Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Spalanie pelletu OE 16kw Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Radkon1981
![]() |
Witam, czy ktoś próbował spalać sam pellet w tym piecyku?
Producent podaję że można palić mieszankami groszku + pellet, a mnie ciekawi jak by było na samym pelecie?
|
|||
|
||||
Mateusz91
![]() |
Na YT widziałem film z OEP jak ktoś spala pelet.
|
|||
|
||||
Radkon1981
![]() |
Ja też ale brak tam większych szczegółów.........
|
|||
|
||||
gregors
![]() |
z tego co wiem to nadmuch bardzo mały, dwie cegły na palnik, szczelina na szerokość jednego elementu palnika, i strażak zamontowany by się przydał w razie czego.
wsyp jeden worek i zobacz jak będzie szło. |
|||
|
||||
janklos12
![]() |
no i w sterowniku ustaw na pelet
|
|||
|
||||
Radkon1981
![]() |
no tylko gdzie to poszukać w sterowniku, bo szukałem ustawienia na pellet i nie mogę znalesc. Szukałem w panelu, chyba że bezpośrednio w sterowniku?
|
|||
|
||||
gregors
![]() |
W panelu lub przez aplikacje, tam gdzie ustawiasz rodzaj pieca, 15 kw, 25 kw itp. w retortowy ecoal to się zmienia- typ kotła.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Parametry spalania > typ kotła > pellet.
Korekta dmuchawy na - 8. Gdyby się nie sprawdzało proponuje parametry retorta ręczny. |
|||
|
||||
Radkon1981
![]() |
Ok znalazłem dzięki.
|
|||
|
||||
matkwa
![]() |
Kolego Radkon1981 daj znać jak się pali pelletem i czy jakieś problemy są bo przez lato chciałbym przetestować
![]() |
|||
|
||||
gregors
![]() |
Przez lato to się może nie udać, mała ilość żaru może powodować wygasanie pieca.
Przez zimę próbuj ![]() |
|||
|
||||
Radkon1981
![]() |
Ja tak za 2 tygodnie dopiero odpale pellet to dam znac co i jak.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Proponuję zaopatrzyć się w małą gaśnicę ![]() A przy okazji zobaczysz ile tego będzie szło. Co piszą producenci to jedno a co w praktyce to już całkiem coś innego. Jak ktoś ma dostęp do taniego pelletu może utylizować go na retortach i to najlepiej w mieszankach z groszkiem czy miałem. Spalanie samego pelletu w tego typu palniku uważam za rozrzutność i niebezpieczne praktyki. |
|||
|
||||
Radkon1981
![]() |
Zrobie próbe z czystej ciekawości....
![]() Przyda się dla potomnych |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Eee no, ja Ci nie wróg, próbuj. Ja Ci tylko piszę jak może być. Byłem ze 3 tygodnie temu pod Opolem, jedna panii tez przeczytała to co chciała przeczytać, że można. Dwa razy pożar w zasobniku, opalona farba na zbiorniku, czujnik podajnika do wymiany bo się stopił i uszczelki. Pellet był ładny, pachnący tyle że z iglastego drewna i palił się jak benzyna. Jeśli to będzie "twardy" pellet zimą popalisz, ale gdy kocioł wpada w duże podtrzymania robi się niebezpiecznie, jak już to mieszaj jak pisałem wcześniej, albo z grochem albo z miałem. Aha, na jakieś 150m utylizowała tego między 100 a 110kg/dobę, gdyby wrzucił to do palnika pelletoowego pewnie wystarczyłaby taka ilość na jakieś 2 czy 3 doby ![]() |
|||
|
||||
Walker
![]() |
Witam pale pelletem od 2 miesięcy i widzę same plusy, idzie go troszkę więcej, ale niema sadzy, a popiołu z całego podajnika ledwie na dnie popielnika.
Karotka- odnośnie pożaru w zasobniku to kobieta nie zamknęła chyba klapy, bo niema możliwości żeby cofnęło żar poniżej otworów nawiewnych. Próbowałem wiele razy i nigdy nie zszedł poniżej, i nigdy też temperatura podajnika niewzrosła powyżej normalnej. Zawsze można czas wyrzutu paliwa zwiększyć na 10 min, i zmniejszyć max temp podajnika - poto to zabezpieczenie jest żeby do takiego pożaru nie doszło. Zaznaczam że to są moje odczucia i każdy może się z nimi nie zgodzić. ![]() ![]() |
|||
|
||||
login
![]() |
witam spaliłem 30kg peletu na próbę i muszę powiedzieć że spala się ok
tylko bardzo szybko się spalił chyba kaloryczność mała śmiało można palić nic cię nie dzieje dziwnego ,brak sadzy i popiołu tylko delikatny pył w kotle paliłem na ręcznym ,10s podawanie ,40s przerwa ,wentylator 36% jak ktoś chce mieć czysto w kotle to polecam ale na pewno trzeba kupić na sezon grzewczy więcej niż grocha no i pelet też jest droższy OGNIWO EKO-PLUS 25KW |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Panowie róbcie co chcecie, to Wasze kotły, ja po prostu mam kontakt i styczność z większą ilością tychże kotłów niż mój jeden w mojej kotłowni
![]() |
|||
|
||||
tryt
![]() |
Prócz spraw, które porusza karoka65 ważny jest też koszt takiego spalania w porównaniu z węglem. Stwierdzenie "idzie go troszkę więcej" niewiele mówi, cena pelletu jest wysoka. Walker - zdaje się, że często musisz ładować zasobnik, jaki masz koszt dziennego zużycia pelletu? Ja przy obecnej pogodzie brudzę się raz na 7 - 10 dni, opał kupiłem w bardzo dobrej cenie i na teraz mój koszt to 5 - 6 zł na dzień. Oczywiście, każdy ma inny dom, inne uwarunkowania.
|
|||
|
||||
KamilKGU
![]() |
EKO + 25 kW ustawiena pellet, korekcja dmuchawy -8 % 120 - 140 kg masakra Szkoda, że tak duży pobór Zmniejszenie otworów palnika i powietrza, ale kto wie, czy by to pomoglo. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||