Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mark3k
![]() |
gregor40 napisał » 2014-04-03 23:05 mark3k napisał » 2014-04-03 22:42 Musisz odrobić lekcje i sporo poczytać: http://esterownik.pl/forum/tematy,15/dla-developerow Zapraszamy do czytania. No to kolego pomogłeś! Dzięki! Teraz już wszyscy będą wiedzieli co mają zrobić ![]() ![]() ![]() ![]() Pełen profesjonalizm! Lekcje kolego to z dziećmi a nie ze mną ![]() ![]() A może krótka instrukcja How to do???? Zamiast poczytać i posiąść wiedzę to najlepiej gderać i dajcie gotowca. Wszyscy się uczymy miedzy innymi czytając wiadomości na forum i nie tylko. To jest właśnie profesjonalizm. Jesteś totalnie zielony w temacie i chcesz gotowca ? Do czego Ci ten gotowiec?, na jaką platformę sprzętową? Nie chce Ci się czytać? Twój problem. Na naukę nigdy nie jest za późno - to jest moja dewiza życiowa. |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
mark3k a na linksysach takie jak ja mam lub Verb wrt 54gl uruchomi się?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Też o tym pomyślałem
![]() mark3k na prv pisał mi co nieco.. ale dla początkującego jak ja, to chińszczyzna ![]() |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Nie wiem jak to pójdzie na OpenWrt.
Trzeba spróbować uruchomić. Ja ma to odpalone na Gargoyle PL w najnowszej wersji (bazujące na Attitude Adjustment) dla architektury ar71xx. na routerku TL=WR1043ND. Działa wyśmienicie. Nie mam dostępu do routera WRT54GL dlatego nie potrafię odpowiedzieć na Wasze pytania. W moim routerku jest za mało pamięci (tylko 8MB) i dlatego musiałem zrobić exrot-a. Jeśli na wasze routerki są dostępne n/w paczki, to jest duża szansa na uruchomienie python-a w wersji 2.7, a tym samym skryptu. Potrzebne paczki: python-curl python-crypto python-sqlite3 python-openssl python-imaging-library pyopenssl unzip unrar scr Unzip i unrar nie jest konieczny. Próbować zawsze warto, mnie mimo początkowych niepowodzeń udało się to wszytko pogodzić i rourerek steruje ecoalem bez problemu. Życzę powodzenia. Verb umiesz pisać programy to i uruchomienie progsa na routerku nie powinno stanowić problemu. Dla mnie na początku zrobienie czegokolwiek na routerku stanowiło nie lada wyzwanie. Teraz na tym małym routreku działa: wyświetlacz alfanumeryczny, radio internetowe, pilot zdalnego sterowania (radiowego), NAS, sterowanie listwą 230V AC poprzez GPIO i do karty muzycznej USB podłączone słuchawki bezprzewodowe Sonego. Ma co robić routerek i pracuje bardzo stabilnie. Jeśli będę umiał pomóc, to zawsze jestem do dyspozycji. ![]() Ps: ja nie umiem programować, ale staram się stawiać pierwsze kroki ![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Na OpenWRT też na pewno pójdzie , zmiana oprogramowania w routerze jest prosta ale nieco więcej zachodu będzie przy konfiguracji żeby to poszło.
W necie jest dużo poradników, potrzeba tylko trochę samozaparcia i dużo wolnego czasu ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
mark3k
![]() |
Stan napisał » 2014-04-04 21:07 Na OpenWRT też na pewno pójdzie , zmiana oprogramowania w routerze jest prosta ale nieco więcej zachodu będzie przy konfiguracji żeby to poszło. W necie jest dużo poradników, potrzeba tylko trochę samozaparcia i dużo wolnego czasu ![]() Pójdzie na 100% pod warunkiem , że będą wymagane paczki pod konkretną wersję OpenWRT. Chodzi o te paczki: python-curl python-crypto python-sqlite3 python-openssl python-imaging-library pyopenssl unzip scr. Jeśli w repozytorium dla danej wersji OpenWRT są to pójdzie na 100%. Acha: jeśli router ma mniej jak 16Mb pamięci to nie ma możliwości zainstalowania Pythona. Wtedy ratuje życie przeszczep pamięci lub exroot (warunek - port USB w routerze). Ps: z tego co widzę, to ten router nie ma portu USB, pozostaje jedynie przeszczep pamięci. Kol. Verb ma 16Mb, a czy kol. Bodzisty ma tyle pamięci? Wersja Gargoyle ma GUI i podstawowe parametry routera da się szybko ustawić. Pythona to już tak jak podałem mini poradniku dla kol. Verb. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Dla Raspberry Pi mogę umieścić w sieci obraz swojej karty SD, to odpadnie konfiguracja.
Tylko wgrać na kartę włożyć do RPi i działa. |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
linksys vrt 54gl wersja 3.1 taki jak ja mam to o ile pamiętam to ma 8mb pamięci, wiec tylko dorobienie sd :-(
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
GL jest tylko w wersji 1.0 i 1.1.
