Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Stan
![]() |
kniazio napisał » 2014-04-11 06:16 Panowie. Posiadam tuner TVSat na linuxie na ktorym jest Python 2.7 Czy jest mozliwosc odpalenia tego skryptu na czyms takim? Czy jest mozliwosc dodania jakiegos GUI zeby w TV widziec co sie dzieje badz ustawic cokolwiek Fajnie by bylo ogladac TV i sterowac piecykiem jednoczesnie Jak dla mnie rewelacja Jesli chodzi o tunery TV -Sat . To wszystkie z softem Enigma2 maja Pythona na pokladzie np: VU+Solo2,Duo2, Dreambox 800HD i wiele innych Powinno działać, nikt z nas nie ma takiego więc nie sprawdzimy, musisz to zrobić sam. Co do GUI to jak ktoś zrobi to będzie można, na razie to go nie ma, tak więc obsługa z konsoli. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
gregor40 napisał » 2014-04-11 02:11 Podziwiam Wasz zapał w zmianie oprogramowania. Jesteście niesamowici! ES i tak tego nigdy nie wdroży a wy dalej swoje. Czyli nie jesteście w stanie zapanować nad piecem w oryginalnym programie!Router zarządza sterem! Powodzenia! Chyba naprawdę nie macie zajęcia! No chyba że EMERYCI ![]() Koledzy już odpowiedzieli, i zgadzam się z ich wypowiedziami ![]() Dodam tylko że ci którzy nie panują nad kociołkami to raczej się do takiej zabawy nie biorą ![]() |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Coś ucichło. Działasz dalej ze skryptem? (CWU?)
Zrobiło się dość chłodno i kociołek nadal pali. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Ano zrobiło się chłodniej to i problem przestał być palący
![]() Po za tym żona zagoniła do prac przedświątecznych ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
mark3k napisał » 2014-04-15 21:13 Odpal sobie drugi skrypt;(CWU?) #!/usr/bin/python # -*- coding: utf-8 -*- # IMPORT BIBLIOTEKI from sterownik import * import threading import time; # CWU c = sterownik('192.168.1.100', 'admin', 'admin' ![]() # PARAMETRY CWU tempMaxCWU = 55; # TEMPERATURA MAX tempMinCWU = 48; # TEMPERATURA MIN # WORK def work(): if (bool(c.getStatus())): if (c.getTrybAuto() != True): # DOGRZEWANIE CWU while True: if (bool(c.getStatus())): if (c.getTempCWU() > tempMinCWU): c.setPompaCWU(False); elif (c.getTempCWU() < tempMaxCWU): c.setPompaCWU(True); print ("Temperatura CWU: " + str(c.getTempCWU()) + "°C. Dogrzewanie CWU."); time.sleep(60); work(); albo dopisz; # PARAMETRY CWU tempZadanaCWU = 55; # TEMPERATURA MAX tempCWUmin = 48; # TEMPERATURA MIN def pompaCWU(): if (bool(c.getStatus())): if (c.getTrybAuto() != True): while True: if (bool(c.getStatus())): if (c.getTempCWU() < tempZadanaCWU): c.setPompaCWU(True); time.sleep(20); else: c.setPompaCWU(False); while True: if (bool(c.getStatus())): if (c.getTempCWU() < tempCWUmin): break; |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Dzięki.
Przyda się na nowy sezon grzewczy, o ile nie zmienię sterownika. Szanse wprowadzenia nowego trybu spalania przez producenta są w mojej ocenie nikłe , a po jednym sezonie nie kupię kolejnego stera ze stajni ES za sporo ponad 1000 zł. (cena pewnie jeszcze nie ustalona, ale znając cenę starego [nierozwojowego] ecoala - nowy pewnie ze 2 klocki będzie kosztował). Ja dziękuję. Jeden ecoal wystarczy. ![]() Przy zastosowaniu skryptu jakość spalania stoi na wysokim poziomie (zero sadzy i niedopałków), praktycznie nieosiągalne w każdym z oferowanych trybów spalania na firmowym sofcie. Jedyny problem to "proteza" do sterownika robiąca za sterownik i oczywiście spalanie w trybie całkowicie ręcznym. Mam czas do przyszłego sezonu grzewczego na zastanowienie się jakim sterem ogarnąć kocioł. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Dlatego trzeba brać się do roboty a nie marudzić
![]() |
|||
|
||||
wuwok
![]() |
Tylko czy to będzie fer jeśli ktoś podpatrzy wasza prace i udoskonalenia wprowadzi w czyn w nowej zabawce?Miałem ochotę wziasc czynny udział lecz uznałem ze pójdę na skróty..zrobię sobie mix i tyle.Sam chciałem Coale2 ,ale czy jest sens na ster wydawać kwotę za którą cały rok będę ogrzewał dom?pewnie każdy z nas da inna odpowiedz.
