Forum eSterownik.pl Algorytm retortowy-Proporcjonalny - na podstawie pomyslu Janusza - python Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona32 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
elektrom67
|
używam tylko programatora co i ogrzewania podłogowego.
ale może zamiast ściągać ze sterownika dane programatora wystarczyło by ściągnąć aktualną zadaną co (oczywiście na sterowniku ustawić 5 stopni większą, a w skrypcie ją obniżyć.) |
|||
|
||||
uzi18
|
mark3k: ta wersja z repozytorium dziala ok? tam jest tylko 10plush
udalo Ci sie zasymulowac PWM? elektrom67: plus jest taki ze mozesz pozniej sobie przez esterownik zmieniac ... np. z telefonu |
|||
|
||||
Stan
|
Czy po tych zmianach któryś z algorytmów działa bez ciągłej pracy dmuchawy ?
|
|||
|
||||
uzi18
|
Stan: zmiany mialy na celu przeniesienie konfiguracji do plików zewnetrznych
|
|||
|
||||
Stan
|
No tak ale myślałem że przy okazji zrobiłeś możliwość wyłączenia tego ciągłego nadmuchu czy też tła, jak go tam zwał, wszystko jedno, nie mogę testować bo mój piec tak nie ujedzie.
|
|||
|
||||
mark3k
|
Wysłałem Ci wcześniej skrypt bez tła. Nazywał się 10plusbtlo.py Odbierz e-mail.
dodane 2015-11-17 21:03 uzi18 napisał » 2015-11-17 19:46 mark3k: ta wersja z repozytorium dziala ok? tam jest tylko 10plush udalo Ci sie zasymulowac PWM? Dmuchawy nie sprawdzałem. Mam lenia Tak, ta wersja działaok, ale ma przeskok w stopniowaniu mocy. Dlatego pisałem o 10plustlo.py Podesłać ? |
|||
|
||||
uzi18
|
Podslij jesli chcesz abym wrzucil ... pewnie trzeba go przerobic tak samo jak reszte?
widziales ile rzeczy wylecialo ze skryptu 10plush ? wlacznie z timerem ... retortowy-p powinien teraz uzywac pliku zewnetrznego jako konfiguracji Zaraz sie biore za PWM |
|||
|
||||
mark3k
|
Wszystko gotowe, przerobione i sprawdzone . Tylko wrzucić do repo.
Poszło na e-mail. retortowy-P nie sprawdzałem. Pomyślisz nad autoaktualizacją konfiga ? |
|||
|
||||
uzi18
|
to jest nastepny krok jesli chodzi o konfiguracje
OK, PWM przetestowany - ten wentylator to 1 klasa Ciekaw jestem czy nada sie do tła ... dolny zakres (ok.10%) ma troszke ograniczony tzn. nie zauwazam wielkich zmian w predkosci. Mysle ze jak sie go troszke przydlawi plyta to bedzie ok. Ach i dziala odwrotnie - zolty do +5/+12V go zatrzymuje, wiec taktuj do +, dlatego zolty do arduino nalezy podpiac podciagniety do zasilania przez rezystor aby nie wystartowal na dzien dobry |
|||
|
||||
mark3k
|
Ok. Jutro sprawdzę wiatrak.
Mówiem, że to rakieta nie wentylator z takimi parametrami i możeokazać się za mocny. Płytka CD jest lekiem na takie wiatraki |
|||
|
||||
uzi18
|
Tylko otwor moze byc nie w tym miejscu co trzeba aktualnie
|
|||
|
||||
mark3k
|
W skryptach opartych na Plus-ie może być kłopot, gdyż po każdej autoaktualizacji zawsze wystartuje "ROZRUCH"
|
|||
|
||||
uzi18
|
tzn. na tej dmuchawie? ona ma tyle mocy ze sama po biurku lata .... trzeba ja mocno trzymac
|
|||
|
||||
mark3k
|
Prawdopodobnie zamontuję ten wiatrak na wlocie dmuchawki WPA-07
|
|||
|
||||
uzi18
|
czemu myslisz ze rozruch sie uruchomi?
Jak chcesz to zamocowac? mi sie wydaje ze lepiej bez ... |
|||
|
||||
mark3k
|
Bo w tym skrypcie po reload zawsze uruchamia się rozruch, a następnie moc palnika wynikająca z krotności histerezy.
Tak to pracuje. Najlepiej zamontować dmuchawę osobno, ale trzeba robić przejścówkę z blachy. |
|||
|
||||
uzi18
|
co ty, parametry zmienia wartosci i tyle nic sie nie przeladuje
|
|||
|
||||
mark3k
|
Taką mam nadzieję i na to liczę. Wcześniej kombinowałem z autoaktualizacją danych tak, jak to zrobiłeś w TRK, ale za czorta mi to nie działało i zarzuciłem projekt.
Znikam. Do jutra. |
|||
|
||||
uzi18
|
bo to dziala 2 fazowo, 1 watek sprawdza czy sie cos zmienilo a program glowny wczytuje nowe parametry gdy jest potrzeba ...
dodane 2015-11-18 00:39mark3k: ok, teraz przetestuj czy nadal dziala i czy zmiana konfiguracji reaguje poprawnie jesli zadziala to moze jeszcze uproszcze te skrypty aby bylo latwiej dodac te funkcjonalnosci |
|||
|
||||
mark3k
|
Coś nie działa:
log: Exception in thread Thread-4: Traceback (most recent call last): File "/usr/lib/python2.7/threading.py", line 552, in __bootstrap_inner self.run() File "/usr/lib/python2.7/threading.py", line 760, in run self.function(*self.args, **self.kwargs) File "/4/timer.py", line 15, in _run self.function() File "/4/10plush.py", line 88, in work if (i == 2): UnboundLocalError: local variable i referenced before assignment Dla jasności chodzi , o skrypt: 10plush.py |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona32 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||