Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona23 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
bzyk
|
Założyłem konto na github - bzykbzyk (musiałem zdublowane bo ktoś już bzyknął mi z przed nosa bzyk)
W liście parametrów który zamieściłeś nie widzę adresu czujników. "Trochę" nieporęczne to podłączanie terminala w celu odczytu czujników. Najlepiej jakby to można było wykonać przez stronę pieca. Podłączamy czujniki, uruchamiamy sterownik, na stronie możemy przypisać który co ma mierzyć. O kondensatorze nie pomyślałem, sprawdzę. Schemat uaktualnię wieczorem. |
|||
|
||||
uzi18
|
To zaloz sobie jeszcze takie na gmailu.
Docelowo bedzie mozna to zrobic ze strony www, wczoraj o tym rozmawialem z chlopakami. Dodam wywolanie /dallas bedzie pokazywac tabelke z wykrytymi czujnikami, pozniej sie to zaintegruje ze strona. |
|||
|
||||
Stan
|
Dmuchawa DC działa i to bardzo ładnie.
Do zrobienia oprócz samego wentylatorka PFC4212DE użyłem dwie zaślepki PCV 160mm i łącznika do rur (mufy). W jednej zaślepce wyciąłem prostokątny otwór na wlot powietrza do palnika i cztery otworki na mocowanie, u mnie jest on niesymetryczny gdyż w linii mam dźwignię czyszczaka i musiałem zejść poniżej. Na to nałożyłem mufę, pasowała mi idealnie z rozmiarem i ma uszczelnienia fabryczne z obu stron. W drugiej zaślepce wyciąłem otwór na wentylator i tu chyba był błąd bo teraz muszę założyć tam jakąś osłonę . Lepiej byłoby chyba nawiercić szereg otworów, ale trudno stało się. Wentylator zamocowałem w środku, i żeby się zmieścił to musiałem ściąć w nim nieco narożniki. Kable wyprowadziłem na zewnątrz i przylutowałem do zacisków kablowych. dodane 2016-02-06 12:13A tak obecnie wygląda sterownik, jak widać steruje już wszystkim, pracujemy nad dodaniem czujników, w chwili obecnej ciągle korzystamy z czujników ecoal/bruli. |
|||
|
||||
uzi18
|
Nie testowana wersja:
v 0.1.0.8 - dodanie wywolania do zmiany modulacji w trakcie pracy sterownika /modulacja0 - brak modulacji dmuchawy /modulacja1 - modulacja dmuchawy w trybie auto /modulacja2 - modulacja dmuchawy w trybie recznym /modulacja3 - modulacja dmuchawy w trybie recznym i auto - DM_MODULACJA tez moze przyjmowac wartosci od 0-3 dodane 2016-02-06 12:50Stan, po co ecoal skoro nic do niego nie masz podlaczone?? |
|||
|
||||
Stan
|
uzi18 napisał » 2016-02-06 12:50 dodane 2016-02-06 12:50Stan, po co ecoal skoro nic do niego nie masz podlaczone?? prowokator ek |
|||
|
||||
uzi18
|
Stan moze zrobiles jakis upgrade i ecoal jest teraz bezprzewodowy
bzykbzyk dodany do repozytorium, wiki zalozone, mozesz sie tam pokrecic i moze cos juz zdzialasz. Dzis wieczorem o ile czas i sily pozwola dodam nastepne fragmenty kodu dla dallasa uzupelnienie listy czujnikow o znalezione, dostep do listy z poziomu zapytania /dallas dalej pozostanie maszyna stanow dla czujnikow do pobierania temeperatur w trybie ciaglym, nastepnie mapowanie czujnikow |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Które arduino jest konieczne do odpalenia stera ?
