Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona26 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
uzi18
![]() |
Mapowanie zrobione ...
linijka w konfiguracji: T_MAPUJ_Z_ECOAL=1 lub T_MAPUJ_Z_BRULI=1 powoduje przypisanie wszystkich czujnikow z ecoal/bruli do odpowiednich w pamieci sterownika Nazwy dla czujnikow: TPIEC,TPOWROT,TPODAJNIK,TZEW,TWEW,TCWU,TPODLOGA,TSPALINY, T1,T2,T3,T4,T5,T6,T7,T8 Przyklad: przypisanie czujnika DALLAS o identyfikatorze 2800112233445566 do TPIEC: TPIEC=DALLAS[2800112233445566] przypisanie czunjika CO z ECOAL do T1 (czujniki zapisujemy bez T): T1=ECOAL[CO] lub T1=BRULI[CO] Teraz kod trzeba przetestowac ... plik hex wrzuce pod inna nazwa aby mozna bylo testowac wersje rozwojowe. dodane 2016-03-05 00:38strona www zaktualizowana + plik do zaprogramowania procesora pod nazwa sterownik_test.hex dodane 2016-03-05 12:16Zasadniczo program "test" niczego w dzialaniu poprzedniego nie zmienia - powinny sie za to pojawic zmapowane termometry na wykresie. |
|||
|
||||
bzyk
![]() |
Program v19 (sterownik_test.hex) nie działa u mnie. W ogóle nie zgłasza się sterownik. Nie odpowiada na ping. V17 OK. Zauważyłem pewną nieścisłość: w index.htm (v19) w sekcji czujników jest [tCO,tCWU1,tCWU2,tSpaliny,t4D], a piszesz powyżej TCWU i nie ma wcale t4D.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Faktycznie cos było, zaktualizowalem plik test.hex.
Ciekawa sprawa bo po zmianie kompilatora jak reka odjal. Za to sterownik sam w sobie działał tylko nie komunikował sie przez sieć. dodane 2016-03-06 13:55https://github.com/uzi18/sterownik/issues/12 dodane 2016-03-06 17:57Usunalem jeszcze kilka bledow i juz Dallasy pieknie rysuja wykres ![]() dodane 2016-03-06 20:08Aktualizacja: plik test usuniety, aktualna wersja juz dziala poprawnie dodane 2016-03-07 01:01v0.1.0.21 dodanie zabezpieczen podajnika i sterowanie podajnikiem dallas: poprawiona obsluga dallasow i porzadki w kodzie mapowanie: nowy typ SOFT dla czujnika |
|||
|
||||
micro-jr
![]() |
Przebiłem się!
Jestem pod wrażeniem Waszej pracy i całego projektu! Zakładam, że dzięki uniwersalności, będzie można podłączyć dowolny piec z podajnikiem. 1) Czy mogę użyć: Raspberry Pi 3 Model B SBC 2) Dlaczego Arduino MEGA? czy np. Arduino Leonardo by nie wystarczył (jest możliwość przejścia na mini w docelowym rozwiązaniu)? 3) można prosić o link do wiki projektu? zakładam, że jest tam lista podzespołów z których korzystacie. chcę na razie oszacować, czy jest to na mój czas i siły. mam wrażenie, ze z mojego eCoal można by wyciągnąć więcej niż jest teraz. |
|||
|
||||
bzyk
![]() |
Po co kombinować i wciskać coś na siłę w mniejsze Arduino? Żeby zaoszczędzić 30zł?
Link do dokumentacji jest nad Twoim postem. |
|||
|
||||
micro-jr
![]() |
bzyk,
a do czego w tym Wszystkim połączenie z ecoal? i tak jak pisałem, byłaby wtedy możliwość użycia docelowo mini andruino. jeszcze jedna kwestia z tzw. międzyczasu, czy rozważaliście włączenie do projektu czujników bezprzewodowych temperatury? ułatwiało by to adaptację sterownika do starych zabudowań. |
|||
|
||||
bzyk
![]() |
W tej chwili uzi18-owy - Stan-owy sterownik jest niemowlęciem, odczytuje jedynie temperatury i steruje. Musi być połączony z ecoal lub bruli, żeby wiedział co z tymi danymi ma zrobić. Jak dorośnie, sam zawładnie naszymi piecami. Można go będzie wcisnąć w cokolwiek atmela, w co się zmieści.
