Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
uzi18
|
Witam
Ze wzgledu na niesamowite wsparcie jakim raczy nas producent sterownika, czlowiek musi wziać w koncu sprawy w swoje ręce. Jestem w trakcie tworzenia sterownika do pieca z szeroko dostępnych modułów na rynku. W tym momencie połączony on jest z bruli portem rs232, który zwykle używamy do programowania. Ma tez moduł internetowy, który pozwala na podglądanie jego stanu i konfiguracje z komputera lub smartfona. U mnie aktualnie steruje 2 pompami do 2 oddzielnych CWU i działa stabilnie od kilku miesiecy, wiec myślę że można dodawać następne funkcjonalności. Docelowo ma przejąć na siebie obowiązki związane ze spalaniem w piecu i ma mieć kilka jego algorytmów (tutaj wasze pomysly). Z założenia, każdy z was bedzie w stanie sobie go zmontować we własnym zakresie, za szkody nie odpowiadam. Oprogramowanie mam zamiar udostepniać w formie pliku do zaprogramowania - nie wiem czy zdecyduje sie na udostepnianie zrodel. Przewiduje sterowanie wentylatorem nadmuchu w formie modulu w 2ch. wersjach do wyboru - DC (tzw. komputerowy) i AC (standardowy). Indywidualne osoby już po mału sobie kupuja do niego części i składają/testują. Niebawem udostepnie jakies zdjecia/zrzuty ekranu. |
|||
|
||||
caffe23
|
Prosimy o więcej szczegółów i trzymamy kciuki za dalszy rozwój.
|
|||
|
||||
uzi18
|
||||
|
||||
Stan
|
Całkiem ładnie to wygląda.
|
|||
|
||||
uzi18
|
Wykres ten rysuje sie on-line
|
|||
|
||||
Stan
|
Napisz coś więcej , jak to zrobiłeś ?
|
|||
|
||||
uzi18
|
Szablon strony znalazlem w jednym projekcie, troche go zmodyfikowalem.
Do programu sterownika dopisalem udostepnianie danych do szablonu i voila. Musialem sie poduczyc troche w tym zakresie, jak widac ostatecznie sie udalo. Robilem to ze 2h w sumie. dodane 2015-06-01 12:50Na sterowniku odpalony jest serwer www tak jak w bruli/ecoal, strona wczytuje sie z karty uSD. |
|||
|
||||
Stan
|
Czyli jest podstawa do samodzielnego sterownika.
Jakie widzisz szanse na uruchomienie na tym np. TRK ? |
|||
|
||||
uzi18
|
Mysle ze tak, tylko bedzie trzeba ustalic w jaki sposob bedzie sie programowac bloki dla TRK.
No i aktualnie nie zrobilem jeszcze modulu sterowania dmuchawa. |
|||
|
||||
Stan
|
Jeśli chodzi o dmuchawę to mamy dwa wyjścia.
1 - prostsze od strony elektronicznej sterowanie DC i wykorzystanie wentylatorka "komputerowego" 2- sterowanie fazowe dla istniejącego silnika dmuchawy, trochę więcej przy tym zachodu. Kusi mnie to pierwsze, mam wrażenie że powinno dawać się lepiej kontrolować, nie mówiąc że w razie awarii to wymiana takiego wentylatorka to raptem kilkanaście zł. dodane 2015-06-02 13:39Co do bloków to w arduino chyba trzeba by ograniczyć maksymalną ilość bloków. |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Krótkie pytanie, wprawdzie nie związane ze sterownikiem CO ale potrzebuję info jak najlepiej i najprościej rozwiązać płynne sterowanie 0-10V - pwm+ operacyjny czy jest coś lepszego (gotowiec) ? Potrzebuję dwa niezależne i najlepiej z rpi ... tylko rpi ma jeden pwm ... ?
