Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
First pagePrevious page23 / 40Next pageLast page
2016-02-06 11:37
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Założyłem konto na github - bzykbzyk (musiałem zdublowane bo ktoś już bzyknął mi z przed nosa bzyk)
W liście parametrów który zamieściłeś nie widzę adresu czujników.
"Trochę" nieporęczne to podłączanie terminala w celu odczytu czujników. Najlepiej jakby to można było wykonać przez stronę pieca.
Podłączamy czujniki, uruchamiamy sterownik, na stronie możemy przypisać który co ma mierzyć.
O kondensatorze nie pomyślałem, sprawdzę.
Schemat uaktualnię wieczorem.

2016-02-06 11:57
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
To zaloz sobie jeszcze takie na gmailu.

Docelowo bedzie mozna to zrobic ze strony www, wczoraj o tym rozmawialem z chlopakami.
Dodam wywolanie /dallas bedzie pokazywac tabelke z wykrytymi czujnikami, pozniej sie to zaintegruje ze strona.
2016-02-06 12:13
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Dmuchawa DC działa i to bardzo ładnie.
Do zrobienia oprócz samego wentylatorka PFC4212DE użyłem dwie zaślepki PCV 160mm i łącznika do rur (mufy).
W jednej zaślepce wyciąłem prostokątny otwór na wlot powietrza do palnika i cztery otworki na mocowanie, u mnie jest on niesymetryczny gdyż w linii mam dźwignię czyszczaka i musiałem zejść poniżej.




Na to nałożyłem mufę, pasowała mi idealnie z rozmiarem i ma uszczelnienia fabryczne z obu stron.




W drugiej zaślepce wyciąłem otwór na wentylator i tu chyba był błąd bo teraz muszę założyć tam jakąś osłonę .
Lepiej byłoby chyba nawiercić szereg otworów, ale trudno stało się.
Wentylator zamocowałem w środku, i żeby się zmieścił to musiałem ściąć w nim nieco narożniki.
Kable wyprowadziłem na zewnątrz i przylutowałem do zacisków kablowych.




dodane 2016-02-06 12:13A tak obecnie wygląda sterownik, jak widać steruje już wszystkim, pracujemy nad dodaniem czujników, w chwili obecnej ciągle korzystamy z czujników ecoal/bruli.





2016-02-06 12:50
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Nie testowana wersja:
v 0.1.0.8
- dodanie wywolania do zmiany modulacji w trakcie pracy sterownika
/modulacja0 - brak modulacji dmuchawy
/modulacja1 - modulacja dmuchawy w trybie auto
/modulacja2 - modulacja dmuchawy w trybie recznym
/modulacja3 - modulacja dmuchawy w trybie recznym i auto
- DM_MODULACJA tez moze przyjmowac wartosci od 0-3

dodane 2016-02-06 12:50Stan, po co ecoal skoro nic do niego nie masz podlaczone??
2016-02-06 13:11
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał » 2016-02-06 12:50


dodane 2016-02-06 12:50Stan, po co ecoal skoro nic do niego nie masz podlaczone??



prowokator ek
2016-02-06 18:39
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Stan moze zrobiles jakis upgrade i ecoal jest teraz bezprzewodowy

bzykbzyk dodany do repozytorium, wiki zalozone, mozesz sie tam pokrecic i moze cos juz zdzialasz.

Dzis wieczorem o ile czas i sily pozwola dodam nastepne fragmenty kodu dla dallasa
uzupelnienie listy czujnikow o znalezione, dostep do listy z poziomu zapytania /dallas

dalej pozostanie maszyna stanow dla czujnikow do pobierania temeperatur w trybie ciaglym,
nastepnie mapowanie czujnikow
2016-02-07 22:58
  adkwapniewski Posts: 327 Ostrzeżenie: 0
Które arduino jest konieczne do odpalenia stera ?
2016-02-07 23:13
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Mega
2016-02-08 02:50
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18:
Znaleziona na  mikrokontrolery.blogspot.com modyfikacja modułu ethernet.

