Forum eSterownik.pl Algorytm retortowy-Proporcjonalny - na podstawie pomyslu Janusza - python Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona10 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
janusz
|
||||
|
||||
uzi18
|
janusz wlasnie sprawdzalem zakres parametrow i troche sie roznia miedzy bruli a ecoal ...
ecoal ma podawania 3-20 a postoj 1-600, za to bruli juz ma podawania 2-180, a postoj tak samo. |
|||
|
||||
janusz
|
||||
|
||||
uzi18
|
mam pps25 pancerpola, galmet 30kw wymiennik
|
|||
|
||||
janusz
|
To co z mocą kotła nie można zejść niżej ?
moc kotła w dół bez obaw po to masz skrypt jak zabraknie mocy to właśnie skrypt ma to wyrównać Jak będziecie mieli ustawioną zbyt dużą moc to skrypt nic nie zmieni chyba że w skrypcie uwzględnisz korekty na minus dodane 2015-10-23 00:02A jak to już nie pomoże to wymień zielonego na szary dodane 2015-10-23 00:04U mnie pomogło |
|||
|
||||
uzi18
|
aktualnie recznie zmieniam parametry - patrze ile mocy jest w dawkach ...
dodane 2015-10-23 00:37kurcze nie przekonuje mnie ten czujnik spalin na pt100, ma zbyt mala bezwladnosc - termopara mi szybciej reagowala na zmiany temperatury |
|||
|
||||
janusz
|
Poszukaj takich ustawień które nie dają rady osiągnąć żądanej temp lecz nie spowodują
całkowitej ( jak mawia Verb ) zapaści To wymaga czasu najlepiej w wolny dzień i nie podglądaj pieca on tego nie lubi ale nie może bezpośrednio ci tego powiedzieć Jak robiłem fotkę palnika ( 3 razy powtarzałem fotograf ze mnie kiepski ) to temp spalin spadła o 40 stopni a to już zachwianie pracy palnika co nie jest wskazane co do czujnika nic nie powiem w tym temacie mam ciągle oryginalny |
|||
|
||||
uzi18
|
ok kiedys wam pokaze jak wyglada wykres z termopary i z pt100 na spalinach
janusz: dotarlem do takich wlasnie ustawien ... teraz wiem mniej wiecej jakie parametry do skryptu wpisac dodane 2015-10-23 07:57przed chwila odkrylem ze caly piec jest do czyszczenia |
|||
|
||||
mark3k
|
janusz napisał » 2015-10-22 23:02 Jutro sobota, coś będę kombinował z ustawieniami może jakąś szybkę termiczna załatwię, aby nie otwierać drzwiczek za często. Jakie masz parametry wyjściowe - określające najniższą moc palnika? U mnie na eCoalu nie ustawię niższego podawania jak 3s. przy mizernym zpotrzebowaniu na moc to i taj jest zbyt dużo. Musiałbym to rozłożyć mocno w czasie, a dopuki czas nie minie, to sterownik nie przyjmie kolejnej dawki paliwa i zmiany mocy. Ps: przy tak małej mocy temp spalin oscyluje u mnie w okolicach 50 - 60oC. Odrobinę za mało - załatwię komin (murowany z cegły) na amen . |
|||
|
||||
janusz
|
_ Z: Na : Moc dmuchawy w grzaniu 26 -> 25 Czas postoju podajnika w grzaniu 150 -> 160 Moc dmuchawy w grzaniu 25 -> 26 Czas postoju podajnika w grzaniu 160 -> 150 Moc dmuchawy w grzaniu 26 -> 25 Czas postoju podajnika w grzaniu 150 -> 160 Moc dmuchawy w grzaniu 25 -> 26 Czas postoju podajnika w grzaniu 160 -> 150 Moc dmuchawy w grzaniu 26 -> 27 Czas postoju podajnika w grzaniu 150 -> 140 Moc dmuchawy w grzaniu 27 -> 28 Czas postoju podajnika w grzaniu 140 -> 130 Moc dmuchawy w grzaniu 28 -> 29 Czas postoju podajnika w grzaniu 130 -> 120 tak zmienia w najniższych parametrach Moc dmuchawy w grzaniu 32 -> 33 Czas postoju podajnika w grzaniu 90 -> 80 Moc dmuchawy w grzaniu 33 -> 35 Czas postoju podajnika w grzaniu 80 -> 60 Moc dmuchawy w grzaniu 35 -> 33 Czas postoju podajnika w grzaniu 60 -> 80 Moc dmuchawy w grzaniu 33 -> 32 Czas postoju podajnika w grzaniu 80 -> 90 Moc dmuchawy w grzaniu 32 -> 31 a tak w najwyższych parametrach czas podawania obecnie mam stały 4 sek dodane 2015-10-23 09:28Po wklejeniu trochę się rozjechało ale chyba doczytasz co i jak sie zmienia |
|||
|
||||
mark3k
|
Ok. Dzięki.
