Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona21 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Mimo że algorytm nie jest udostępniony jest ciągle rozwijany i testowany na różnych palnikach( Brucer, Burner, Ekoenergia, Ardeo, fajka itd). Zresztą algorytm to nie wszystko nad czym są prowadzone prace i konsultacje
![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
U mnie znow rewolucja, dorzucam u siebie wymiennik CWU i wlasne sterowanie do niego.
Z tego co widac u Stan-a TRK tez sobie ladnie radzi. dodane 2015-04-08 22:33W planach jest mala rewolucja dla TRK, niestety 2 male szkraby w domu zabraly wolny czas. Nie wykluczone tez ze moj prototyp modulu do bruli zostanie w koncu rozszerzony o nowe funkcjonalnosci. To bedzie raczej priorytet. Pamieta ktos moze co bylo do poprawienia na juz w TRK? Stan moglbys zebrac to w jednym poscie? Wrzuce to jako plik w repozytorium. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
OK, postaram się znaleźć wolną chwilkę i pozbieram do "kupy" uwagi.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
No wlasnie, te ... wolne chwile
![]() Przyszedl dzis wymiennik, mysle ze dla testow podlacze jego temp. pod czujnik t.wew. w brulim. W sobote mam zamiar go powiesic i pewnie nie uda mi sie go jeszcze podlaczyc. dodane 2015-04-18 03:51Boiler smiga, nie ma jeszcze zaworu ZZ, zastanawiam sie nad klapowym, tylko nie wiem czy dac przed czy za boilerem, w sumie to nie powinno byc roznicy. Stan, jak widac stary boiler bardzo obciaza nawet pomimo cyklicznego sterowania pompka, odbior wody tez ma spory w porownaniu z nowym. Teraz pora na zakup obudowy do sterownika - pewnie cos w podobie do bruil-ego. Wmotnuje to wszystko i jedziemy dalej z koksem, tj. asynchorniczna komunikacja z bruli po rs232, implementacja dodatkowych funkcji, nie mam jeszcze modulu do sterowania dmuchawa, tak moznaby sie pokusic o przepisanie TRK na C/C++ pod mikrokontroler. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
No ciągle Ci buja mocno piec, częściowo winę za to ponosi duża moc z jaką jedziesz.
Uruchomienie TRK w zewnętrznym sterowniku ma zalety i wady, zaletą bezsprzeczną byłoby pewność wykonania komendy, ale wadą utrata możliwości obserwacji i sterowania z zewnątrz (trzeba by było dopisać trochę kodu lub zostawić sterownik od ES jako obserwatora). |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Stan, sprawdzalem jesli chodzi o ilosc wody i moc pobierana przez wezownice, oba wypadaja tak samo, za to odnosze wrazenie ze ten z ktorym mam problemy bardzo wychladza powrot. Co z tym fanterm zrobic?
Chwilowo sie troszke wykosztowalem ale w przyszlym tygodniu mam zamiar kupic obudowe na strerownik i gniazdo elektryczne zaworu 3D. Mysle ze na razie nie ma co rezygnowac z czujnikow bruliego, czas pokaze. Zaraz zamontuje czujnik za zaworem 3D, bedzie widoczny jako t.podłoga. dodane 2015-04-19 22:11Uuu ... jest tak jak podejrzewalem sterowanie 3D musze czym predzej zrobic ... bo przy kazdym wychlodzeniu pieca otwiera sie prawie na 100% ;/ widac to pieknie na wykresie. dodane 2015-11-23 12:13trk zostalo zaktualizowane w sensie obslugi z python 3.x i usunieciu wspolnych fragmentow z innych skryptow |
|||
|
||||
MajerM
![]() |
Witam. Panowie czy na sterowniku v3.5 będzie działał tryb TRK?
Chcę zamontować grzałkę elektryczną do odpalania pieca w sezonie letnim, lub wiosenno/jesiennym. Plan jest taki aby zamontować ją w kanale powietrznym i podłączyć jako pompę2 (nieużywaną u mnie). Ręcznie mógłbym sobie włączyć, nawiew, potem włączyć "pompę2", poczekać aż się rozpali (sprawdzając np. powietrze na wyjściu lub ustawić czasowo np. 5minut). po czym wyłączyć pompę2 i przejść na automat na pewną liczbę godzin (nagrzanie bojlera), przejsć na ręczny i wygasić do następnego cyklu. Tak bym to zorganizował, tylko kwestia tego "cyklu", przydałby się TRK lub jakieś biblioteki abym mógł włączać ręcznie różne urządzenia. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Ze strony skryptu na pewno problemu nie ma, ale czy ecoal 3,5 w trybie ręcznym będzie przyjmował komendy to nie wiem bo nie mam takiego sterownika i nie pamiętam czy ktoś to testował.
Nic nie stoi na przeszkodzie abyś sam to przetestował. dodane 2016-10-25 14:20PS: właśnie dostałem info że nie działają , niestety. |
|||
|
||||
MajerM
![]() |
No właśnie. ;( jestem strasznie niezadowolony. Ma ktoś jakiś pomysł jak to oprogramować inaczej?
Może jakiś skrypt web we flashu ? Jakiś klikacz? Komp u mnie i tak chodzi 24/7. dodane 2016-10-25 21:32No cóż. Jestem kombinatorem. To już widać ![]() Grzałkę mam obecnie półdarmo, można by powiedzieć, że do testów. Dokładnie 900W. Jeśli działałaby dziennie 6 minut to wykorzystałaby 0,090kW * 0,7zł = 0,063 zł - lekko ponad 6 gr. Niech pracuje i 12 minut, to będzie 13 gr. Pokaż mi ekogroszek który kupię za 13 gr ![]() Przez 1 godziny kocioł powinien podgrzać doskonale bojler, potem podtrzymanie przez 3 godziny, natomiast przez resztę czasu (20godzin) spala węgiel całkowicie bez sensu, poza tym działa pompa która ciągnie 70W na godzinę x 20 = 1400W. Kwestia jest też taka ile na tym podtrzymaniu piec faktycznie spali. Tego nie wiem. Nie wiem niestety również ile dokładnie węgla spalam na rozgrzanie bojlera, ale to przetestuję na wiosnę. W tym roku palę w trybie grupowym i z obliczeń wynika na razie, że spalam góra 1kg na 1 godzinę w pracy ciągłej (12kw, 3 powtórzenia), ale grzeję tym cały dom. Zakładając że spalę nawet 2kg w 4 godziny = 0,7zł (700zł za tonę) * 2kg = 1,4zł. Z obliczeń wynika, że zamknę się w 1,6zł za dzień, czyli średnio w miesiącu 48zł Grzałka w bojlerze natomiast ciągnie 1500W na godzinę, grzejąc półtorej godziny dziennie wychodzi mi również 47zł. Mam co prawda taryfę g12e, ale godziny w których pracowała by grzałka i tak przypadają na dzienne = wyższe stawki. Pewnie zmienię na g12w bo i tak już mnie namawiają z taurona, ale to tylko zwiększy godziny dzienne w tygodniu. Ale się rozpisałem, a to nie ten temat. Czytałem posty Uziego, ale to już całkiem spora zmiana, a poza tym nadal nie wiem czy na sterowniku v3.5 się coś takiego uruchomi. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Moze to da rade za klikacza: https://www.autoitscript.com/site/autoit/
Poza tym tyle kombinowania, a ustaw sobie podtrzymanie np. na 120min lub wiecej i nie bedzie trzeba rozpalac ... |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona21 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||