Po co bezprzewodowo? Tylko czujnik zewnętrzny i ew. pomieszczeniowy wchodzi w grę. Pewnie i na to przyjdzie czas (jak już nie będzie nic do roboty). ps. Coś po łebkach przebijałeś się przez ten wątek... |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
v0.1.0.22 - timery poszly do przerwania - wieksza dokladnosc
- przeniesienie komunikacji ecoal do oddzielnego pliku, usprawnienia w komunikacji dodane 2016-03-07 15:02Zdalne czujniki beda mogly byc np. na bazie esp8266+dallas - czujniki zmapowane jako SOFT bedzie mozna "wypełniać wartością" z zewnątrz. Nie wiem czy jest sens szukac mniejszego arduino ... roznica cenowa jest zdecydowanie na korzysc MEGA, do tego program zajmuje aktualnie 3kB RAM i 40kB Flash. Bzyk Ty sie przygotuj bo juz nie dlugo dodaje sterowanie reczne (zadana,histereza,podawanie,postoj) ![]() Zostalo mi tylko zaimplementowac warunek bezpieczenstwa dla max temperatury pieca -> wylaczamy dmuchawe i wyciskamy z pompek ile sie da. dodane 2016-03-07 15:05 bzyk napisał » 2016-03-07 14:22 W tej chwili uzi18-owy - Stan-owy sterownik jest niemowlęciem, odczytuje jedynie temperatury i steruje. Musi być połączony z ecoal lub bruli, żeby wiedział co z tymi danymi ma zrobić. Jak dorośnie, sam zawładnie naszymi piecami. Po dodaniu trybu recznego bedzie juz sam palic w piecu. dodane 2016-03-07 15:25RPi bez roznicy jakie bedzie ok, nawet inne typy plytek z linuxem beda dzialac. |
|||
|
||||
micro-jr
![]() |
póki nie współuczestniczę czynnie w projekcie nie zadaję więcej pytań.
Pozwolicie, że będę Was póki co obserwował. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Zadawaj zadawaj bo to pozwala myslec do przodu co warto obslugiwac, a potrzeb jest tyle ile osob ktore tylko obserwuja ten wątek.
U mnie np. steruje aktualnie zaworem 4D zgodnie z krzywa grzania - nawet sie to sprawdza i w miare dziala. Za jakis czas dodam opcje w konfiguracji do definowania wlasnej krzywej dla 4D. |
|||
|
||||
micro-jr
![]() |
Ok:
cały czas otwarty jest temat: 1) Czy mogę użyć: Raspberry Pi 3 Model B SBC 2) na github nie widzę instrukcji uruchomienia. 3) mimo przeczytania całego wątku umkneła mi np. informacja po co Wam esterownik - teraz rozumiem, że sami nie sterujecie urzdzeniami (pompy, dmuchaey etc..) tylko sterujecie poprzez sterownik w trybie ręcznym Ogólnie w wiki przydała by się strona z opisem projektu - co już jest i z czym są problemy. oraz aktualna lista podzespołów. (wiem, widziałem w tym wątku) jako, że mój ecoal nie jest już rozwijany, to bardzo chętnie pójdę z Wami. Niestety bliżej mi do C# .NET MVC niż C++ / Pythona aczkolwiek dawno temu coś tam popełniłem. mój aktualny układ: wentylator WPA07 podajnik (zakładam, ze działa poprostu na 230V) pompa CO pompa podłogowa pompa CWU/mieszająca brakuje mi wyjście na: pompa cyrkulacyjna - nie mam wyjścia w sterowniku:( ale widziałem moduł do Andriuno na 8 wyjść 230V co by mi problem rozwiązywało z nawiązką. - z rzeczy do wysterowania to mam np. elektrozawory na podłogówkach (4 obwody) ![]() ale nie płyńmy za daleko. teraz działają na Aurotronach 2030 |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
uzi18 napisał » 2016-03-07 15:25 dodane 2016-03-07 15:25RPi bez roznicy jakie bedzie ok, nawet inne typy plytek z linuxem beda dzialac. Tyle ze RPi sluzy mi w tym momencie jako zdalny programator, jest to bardzo wygodne. Wlasnie aktualnie sami sterujemy wszystkim, praktycznie nic nie mamy podpiete pod ecoal/bruli (fotki Stan-a). Sterownik ma tez opcje polepszania jakosci palenia, to tez gdzies wczesniej jest opisane. Bedzie mozliwosc wyboru czy algorytm spalania ma dzialac taki jaki jest wybrany w ecoal, czy ecoal z ficzerami (tak teraz pale - grupowy z bajerami), czy nasz wlasny - na poczatek retortowy reczny. Pompy beda mogly pracowac zgodnie z ecoal/bruli lub po naszemu - np. inaczej grzeje 2 zasobniki cwu niz robi to moj bruli. Jakas tabelka na wiki sie przyda - co dziala a co nie, wiekszosc jest w issues na github. Nikogo na sile nie zmuszamy, kto jest zainteresowany to sam sklada, a jak widac projekt sie nie zle rozwija, zaczynalismy od zera. Jesli zdecydujesz sie jednak na skladanie to pewnie, ktores z pompek bedziesz mogl tutaj przelaczyc i ustawic w naszym sprzecie. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Bzyk, na schemat w części przeróbki AVT1613 wkradł się błąd, rezystor idący z arduino złącze nr 12 do nóżki nr 1 w pc817 to nie 10kOhm tylko 1kOhm.
