Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eSterownik.pl  TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj
First pagePrevious page21 / 21Next pageLast page
2015-04-02 22:57
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Mimo że algorytm nie jest udostępniony jest ciągle rozwijany i testowany na różnych palnikach( Brucer, Burner, Ekoenergia, Ardeo, fajka itd). Zresztą algorytm to nie wszystko nad czym są prowadzone prace i konsultacje
2015-04-09 00:33
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
U mnie znow rewolucja, dorzucam u siebie wymiennik CWU i wlasne sterowanie do niego.
Z tego co widac u Stan-a TRK tez sobie ladnie radzi.

dodane 2015-04-08 22:33W planach jest mala rewolucja dla TRK, niestety 2 male szkraby w domu zabraly wolny czas.
Nie wykluczone tez ze moj prototyp modulu do bruli zostanie w koncu rozszerzony o nowe funkcjonalnosci.
To bedzie raczej priorytet.

Pamieta ktos moze co bylo do poprawienia na juz w TRK?
Stan moglbys zebrac to w jednym poscie? Wrzuce to jako plik w repozytorium.
2015-04-09 15:47
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
OK, postaram się znaleźć wolną chwilkę i pozbieram do "kupy" uwagi.
2015-04-18 05:51
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
No wlasnie, te ... wolne chwile
Przyszedl dzis wymiennik, mysle ze dla testow podlacze jego temp. pod czujnik t.wew. w brulim.
W sobote mam zamiar go powiesic i pewnie nie uda mi sie go jeszcze podlaczyc.

dodane 2015-04-18 03:51Boiler smiga, nie ma jeszcze zaworu ZZ, zastanawiam sie nad klapowym,
tylko nie wiem czy dac przed czy za boilerem, w sumie to nie powinno byc roznicy.

Stan, jak widac stary boiler bardzo obciaza nawet pomimo cyklicznego sterowania pompka, odbior wody tez ma spory w porownaniu z nowym.

Teraz pora na zakup obudowy do sterownika - pewnie cos w podobie do bruil-ego.
Wmotnuje to wszystko i jedziemy dalej z koksem, tj. asynchorniczna komunikacja z bruli po rs232,
implementacja dodatkowych funkcji, nie mam jeszcze modulu do sterowania dmuchawa,
tak moznaby sie pokusic o przepisanie TRK na C/C++ pod mikrokontroler.
2015-04-19 14:13
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
No ciągle Ci buja mocno piec, częściowo winę za to ponosi duża moc z jaką jedziesz.

Uruchomienie TRK w zewnętrznym sterowniku ma zalety i wady, zaletą bezsprzeczną byłoby pewność wykonania komendy, ale wadą utrata możliwości obserwacji i sterowania z zewnątrz (trzeba by było dopisać trochę kodu lub zostawić sterownik od ES jako obserwatora).
2015-11-23 12:13
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Stan, sprawdzalem jesli chodzi o ilosc wody i moc pobierana przez wezownice, oba wypadaja tak samo, za to odnosze wrazenie ze ten z ktorym mam problemy bardzo wychladza powrot. Co z tym fanterm zrobic?

Chwilowo sie troszke wykosztowalem ale w przyszlym tygodniu mam zamiar kupic obudowe na strerownik i gniazdo elektryczne zaworu 3D.

Mysle ze na razie nie ma co rezygnowac z czujnikow bruliego, czas pokaze.
Zaraz zamontuje czujnik za zaworem 3D, bedzie widoczny jako t.podłoga.

dodane 2015-04-19 22:11Uuu ... jest tak jak podejrzewalem sterowanie 3D musze czym predzej zrobic ... bo przy kazdym wychlodzeniu pieca otwiera sie prawie na 100% ;/ widac to pieknie na wykresie.

dodane 2015-11-23 12:13trk zostalo zaktualizowane w sensie obslugi z python 3.x i usunieciu wspolnych fragmentow z innych skryptow
2016-10-25 12:42
  MajerM Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Witam. Panowie czy na sterowniku v3.5 będzie działał tryb TRK? 
Chcę zamontować grzałkę elektryczną do odpalania pieca w sezonie letnim, lub wiosenno/jesiennym. 
Plan jest taki aby zamontować ją w kanale powietrznym i podłączyć jako pompę2 (nieużywaną u mnie). 

