Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona25 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
uzi18
|
Moduly 1613 (przerobiony) i 3113 sa zgodne z wyjsciem PWM, wiec podlaczamy pod pin 12, zamiast wentylatora DC
|
|||
|
||||
bzyk
|
Detekcja zera zostaje czy wyrzucamy?
|
|||
|
||||
Stan
|
Na razie zostaje, Mark3k jeszcze to testuje i planuje modyfikacje więc puki co nie skreślamy.
Chociaż koncepcja z niezależnym modułem sterowanym przez PWM dla dmuchawy AC wydaje się być bardziej elastyczna, to jednak rozwiązanie z detekcją zera jest najtańsze. dodane 2016-02-15 16:08Bzyk, załóż sobie konto na gmailu, będziesz mógł dołączyć do konferencji, co pozwoli na sprawniejszą komunikację. |
|||
|
||||
bzyk
|
Detekcja zera dla przerobionego modułu AVT1679 a nie dla Twojego wynalazku z AVT1613?.
Bronię się rękami i nogami przed tym kontem na gmailu .... |
|||
|
||||
Stan
|
Dokładnie tak. Ten jak to nazwałeś "mój wynalazek" detekcję zera realizuje sam.
|
|||
|
||||
uzi18
|
Bzyk jesli masz telefon z androidem to pewnie juz jakies konto masz i mozesz z niego skorzystac.
dodane 2016-02-17 20:07Prosilbym abyscie uzupelnili mi liste czujnikow jakie powinnismy wspierac, na poczatek standardowe Dodajcie w komentarzach do: github lub tutaj na forum To pierwszy etap mapowania dodane 2016-02-25 02:44Aktualnie zrobilem takie: t_piec t_powrot, t_podajnik, t_zew, t_wew, t_cwu, t_spaliny, t_t1, t_t2, t_t3, t_t4, t_t5, t_t6, t_t7, t_t8 Czyli np. mozna uzyc czujnikow z ecoal i dodac kilka dallasow Wiecej info na https://github.com/uzi18/sterownik/issues/5 |
|||
|
||||
bzyk
|
Jakie czujniki są w ecoal?
--- Odkryłem, że kty81-210... |
|||
|
||||
uzi18
|
Skoro testujesz dallasy to zostan przy nich, w Twoim wypadku bedzie mozna je przypisac do poszczegolnych temperatur.
|
|||
|
||||
bzyk
|
Chciałem wykorzystać istniejące, ale prawdopodobnie u mnie zastosowano termistory!. Następny kamyczek w ogródeczku producenta sterownika mojego pieca. Zaoszczędzili 5-10 zł na czujnikach. Na wszystkich, nie na jednym!. Brawo!
|
|||
|
||||
uzi18
|
Uuuu to lipa faktycznie. Ile dallasow zamontowales, juz cos mierza?
Dodalem jeszcze t_podlog i robie porzadek z komunikacja bruli aktualnie - przynajmniej czesciowy - na tyle aby mozna bylo ... kontynuowac wygodna prace z czujnikami. dodane 2016-02-27 02:39OK ecoalowe temperatury, wejscia i wyjscia mamy juz w buforze. Czyli z grubsza ogarniete. Myślę, że w koncu pora na konfiguracje mapowania ale to juz w nastepnym odcinku |
|||
|
||||
zbigmaz01
|
uzi18 napisał » 2016-02-25 02:44 Prosilbym abyscie uzupelnili mi liste czujnikow jakie powinnismy wspierac, na poczatek standardowe Może jeszcze czujnik temp. silnika podajnika? Jak zablokuje to się grzeje a to już jest sygnał. |
|||
|
||||
uzi18
|
Jest sporo uniwersalnych czujnikow zdefiniowanych, a jak bedzie trzeba to ich ilosc rozszerzymy wiec kazdy moze takowy tam dodac.
dodane 2016-02-27 09:19Dla ciekawskich, jest tez typ SOFT czujnika, to bedzie uklon w strone skryptow itp., to wirtualny czujnik uzywany jak zwykly czujnik w programie sterownika ale jego wartosc bedzie uzupelniana z zewnatrz np. przez siec. Przydatny do symulacji, alarmowania lub rejestracji dodatkowo na wykresach ... np. napiecie solarow, sila wiatru z onet.pl, co tam sobie ktos wymysli. dodane 2016-02-27 10:05zbigmaz01: dzieki naszemu sterownikowi podpietemu do ecoal moglbys podzielic obwody CO i ustawic sobie ich cykliczna prace dla kazdego niezaleznie, wtedy tylko kilka elementow jest potrzebne. |
|||
|
||||
zbigmaz01
|
Kibicuję wam cały czas ale z tego że jestem cienki w te klocki to mogę tylko czytać :(
Jak wiesz jestem zainteresowany |
|||
|
||||
uzi18
|
Jak dotrzemy do sterowania obwodami to sie przypomnij, zrobimy tez cykliczne na kazdym jaki sobie wymarzysz
|
|||
|
||||
zbigmaz01
|
Jestem cierpliwy
|
|||
|
||||
bzyk
|
Wrzuciłem uaktualniony schemat, tym razem do /master/arduino
(uzi18 sprawił, że github łyka pdf, czego wcześniej za chiny ludowe nie mogłem zrobić). Wyciachałem poprzedni z wiki, żeby się nie mieszało. ps. Jakaś czarna magia z tym pisaniem postów. Nie mam żadnego formatowania zaznaczonego a tu czerwone i pogrubione! |
|||
|
||||
uzi18
|
zrob katalog dokumentacja i tam wrzuc aby sie nie mieszalo z programem i skryptami
|
|||
|
||||
bzyk
|
Chciałbym, ale katalogu nie dane mi tam założyć. Jedynie pliki mogę wrzucać.
|
|||
|
||||
uzi18
|
... ok przeniose do katalogu.
dodane 2016-03-02 23:09tymczasowo zostaje tam gdzie jest, jak urosnie liczba plikow to przeniose dodane 2016-03-03 16:50mapowanie z ecoal zrobione ... linijka w konfiguracji: MAPUJ_Z_ECOAL=1 powoduje przypisanie wszystkich czujnikow z ecoal/bruli do odpowiednich w pamieci sterownika pozostalo dodac dallasy ... dodane 2016-03-03 17:03poniewaz teraz z grubsza z gorki to dzis lub jutro wieczorem dallasy powinny juz byc, trzeba bedzie to mapowanie dobrze przetestowac, wiec dodam pewnie jakies wywolanie co pokaze tablice czujnikow |
|||
|
||||
Stan
|
No i fajnie jesteśmy kroczek bliżej
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć że sterowanie dmuchawą AC na przerobionym AVT1613 działa bez zarzutu. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona25 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||