Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona25 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
No i pięknie Karoka, mi przyszedł dzisiaj rachunek z Taurona za okres od 24.05 do 30.05. tak jak mówiłem mam okres rozliczeniowy miesięczny.
Ilość energii wprowadzonej do sieci 241 kWh ilość energii pobranej z sieci 78 kWh 241 x 0,8 = 193 193 - 78 = 115kWh tyle zostało w "magazynie" Najważniejsze do zapłaty 7, 16 PLN Zobaczymy jak będzie na koniec czerwca. Na dzień dzisiejszy mam 609kWh wyprodukowane od 01.06 do dziś (dodam że po uruchomieniu instalacji wygasiłem kocioł i grzeję bojler grzałką 2kw, oraz kupiłem dwie grzałki 600w i zasilam nimi dwa grzejniki drabinkowe w łazienkach ) |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
u mnie coś drgnęło
był dziś audyt ostateczny od wykonawcy kilka poprawek do roboty i działają. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Jak zdążę jutro podjadę do Taurona i chyba wezmę rozliczenie roczne.
Sama dziewczyna mi mówiła że standardowo przy PV dają pół roczne ale z rocznym też nie powinno być problemu. Dzisiaj dopłaciłem resztki ze starej umowy, mają przysłać jakiś aneks. Za dzisiaj do 17-ej zjechało z dachu 40kWh, później zrobiła się ćma i jakieś grosze spadały. Gdyby nie burza i czarne chmury chyba pod 50 by spłynęło do wieczora. |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
pab11o
![]() |
Haha internet najważniejszy 🤔
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
żeby Ci wyłączyć jak za dużo naprodukujesz i energetyka będzie w plecy 😁
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Planuje zainstalowac fotowoltanike , czy znacie jakies sprawdzone firmy ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Myślę że na początek rozejrzyj się lokalnie co proponują firmy w Twojej lokalizacji. Później wrzucasz na forum co i za ile Ci zaproponowali. Ale zgłoś się do bodziastego podobno dostał jakiś ogarniętą firmę. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Piotr możesz zadzwonić do firmy która montowała zestaw u mnie , osobiście jestem bardzo zadowolony możesz nawet wyrwać jakiś dodatkowy rabat
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
No to napisz na Priv co to za firma
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wysłałem , w temacie masz również odnośnik do zapytania karoka65 na str.20 , oczywiście wybór należy do Ciebie
![]() ![]() |
|||
|
||||
starplus
![]() |
Czy mozna samemu kupić i zamoować zestaw PV i potem tylko zgłosić do ze energetyki żeby podłączyli do sieci? Jakie są koszty poszczególnych elementu zestawu i inne koszty z tym związane?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Inwerter od 2500 PLN do powiedzmy 7000 PLN choć górna granica to około 20000 za konstrukcje hybrydowe. Panel PV od około 650 PLN/szt Konstrukcja montażowa około 600 PLN/1kWp okablowanie AC i DC + zabezpieczenia + jakaś skrzyneczka około 350 PLN Licząc po normalnemu wyjdzie około 3000 - 3500PLN/kWp Znam osoby które montowały temat osobiście i nie mieli problemów z przyłączeniem. Ale na każdą pierdołę musisz mieć papier dla energetyki wszelkie deklaracje, certyfikaty musisz zdobyć sam. Czy to oznacza oszczędność pieniędzy? Nie wiem w przypadku kupna poszczególnych części masz 23% VAT + często płacisz za wysyłkę, w przypadku montażu przez firmę VAT to 8%. |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
pab11o
![]() |
Ile będzie cię to kosztować?
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
Do tego dochodzi zaliczka 1500 i narazie tyle
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Panowie nowy zakup wpadł w ręce i może Was zainteresuje.
Szeroko pojęty "ynteligentny dom". W kraju kwitnącej wiśni udało mi się zanabyć 5 włączników wifi którymi możemy sterować zdalnie z dowolnego miejsca na świecie. Zakupione na aliexpres 14.07 otrzymałem je 23.07 więc tempo expresowe polecony lotniczy. ![]() Finalnie ma to być zapięte do automatyki rolet okiennych jednak do czasu kiedy budowa idzie swoim tempem testuje jedną sztukę jako opcję do podlewania ogdrodu. Pompa w studni trochę węża i zraszacz ogrodowy, sprawdza się doskonale wyjmujesz telefon w sklepie otwierasz aplikację klik i już się podlewa. Podłączenie banalnie proste rozcinamy kabel do danego urządzenia (lub montujemy sobie to na kablu przedłużacza) zapinamy pod urządzenie i właściwie tyle roboty. Pozostaje skonfigurować aplikację i Snoff`a zarejestrować w naszej sieci wifi wszystko banalnie proste w 5 krokach. Są różne opcję z dodatkowym czujnikiem temperatury który będzie idealnie nadawał się do zastosowaniu w zasobniku cwu. Czujnik podłączamy pod bojler i wszystko sterujemy zdalnie z aplikacji lub po skonfigurowaniu samo konroluje temperaturę. Można dołożyć czujki PIR do alarmu domowego, robić różne "sceny" np po kliknięciu jednej sceny zamykamy zdalnie 5 rolet okiennych, włączamy światła, lub ustawiamy programy czasowe np. aby rolety otwierały się np. o 6:00 a zamykały o 22:30 + różne konfiguracje z dniami tygodnia. Urządzenie jak się dobrze postaramy możemy znaleźć za około 5 dolarów czyli powiedzmy 20 PLN. Zasięg tego czegoś to około 100m na otwartej przestrzeni, i ogarnia urządzenia o mocy do 2,5kW ale sprawdzałem na 3kW czajniku elektrycznym i też działał. |
|||
|
||||
and111
![]() |
Wykorzystujesz oryginalne oprogramowania Sonoff i aplikację eWeLink, czy wgrywałeś inny soft? Ja używam do sonoff oprogramowania i aplikacji stworzonych w ramach projektu SUPLA.
https://forum.supla.org Możliwości zastosowania modułów sonoff i innych modułów działających na ESP8266 są ogromne. Co do obciążenia Sonoff - chwilowo na pewno wytrzyma pracę pod wyższym obciążeniem, ale przy dłuższym obciążeniu jest ryzyko przegrzania modułu i pożaru. Równie niebezpieczne a możliwe jest sklejenie się styków przekaźnika i brak możliwości zdalnego wyłączenia urządzenia sterowanego przez Sonoff. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Oczywiście testowałem Snoff`a tylko chwilę pod obciążeniem 3kW i zdaję sobie sprawę do czego może doprowadzić przegrzanie Snoff`a. Oprogramowanie na chwilę obecną oryginalne no na moje potrzeby teraz wystarcza jednak wiem że kiedyś się przesiądę na alternatywne. Jak pisałem to luźny post a nóż kogoś zainteresuje ten mały wariat, jeśli nie OK. Sam wiesz co masz i jakie możliwości daje. Ja skłaniam się ku PIR jednak bezprzewodowy PIR jest zawodny. dodane 2018-06-29 23:56 Oczywiście testowałem Snoff`a tylko chwilę pod obciążeniem 3kW i zdaję sobie sprawę do czego może doprowadzić przegrzanie Snoff`a. Oprogramowanie na chwilę obecną oryginalne no na moje potrzeby teraz wystarcza jednak wiem że kiedyś się przesiądę na alternatywne. Jak pisałem to luźny post a nóż kogoś zainteresuje ten mały wariat, jeśli nie OK. Sam wiesz co masz i jakie możliwości daje. Ja skłaniam się ku PIR jednak bezprzewodowy PIR jest zawodny. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona25 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||