Ręcznie mógłbym sobie włączyć, nawiew, potem włączyć "pompę2", poczekać aż się rozpali (sprawdzając np. powietrze na wyjściu lub ustawić czasowo np. 5minut). po czym wyłączyć pompę2 i przejść na automat na pewną liczbę godzin (nagrzanie bojlera), przejsć na ręczny i wygasić do następnego cyklu.

Tak bym to zorganizował, tylko kwestia tego "cyklu", przydałby się TRK lub jakieś biblioteki abym mógł włączać ręcznie różne urządzenia.
2016-10-25 14:20
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Ze strony skryptu na pewno problemu nie ma, ale czy ecoal 3,5 w trybie ręcznym będzie przyjmował komendy to nie wiem bo nie mam takiego sterownika i nie pamiętam czy ktoś to testował.
Nic nie stoi na przeszkodzie abyś sam to przetestował.
dodane 2016-10-25 14:20PS:
właśnie dostałem info że nie działają , niestety.
2016-10-25 21:32
  MajerM Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
No właśnie. ;(  jestem strasznie niezadowolony.  Ma ktoś jakiś pomysł jak to oprogramować inaczej? 
Może jakiś skrypt web we flashu ?  Jakiś klikacz? Komp u mnie i tak chodzi 24/7.

dodane 2016-10-25 21:32No cóż. Jestem kombinatorem. To już widać  

Grzałkę mam obecnie półdarmo, można by powiedzieć, że do testów. Dokładnie 900W. 
Jeśli działałaby dziennie 6 minut to wykorzystałaby 0,090kW * 0,7zł = 0,063 zł  - lekko ponad 6 gr. 
Niech pracuje i 12 minut, to będzie 13 gr.  Pokaż mi ekogroszek który kupię za 13 gr   
Przez 1 godziny kocioł powinien podgrzać doskonale bojler, potem podtrzymanie przez 3 godziny, natomiast przez resztę czasu (20godzin) spala węgiel całkowicie bez sensu, poza tym działa pompa która ciągnie 70W na godzinę x 20 = 1400W.  Kwestia jest też taka ile na tym podtrzymaniu piec faktycznie spali. Tego nie wiem.
Nie wiem niestety również ile dokładnie węgla spalam na rozgrzanie bojlera, ale to przetestuję na wiosnę. 
W tym roku palę w trybie grupowym i z obliczeń wynika na razie, że spalam góra 1kg na 1 godzinę w pracy ciągłej (12kw, 3 powtórzenia), ale grzeję tym cały dom. 
Zakładając że spalę nawet 2kg w 4 godziny = 0,7zł (700zł za tonę) * 2kg = 1,4zł.  
Z obliczeń wynika, że zamknę się w 1,6zł za dzień, czyli średnio w miesiącu 48zł 

Grzałka w bojlerze natomiast ciągnie 1500W na godzinę, grzejąc półtorej godziny dziennie wychodzi mi również 47zł.
Mam co prawda taryfę g12e, ale godziny w których pracowała by grzałka i tak przypadają na dzienne = wyższe stawki. Pewnie zmienię na g12w bo i tak już mnie namawiają z taurona, ale to tylko zwiększy godziny dzienne w tygodniu.

Ale się rozpisałem, a to nie ten temat. Czytałem posty Uziego, ale to już całkiem spora zmiana, a poza tym nadal nie wiem czy na sterowniku v3.5 się coś takiego uruchomi. 
2016-11-01 12:03
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Moze to da rade za klikacza: https://www.autoitscript.com/site/autoit/
Poza tym tyle kombinowania, a ustaw sobie podtrzymanie np. na 120min lub wiecej i nie bedzie trzeba rozpalac ...
First pagePrevious page21 / 21Next pageLast page
Users on-line: bDOR, suryty1