W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 40Next pageLast page
2015-06-10 23:20
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Moduł MAX i termoparę znalazłem u chińczyków , jedno za 12 zł drugie 8 zł, plus po 4 zł przesyłka.
Jak przyjdzie zobaczę co to warte.
2015-06-10 23:45
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Tylko uprzedzalem. Generalnie mimo ze jest taniej to trudno lub nie oplaca sie do chin zwracac towaru.

Jakies pomysly macie na panel? Czy moze na razie sobie go darujmy?

Do logowania danych na karcie moze sie przydac ... modul zegarka DS1307

dodane 2015-06-10 21:45Ten modul wyglada ciekawie - modul lcd plus klawiatura
2015-06-11 00:11
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Starczy nam osiem znaków ?
2015-06-11 00:33
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem, przyciski na panelu i wyswietlacz przydadza sie najbardziej przy rozpalaniu i funkcjach podstawowych typu wlacz/wylacz dmuchawe lub pompke.
Konfiguracja i reszta przez strone www.
Nie wiem czy warto dublowac menu i konfiguracje na wyswietlacz.
dodane 2015-06-10 22:33Te diody moga byc fajnym statusem pracy urzadzen ...
2015-06-11 11:18
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Chyba masz rację , w eCoalu do ustawiania parametrów używam wyłącznie panela www bo tak jest wygodniej.
Do wyświetlenia temperatur taki wyświetlacz będzie nawet lepszy.
A te diody na pewno super.
2015-06-11 12:27
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Czytam i podoba mi się projekt.
Co do wyświetlacza, to jest trochę "staroświecki", mimo faktu  - jest bardzo czytelny.
Wyświetlacz nie musi być graficzny w wersji "4K" , ale alfanumetyczny np. 4 x 20 znaków lub minimum 2 x 20 znaków w/g mnie wskazany.
W routerku mam wstawiony wyświetlacz 2 x 20 znaków i wcale nie jest za dużo.
Pozdrawiam
2015-06-12 18:40
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
mark3k startujemy prawie od 0, mamy za to szanse wprowadzic to czego ES nie moglo.
Aktualnie szlifuje sterowanie dmuchawa, dzis dodalem parametr czas rozruchu.
Musze zrobic testy na zdjetym wentylatorze, bo nie zawsze jestem pewien czy sie kreci

dodane 2015-06-11 13:31
Z zalozenia do konfiguracji i optymalizacji nastaw ma byc www.
Dlatego do wyswietlacza nie przywiazywalbym wielkiej wagi.
Na razie mozemy zalozyc w uproszczeniu ze go nie ma.

dodane 2015-06-12 16:40Potrzebuje danych, a dokladnie czasu w sekundach od postoju do osiagniecia obrotow nominalnych waszej dmuchawy (czas rozpedzania od 0 do 100%) i typ/model dmuchawy.
2015-06-12 21:45
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
WPA 07 --- 6 sekund
2015-06-12 21:59
  Robosek Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Moja RV-13As 40W okolo 7s
dodane 2015-06-12 19:59Tylko wydaje mi sie ze od 0 do 100% szybciej sie rozkreca niz np od 0 do 39%
2015-06-12 23:03
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
potrzebuje konkretnie od 0 do 100%, chce poprawic procedure rozpedzania dmuchawy i czesciowo mi sie juz to udalo
teraz chce uwzglednic jeszcze zmiany mocy nadmuchu ...

dostalem informacje ze wpa07 buja sie 14s., tez mam taka sprawdze u siebie jak znajde chwile

dodane 2015-06-12 21:03Wszystko dlatego ze poprawna praca dmuchawy jest warunkiem koniecznym do dzialania jakiegokolwiek sensownego algorytmu spalania ...
2015-06-12 23:36
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
WPA 07 i około 9-10 sekund.
dodane 2015-06-12 21:36Ja myślę że to zależy też od tego jaki ma kondensator i w jakim stanie on jest.
2015-06-13 11:47
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
A ja myślę że to wszystko znajdziecie pięknie opisane na innym forum. Czas rozruchu dmuchawy, wpływ pojemności kondensatora - szczególnie w przypadku słabszych dmuchaw i jeszcze kilka innych tematów. Trzeba tylko poszperać. Pisaliśmy o tym wszystkim u Bolca.
2015-06-13 14:53
  Robosek Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Kondesator ma duzy wplyw ja wyminilem z 1uf na 1.5uf i dmuchawa lepiej sie zbiera a i jej charakterystyka pracy tez sie zmienila ogolnie nadmuch 2% nizej 
2015-06-13 17:23
  zbigmaz01 Posts: 1656 Ostrzeżenie: 0
Wychodzi na to że mój kondek już pada i potrzeba wymiany skoro macie szybsze osiągnięcie pełnej mocy.
2015-06-13 22:58
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Tym bardziej ze ... kondensator kosztuje grosze ,,,
2015-06-14 00:06
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Grosze to może nie, ale kilka zł  
W mojej tej zimy padł wiec jest nowy.
2015-06-14 16:06
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Czas osiągnięcia pełnej prędkości dmuchawy przy podaniu pełnego napięcia ma się nijak do ustalonej wartości np. 38%. Wówczas czas rozpędzenia dmuchawy do zadanej wartości jest sporo większy (dłuższy) niż deklarowane kilka sekund. Trzeba dodatkowo założyć min. w"%" moc dmuchawy, który to parametr nie spowoduje "utknięcia" wirnika wentylatora.
2015-06-14 23:40
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Wstepne zmiany ok, jednak 10s. to chyba za dlugi czas dla mojej wpa07.
Rozpedzanie do nizszych % dziala poprawnie zgodnie z moim ulepszonym
algorytmem - zauwazylem wrecz ze rozpedzanie moglbym zmniejszyc ale to przetestuje jutro.
min. i max. obroty - zgadza sie taki parametr powinien byc
mark3k: moze to kwestia przyspieszenia, zbadam to na swojej dmuchawie.
2015-06-15 10:02
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Ok.
Ja korzystam z softu z "Kick-Startem" przez kilka sekund, a później normalne ustawienie zadanej prędkości dmuchawy. Kick-start odpalony tylko jeden raz w całej sekwencji grzania. po odstawieniu kotła i ponownym paleniu ponownie kick-start.
2015-06-15 19:51
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Hmm, no to wlasnie taki kick-start zaprogramowalem ale algorytm aktualnie uwzglednia tez zmiany mocy w gore np. z 30%->50% i calkiem fajnie to dziala i to wlasnie dlatego teraz dmuchawa ladnie wchodzi na obroty

First pagePrevious page2 / 40Next pageLast page
Users on-line: Gratom