Forum eCoal.pl v3.5 Alarm STB & Alarm termik kotła :( Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Witam , mam pytanko dlaczego dziś 2017-04-19 01:25:14 wystąpiły u mnie w/w alarmy
W/g instrukcji eCoal.pl v3.5 : 1 ) Zabezpieczenie termiczne : Zadziałanie zabezpieczenia termicznego kotła – zabezpieczanie przed zagotowaniem wody w kotle. Po wystąpieniu alarmu należy odczekać aż woda w kotle spadnie poniżej 50°C aby móc skasować alarm. 21 ) STB : Zewnętrzne zabezpieczanie termiczne kotła Z wykresów widać , że temp.kotła nie była taka wysoka żeby wystąpił alarm nr 1 , a nr 21 nie wiem : |
|||
|
||||
seba
|
Mogą być dwie przyczyny takiego zdarzenia:
1. Nie dokręcona zworka na zacisku STB (pierwsze dwa zaciski na płycie sterownika gdzie podłączane są czujniki) 2. Chwilowy przysiad napięcia sieciowego (w tym czasie odpuścił na moment przekaźnik zabezpieczający i sterownik zarejestrował te dwa alarmy). |
|||
|
||||
gregors
|
Może to przez wapno?
|
|||
|
||||
leON22
|
Thx , seba skłaniam się do opcji nr 2 , tzn.chwilowego spadku napięcia , bo u nas w Cz-wie zima jakiej dawno nie było , śniegu dowaliło po pachy , nawet wody rano nie było , bo wodociągi miały awarię zasilania :(
gregors co do wapna to robi swoje Nie podejrzewam , żeby miało jakiś wpływ na wystąpienie w/w alarmów ale trochę go tej nocy dowaliło Białe Szaleństwo Cz-wa kwiecień 2017 dodane 2017-04-19 11:54 Witam , seba dziś znowu mam problem jak ostatnio :( Alarm 2017-04-20 13:13:27 eCoal Alarm termik kotła Wystąpienie alarmu: Zabezpieczenie termiczne kotła 2017-04-20 13:13:27 eCoal Alarm STB Wystąpienie alarmu: STB Zworka od STB sprawdzona , dokręcona z prądem wszystko OK , jakieś sugestie ? |
|||
|
||||
rubikonx9
|
Chciałbym odświeżyć temat.
Do tej pory już 3 czy 4 razy wystąpił u mnie "Alarm termik kotła Wystąpienie alarmu: Zabezpieczenie termiczne kotła", niestety nie dostrzegam żadnej potencjalnej przyczyny... Ten drugi alarm, STB, nie występuje, więc to potencjalnie inna przyczyna niż u leON22. Ot, nagle temperatura poszła nieco w górę, ale dlaczego? Nie zdaje się to korelować ze zmianą ustawień, stanem czystości kotła... Sprawdziłem też kable na płytce, są OK, prąd mamy stabilny. Czy może to być spowodowane uszkodzonym czujnikiem? |
|||
|
||||
seba
|
Jak udostępnisz sterownik będzie łatwiej coś poradzić.
|
|||
|
||||
rubikonx9
|
Chyba już, sprawdź proszę.
Dzisiaj w nocy znowu, alarm przy temp. ok. 70 stopni? Chyba coś jest jednak źle... |
|||
|
||||
pawel3
|
rubikonx9 proszę się z nami skontaktować telefonicznie Serwis 607 780 882 . Ten problem z przegrzewania kotła wymaga ustawień spalania, podtrzymania. Czekamy na telefon
|
|||
|
||||
rubikonx9
|
Czy podany numer jest na pewno poprawny?
Poza tym, założyłem dzisiaj nowy czujnik - zobaczymy, czy coś to zmieni. |
|||
|
||||
pawel3
|
Przepraszam za pomyłkę 605 780 882
|
|||
|
||||
rubikonx9
|
Po wymianie czujnika termperatury kotła na nowy sytuacja się unormowała.
Czyli w moim przypadku przyczyną niesłusznych alarmów był uszkodzony czujnik. |
|||
|
||||
Warmik
|
U mnie, dzisiaj w nocy, alarm termik się włączył mimo, że temp kotła nie osiągnęła nawet zadanej. Mam nadzieję, że faktycznie to tylko spięcie jak sugerował seba.
https://esterownik.pl/device/12239 |
|||
|
||||
leON22
|
Witam , dzisiaj znów alarm jak w temacie
2018-01-18 15:55:13eCoalAlarm termik kotłaWystąpienie alarmu: Zabezpieczenie termiczne kotła 2018-01-18 15:55:13eCoalAlarm STBWystąpienie alarmu: STB Czyżby znowu jakiś spadek napięcia , bo trochę mocniej wiało i sypało pewny dodane 2018-01-18 23:37 PS. W tej chwili "Orkan Fryderyka" szaleje , dmucha i to całkiem nieźle , póki co alarmów brak |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Jak są spadki napięć to elektronika różne cuda wyczynia i pojawiają się stany nieustalone dlatego najlepiej zabezpieczyć się upsem. U mnie w nocy był przysiad napięcia na 0,5s ale mam upsa więć piec nie zauważył tego.
|
|||
|
||||
leON22
|
sq9tbu , czy takie coś wystarczy -> VOLT
PS. Rozumiem , że do tego muszę dokupić jeszcze jakiś aku , jak tak to jaki |
|||
|
||||
PROMETEUSZ
|
u mnie było to samo przez zaniki napięcia w sieci
dodane 2018-01-19 11:46przez śnieżyce |
|||
|
||||
leON22
|
Ciekawi mnie jedno , pytanie do Panów z ES Czy takie spadki , czy zaniki napięcia mogą uszkodzić sterownik ? Czy można to jakoś udowodnić ZE , że wina leży po ich stronie i w razie czego żądać od nich odszkodowania za naprawę lub wymianę sterownika
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Mogą uszkodzić sterownik, załączenie urządzenia zawsze jest ryzykiem, nowego - szczątkowym, używanego starego większym- to zależy od stopnia zużycia elementów, projektanta urządzenia, jak obliczył zabezpieczenia. Elementy się starzeją i zmieniają wartości by przy przekroczeniu pewnej tolerancji uszkodzić się.
Volt będzie dobry bo ma pełny sinus nie modyfikowany ale nie wiem czy ta moc uciągnie piec i czy w komplecie w tej cenie są aku. To jest mój apc 1400 dodane 2018-01-19 14:25Tu jest z nowymi aku http://allegro.pl/ups-apc-smart-1400i-net-nowe-baterie-gwarancja-32-i7139589434.html |
|||
|
||||
daroo12
|
Witam wszystkich palaczy.Dzisiaj wystapiło u mnie również dziwne zachowanie sterownika między godz 14:48 a 16:58. O 22 to sam mieszałem bo sterownik jakoś dziwnie się zachowywał, dmuchał do 63 i nie chciał wyłączyć dmuchawy, zawór czterodrogowy zamknął do zera i załączył pompę.Musiałem przejść na ręczny i otworzyć.Czyżby szykowała się jakaś awaria.Piec ma podłączony ups także spadków napięcia raczej nie ma.https://esterownik.pl/device/14553. Macie jakieś pomysły to się mu stało.
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Ja bym go odlączył od zasilania na 5 minut i obserwował jak się potem będzie zachowywał.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||