Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona102 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
buggiman
|
wiadomo, że panele warto mieć. w domku na wsi korzystamy, woda oczywsiście grzana darmo a i nadwyżki zawsze mogę wykorzystac np na kominek w pokoju takie elektryczny zamontowałem . Jeste to spora oszczędność
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
karoka65
|
Ciekaw jestem ile ten buderus wtopi prundu jak będzie musiał sam CWU nagrzać, daj znać jak już gniota wygasisz i CWU będzie grzane tylko buderusem bez wspomagania.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
karoka65
|
||||
|
||||
leON22
|
Wiesiu, nie omieszkam , sam jestem ciekaw. Właśnie kończy mi się VP ( zostały ostatnie 3 worki ) w sumie od 16.08.2019r do dziś, poszło go z dymem 2.8 tony Myślę , że już będzie ciepło Chodzi mi tylko o wnusia , bo osobiście już dawno wygasiłbym "niebieskiego"
PS. Muszę pokombinować z rurami wyrzutu i zasilania powietrza w Buderusie , żeby ich średnica była max bez żadnych redukcji , żeby podnieść sprawność urządzenia |
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie w kwietniu z dachów w sumie spadło 1078kWh z czego ponad 700 poleciało do ZE.
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
tryt
|
U mnie w kwietniu 1390 kWh . Wytłumaczcie mi, proszę - Tauron przysłał "informację o prognozach i przewidywane należności". Pomimo bardzo dużej nadwyżki produkcji nad zużyciem jest tam informacja: " zgodnie z Ustawą o OZE do wykorzystania pozostaje łączna ilość energii elektrycznej 0 kWh ".
Mam rozumieć, że z nadwyżki wyprodukowanego prądu będę mógł skorzystać dopiero od stycznia 2021, po rocznym rozliczeniu? |
|||
|
||||
leON22
|
Od kiedy masz instalację zgłoszoną do Tauron i jaki okres rozliczeniowy ?
|
|||
|
||||
tryt
|
od 13 marca. Roczny okres
|
|||
|
||||
leON22
|
To dopiero po 13marca 2021r dostaniesz właściwe rozliczenie i od tego dnia masz rok na zużycie nadwyżki produkcji
|
|||
|
||||
tryt
|
Dziękuję z wyjaśnienie. Chyba jednak nie może tak być. Przecież jest rok czasu na wykorzystanie wyprodukowanej energii! Wyprodukowałem w marcu, to do marca 2021 mogę wykorzystać - tak myślę
dodane 2020-05-01 18:23A jednak - znalazłem na stronie Tauronu, cytuję: "Na wykorzystanie nadwyżek wyprodukowanej energii oraz wprowadzonej do sieci nie wcześniej niż 01.07.2016 Prosument posiada aż 365 dni od daty odczytu rozliczeniowego, po upływie powyższego okresu traci taką możliwość." |
|||
|
||||
leON22
|
Odczyt rozliczeniowy będziesz miał 13marca 2021r , czyli jest tak jak pisałem wyżej
|
|||
|
||||
tryt
|
leON22 napisał » 2020-05-01 19:33 Odczyt rozliczeniowy będziesz miał 13marca 2021r , czyli jest tak jak pisałem wyżej Tak, miałeś rację. Poczekam. Prognoz na cały rok mi wyliczyli na niecałe 200 zł. Damy radę |
|||
|
||||
leON22
|
Ciekawe jak oni to liczą Nie musisz się na to godzić , jak jesteś pewien że instalacja "zrobi swoje" i na koniec okresu rozliczeniowego będziesz miał "górkę" to możesz dzwonić z reklamacją , że np. możesz im płacić np.po 10PLN , ja obecnie płacę po 16.25zł ( 4 faktury prognozowane na łączną kwotę 65zł )
|
|||
|
||||
tryt
|
Nie będę reklamował, bo jak zainstaluję pompę ciepła (w drugim półroczu raczej), to zużycie poleci mocno w górę i sumarycznie może się jakoś zbilansuje.
|
|||
|
||||
karoka65
|
W razie czego jeśli wyszłaby Ci nadpłata to dasz do zwrotu.
|
|||
|
||||
tryt
|
Wymyśliłem sobie tegoroczną nowośc - Mitsubishi Zubadan (8 lub 10 kW) na czynniku R32... Coraz bardziej jestem przekonany do tego wyboru
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
R32 to bardzo fajny gaz w porównaniu do 410-tki. Ja nadal odkładam w czasie zakup ciepłej pompy bo szkoda wydawać kasę jak OEP jeszcze działa. Ma 5 lat na koncie kto wie ile jeszcze pożyje, ale jak już dochowa żywota nie będę się długo zastanawiał ale sam wybór zajmie mi pewnie trochę czasu. Na przyszły sezon grzewczy planuję grzejniki elektryczne wraz z klimą, i być może kocioł elektryczny do popędzenia podłogówki - ale wyjdzie w praniu. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona102 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||