A jaka masz dmuchawkę - bo to diametralnie zmienia ustawienia całości? Przy takich ustawieniach moja dmuchawka ledwo dmucha, najniżej mogę ja ustawić na 29%. Poniżej tej wartości niemal nie wytwarza ciśnienia. |
|||
|
||||
janusz
|
Ja miałem WPA 120 ale w niej na całkowicie zasłoniętej musiałem pracować
zero możliwości regulacji teraz mam WPA 108 ale jeszcze za duża więcej jak 35% nie mogę ostawić bo na palniku robi się huragan taki jest ten mój kociołek "cudak" |
|||
|
||||
mark3k
|
Moja WPA07 - jest jeszcze mocniejsza, ale wolno się rozpędza, natomiast ma mały zakres regulacji wydajności w zakresie obrotów od ok 30 do 45%. trzeba będzie ja (dmuchawkę ) przysłonić płytą CD - pasuje idealnie .
Twoja dmuchawka daje trochę mniejszy spręż przy max obrotach (210Pa) przy mojej (280Pa) ale jest bardzie sterowalna, bo ma lepsza krzywa sprężu (mniej pionową). Wydajność przy max obrotach maja porównywalna. Zakładając przysłonę powinienem ja trochę wyrównać. Dzięki za info. Wyzwanie dal algorytmu jest duże, bo każdy z nas ma inny kociołek (różni producenci i różne moce - choć nie do końca, bo Stan ma 11kW rabarbar, a mój 17kW) i całkowicie różne palniki. |
|||
|
||||
uzi18
|
Panowie jestem po czyszczeniu pieca, takiego zarostu to jeszcze nie widzialem
Od 18 jedzie juz oczyszczony dodane 2015-10-23 20:11mark3k: co powiesz na korekty oddzielnie dla rosnacej delty i malejacej delty? |
|||
|
||||
janusz
|
Zmieniłem strategię
Steruję tylko dmuchawą i czasem postoju łatwiej w kodzie zapisać A czas pracy podajnika przeniosłem do sterowania ( jako doładowanie ) CWU to dodatkowy timer zaczyna pracować gdy temp CWU spadnie o założoną ( zmienną ) wielkość ( obecnie 3 stopnie ) zwiększam lub zmniejszam czas pracy podajnika co wyjdzie ? zobaczę po testach a i korekty wyliczam na plus i minus |
|||
|
||||
mark3k
|
uzi18 napisał » 2015-10-23 20:11 Panowie jestem po czyszczeniu pieca, takiego zarostu to jeszcze nie widzialem Od 18 jedzie juz oczyszczony dodane 2015-10-23 20:11mark3k: co powiesz na korekty oddzielnie dla rosnacej delty i malejacej delty? Jestem oczywiście za takim rozwiązaniem. Dobór mocy palnika widziałbym jako dynamiczny. Przy znacznym spadku temp palnik powinien dostać "kopa". Przy niskich mocach bardzo kołysze kociołkiem. Tak skopanej linii tempCO to jeszcze nie miałem. Acha: nie wiem dlaczego, ale kickstart nie działa (u mnie nie działa). |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: dzis w nocy przyjalem wlasnie taka taktyke jak Ty, regulowalem tylko dmuchawe i postoj i nawet przez jakis czas mi to szlo nie zle ... patrz wykres.
mark3k: dlatego pisalem ze potrzebne jest monitorowanie co robi sterownik, wtedy bedziemy wysylac zmiany dokladnie kiedy jest to potrzebne a probowales wydluzyc postoj w kickstarcie? |
|||
|
||||
mark3k
|
Postój ustawiłem na 6s. To czas potrzebny do rozpędzenia dmuchawki.
|
|||
|
||||
janusz
|
Uzi18 a zmień tryb CWU na zima może twoje ustawienie auto lato zakłóca pracę i termostat
ja mam zima i bez termostatu |
|||
|
||||
mark3k
|
Nie mam trybu autolato.
Te skoki temperatur to zadziałał sterownik w pokoju i automatycznie sterownik pogodowy obniża temp na grzejniki o zadane 3oC. Sorry. To nie do mnie było. dodane 2015-10-23 21:44Janusz , skrypt testuję z Twoją sugestią i nie zmieniam czasu podawania. Zmienne są tylko dwie: czas postoju i moc dmuchawy. dodane 2015-10-23 21:45Uzi18 - troszkę zmieniłem czas reakcji na zmiany: while (c.getStatus()): if (c.getTrybAuto() and c.getTypKotla() == "RETORTOWY-RECZNY"): delta = int((zadana_co - c.getTempCO() +0.2) * 2) delta_poprzednia = int((poprzednia_co - c.getTempCO() +0.2) * 2) |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona10 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||