W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page101 / 111Next pageLast page
2020-04-16 22:37
  Radek_Skoc ... Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
oracz napisał » 2020-04-16 15:33




No ok tylko jak to się ma do oszczędności bo trzeba by to policzyć. Na co patrzeć bo jak wpisuje wejde na fotowoltaika kalkulator to mogę tylko kwoty wpisywać. To nie jest tak że lepiej dać na wschód ? i miałbyś parę kw więcej? Czy istnieją jakieś konkretne kalkulatory gdzie mogę wpisać ustawienie domu, może jakieś nasłonecznienie? coś konkretniejszego niż fotowoltaika kalkulator bo fanie że niby poznasz oszczędność ale każde miejsce zamieszkania i dom się różni.



Czy jest w ogóle opłacalne przy chacie 350mkw montowanie paneli?



kalkulator dla każdego miejsca na ziemi i kąta...
kalkulator
2020-04-17 12:43
  karoka65 Posts: 2874 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Pink01 napisał » 2020-04-16 22:08
Jest ograniczenie metrażowe w stosowaniu 8% VAT - to tak na pierwszy ogień się mi kojarzy.
Hmm? trzeba by sprawdzić czy dotyczy to też fotovoltaiki a nigdzie też nie pisze że wszystko musi być na 8% z resztą każdy kto coś robi niby taniej i tak lepiej na tym zarabia.
2020-04-19 20:25
  marcinbb Posts: 1385 Ostrzeżenie: 0

Zaczęły się pierwsze problemy u mnie na wiosce... nawalili tyle fotowoltaiki że dziś na spacerze byłem w szoku, doszło jakieś 40KW do już istniejących 35kW, napięcie na fazach po 250V mój inwerter dziś "wykoleił się" 9 razy.



Albo Ci co ostatnio wymieniali trafo za bardzo podjechali z napięciem AC (Ale na nowej stronce nie widzę statystyk napięcia AC) albo te nowe 40kW robi swoje i napięcie skacze.
2020-04-20 09:16
  rajmund Posts: 80 Ostrzeżenie: 0

szczera prawda piszesz u mnie napięcie skaka w cholere moje hobby ustawienie sterownika nr 1 -najlepszego do groszku poszło się jeb..skuli tylko jak na razie tylko najbliższych dwóch sąsiadów mają fotowolt..kiedyś ponad 50 lat wstecz trza było mieć tzw stabilizator prądu do tv aby zobaczyć np flip i flapa zoro czy winetu byłem ostatni od trafoka we wsi

czyli jest ktoś mądry jakie ustrojstwo mnie czeka nabyć do czasu założ fotow aby na marne hobby nie poszło j....

2020-04-20 10:06
  zbigmaz01 Posts: 1583 Ostrzeżenie: 0
Co do skoków napięcia to u mnie troszkę jeszcze brakuje, jeszcze nie wyłącza a ja jestem też na końcu linii. 



To za wczorajszy dzień.
2020-04-20 11:20
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
U mnie też dzisiaj " idzie jak po Brygidzie " do odcięcia falownika ( 4.5kW ) trochę brakuje , cały czas mnie kusi domontowanie dwóch ogniw
2020-04-20 12:32
  zbigmaz01 Posts: 1583 Ostrzeżenie: 0
Ten wykres to z jakiego programu?
2020-04-20 13:30
  Pink01 Posts: 169 Ostrzeżenie: 0
marcinbb napisał » 2020-04-19 20:25

Zaczęły się pierwsze problemy u mnie na wiosce... nawalili tyle fotowoltaiki że dziś na spacerze byłem w szoku, doszło jakieś 40KW do już istniejących 35kW, napięcie na fazach po 250V mój inwerter dziś "wykoleił się" 9 razy.



Albo Ci co ostatnio wymieniali trafo za bardzo podjechali z napięciem AC (Ale na nowej stronce nie widzę statystyk napięcia AC) albo te nowe 40kW robi swoje i napięcie skacze.
75 kW na całą wioskę to wciąż są grosze w bilansie energetycznym i nie powinno być z tego tytułu problemów. No chyba że wioska liczy kilkanaście domów. Zawsze można się zwrócić do zakładu energetycznego z wnioskiem o regulację sieci, motywując to tym że na przyłączu masz za wysokie napięcie. Inna rzecz co odpowiedzą - ale spróbować można i warto. Czasem napięcie podbija fakt montażu na tej samej instalacji kilku falowników, mówiąc w uproszczeniu one mogą się między sobą wzajemnie przebijać. Często też znaczenie ma długość i przekrój kabla od falownika do licznika. Doraźnie można sobie pomóc dodatkowym obciążeniem fazy po której wywala - czyli przełączyć jakieś odbiorniki o stałym poborze na tą fazę.
2020-04-20 14:11
  marcinbb Posts: 1385 Ostrzeżenie: 0

