Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona24 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
pab11o
![]() |
A jaka muszę mieć grzałkę ? Czy musi być dedykowana do mojego zbiornika ? Ja mam Biawiara
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Grzałka dedykowana odpowiednio do średnicy korka w zbiorniku tzn. 5/4 albo 6/4"
![]() |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
A jaką moc ? Chyba najlepiej taka że by mogła nagrzać do 80stopni.
Leon ty masz panele poli czy mono? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
2-2,5kW w zupełności powinna Ci wystarczyć. Odnośnie temperatury te grzałki z termostatem mają max temperaturę 60*C. Bez termostatu grzeją aż się ją wyłączy - nie polecam takiego rozwiązania ze względów bezpieczeństwa.
|
|||
|
||||
pab11o
![]() |
Dlaczego przy maksymalnym słonku wyciagło mi max 2.1KW skoro mam instalacje 2.5kw
|
|||
|
||||
Radek_Skoc ...
![]() |
pab11o napisał » 2018-06-08 20:59 Dlaczego przy maksymalnym słonku wyciagło mi max 2.1KW skoro mam instalacje 2.5kw Wysoka temperatura obniża sprawność paneli... a poza tym wydajność zależy od "wszystkiego" jakości i współpracy paneli i inwertera, kierunku i pochylenia paneli |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Uszczegółowiając panele dają deklarowaną moc tylko w przypadku nasłonecznienia 1000W/m2 oraz kiedy ich temperatura nie przekracza 20*C. A dzisiejsza temperatura paneli na dachu oscylowała w okolicach 60*C, a każdy 1*C to sprawność w dół o około 0,3% 40 * 0,3 = 12% 2500W - 12% = 2125W |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
Dziękuję za wyjasnienie
dodane 2018-06-09 11:56W takim razie do falownika 2.5 można by spokojnie podłączyć paneli na 3kw |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Leon aktywowałeś sobie na solar.web wersje premium? ponoć jest darmowa przez tydzień ?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Kiedyś próbowałem aktywować ale wycofałem się
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
też się właśnie wycofałem strasznie pokręcony ten proces.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Wpadł kolejny rachunek za prąd za okres 2.04.2018 - 1.06.2018 Energia czynna pobrana 356kWh Energia czynna oddana -1216kWh (973kWh po opuście) Pobrane z magazynu: 0kWh 973 - 356 = 617kWh do odebrania Magazyn enegii 1.10.2017 182kWh 1.06.2018 617kWh Razem w magazynie: 799kWh Rachunek opiewa na 33,48 PLN netto (41,18 brutto) Średnia cena netto 0,09zł/kWh |
|||
|
||||
himeroza
![]() |
Noi zaczęło się Unia przykręca śrube........ grubo https://www.otech.pl/ciemna-strona-branzy-klimatyzacji/ Jak żyć ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
himeroza czy przypadkiem nie pomyliłeś tematów , bo za chwilę w obecnym pojawi się tysiąc postów na temat szkodliwości czynnika do klimy
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
himeroza napisał » 2018-06-19 13:11 Noi zaczęło się Unia przykręca śrube........ grubo https://www.dopa.pl/jasna-strona-mocy/ Jak żyć ![]() Toż to reklama nie poparta ŻADNYMI źródłami. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Na pewno reklama ale i prawdy w tym dużo, wystarczy podjechać samochodem na przegląd klimy w samochodzie, zobaczysz ile teraz sobie "krzyczą" za taką usługę.
Rok temu podłączenie pod maszynę i pełny cykl ze sprawdzeniem szczelności, nabiciem nowego czynnika, wymianą oleju w sprężarce brali stówkę, teraz między 300 a 400. Warsztaty z czynnika rozliczają się prawie że do grama, |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A wiecie że w przypadku dofinansowania na PV czasami należy zrobić przegląd instalacji? Rok w rok przez kilkanaście lat i kosztuje to 250 PLN + ubezpieczenie około 300 PLN. Klimatyzacja 2 przeglądy roczne (sezon letni - chłodzenie, i sezon zimowy ogrzewanie (każdy kosztuje 250 PLN) @karoka R134a kosztuje... W Polsce około 1600 PLN, w chinach około 40 dolarów, a w USA około 60 dołków za 12 kg butlę! Unia daje i zabiera ja za "dolewkę do klimy około 200g zapłaciłem 320 PLN" |
|||
|
||||
himeroza
![]() |
marcinbb Toż to reklama nie poparta ŻADNYMI źródłami. Kolego tak strasznie trzeba Cię naprowadzać?? https://www.hvacr.pl/ue-zakaz-hfc-w-nowym-sprzecie-od-2020-1651 dodane 2018-06-20 14:51 karoka65 napisał » 2018-06-19 22:42 Na pewno reklama ale i prawdy w tym dużo, wystarczy podjechać samochodem na przegląd klimy w samochodzie, zobaczysz ile teraz sobie "krzyczą" za taką usługę. Rok temu podłączenie pod maszynę i pełny cykl ze sprawdzeniem szczelności, nabiciem nowego czynnika, wymianą oleju w sprężarce brali stówkę, teraz między 300 a 400. Warsztaty z czynnika rozliczają się prawie że do grama, Tak nowe auta mają już obowiązek wprowadzenia nowego czynnika R1234yf niestety....... Mało tego Unia już wprowadziła obowiązek montowania filtrów do aut benzynowych https://motofocus.pl/informacje/nowosci/44487/filtry-gpf-obowiazkowe-w-silnikach-benzynowych-od-2017-r By żyło się lepiej ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Myślałem, myślałem i wymyśliłem i że tak powiem mam i ja
![]() W poprzedni poniedziałek zaczęli około południa, skończyli w środę z uruchomieniem instalacji. Zagościło na dachu 24 sztuki Q-Cells 305 W i w kotłowni zawisł Fronius Symo 7.0-3-M Moc instalacji 7,32 kWp. Firma trochę zawaliła sprawę bo nie zrobiła wcześniej zgłoszenia do Taurona o przyłączenie do sieci, papierzyska zawiozłem sam w ubiegły poniedziałek. Zadzwoniłem po tygodniu a w sumie to po 4 dniach od zakończenia prac na infolinię pogonić ich trochę żeby nie sterczało to na dachu na próżno ![]() Dzisiaj około 11-ej podjeżdża pod bramę znowu, myślę co znowu potrzebuje a on że już nic i przyjechał mi założyć licznik dwukierunkowy ![]() Okazało się źe pracował w Tauronie ![]() Tyle na dobranoc ![]() Aha mimo że było już około południa i raz słońce raz trochę chmur do wieczora zessało jeszcze ponad 28kWh dodane 2018-06-20 23:24Aaaa, dziękuję Arkowi za namiar. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Gratuluję i dużo słońca życzę. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona24 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||