Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Stan
|
kniazio napisał » 2014-04-11 06:16 Panowie. Posiadam tuner TVSat na linuxie na ktorym jest Python 2.7 Czy jest mozliwosc odpalenia tego skryptu na czyms takim? Czy jest mozliwosc dodania jakiegos GUI zeby w TV widziec co sie dzieje badz ustawic cokolwiek Fajnie by bylo ogladac TV i sterowac piecykiem jednoczesnie Jak dla mnie rewelacja Jesli chodzi o tunery TV -Sat . To wszystkie z softem Enigma2 maja Pythona na pokladzie np: VU+Solo2,Duo2, Dreambox 800HD i wiele innych Powinno działać, nikt z nas nie ma takiego więc nie sprawdzimy, musisz to zrobić sam. Co do GUI to jak ktoś zrobi to będzie można, na razie to go nie ma, tak więc obsługa z konsoli. |
|||
|
||||
Stan
|
gregor40 napisał » 2014-04-11 02:11 Podziwiam Wasz zapał w zmianie oprogramowania. Jesteście niesamowici! ES i tak tego nigdy nie wdroży a wy dalej swoje. Czyli nie jesteście w stanie zapanować nad piecem w oryginalnym programie!Router zarządza sterem! Powodzenia! Chyba naprawdę nie macie zajęcia! No chyba że EMERYCI! Koledzy już odpowiedzieli, i zgadzam się z ich wypowiedziami Dodam tylko że ci którzy nie panują nad kociołkami to raczej się do takiej zabawy nie biorą |
|||
|
||||
mark3k
|
Coś ucichło. Działasz dalej ze skryptem? (CWU?)
Zrobiło się dość chłodno i kociołek nadal pali. |
|||
|
||||
Stan
|
Ano zrobiło się chłodniej to i problem przestał być palący
Po za tym żona zagoniła do prac przedświątecznych |
|||
|
||||
konto usunięte
|
mark3k napisał » 2014-04-15 21:13 Odpal sobie drugi skrypt;(CWU?) #!/usr/bin/python # -*- coding: utf-8 -*- # IMPORT BIBLIOTEKI from sterownik import * import threading import time; # CWU c = sterownik('192.168.1.100', 'admin', 'admin'; # PARAMETRY CWU tempMaxCWU = 55; # TEMPERATURA MAX tempMinCWU = 48; # TEMPERATURA MIN # WORK def work(): if (bool(c.getStatus())): if (c.getTrybAuto() != True): # DOGRZEWANIE CWU while True: if (bool(c.getStatus())): if (c.getTempCWU() > tempMinCWU): c.setPompaCWU(False); elif (c.getTempCWU() < tempMaxCWU): c.setPompaCWU(True); print ("Temperatura CWU: " + str(c.getTempCWU()) + "°C. Dogrzewanie CWU."); time.sleep(60); work(); albo dopisz; # PARAMETRY CWU tempZadanaCWU = 55; # TEMPERATURA MAX tempCWUmin = 48; # TEMPERATURA MIN def pompaCWU(): if (bool(c.getStatus())): if (c.getTrybAuto() != True): while True: if (bool(c.getStatus())): if (c.getTempCWU() < tempZadanaCWU): c.setPompaCWU(True); time.sleep(20); else: c.setPompaCWU(False); while True: if (bool(c.getStatus())): if (c.getTempCWU() < tempCWUmin): break; |
|||
|
||||
mark3k
|
Dzięki.
Przyda się na nowy sezon grzewczy, o ile nie zmienię sterownika. Szanse wprowadzenia nowego trybu spalania przez producenta są w mojej ocenie nikłe , a po jednym sezonie nie kupię kolejnego stera ze stajni ES za sporo ponad 1000 zł. (cena pewnie jeszcze nie ustalona, ale znając cenę starego [nierozwojowego] ecoala - nowy pewnie ze 2 klocki będzie kosztował). Ja dziękuję. Jeden ecoal wystarczy. Przy zastosowaniu skryptu jakość spalania stoi na wysokim poziomie (zero sadzy i niedopałków), praktycznie nieosiągalne w każdym z oferowanych trybów spalania na firmowym sofcie. Jedyny problem to "proteza" do sterownika robiąca za sterownik i oczywiście spalanie w trybie całkowicie ręcznym. Mam czas do przyszłego sezonu grzewczego na zastanowienie się jakim sterem ogarnąć kocioł. |
|||
|
||||
Stan
|
Dlatego trzeba brać się do roboty a nie marudzić )))
|
|||
|
||||
wuwok
|
Tylko czy to będzie fer jeśli ktoś podpatrzy wasza prace i udoskonalenia wprowadzi w czyn w nowej zabawce?Miałem ochotę wziasc czynny udział lecz uznałem ze pójdę na skróty..zrobię sobie mix i tyle.Sam chciałem Coale2 ,ale czy jest sens na ster wydawać kwotę za którą cały rok będę ogrzewał dom?pewnie każdy z nas da inna odpowiedz.