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Ale przecież nikt nie każe Ci się swoimi pracami chwalić, jeśli taka Twoja wola to zostawiasz dla siebie lub ewentualnie na odsprzedaż.
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Stan napisał » 2014-04-16 17:11 Dlatego trzeba brać się do roboty a nie marudzić ![]() Nie marudzę (staram się ![]() Mocniej czuję się w sprzęcie jak w oprogramowaniu, a i czasu na naukę Pythona jakoś brakuje. Obecnie robię moduł pod nazwą USBRelay na małym mikroprocesorku, oczywiście podłączone do routera TL-WR1043ND - tak ten sam , który steruje kociołkiem, z wyjściami mocy (przekaźniki lub triaki) w wersji 8-mio kanałowej. Zastosowanie: w/g w/g własnego widzi mi się i pomysłu. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Składasz go samemu ? jakie masz pomysły na wykorzystanie go ?
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Tak, składam od zera. Wsad do procka mam. Programik do routerka także łącznie z GUI. Płytki wykonam, części prawie mam już wszystkie.
Z crona można załączać różne urządzenia. Chcę zapalać np: dodatkowe wieczorne doświetlenie oczka wodnego (raczej bezprzewodowo), załączenie słuchawek bezprzewodowych z pilota razem z załączeniem radia internetowego z routera, załączenie drukarki, załączenie tylnego podświetlenia w godzinach (od -:-do) w TV, symulacja obecności domowników podczas ich nieobecności, prawdopodobnie automatyczny karmik dla ryb w oczku i akwarium, zapalanie światła w akwarium, etc...... . Jest kilka pomysłów, coś tam wdrożę w domu i ogrodzie ![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
No tak, ale jak sobie pomyślę o tych wszystkich kablach które trzeba ciągnąć, brrr
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Niestety kabelki to najbardziej niemiła robota.
Poprowadzę je w listwach podłogowych o ile wystarczy chęci i zapału. ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
wuwok napisał » 2014-04-16 17:16 Jeśli o mnie chodzi, to nawet sobie tego życzę Tylko czy to będzie fer jeśli ktoś podpatrzy wasza prace i udoskonalenia wprowadzi w czyn w nowej zabawce? ![]() Powiem więcej - marzy mi się mieć to w sterowniku ;] |
|||
|
||||
wuwok
![]() |
Masz racje tylko fajnie jakby w jakiś sposób został wynagrodzony za chęć,wiedzę a także zapał.I nie wnikam jak! Kolejna sprawa by wcielili to w aktualnego Coale.Wielce prawdopodobne ze" nowy Coala" dostanie wszytko o co tutaj zabiega się od dawna.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Możliwość bezstresowego używania własnego softu, byłaby najlepszą nagrodą.
Pożyjemy, zobaczymy.. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Marzyciele
![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
W pierwszym poście wersja 0.3.62.
Dodana funkcja tła. Aby działała do zmiennej tlo trzeba wpisać wartość większą od zera (teraz jest 38), tło uruchomi się po pierwszym pełnym cyklu grzania. |
|||
|
||||
minertu
![]() |
VERB napisał » 2014-04-18 10:22 Marzenia czasami się spełniają wuwok napisał » 2014-04-16 17:16 Jeśli o mnie chodzi, to nawet sobie tego życzę Tylko czy to będzie fer jeśli ktoś podpatrzy wasza prace i udoskonalenia wprowadzi w czyn w nowej zabawce? ![]() Powiem więcej - marzy mi się mieć to w sterowniku ;] ![]() Ja też marzyłem a dziś go już podłączam.Jaki będzie efekt to zobaczymy ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||