Forum eSterownik.pl Algorytm retortowy-Proporcjonalny - na podstawie pomyslu Janusza - python Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona33 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
elektrom67
|
retortowy-P
linia 142 jest moc_100 powinno być konf.moc_100 Czy aktualizacja z pliku konf jest automatyczna, bo u mnie muszę restartować. uzi18 przypomnę nieśmiało o pobieraniu temp zadanej ze sterownika |
|||
|
||||
uzi18
|
mark3k: poprawione, nie wrzucilem i i k do watku mozna bylo jeszcze dopisac jako odwolanie do globalnych zmiennych ale wrzucilem poprostu w watek
|
|||
|
||||
mark3k
|
Zaraz sprawdzę i napiszę co ijak
|
|||
|
||||
uzi18
|
elektrom67: niby tak, ale nie wyslalem wczoraj wszystkiego, bo linijka 142 poszla w inne miejsce,
u mnie jest juz wersja z moca minimalna, tylko musze w niej znalezc blad. Ok, pobieramy zadana ze sterownika i co z nia robimy? |
|||
|
||||
mark3k
|
W 10plush nie zmienia parametrów z konf_10plush.
dodane 2015-11-18 21:46elektrom67 chyba chodzi o to , aby zmieniając ze strony www temp zadanaCO była odwzorowana w skrypcie. Tak mi się wydaje. |
|||
|
||||
uzi18
|
mark3k: zjadlem 1 linijke, teraz juz dziala
hmm, ale to nie ma wiekszego sensu bo w trybie ... ciaglym uzywamy zadanej w sterowniku do czego innego |
|||
|
||||
mark3k
|
Przypomnij jak z github pobrać tylko jeden plik.
Pisałeś o tym, ale coś nie mogę znaleźć. |
|||
|
||||
uzi18
|
wget https://raw.githubusercontent.com/uzi18/sterownik/master/10plush.py
|
|||
|
||||
mark3k
|
Dzięki, ale to z poziomu RPi ?
W windzie nie ma takiej komendy "wget" - chyba nie ma A gdzie to się kurna zapisało? |
|||
|
||||
uzi18
|
powinno w pliku 10plush.py, pod RPi, a pod winda wget z cygwin-a jesli masz zainstalowany
dodane 2015-11-18 22:23najpewniej w katalogu gdzie wykonales komende |
|||
|
||||
mark3k
|
Wygląda , że działa.
Piekne dzieki. Teraz już nie trzeba restartować RPi, a to duże ułatwienie. dodane 2015-11-18 22:26Też mi się tak wydaje, bo mi nadpisało bez mojej zgody plik. |
|||
|
||||
uzi18
|
Dodalem Ci date abys wiedzial kiedy wczytalo
dodane 2015-11-18 22:27dodalem tez "BOM" ten magic bajt do wiekszosci plikow wiec mozna pisac polskie znaki dodane 2015-11-18 22:28ten 10plush z "tlo" tez dodac? naprawde sie tak roznia ze musza byc 2 wersje? |
|||
|
||||
elektrom67
|
zmieniłem w konf temp zadaną poczekałem aż zmieni deltę 2 razy i wyskoczyło: Błąd: Traceback (most recent call last): File "Cuser\Bruli\python\sterownik-master2\retortowy-P.py", line 71, in if (c.getTrybAuto() and c.getTypKotla() == "RETORTOWY-RECZNY"): File "Cuser\Bruli\python\sterownik-master2\sterownik.py", line 106, in getTrybAuto return (self.s_statusdata[34] == 1); IndexError: list index out of range a z tą temp to zamiast wpisywać w pliku konf zdana_co, skrypt ją pobierze ze sterownika, wtedy nie będzie problemu z obniżeniem temp na noc( gdy programator sterownika ją obniży, skrypt pobierze nową) |
|||
|
||||
mark3k
|
Poczekaj. Jutro w pracy zrobię poprawioną wersję i już będzie komplecik.
Na dzisiaj wystarczy kompa. Jeszcze raz dziękuję. |
|||
|
||||
uzi18
|
ten blad zwiazany jest z komunikacja ...
retortowy-p jeszcze nie ma dorobionej aktualizacji danych z pliku w trakcie dzialania... |
|||
|
||||
elektrom67
|
ok
popracuje starsza wersja |
|||
|
||||
uzi18
|
aktualizacja, mozesz pobrac nowa wersje, ona juz sie aktualizuje danymi z pliku co 10s.
|
|||
|
||||
Stan
|
Bartek co skrypt robi gdy ustawimy pracę ciągłą na False ?
|
|||
|
||||
elektrom67
|
uzi18 a może aktualizować dane tylko wtedy kiedy robimy zapis pliku konf( nie wiem czy jest jakaś funkcja), wtedy skrypt nie będzie sprawdzał co 10s przez całą dobę.
Exception in thread Thread-1: Traceback (most recent call last): File "CPython34\lib\threading.py", line 920, in _bootstrap_inner self.run() File "CPython34\lib\threading.py", line 1186, in run self.function(*self.args, **self.kwargs) File "Cuser\Bruli\python\sterownik-master2\timer.py", line 15, in _run self.function() File "Cuser\Bruli\python\sterownik-master2\retortowy-P.py", line 126, in work delta_poprzednia = int(poprzednia_co - c.getTempCO() +0.5) UnboundLocalError: local variable poprzednia_co referenced before assignment |
|||
|
||||
uzi18
|
elektrom67: poprawione ...
Stan: nie zwieksza zadanej w sterowniku i czeka na spadek t.co ponizej zadanej aby cokolwiek zrobic |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona33 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||