|
|||
|
||||
Stan
|
Ale przecież nikt nie każe Ci się swoimi pracami chwalić, jeśli taka Twoja wola to zostawiasz dla siebie lub ewentualnie na odsprzedaż.
|
|||
|
||||
mark3k
|
Stan napisał » 2014-04-16 17:11 Dlatego trzeba brać się do roboty a nie marudzić ))) Nie marudzę (staram się ) Mocniej czuję się w sprzęcie jak w oprogramowaniu, a i czasu na naukę Pythona jakoś brakuje. Obecnie robię moduł pod nazwą USBRelay na małym mikroprocesorku, oczywiście podłączone do routera TL-WR1043ND - tak ten sam , który steruje kociołkiem, z wyjściami mocy (przekaźniki lub triaki) w wersji 8-mio kanałowej. Zastosowanie: w/g w/g własnego widzi mi się i pomysłu. |
|||
|
||||
Stan
|
Składasz go samemu ? jakie masz pomysły na wykorzystanie go ?
|
|||
|
||||
mark3k
|
Tak, składam od zera. Wsad do procka mam. Programik do routerka także łącznie z GUI. Płytki wykonam, części prawie mam już wszystkie.
Z crona można załączać różne urządzenia. Chcę zapalać np: dodatkowe wieczorne doświetlenie oczka wodnego (raczej bezprzewodowo), załączenie słuchawek bezprzewodowych z pilota razem z załączeniem radia internetowego z routera, załączenie drukarki, załączenie tylnego podświetlenia w godzinach (od -:-do) w TV, symulacja obecności domowników podczas ich nieobecności, prawdopodobnie automatyczny karmik dla ryb w oczku i akwarium, zapalanie światła w akwarium, etc...... . Jest kilka pomysłów, coś tam wdrożę w domu i ogrodzie . |
|||
|
||||
Stan
|
No tak, ale jak sobie pomyślę o tych wszystkich kablach które trzeba ciągnąć, brrr
|
|||
|
||||
mark3k
|
Niestety kabelki to najbardziej niemiła robota.
Poprowadzę je w listwach podłogowych o ile wystarczy chęci i zapału. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
wuwok napisał » 2014-04-16 17:16 Jeśli o mnie chodzi, to nawet sobie tego życzę Tylko czy to będzie fer jeśli ktoś podpatrzy wasza prace i udoskonalenia wprowadzi w czyn w nowej zabawce? Powiem więcej - marzy mi się mieć to w sterowniku ;] |
|||
|
||||
wuwok
|
Masz racje tylko fajnie jakby w jakiś sposób został wynagrodzony za chęć,wiedzę a także zapał.I nie wnikam jak! Kolejna sprawa by wcielili to w aktualnego Coale.Wielce prawdopodobne ze" nowy Coala" dostanie wszytko o co tutaj zabiega się od dawna.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Możliwość bezstresowego używania własnego softu, byłaby najlepszą nagrodą.
Pożyjemy, zobaczymy.. |
|||
|
||||
Stan
|
Marzyciele , chociaż - ES potrafi zaskakiwać ...
|
|||
|
||||
Stan
|
W pierwszym poście wersja 0.3.62.
Dodana funkcja tła. Aby działała do zmiennej tlo trzeba wpisać wartość większą od zera (teraz jest 38), tło uruchomi się po pierwszym pełnym cyklu grzania. |
|||
|
||||
minertu
|
VERB napisał » 2014-04-18 10:22 Marzenia czasami się spełniają wuwok napisał » 2014-04-16 17:16 Jeśli o mnie chodzi, to nawet sobie tego życzę Tylko czy to będzie fer jeśli ktoś podpatrzy wasza prace i udoskonalenia wprowadzi w czyn w nowej zabawce? Powiem więcej - marzy mi się mieć to w sterowniku ;] Ja też marzyłem a dziś go już podłączam.Jaki będzie efekt to zobaczymy |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||