I dobrze byłoby inaczej zaznaczyć (kolor, cieniowanie czy coś podobnego) płytkę orginalną od elementów przeróbki, ale to jak masz ochotę, kto będzie na prawdę chciał to dojdzie co jest co. A tak po za tym , dobra robota ![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Bzyk: info na github
dodane 2016-03-07 20:29Mala statystyka - aktualnie kod liczy sobie troszke ponad 2000 linijek, nie jest w to wliczony kod roznych bibliotek. |
|||
|
||||
bzyk
![]() |
micro-jr napisał » 2016-03-07 16:28 Rozumiem, że nasuwa się wiele pytań, ale najpierw należy zapoznać się z materiałami. Wszystkimi. Wątek i github. Większość odpowiedzi tu i tam można odszukać. Listę szpejów trza se odpisać ze schematu. To jest jak na razie temat niekomercyjny, więc jeśli są braki to po prostu są. I będą usuwane jak będzie taka wola. Ok: cały czas otwarty jest temat: 1) Czy mogę użyć: Raspberry Pi 3 Model B SBC 2) na github nie widzę instrukcji uruchomienia. 3) mimo przeczytania całego wątku umkneła mi np. informacja po co Wam esterownik - teraz rozumiem, że sami nie sterujecie urzdzeniami (pompy, dmuchaey etc..) tylko sterujecie poprzez sterownik w trybie ręcznym Ogólnie w wiki przydała by się strona z opisem projektu - co już jest i z czym są problemy. oraz aktualna lista podzespołów. (wiem, widziałem w tym wątku) jako, że mój ecoal nie jest już rozwijany, to bardzo chętnie pójdę z Wami. Niestety bliżej mi do C# .NET MVC niż C++ / Pythona aczkolwiek dawno temu coś tam popełniłem. mój aktualny układ: wentylator WPA07 podajnik (zakładam, ze działa poprostu na 230V) pompa CO pompa podłogowa pompa CWU/mieszająca brakuje mi wyjście na: pompa cyrkulacyjna - nie mam wyjścia w sterowniku:( ale widziałem moduł do Andriuno na 8 wyjść 230V co by mi problem rozwiązywało z nawiązką. - z rzeczy do wysterowania to mam np. elektrozawory na podłogówkach (4 obwody) ![]() ale nie płyńmy za daleko. teraz działają na Aurotronach 2030 ps. Dobrze jest, przed wysłaniem postu, mieć włączoną korektę tekstu i obejrzeć jeszcze raz te podkreślone wężykiem czerwonym. Ja tam nie mam takiej cierpliwości jak uzi18 i czasami rugam... |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Bzyk nie zle Ci z tym schematem idzie
![]() Dodalem do niego link na wiki. Probowales ponownie zaprogramowac procka? Stanowi tez sie chyba bootloader przywiesil ... |
|||
|
||||
micro-jr
![]() |
Przepraszam najmocniej:( Czasem popełniam literówki. nie jest to celowe.
Wracając do wątku, zobowiązuje się do przygotowania dokumentacji startowej (chociaż wersji beta)- czyli instrukcji od zera w miarę jak się będę przekopywał - uzupełniał. ale do tego czasu będę Was męczył ![]() prawdopodobnie będę się gromadził gdzieś w google doc na początek, żeby nie zrobić na start bałaganu. teraz: kto może pomóc z zakupem(wyborem) elementów na allledrogo. są klony wyglądające jak oryginał, jako, ze nigdy nie miałem oryginału w reku potrzebuję na PW pomocy z wyborem (odpowiedzialność biorę na siebie) w końcu to ja kupuję. |
|||
|
||||
bzyk
![]() |
uzi18, Stan, jakiś wkład do projektu muszę wnosić... jakoś te dwie dekady przed Autokadem wykorzystać.
Procek programowałem ze "sto" razy. Uwagi w https://github.com/uzi18/sterownik/issues/3 dodane 2016-03-07 23:03 Stan napisał » 2016-03-07 20:07 "nie wkradł się" ale z rozpędu wrzuciłem. Dałem w chmurkach te przeróbki...Bzyk, na schemat w części przeróbki AVT1613 wkradł się błąd, rezystor idący z arduino złącze nr 12 do nóżki nr 1 w pc817 to nie 10kOhm tylko 1kOhm. I dobrze byłoby inaczej zaznaczyć (kolor, cieniowanie czy coś podobnego) płytkę orginalną od elementów przeróbki, ale to jak masz ochotę, kto będzie na prawdę chciał to dojdzie co jest co. A tak po za tym , dobra robota ![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Chłopaki bazuja na klonach i też śmiga.
Na pierwszych stronach tego wątku masz część informacji, część jest na schemacie bzyk-a. Gdybys mial problem to pisz bedziemy dementowac ![]() No i oczywiscie pisz bezposrednio w wiki, szkoda czasu na podwójna robote. bzyk zerkni na github - swoja droga polecam do monitorowania zmian i problemow (issues) aplikacje GH::watch |
|||
|
||||
bzyk
![]() |
No to dałem ciała z tymi przypisaniami czujników... Teraz oczywiście działa.
Mam wgraną najnowszą wersję a na wykresie w statusie 0.1.0.21. Pomyśl nad zabezpieczeniem strony (hasło) to wystawię moją (jak dogadam się z moim nieoficjalnym "prowajderem"). |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona26 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||