Oba mają 16mega. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
W pierwszym poście aktualizacja do wersji 0.3.4
Poprawiony błąd licznika czasu (oszukiwał o jedną sekundę), dzięki za zgłoszenie Edred ![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Aktualizacja do 0.3.5
Zmieniono czułość wykrywania przejścia przez granice temperatur. Dodano parametr korekta grupowa. Korekta grupowa umożliwia korygowanie o zadaną wielkość parametru dla całego cyklu w każdym bloku. dzięki temu można dobrze działający algorytm przesuwać w "mocy" bez konieczności wprowadzania poprawek w każdym bloku z osobna. Ostrożnie z wprowadzaniem ujemnych wartości, nie ma zabezpieczenia przed skorygowanie parametru głównego do zera czy nawet na minus. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Aktualizacja (w pierwszym poście) do wersji 0.3.61
Dodana możliwość zaznaczenia bloku do jednokrotnego (w cyklu grzania) wykonania. Dodane oznaczniki mają nazwy jeden_start, jeden_normal i jeden_stop, odpowiednio dla uruchomienia w przedziałach temperaturowych poniżej T zadanej dolnej, pomiędzy i powyżej T zadanej górnej. Blok zaznaczony do wykonania musi być w odpowiednim przedziale i kolejności. Należy też w zmiennej ile_razy_jeden wpisać ile jest bloków typu jeden_xxx. Przykładowo dla algorytmu spalania który testuję wygląda to tak. start - uruchomienie podajnika na 5 sekund i dmuchawy na 20 sekund z mocą 47 start - uruchomienie dmuchawy na 30 sekund z mocą 43 ta sekwencja powtarza się do osiągnięcia temperatury 50 deg jeden_normal - uruchomienie dmuchawy na 60 sekund z mocą 41 ten blok uruchamia się tylko raz w cyklu grzania po przekroczeniu T zadanej dolnej normal - uruchomienie podajnika na 3 sekundy i dmuchawy na 13 sekund z mocą 41 normal - uruchomienie dmuchawy na 20 sekund z mocą 40 ta sekwencja powtarza się do przekroczenia T zadanej górnej stop - uruchamia dmuchawę na 100 sekund z mocą 40 |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Muszę stwierdzić po dobie pracy że ten dodatkowy jeden przedmuch bardzo poprawił jakość popiołu.
Teraz pracuję nad aktywnym przedmuchem, mam taki pomysł żeby nie trzeba było dobierać mocy i czasu przedmuchu. Co z tego wyjdzie, zobaczymy. |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Trzymam kciuki, choć zdaję sobie sprawę, że są to protezy do sterownika. Szanse wprowadzenia oprogramowania do sterownika są raczej marne.
Małymi kroczkami w dobrym kierunku. Muszę przyznać, że router bardzo dobrze sobie radzi ze sterowaniem kociołkiem. Jedna zwiecha w ciągu 2 tygodni to dobry wynik, no może jedynie wczorajszy problem z padniętą kartą na której był postawiony exroot. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
RPi radzi sobie bardzo dobrze, miałem parę wywaleń ale to wszystko moje eksperymenty.
Zrobię tryb lato i przedmuch aktywny i to wszystko na razie, nie da rady przeprowadzać testów. Bez testów moge tylko napisać zarys koncepcji. W wolnych chwilach będę dopracowywał TRK, optymalizacja, obsługa błędów, GUI, nie wiem czy sam dam radę z wszystkim. W sumie to jak dla mnie to to wszystko nie jest potrzebne, swój efekt osiągnąłem, tzn czyste i elastyczne działanie kociołka. |
|||
|
||||
gregor40
![]() |
Podziwiam Wasz zapał w zmianie oprogramowania. Jesteście niesamowici!
ES i tak tego nigdy nie wdroży a wy dalej swoje. Czyli nie jesteście w stanie zapanować nad piecem w oryginalnym programie!Router zarządza sterem! Powodzenia! Chyba naprawdę nie macie zajęcia! No chyba że EMERYCI ![]() |
|||
|
||||
janusz
![]() |
gregor40 napisał » 2014-04-11 02:11 Czyli nie jesteście w stanie zapanować nad piecem w oryginalnym programie!Router zarządza sterem! Powodzenia! Chyba naprawdę nie macie zajęcia! No chyba że EMERYCI ![]() Osobiście to dla mnie wspaniały trening umysłowy wiekowy już jestem a szare komórki znaczne zwalniają i taki trening z pewnością nie zaszkodzi Panować to potrafimy nad sterownikiem i to chyba bardzo dobrze lecz dlaczego nie poprawić pracy kociołka jak jest taka możliwość Janusz |
|||
|
||||
kniazio
![]() |
Panowie. Posiadam tuner TVSat na linuxie na ktorym jest Python 2.7
Czy jest mozliwosc odpalenia tego skryptu na czyms takim? Czy jest mozliwosc dodania jakiegos GUI zeby w TV widziec co sie dzieje badz ustawic cokolwiek Fajnie by bylo ogladac TV i sterowac piecykiem jednoczesnie Jak dla mnie rewelacja Jesli chodzi o tunery TV -Sat . To wszystkie z softem Enigma2 maja Pythona na pokladzie np: VU+Solo2,Duo2, Dreambox 800HD i wiele innych |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
gregor40 napisał » 2014-04-11 02:11 Podziwiam Wasz zapał w zmianie oprogramowania. Jesteście niesamowici! ES i tak tego nigdy nie wdroży a wy dalej swoje. Czyli nie jesteście w stanie zapanować nad piecem w oryginalnym programie!Router zarządza sterem! Powodzenia! Chyba naprawdę nie macie zajęcia! No chyba że EMERYCI ![]() To takie nasze hobby, poprawiać co jest do poprawienia i dążyć do doskonałości a przy okazji pogłębiać wiedzę i umiejętności. To chyba dobry sposób na życie , nie sądzisz? Jakoś kanapa i gazeta + TV mnie nie kręci. ![]() Pozdrawiam |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||