|
|||
|
||||
uzi18
|
Mega
|
|||
|
||||
bzyk
|
||||
|
||||
Stan
|
MariuszK napisał » 2016-02-07 23:17 No chłopaki pojechaliście równo Stasiu piękna ścianka z expozyturą Jak dla mnie to można umieścić w galerii wynalazków Teraz chłopaki to pozostało wam tylko zgłoszenie do Urzędu Patentowego i produkcja na masową skalę To nie są wszystkie "wynalazki" i to nie jest cała ścianka Natomiast nic po za skrzynką pokazaną na zbliżeniu nie jest potrzebne. |
|||
|
||||
uzi18
|
bzyk napisał » 2016-02-08 02:50 Ładnie Ci to rysowanie wychodzi. Chłopaki nic na razie nie tniemy po sciezkach A0 i A1 nie uzywamy jeszcze i pewnie nie bedziemy dodane 2016-02-08 08:45Tak poza tym, przydałby się nam ktoś chętny kto ładnie opisze na wiki sterownik i jego działanie, to jest jednak ponad moje siły. To samo się tyczy rozwoju strony www, dla mnie to coś nowego i przychodzi mi to wolniej niż komuś obeznanemu. |
|||
|
||||
Stan
|
Opis na wiki mogę zrobić.
W tym tygodniu biorę się za wypróbowanie modułu sterującego dmuchawą AC w oparciu o moduł AVT1613. Uzi18 składa moduł AVT3113 , niestety już nie oferowany w dystrybucji a idealnie by pasował z opisu parametrów i był stosunkowo niedrogi. Mark3k poprawia zastosowane już przez nas rozwiązanie ale nie do końca poprawnie się spisujące. Tak więc tydzień mamy pod znakiem uruchomienia dmuchawy AC. |
|||
|
||||
uzi18
|
spory update, poprawione x bledow i dodane wywolanie /dallas
podszykowana juz mam tez maszyne stanow dla dallasow |
|||
|
||||
starplus
|
Termik bimetaliczny dobrze by dać tylko na podajnik idmuchawę bo tak jak jest na schemacie powyżej to wyłączy też niepotrzebnie pompy których zadaniem jest zbicie temperatury wody w kotle.
|
|||
|
||||
uzi18
|
termik u siebie dalem wlasnie na podajnik, a nie na co tak jak sugerowano poprostu czujnik byl za gruby i nie pasowal w pochewke na piecu ...
|
|||
|
||||
_Kb_
|
Uzi, termik umieszczony na CO (albo najlepiej na kotle), odłączający podajnik i dmuchawę (ale pompy nie) ma za zadanie ochronę kotła przed zagotowaniem. Starplus ma rację. Czujnik umieszczony na podajniku prawdopodobnie nie zrealizuje tej funkcji
|
|||
|
||||
bzyk
|
Tak, oczywiście niepotrzebnie odciąłem termikiem również pompy. Najważniejsze, żeby odciąć dopływ powietrza czyli wentylatory i ew podajnik. Można by dodatkowo nakazać sterownikowi wyrzut paliwa (jak przy przekroczeniu temp podajnika). Nie da się tego zrealizować bezpośrednio, bo termiki mają jedną parę styków. Można by odciąć fizycznie tylko wentylatory, a wyrzut paliwa programowo. Zakładałem termik >95st.. Mogło by się zdarzyć (z uwagi na niedokładność pomiaru temp przez termik), że odcięcie powietrza i wyrzut paliwa nie nastąpią równocześnie. Termik powinien być zabudowany bezpośrednio na kotle. KSD3700 są nieduże, ok 8x4x20mm cena od 3zł. Zmienię schemat.
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Na jakim przewodzie "wieszacie" dallasy ?
Mam potrzebę podłączenia paru - odległość od stera do 20m |
|||
|
||||
uzi18
|
Czujnik z termikiem poprostu nie pasowal do pochwy w piecu wiec wsadzilem go do podajnika, ot co.
Przewod? Skretka sieciowa moze byc. Uzywa sie tez koncentryka. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona23 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||