroelectronic zmieniliśmy jedynie sposób prezentacji siły docisku głowic. Wcześniej można było ustawić pozycję minimalną oraz zakres pracy. W aplikacji masz już suwak, którym ustawiasz siłę docisku od 1 do 5: 1 - najmniejsza siła docisku (pozycja początkowa 20%), 5 - największa siła docisku (pozycja początkowa 0%).
Jeśli w Twoim przypadku wszędzie masz ustawioną siłę docisku na 5 na nadal zawory przepuszczają i grzejniki są ciepłe to przyczyną może być słaba bateria. W przypadku twardych zaworów, gdy należy domykać je na maxa aby zamknąć przepływ wody, przy słabej baterii silnik może nie mieć tyle siły.
Spróbuj wymienić baterię w jednej głowicy na nową i zobaczymy, czy to pomoże.
2017-11-29 22:03
  euroelectronic Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Kurcze Panowie jestem pod wrażeniem szybkości odpowiedzi
Światłowody się przy Was kryją. 

Zaczniemy od baterii gdyż też o tym myślałem ale jeszcze nie sprawdziłem.
Dam znać po testach. 

W jaki sposób będzie można wymienić soft w głowicach - pewnie odsyłka do Was na serwis?

Sprawdźcie także jeszcze te dwie informacje które przesłałem wcześniej czy faktycznie jest tak jak opisałem i są błędy w sofcie.


1.Poprzez platformę www dalej pozostało ustawianie w wartości % siły docisku gdzie na smartfonie jest już siła w skali od 1-5.
2. Dodatkowo w ustawieniach przez platformę www nie można wyłączyć cotygodniowej kalibracji głowic. 
Wyrzuca "Błąd podczas zapisu".


2017-11-29 22:08
  seba Posts: 1369 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Ad.1 Tak, będzie poprawka na www aby ustawienie siły docisku było takie samo jak w aplikacji.
Ad.2. Na początku była możliwość wyłączenia kalibracji, ale zrezygnowaliśmy tego - została widocznie ta opcja przeoczona na www - też będzie to poprawione.
2017-11-29 22:11
  ven Posts: 608 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Aktualizacje można wykonać zdalnie, zadzwoń jutro na serwis i poproś mnie, to pomogę Ci ją wykonać.
2017-11-30 08:35
  euroelectronic Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Ok. Sprawdzę na początek baterie. Najprostsze rozwiązania mogą być najlepsze.
Zadzwonię i zaktualizujemy jak wrócę z pracy.

Dzięki z góry za pomoc.
2017-11-30 09:29
  slawtaz Posts: 73 Ostrzeżenie: 0
seba napisał » 2017-11-29 22:08
Ad.1 Tak, będzie poprawka na www aby ustawienie siły docisku było takie samo jak w aplikacji.

seba, trochę mnie zmartwiłeś tym niusem. A czy będzie możliwość przejścia do trybu zaawansowanego, by się przełączyć na widok procentowy (ten obecny)? Ta zmiana całkowicie pokrzyżuje mi obecne użytkowanie głowic, gdzie ustawiałem sobie nieszczelność głowicy zmieniając procenty o 1/2 w górę czy w dół. Problem opisywałem tutaj
dodane 2017-11-30 09:29
seba napisał » 2017-11-29 22:08
Ad.2. Na początku była możliwość wyłączenia kalibracji, ale zrezygnowaliśmy tego - została widocznie ta opcja przeoczona na www - też będzie to poprawione.

W aplikacji też to jest. Może prościej byłoby przywrócić wyłączanie kalibracji ?
2017-11-30 09:30
  PrzemekP Posts: 920 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Nie ma już możliwości kalibracji z strony WWW (przycisk został usunięty).
Siła docisku jest również ustawiana tak jak w aplikacji.
2017-11-30 12:59
  bodziasty Posts: 1865 Ostrzeżenie: 0
slawtaz napisał » 2017-11-30 09:29
A czy będzie możliwość przejścia do trybu zaawansowanego, by się przełączyć na widok procentowy (ten obecny)? Ta zmiana całkowicie pokrzyżuje mi obecne użytkowanie głowic, gdzie ustawiałem sobie nieszczelność głowicy zmieniając procenty o 1/2 w górę czy w dół.

Było to bardzo dobre - jakby wróciło - w trybie zaawansowanym - byłoby fajnie.
U mnie jest podobnie - 5 procentowe skoki są za duże.
2017-11-30 13:22
  seba Posts: 1369 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Pomyślimy o takim rozwiązaniu...
2017-12-01 10:05
  Michal_T Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2017-11-30 09:30
Nie ma już możliwości kalibracji z strony WWW (przycisk został usunięty).

Bardzo mnie to martwi, ponieważ po zaniku prądu zwariowały głowice w jednym pokoju i zamiast utrzymywać zadaną temperaturę przegrzewają pomieszczenie. Wcześniej wymuszałem danej głowicy kalibrację i było OK. W tym momencie muszę ustawić dzień i najbliższą godzinę wykonania kalibracji dla wszystkich głowic - bez sensu.
2017-12-01 12:13
  seba Posts: 1369 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Zanik napięcia nie ma nic wspólnego z przegrzewaniem pomieszczeń. Może musisz ustawić większą siłę docisku, aby głowice bardziej się zamykały? Może ustawiłem na "krawędzi łyżwy" pozycję minimalną, co powoduje z czasem zawór przepuszcza?
2017-12-01 12:15
  Michal_T Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
Wykonałem kalibrację i temperatura się ustabilizowała. Ale widzę że znowu prąd wyłączyli.
2017-12-05 20:13
  euroelectronic Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dzięki Panowie.

Seba - faktycznie przy 50% baterii trzeba ją wymienić - głowica nie miała na tyle siły by domknąć zawór. Po wymianie baterii na nowe problem ustąpił.

Ven - Jak znajdę chwilkę to postaram się zadzwonić na serwis by zaktualizować oprogramowanie w głowicach.

Jeszcze pytanie odnośnie braku zasilania i pozycji głowic. 
Dziś w naszym rejonie też był brak zasilania. 
Całe szczęście instalacja jest też tak zrobiona że ciągnie wszytko też grawitacyjnie, tylko pytanie czy głowice w momencie braku komunikacji z sterownikiem otwierja się na maxa czy zostają w ostatnim położeniu ?
2017-12-05 22:12
  seba Posts: 1369 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
W przypadku braku komunikacji po 20 minutach głowice przechodzą do utrzymywania temperatury przeciwzamarzaniowej (7 deg).
Users on-line: alek2104, Kineza-rbr15, Ogrzewanie13