Faktycznie mam na tej fazie 2 falowniki jednak do gospodarczego nie mam przyłączenia 3F, w najgorszym wypadku będę musiał przekopać kilka metrów i podłączyć tamten falownik na inną fazę. Jednak moc na tej fazie to 5kW a przyłącze budynku ma 21kW (bezpieczniki w granicy mają 32A)
Rano napisałem @ do ZE aby sprawdzili czy przy wymianie trafo coś zgrzebli o 5:45 jak instalacje się pobudziły napięcie w sieci wynosiło 237V.
2020-04-20 14:56
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
zbigmaz01 napisał » 2020-04-20 12:32
Ten wykres to z jakiego programu?

Strona ->  PVmonitor
2020-04-20 18:32
  skresz Posts: 642 Ostrzeżenie: 0
Chłopaki ktoś się orientuje ile paneli zmieszczę na takim dachu jak w załączniku.
Ogólnie można przyjąć że dach składa się z dwóch pól pierwsze to 6X4  i drugie to 4,5X3 . Ogólnie nigdzie nie doczytałem czy są jakieś przerwy montażowe itp dlatego pytam bo ze schematów wychodzi że niby nie ma problemu.

Zamierzam zrobić garaż i część dachu przeznaczyć kiedyś pod panele dlatego jak mam jeszcze możliwość zmiany to chętnie bym to dostosował kąt jaki chce zrobić to 36st a kryć to chce gontem. 
2020-04-20 18:46
  procho Posts: 553 Ostrzeżenie: 0
1-2cm przerwy pomiędzy panelami 
wielkość paneli wg danych producent 
2020-04-20 18:48
  skresz Posts: 642 Ostrzeżenie: 0
dzięki kolego to trochę zmienia w  moim przypadku, a orientujesz się czym najlepiej kryć dach pod panele 
2020-04-20 22:08
  Pink01 Posts: 169 Ostrzeżenie: 0
skresz napisał » 2020-04-20 18:32
Chłopaki ktoś się orientuje ile paneli zmieszczę na takim dachu jak w załączniku.
Ogólnie można przyjąć że dach składa się z dwóch pól pierwsze to 6X4  i drugie to 4,5X3 . Ogólnie nigdzie nie doczytałem czy są jakieś przerwy montażowe itp dlatego pytam bo ze schematów wychodzi że niby nie ma problemu.

Zamierzam zrobić garaż i część dachu przeznaczyć kiedyś pod panele dlatego jak mam jeszcze możliwość zmiany to chętnie bym to dostosował kąt jaki chce zrobić to 36st a kryć to chce gontem. 
jak zachowasz strefy bezpieczeństwa od krawędzi dachu to Ci wejdzie na obie płaszczyzny 13 lub 14 sztuk normalnych paneli o typowych wymiarach ( zależy który wymiar jest tym od kalenicy do rynny ). Jak chcesz pomóc monterom to moim zdaniem najłatwiej się robi na trapezie.
2020-04-20 23:39
  skresz Posts: 642 Ostrzeżenie: 0
Pink01 napisał » 2020-04-20 22:08
skresz napisał » 2020-04-20 18:32
Chłopaki ktoś się orientuje ile paneli zmieszczę na takim dachu jak w załączniku.
Ogólnie można przyjąć że dach składa się z dwóch pól pierwsze to 6X4  i drugie to 4,5X3 . Ogólnie nigdzie nie doczytałem czy są jakieś przerwy montażowe itp dlatego pytam bo ze schematów wychodzi że niby nie ma problemu.

Zamierzam zrobić garaż i część dachu przeznaczyć kiedyś pod panele dlatego jak mam jeszcze możliwość zmiany to chętnie bym to dostosował kąt jaki chce zrobić to 36st a kryć to chce gontem. 
jak zachowasz strefy bezpieczeństwa od krawędzi dachu to Ci wejdzie na obie płaszczyzny 13 lub 14 sztuk normalnych paneli o typowych wymiarach ( zależy który wymiar jest tym od kalenicy do rynny ). Jak chcesz pomóc monterom to moim zdaniem najłatwiej się robi na trapezie.



