Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mark3k
![]() |
Pompa Co nie pracuje u Ciebie non-stop?
ja mam włączona cały czas, chyba, że jest bardzo ciepło to pracuje cyklicznie, ale ster musi być w automacie. Na skrypcie nie można tak zrobić, chyba, ze dopiszesz kolejne linijki kodu. Wodę z kotła i instalacji może wyciągać pompa CWU i dlatego wskazane założyć ZZ na pompie CO (gdy pompa CO nie pracuje). Oczywiście za pompą CWU także bardzo wskazany ZZ, bo pompa CO zabierze ciepłą wodę ze zbiornika CWU. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Nie pompa zalaczana jest w trybie zima, przez co jest spory skok jak sie zalacza w trybie Auto Lato.
Teraz mam oba zawory ZZ na CO i CWU. Pewnie i dopisze bo wolalbym zeby skrypt mogl byc zamiennikiem dla oryginalnego sterowania. Tak samo nie wiem czy jest sens oddzielnych parametrow spalania dla CWU w trybie LATO, jestem za unifikacja, co na to Stan? |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
To i dobrze. Ja założyłem tylko na CWU (w tym sezonie odpaliłem instalację do grzania grawitacyjnego), tzn. odpalę, bo na razie nie grzeje CWU węglem. Gaz to robi lepiej.
![]() |
|||
|
||||
janusz
![]() |
Popracujcie nad zmianą mocy dmuchawy
widzę że u ciebie zmienia w ciągu 1 min po kilka razy moc to chyba nie ma sensu tak szybkie zmiany tylko niepotrzebnie obciąża działanie skryptu |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Janusz te ustawienia zostawiam w gestii użytkownika, masz rację że tak szybkie zmiany przy tej bezwładności dmuchawy nie mają sensu ale nie wynika to z działania skryptu tylko z ustawień.
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Zmiany w mocy dmuchania są dość szybkie, ale jest widoczna zmiana mocy płomienia mimo tak małej różnicy w ustawieniach % dmuchawy. Dmuchawka dmucha mocniej (43%) w chwili podawania paliwa i kilka sekund jeszcze po wył. podajnika zapobiegając kopceniu z palnika, a później zmniejsza obroty (41%) dopalając dawkę paliwa przed podaniem kolejnej. Po osiągnięciu zadanej temp. CO dopala przez okreslony czas z okreslona mocą (36%) pozostałą dawkę paliwa. Efekt jkońcowy: ładne i czyste spalanie z czystą komora spalania (zero sadzy).
Tak ustawiłem i mi pasuje. Każdy ustawi w/g własnej koncepcji. kolega stan dał narzędzie, a każdy chętny ustawi pod siebie. Algorytm jest bardzo elastyczny. |
|||
|
||||
janusz
![]() |
Pewnie masz rację ja nie widzę twoich efektów na palniku
Ty najlepiej to potrafisz ocenić Więc sprawy nie ma |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Skutek takiego ustawienia może być taki, że szybciej wykończę dmuchawkę.
![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
mark3k napisał » 2014-10-03 13:19 Skutek takiego ustawienia może być taki, że szybciej wykończę dmuchawkę. ![]() Raczej nie, ale kondensator trzymałbym w rezerwie ![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Janusz sam skrypt smiga tak jak bylo w zalozeniach, dane od blokow sa oczywiscie
do podregulowania przez kazdego w zaleznosci od indywidualnych potrzeb. |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Stan napisał » 2014-10-03 13:49 Raczej nie, ale kondensator trzymałbym w rezerwie ![]() Kondek leży w szufladzie. Przezorny zawsze ubezpieczony jak mawiają starzy górale, albo jakoś tak.... ![]() ![]() ![]() dodane 2014-10-03 15:53Niestety, TRK obciąża procesor routera w 100% i całkowicie zamula router. Nie da się prowadzić kociołka na routerku. ![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
mark3k, w sumia jak maja dojsc nowe bajery to i tak router im nie podola ... chociazby ze wzgledu na mala pamiec, zainwestuj w RPi i podlacz ja do routera
![]() |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
RPi leży w szufladzie od dłuższego czasu tj. od 20 marca 2014.
![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
No to na co czekasz ?
![]() |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Czekam na full, hiper automat do spalania węgla.
![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Nie cuduj - bo nigdy nie uruchomisz ... , na razie podepnij to przy routerze i bierzemy sie za testy
![]() |
|||
|
||||
bobas
![]() |
mark3k napisał » 2014-10-03 13:13 Zmiany w mocy dmuchania są dość szybkie, ale jest widoczna zmiana mocy płomienia mimo tak małej różnicy w ustawieniach % dmuchawy. Dmuchawka dmucha mocniej (43%) w chwili podawania paliwa i kilka sekund jeszcze po wył. podajnika zapobiegając kopceniu z palnika, a później zmniejsza obroty (41%) dopalając dawkę paliwa przed podaniem kolejnej. Po osiągnięciu zadanej temp. CO dopala przez okreslony czas z okreslona mocą (36%) pozostałą dawkę paliwa. Efekt jkońcowy: ładne i czyste spalanie z czystą komora spalania (zero sadzy). Tak ustawiłem i mi pasuje. Każdy ustawi w/g własnej koncepcji. kolega stan dał narzędzie, a każdy chętny ustawi pod siebie. Algorytm jest bardzo elastyczny. Powiem szczerze, ładnie toś sobie wymyślił. Wg mnie ideał, oczywiście progi do ustawienia wg potrzeb/opału. Bardzo Wam kibicuję, niestety na tą chwilę u mnie, nie do zaimplementowania. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Do testów wystarczy byle co, co jest w domu, pamiętam nawet że ktoś ze smartfona uruchomił skrypt i sterował z powodzeniem kotłem.
Ale do sensownej pracy na stałe to jednak coś takiego jak RPi chyba najlepsze, a to ze wszystkim co potrzebne to jakieś 250 - 300 zł. |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Właśnie aktualizuję rasbiana na RPi.
Wrzucę x11vnc do zdalnego zarządzania, Pythona i skrypty. Stan jaki masz progs do zarządzania RPi ? |
|||
|
||||
Stan
![]() |
ja robię to z konsoli za pomocą Putty.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||