 Stan: cóż za ścianka! Niezłą szafkę trza będzie w kotłowni zabudować aby te wszystkie klocki powkładać...
Najnowszy schemat załączam
2016-02-08 06:19
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2016-02-07 23:17
No chłopaki pojechaliście równo
Stasiu piękna ścianka z expozyturą
Jak dla mnie to można umieścić w galerii wynalazków
Teraz chłopaki to pozostało wam tylko zgłoszenie do Urzędu Patentowego i produkcja na masową skalę




To nie są wszystkie "wynalazki" i to nie jest cała ścianka 


Natomiast nic po za skrzynką pokazaną na zbliżeniu nie jest potrzebne. 
2016-02-08 08:45
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
bzyk napisał » 2016-02-08 02:50
uzi18:
Znaleziona na  mikrokontrolery.blogspot.com modyfikacja modułu ethernet.

 Stan: cóż za ścianka! Niezłą szafkę trza będzie w kotłowni zabudować aby te wszystkie klocki powkładać...
Najnowszy schemat załączam


Ładnie Ci to rysowanie wychodzi.
Chłopaki nic na razie nie tniemy po sciezkach A0 i A1 nie uzywamy jeszcze i pewnie nie bedziemy

dodane 2016-02-08 08:45Tak poza tym, przydałby się nam ktoś chętny kto ładnie opisze na wiki
sterownik i jego działanie, to jest jednak ponad moje siły.
To samo się tyczy rozwoju strony www, dla mnie to coś nowego i przychodzi mi to wolniej niż komuś obeznanemu.

2016-02-08 13:10
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Opis na wiki mogę zrobić.

W tym tygodniu biorę się za wypróbowanie modułu sterującego dmuchawą AC w oparciu o moduł AVT1613.
Uzi18 składa moduł AVT3113 , niestety już nie oferowany w dystrybucji a idealnie by pasował z opisu parametrów i był stosunkowo niedrogi.
Mark3k poprawia zastosowane już przez nas rozwiązanie ale nie do końca poprawnie się spisujące.
Tak więc tydzień mamy pod znakiem uruchomienia dmuchawy AC.
2016-02-09 01:03
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
spory update, poprawione x bledow i dodane wywolanie /dallas
podszykowana juz mam tez maszyne stanow dla dallasow

2016-02-09 17:17
  starplus Posts: 533 Ostrzeżenie: 0
Termik bimetaliczny dobrze by dać tylko na podajnik idmuchawę bo tak jak jest na schemacie powyżej to wyłączy też niepotrzebnie pompy których zadaniem jest zbicie temperatury wody w kotle.
2016-02-09 17:56
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
termik u siebie dalem wlasnie na podajnik, a nie na co tak jak sugerowano poprostu czujnik byl za gruby i nie pasowal w pochewke na piecu ...
2016-02-09 21:32
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
Uzi, termik umieszczony na CO (albo najlepiej na kotle), odłączający podajnik i dmuchawę (ale pompy nie) ma za zadanie ochronę kotła przed zagotowaniem. Starplus ma rację. Czujnik umieszczony na podajniku prawdopodobnie nie zrealizuje tej funkcji
2016-02-10 02:33
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Tak, oczywiście niepotrzebnie odciąłem termikiem również pompy. Najważniejsze, żeby odciąć dopływ powietrza czyli wentylatory i ew podajnik. Można by dodatkowo nakazać sterownikowi wyrzut paliwa (jak przy przekroczeniu temp podajnika). Nie da się tego zrealizować bezpośrednio, bo termiki mają jedną parę styków. Można by odciąć fizycznie tylko wentylatory, a wyrzut paliwa programowo. Zakładałem termik >95st.. Mogło by się zdarzyć (z uwagi na niedokładność pomiaru temp przez termik), że odcięcie powietrza i wyrzut paliwa nie nastąpią równocześnie. Termik  powinien być zabudowany bezpośrednio na kotle. KSD3700 są nieduże, ok 8x4x20mm cena od 3zł. Zmienię schemat.
2016-02-10 13:10
  adkwapniewski Posts: 327 Ostrzeżenie: 0
Na jakim przewodzie "wieszacie" dallasy ? 
Mam potrzebę podłączenia paru - odległość od stera do 20m 
2016-02-10 13:18
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Czujnik z termikiem poprostu nie pasowal do pochwy w piecu wiec wsadzilem go do podajnika, ot co.
Przewod? Skretka sieciowa moze byc. Uzywa sie tez koncentryka.
First pagePrevious page23 / 40Next pageLast page
Users on-line: Anielka1234, argo59, arlen, barteska, bozena, bruno62, damian70k, Mateusz123kc2, rj1972, zima