Forum  eCoal.pl  komunikat LOADING i tyle. Pomocy Subskrybuj
2017-04-08 00:36
  jumper313 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
po wlaczeniu pieca po paru dniach ciepla wyskakuje komunikat loading na sterowniku i słychac tylko jakiś przekaznik w skrzynce za podajnikiem. cały czas tylko tykanie z czestotliwoscia 1s i nic. nie pomaga aktualizacja oprogramowania w sterowniku jak w instrukcji gdy wyskoczy bład podczas aktualizacji. soft wgrywa sie bez problemu a sterownik nie chce ruszyc. pomóżcie prosze.
dodane 2017-04-08 00:36Szybko znalazłem odpowiedz. Uszkodziła się karta pamięci w sterowniku. Po jej wyciągnięciu wszystko wróciło do normy. Sterownik działa bez zarzutu. może przyda się komuś taka wskazówka na przyszłość. 
Pozdrawiam i życzę miłego letniego sezonu grzewczego.
2017-04-08 12:02
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Brawo za spostrzegawczość i celną diagnozę  ,bardzo cenna wskazówka na pewno komuś się przyda ( oby nie )  ale żeby informacja była kompletna napisz co z tą kartą , czy zamontowałeś nową , jaką żeby była kompatybilna ( SD , czy SDHC jaka pojemność ) tak na przyszłość żeby było wiadomo w co się zaopatrzyć
2017-04-09 11:47
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Problem z kartą nie powoduje zablokowania i możliwości korzystania ze sterownika, jeśli powoduje jakieś problemy wystarczy ją wyciągnąć i na spokojnie zaopatrzyć się w nową.
W starszych sterownikach podobne problemy może stwarzać uszkodzony moduł internetowy.
Robienie zapasów mija się chyba z jakąś wyższą potrzebą
2017-04-09 11:50
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Z tymi zapasami to faktycznie żart , teraz nie ma z tym problemu taką kartę można kupić wszędzie
2017-04-09 11:53
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
nom
2017-04-12 00:06
  jumper313 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Narazie pracuje bez karty. Karta się uszkodziła. Komp nie chce jej czytać ani nie da się jej sformatować. Jednak karta powoduje problemy z pracą sterownika. Jak ja włożyłem z powrotem dla sprawdzenia sterownik ponownie nie może ruszyć. Po wyjęciu problem znika. 
2017-04-12 21:47
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
karoka65 napisał » 2017-04-09 11:47
Problem z kartą nie powoduje zablokowania i możliwości korzystania ze sterownika, jeśli powoduje jakieś problemy wystarczy ją wyciągnąć i na spokojnie zaopatrzyć się w nową.

Dokładnie to napisałem kilka dni temu także wiesz już co zrobić
Wymienić na nową
2018-01-28 22:15
  S_76 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
Podepnę się pod wątek, gdyż miałem dziś podobną przygodę. Nad ranem kocioł przestał pracować, na wyświetlaczu co kilka sekund wyświetlał się komunikat "Loading", w skrzynce sterownika co chwilę "cykał" stycznik / przekaźnik. Nie pomagało włączanie / wyłączanie sterownika. Pierwsza myśl - sterownik padł . Na szczęście po wyjęciu karty sterownik normalnie ruszył. Pomyślałem, że może karta jest przepełniona (to już 7 sezon grzewczy), ale po podłączeniu do komputera okazało się, że na 1 GB karcie jest tylko ok. 240 MB danych. Z karty bez najmniejszego problemu skopiowałem wszystkie pliki, po czym ją sformatowałem i ponownie przeniosłem na nią pliki. Po włożeniu karty do sterownika wszystko działa jakby nigdy nic. W związku z zaistniałą sytuacją nasuwa mi się kilka pytań:

a) czy dzisiejszy incydent jest związane jedynie z pogorszeniem kondycji karty SD, czy też może sterownik (już 7 letni) powoli się "kończy"?
b) czy sterownik eCoal v. 2.1 obsługuje karty SHDC?
c) czy dane są przechowywane tylko lokalnie na karcie SD, czy także na serwerach E-S?