|
|||
|
||||
Stan
|
A nie może być programowy PWM na GPIO ? KLIK
|
|||
|
||||
uzi18
|
adkwapniewski: akurat pwm na RPi latwo zrobic, lecz mysle ze lepszym rozwiazaniem jest podpiac arduino nawet najmniejsze do rpi i na nim zrobic pwm, a do czego Ci to potrzebne tak swoja droga?
dodane 2015-06-02 21:39Posuwaja sie prace nad modulem do sterowania wentylatorem AC, jak po testach potwierdzi sie poprawnosc jego dzialania, dodam standardowy algorytm spalania - tryb "reczny" z podtrzymaniem. dodane 2015-06-07 19:01Dodalem wsparcie dla regulacji mocy wentylatora, jak widac dziala: |
|||
|
||||
Stan
|
No coraz ciekawiej. Podoba mi się.
|
|||
|
||||
uzi18
|
Jeszcze nic to nie robi jesli chodzi o spalanie, nastepny etap to:
hardware: obudowa, zakup gniazdka do zaworu 3D, software: porzadki z komunikacja (brak testowania crc pakietow), dodanie obslugi zaworu 3D, dodanie obslugi spalania w trybie zasypowym (tak jak teraz uzywam bruli) i recznym. dodane 2015-06-08 12:10Stan: moze opis sposobu polaczenia itp. wrzuce na github do projektu TRK? |
|||
|
||||
Stan
|
Oczywiście, w sumie można z tego zrobić jeden projekt.
|
|||
|
||||
uzi18
|
Lista elementów systemu:
- płyta bazowa: Arduino Mega 2560 (taki jak w bruli/ecoal) - płytka interfejsu sieciowego, koniecznie z gniazdem karty uSD: Ethernet Shield - płytka konwertera RS232C-TTL i przewód null modem - płytka sterowania dmuchawa AC (w przygotowaniu) lub jesli masz modul triaków to potrzebujesz tylko modul detekcji "0" sieci (schemat UWAGA: zamiast rezystora 22kOhm nalezy uzyc 2x30kOhm/2W one beda sie grzały). - moduł przekaźników 5V (ile przekaznikow to zalezy od was - podajnik,CO,CWU,cyrkulacja - 4) lub moduł 8 triaków (AVT1679) - ja kupilem w wersji C tj. zlozony - karta uSD na strone WWW. - dodatkowo drobnica - obudowa,kabelki arduino (męski-męski i żeński-męski),gniazda C13 do obudowy, gniazdo C19 do obudowy (jesli sterowanie 3D/4D), przewód zasilający, moze jeszcze cos o czym nie pamietam (np. dodatkowo switch 5 port do kotlowni) Mysle ze razem moze to kosztować ok 300, w zaleznosci od ilu dostawców kupicie. Nie wiem czy potrzebny jest jakis panel - wyswietlacz/klawiatura - to do ustalenia jeszcze. W praniu wyjdzie jeszcze czy uzyjemy RPi jako pomostu do konfiguracji itp. |
|||
|
||||
Robosek
|
Najlepiej to chyba zakupic wszystko u chinczykow
Arduino Mega 2560 koszt okolo 8$ płytka interfejsu sieciowego koszt okolo 5$ moduł przekaźników 5V koszt okolo 3$ reszta to drobiazgi czyli okolo 16$ nawet liczac po 4zl to wychodzi 64zl |
|||
|
||||
uzi18
|
Pamietajcie tylko ze kupujac w polskiej firmie mozecie liczyc na gwarancje ...
Ewentualnie panel od bruli/ecoal mozna uzyc po uprzednim dodaniu modulu rs485. Z ciekawostek ... zastanawiam sie nad dodaniem czujnika zaru, nie powinno to byc trudne do wykorzystania (modul MAX31855 do arduino). Trudniejsza sprawa to mechaniczne zamocowanie termopary w rurce w palenisku. |
|||
|
||||
Robosek
|
gwarancja gwarancja tylko cena razy trzy przynajmniej a z doswiadczenia wiem ze z chinczykiem szybciej sie dogadam niz z polskim sprzedawca
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||