Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona13 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Zgadza się, zbyteczne.. jako ciekawostkę pokazałem
|
|||
|
||||
uzi18
|
Wydaje mi sie ze pojecie sprezu jak najbardziej jest poprawne,
takiego okreslenia uzywano na politechnice gdanskiej gdy bylem tam na szkoleniu nota bene z chlodnictwa dodane 2015-11-10 16:00WPA 07 wytwarza max cisnienie prawie 300Pa = 30,59 mmH2O dodane 2015-11-10 16:08Sprez mozna zwiekszac poprzez dolaczanie wentylatorkow jeden za drugim ... |
|||
|
||||
mark3k
|
Kaskadowe łączenie wentylatorów jak najbardziej zdecydowanie poprawi spręż.
dodane 2015-11-10 16:53Tutaj mamy właściwą dmuchawkę: http://allegro.pl/wentylator-dmuchawa-wpa-12-v-do-kotla-pieca-i5660983974.html Jedynie cena trochę mało atrakcyjna. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Czy ja wiem.... prądożerna cuś...
|
|||
|
||||
mark3k
|
Czy koniecznie musi być wiatrak zasilany napięciem 12V DC ? Przy 24V jest trochę większy wybór. dodane 2015-11-10 17:25 VERB napisał » 2015-11-10 17:19 Czy ja wiem.... prądożerna cuś... Jest trochę za mocna (przewymiarowana) 400Pa, 300m3/h. Stąd i musi zjeść trochę prądu. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
24V to z kolei inny zasilacz... trza zobaczyć co tam mają... myślę o zasilaczu wewnętrznym.
|
|||
|
||||
uzi18
|
mark3k: zasilacz 12vdc jest chyba bardziej dostepny, chociazby ze starego komputera ...
|
|||
|
||||
mark3k
|
To prawda, zasilacz taki z kompa mam "gratis". Zasilacz chcę wrzucić do skrzynki ze sterownikiem.
dodane 2015-11-10 17:52Dobra. Spadam na piwko i pizzę do pubu, może kręgle. Do jutra. Miłego wieczoru. |
|||
|
||||
uzi18
|
PF92381BX-000U-A99 wytwarza 2x takie cisnienie niz potrzebujemy
PMD1209PMB1 wytwarza 2/3 tego co trzeba i w sumie bylby najlepszy ale dostepnosc 0 dodane 2015-11-10 18:24Ok, zrobie inaczej wezme anemometr i zmierze ile Pa i m3/h generuje aktualnie moja dmuchawa ... w normalnej pracy i skrajnych ustawieniach |
|||
|
||||
makog
|
Uzi standartowa dmuchawa w OEP ma takie parametry :
Dmuchawa DM32SF o parametrach : Pobór mocy - max 48 W Wydatek powietrza - 180 m3/h Ciśnienie spreżania - max 230Pa Kondensator silnika - 1 mikrfard/450 V |
|||
|
||||
janklos12
|
a u mnie w oep10 jest wpa 07
Spręż max: 280 Pa Wydatek max: 160 m3/h Prędkość obrotowa: 1650 obr/min Moc pobierana: 34 W |
|||
|
||||
uzi18
|
Dzieki za informacje
Mam przesloniony wlot (mark3k tez), wiec te parametry beda inne (nizsze) i chcialbym wiedziec ile jest potrzebne aby dobrac wentylator DC do realnych potrzeb. Mala statystyka, program dla mikrokontrolera zajmuje aktualnie ok. 35kB. dodane 2015-11-10 19:05makog, janklos12: kibicujecie naszemu pomyslowi? dodane 2015-11-11 06:44kolega mi podsunal pomysl aby uzyc turbinki z malucha ciekawe czy gdzies znalazlyby sie jej parametry? dodane 2015-11-11 07:30cena zachecajaca ... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
A to dowcipniś..
Chyba nie miał na myśli tego czegoś, co robiło za klimatyzację we fiaciku ? |
|||
|
||||
uzi18
|
Wlasnie ze mial Nawet znalazlem kogos na elektrodzie, kto uzywal tego czegos do nadmuchu w piecu CO po obnizeniu napiecia do 7VDC ...
Czyli chyba sie nadaje skoro uzywal 60% napiecia dodane 2015-11-11 08:56Pora dopisac PID do 4D, ... ale zanim cokolwiek ... pora na lu-lu |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Taa.. na elektrodzie się chwalił.
|
|||
|
||||
uzi18
|
grunt ze sprawdzone, jak sadzisz?
|
|||
|
||||
makog
|
Uzi, przygladam sie waszej walce o lepsze jutro a ze mialem pod reka parametry dmuchawy to podalem.
|
|||
|
||||
mark3k
|
Wiatrak i jego typ jest sprawą drugorzędną. Jeśli będzie możliwość założenia dwu wersji dmuchaw i poprawne ich wysterowanie, to decyzję jakiej dmuchawy użyć każdy podejmie sam. Wielkość zasilacza np. z komputera do dmuchawy 12V DC jest mało akceptowalna ze względu na gabaryty i kolejny wentylator do jego (zasilacza) chłodzenia.
Może skupmy się na wyczarowaniu solidnego algorytmu spalania, bo takiego na dzisiaj nie mamy. Jest kilka prototypowych skryptów, ale żaden z nich nie jest dopracowany. Pracuję na swoim skrypcie i prowadzenie kotła przez skrypt jest poprawne, ale nie na 100% satysfakcjonujące i nie z uwagi na sam proces spalania, a na konieczność pracy kotła w trybie ręcznym. Połączenie z kotłem jest stabilne i zero problemów, ale pozostaje jakieś nikłe zagrożenie podczas nieobecności domowników. Marzył mi się algorytm działający z wyprzedzeniem, a napisałem jedynie układ pracy nadążny jednak z działającym kickstartem, podtrzymaniem i tłem. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
makog
|
No Romek, ladnie to tak przy swiecie ludzi denerwowac od rana hmm ? Szkoda ze nie mozna minusow dawac, bo dostal bys takiego wielkiego jak pas startowy .
Fakt, wygloda bardzo ladnie |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona13 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||