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi czy sugestie.
Pozdrawiam
2018-01-28 22:38
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
a) i b) Sterowniki obsługują wszystkie karty Secure Digital - SD (format 24mm/32mm) (http://esterownik.pl/faq).
Wydaje mi się, że tylko lokalnie. możesz przecież mieć kocioł nie podłączony do internetu.
2018-01-31 22:41
  S_76 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
Tak więc po 3 dniach od formatowania karty problem powrócił. Kartę zmieniłem na 8GB SHDC firmy SanDisk (sformatowaną jako FAT32) i na razie wszystko działa poprawnie - zobaczymy tylko jak długo  

W kwestii przechowywania danych to oczywiście nie ma obowiązku podłączania kotła do internetu i w takim przypadku pozostaje tylko zapis na karcie SD. Dla nowszego sterownika v3.5 znalazłem jednak coś takiego:

https://esterownik.pl/forum/posty,3453/wykres-brak-danych?m=106883


Zastanawiam się, jak jest w przypadku starszych urządzeń - czy utrata danych z karty SD spowoduje bezpowrotną utratę całej "historii" użytkowania kotła? Może Panowie z E-S rozwieją moje wątpliwości?
2018-01-31 22:59
  seba Posts: 1357 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
W sterownikach 2.1, 2.4 wszystkie dane są trzymane na karcie SD. W przypadku sterowników 3.5 karta jest tylko buforem służącym do synchronizacji danych z bazą w chmurze. 
Uszkodzenie karty jak słusznie zauważyłeś spowoduje utratę wszystkich danych (sterowniki 2.1 i 2.4). 

7 lat dla karty SD przy ciągłym zapisie to długi okres. Samo formatowanie może nie wystarczyć, przydała by się wymiana na nową. 
Karta SDHC powinna również działać bez problemu.
Jeśli problem po wymianie karty będzie nadal występował to przyczyna może być z układem zasilania - wtedy skontaktuj się z serwisem, pomożemy rozwiązać problem.
2018-01-31 23:11
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Z tego co napisano w postach z linka wynika (na moje oko), że dane przechowywane są na karcie. W przypadku jej awarii tracisz historię. Trzeba by co jakiś czas archiwizować dane z karty na komputerze.
W przypadku awarii karty to też nie jest powiedziane, że stracisz wszystkie dane. Można ściągnąć z neta jakiś program do odzyskiwania danych i spróbować je z niej wydobyć. W wielu przypadkach udaje się to nawet w 100%. Jest wiele programów darmowych.
2018-02-01 07:39
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Witam , seba w takim razie , czy byłaby taka możliwość kopiowania zawartości danych zawartych w dedykowanej karcieSD sterownika , wglądu w jej zawartość online , bez wyciągania jej ze sterownika 
PS.  Można by sobie robić jej Beckup raz na tydzień , tak dla bezpieczeństwa przed utratą danych czko 
2018-02-03 11:49
  S_76 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
Seba, zetbal - dzięki za wszelkie sugestie. Jak już wcześniej napisałem, włożyłem nową kartę SHDC 8 GB i do tej chwili sterownik działa poprawnie. Na razie obserwuję i w razie dalszych problemów dam znać.


dodane 2018-02-03 11:20Niestety wymiana karty na nową nie rozwiązała problemu - dziś w nocy miałem dokładną powtórkę sytuacji z 28.01.

Seba - proszę o informację, z kim z E-S powinienem się skontaktować w celu uzyskania pomocy.
dodane 2018-02-03 11:49Wysłałem zgłoszenie poprzez formularz z zakładki "Kontakt"
2019-06-17 13:07
  maru80 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich dzisiaj miałem to samo co jumper313,czyli ciągłe resety sterownika,przyczyną tego zjawiska jest uszkodzony kondensator 1000uf 25V.Po wymianie na nowy sterownik działa prawidłowo.
Users on-line: wilk81

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more