Forum eCoal.pl v3.5 Spalanie pelletu OE 16kw Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
sq9tbu
![]() |
||||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
tylko ze żeliwo gorące i woda może spowodować pęknięcie korpusu lub slimaka a pozatym pelet nie nadaje się do tych pieców bo to nieokonomicznie lepiej to gaz wychodzi juz było to obliczane pelet jest dla bogatych snobow w tym przypadku .
|
|||
|
||||
Radkon1981
![]() |
Odnośnie smoły i czarnego lepiku który się wytwarza podczas spalania.....problem usunięty
![]() |
|||
|
||||
pimpej
![]() |
Witam pale pelletem od czerwca, w okresie wakacyjnym do cwu a obecnie co i cwu.
Dom 220m2 połowa w podłogówce reszta kaloryfery, dom 5 letni dobrze ocieplony pali sie dobrze nie wygasa, nie cofa sie żar do podajnika przy obecnej pogodzie do pieca zaglądam raz na 6-7 dni kiedy dosypuje pellet do zbiornika (6x20kg) Jedyny minus to szklista warstwa mażi na ściankach pieca ( przy częstym przechodzeniu w podtrzymanie) którą można łatwo usunąć dosypując na palenisko preparat - Hansa na usuwanie smoły - po paru dniach sama odpada ![]() Ogólnie jestem zadowolony - brak pyłu i syfu jaki miałem przy eko-groszku no i popiołu (po spaleniu około 1 tony wyciągnąłem jakieś 5-6 kg pyłu) Spalanie nieznacznie większe niż eko-groszek co widać na statystykach( około 25-30 %) |
|||
|
||||
himeroza
![]() |
pimpej napisał » 2017-12-23 10:57 Witam pale pelletem od czerwca, w okresie wakacyjnym do cwu a obecnie co i cwu. Dom 220m2 połowa w podłogówce reszta kaloryfery, dom 5 letni dobrze ocieplony pali sie dobrze nie wygasa, nie cofa sie żar do podajnika przy obecnej pogodzie do pieca zaglądam raz na 6-7 dni kiedy dosypuje pellet do zbiornika (6x20kg) Jedyny minus to szklista warstwa mażi na ściankach pieca ( przy częstym przechodzeniu w podtrzymanie) którą można łatwo usunąć dosypując na palenisko preparat - Hansa na usuwanie smoły - po paru dniach sama odpada ![]() Ogólnie jestem zadowolony - brak pyłu i syfu jaki miałem przy eko-groszku no i popiołu (po spaleniu około 1 tony wyciągnąłem jakieś 5-6 kg pyłu) Spalanie nieznacznie większe niż eko-groszek co widać na statystykach( około 25-30 %) jaki pellet i firma?? 25% wiecej ?? kolego z wegla mozna wycisnąć o wiele więcej niż z trocin |
|||
|
||||
pawel007
![]() |
witam pale peletem w piecu ogniwo ekoplus25kw juz wiem ze piec za duzy grzeje okolo 160m pytanie mianowicie jakie ustawic parametry podtrzymania dla peletu bo piec czesto wchodzi w parametry podtrzymania i co zrobic by byl wiekszy kopczyk bo w palniku prawie brak opalu a jesli dodam recznie to po czasie znow to samo
|
|||
|
||||
Walker
![]() |
Witam widzę że coraz więcej osób pali pelecikiem. A dla tych znawcow co mówili że ten piec nie nadaje się do palenia peletem, to proponuję zapoznać się z budową nowego ogniwa na pelet ------ I jakie to straszne zmiany konstrukcyjne przeszedł piec. 🤔 pozdrawiam
|
|||
|
||||
dragonstrazak
![]() |
Dolaczam sie z prośbą o optymalne ustawienie podajnika na pelet. Wszystko jest ok tylko kopiec zbyt mały jak kolega napisal wyżej. Wydluzylen czas podawania do 15s.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||