możesz coś więcej o strefach bezpieczeństwa, jeszcze jest wariant 350cm X 920cm  i tutaj mam nadzieje że wejdzie 18szt, najbardziej prawdopodobnym pokryciem będzie gont.
2020-04-21 09:40
  Pink01 Posts: 169 Ostrzeżenie: 0
50-40 cm od krawędzi dachu w każdą stronę. Jak będziesz chciał dać mniej, to pasowałoby wzmocnić montaż po brzegach konstrukcji nośnej. To jest bezpiecznik na wiatr. Na goncie też można, będzie ciut droższy montaż.
2020-04-21 14:37
  skresz Posts: 642 Ostrzeżenie: 0
ok dzięki za informację, przyznam że mnie to nie pociesza bo ile na szerokość mogę poszerzyć i wyjdzie gdzieś 960cm tak góra - dół jest max 350cm, będę się zastanawiał co z tym fantem zrobić 
2020-04-26 08:51
  JacekJI Posts: 666 Ostrzeżenie: 0
Podepnę się z pytaniem. Instalacja pv 9,3kw 
Zbiornik na wodę poziomy płaszcz 140l
Cyrkulacja cykliczna 7-23
Zapotrzebowanie na cwu 7-23
4 osoby w domu

Jak grzejecie wodę? 
Grzałka cały czas włączona przez cała dobę na termostacie. Czy wyłączana na noc i włączana w określonych godzinach programatorem 
Zaczynam testować powyższe opcje, jakieś podpowiedzi mile widziane 🙂
2020-04-27 00:34
  marcinbb Posts: 1385 Ostrzeżenie: 0

@JacekJi Najlepszy wybór przy prawie 10kW na dachu to grzałka akwariowa 100W, zwiększysz auto konsumpcję w trakcie dnia, a i ciepłą wodę będziesz miał ale uważaj te grzałki akwariowe grzeją max do 32*C, resztę dogrzejesz na gazie i problem masz z głowy.

Możesz się jeszcze ratować cyrkulacją kazać mieszkańcom myć się w określonych godzinach max do 17:00 wtedy ustawisz cyrkulację 7-8:00 rano i 16-17:30 (7,5 min. na prysznic to aż za dużo).
Testuj, testuj bo my też w kropce jesteśmy. I próbujemy grzać tę wodę raz nad ogniskiem, w sytuacji kryzysowej staramy się pożyczyć na procent u "somsiaduw" (koronka świr) na procent ale! Aby żądać RSSO 800% za 10 litrów ciepłej wody, więc czasem jesteśmy zmuszeni do mycia się w zimnej wodzie, lub jeszcze gorzej myjemy się w lodowatym strumyku nieopodal domu. Jeśli na dworze jest zimno nie myjemy się wcale i to przez kilkanaście dni. Tylko perfumujemy się aby złagodzić skutki uboczne ale to działa do czasu.


Gdybym ja tylko takie problemy miał, pralka mi się zesrała po 10 latach, weź kup pralkę w niedzielę. Dało się używkę za 600 stów ale pracuje jakoś zbyt cicho jak bęben kręci słychać jak się ciuchy przewracają. Jakiś system DC inwerter ale to z klimą mi się kojarzy - więc się nie wypowiem. Komentarze miała zajebiste 4,8 (na 500 kupujących) w skali do pięciu - zgadzam się z nimi
2020-04-27 20:31
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
Zauważyłem dziwną tendencję : im większa instalacji PV , tym większe skłonności do oszczędności  Jak ja bym miał na dachu 10kW , to chyba nie zadawałbym takich pytań , tylko grzał na okrągło co się da i czym się da A tak na poważnie , przy obecnych warunkach pogodowych ( dzienna produkcja ok 30kWh ) w południe odpalam mojego Buderusa daję mu z łapy temp.zadaną 55st i po 2h mam to co chcę , czyli wodę na cały dzień dla mojej rodziny w sumie dla dwóch rodzin
PS. Dziś mój Fronius prawie otarł się o jego szczytową moc 4.5kW

dodane 2020-04-27 20:02Co do Buderusa, to od południa temp. spadła o niecałe 2 st Jak na załączonym obrazku i temp. obwodu CO2 na schemacie platformy ES.
 
dodane 2020-04-27 20:09Wcześniej grzejąc CWU zamontowaną grzałką Galmet 2kW do starego zbiornika CWU 120l , do temp. 50st na dobę grzałka zjadała 10kWh , czyli pracowała 5h  Obecnie pompa CWU "zjada" tylko 1kWH
dodane 2020-04-27 20:31Tutaj wcześniejszy filmik jak to pracuje i ile prądu "zjada w locie"  
Link na YT--> Buderus
 
First pagePrevious page101 / 111Next pageLast page
Users on-line: