Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mark3k
|
gregor40 napisał » 2014-04-03 23:05 mark3k napisał » 2014-04-03 22:42 Musisz odrobić lekcje i sporo poczytać: http://esterownik.pl/forum/tematy,15/dla-developerow Zapraszamy do czytania. No to kolego pomogłeś! Dzięki! Teraz już wszyscy będą wiedzieli co mają zrobić Pełen profesjonalizm! Lekcje kolego to z dziećmi a nie ze mną A może krótka instrukcja How to do???? Zamiast poczytać i posiąść wiedzę to najlepiej gderać i dajcie gotowca. Wszyscy się uczymy miedzy innymi czytając wiadomości na forum i nie tylko. To jest właśnie profesjonalizm. Jesteś totalnie zielony w temacie i chcesz gotowca ? Do czego Ci ten gotowiec?, na jaką platformę sprzętową? Nie chce Ci się czytać? Twój problem. Na naukę nigdy nie jest za późno - to jest moja dewiza życiowa. |
|||
|
||||
bodziasty
|
mark3k a na linksysach takie jak ja mam lub Verb wrt 54gl uruchomi się?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Też o tym pomyślałem Jest wersja OpenWRT na nasze klamoty, powinno zagadać.
mark3k na prv pisał mi co nieco.. ale dla początkującego jak ja, to chińszczyzna |
|||
|
||||
mark3k
|
Nie wiem jak to pójdzie na OpenWrt.
Trzeba spróbować uruchomić. Ja ma to odpalone na Gargoyle PL w najnowszej wersji (bazujące na Attitude Adjustment) dla architektury ar71xx. na routerku TL=WR1043ND. Działa wyśmienicie. Nie mam dostępu do routera WRT54GL dlatego nie potrafię odpowiedzieć na Wasze pytania. W moim routerku jest za mało pamięci (tylko 8MB) i dlatego musiałem zrobić exrot-a. Jeśli na wasze routerki są dostępne n/w paczki, to jest duża szansa na uruchomienie python-a w wersji 2.7, a tym samym skryptu. Potrzebne paczki: python-curl python-crypto python-sqlite3 python-openssl python-imaging-library pyopenssl unzip unrar scr Unzip i unrar nie jest konieczny. Próbować zawsze warto, mnie mimo początkowych niepowodzeń udało się to wszytko pogodzić i rourerek steruje ecoalem bez problemu. Życzę powodzenia. Verb umiesz pisać programy to i uruchomienie progsa na routerku nie powinno stanowić problemu. Dla mnie na początku zrobienie czegokolwiek na routerku stanowiło nie lada wyzwanie. Teraz na tym małym routreku działa: wyświetlacz alfanumeryczny, radio internetowe, pilot zdalnego sterowania (radiowego), NAS, sterowanie listwą 230V AC poprzez GPIO i do karty muzycznej USB podłączone słuchawki bezprzewodowe Sonego. Ma co robić routerek i pracuje bardzo stabilnie. Jeśli będę umiał pomóc, to zawsze jestem do dyspozycji. Ps: ja nie umiem programować, ale staram się stawiać pierwsze kroki . |
|||
|
||||
Stan
|
Na OpenWRT też na pewno pójdzie , zmiana oprogramowania w routerze jest prosta ale nieco więcej zachodu będzie przy konfiguracji żeby to poszło.
W necie jest dużo poradników, potrzeba tylko trochę samozaparcia i dużo wolnego czasu )) |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
mark3k
|
Stan napisał » 2014-04-04 21:07 Na OpenWRT też na pewno pójdzie , zmiana oprogramowania w routerze jest prosta ale nieco więcej zachodu będzie przy konfiguracji żeby to poszło. W necie jest dużo poradników, potrzeba tylko trochę samozaparcia i dużo wolnego czasu )) Pójdzie na 100% pod warunkiem , że będą wymagane paczki pod konkretną wersję OpenWRT. Chodzi o te paczki: python-curl python-crypto python-sqlite3 python-openssl python-imaging-library pyopenssl unzip scr. Jeśli w repozytorium dla danej wersji OpenWRT są to pójdzie na 100%. Acha: jeśli router ma mniej jak 16Mb pamięci to nie ma możliwości zainstalowania Pythona. Wtedy ratuje życie przeszczep pamięci lub exroot (warunek - port USB w routerze). Ps: z tego co widzę, to ten router nie ma portu USB, pozostaje jedynie przeszczep pamięci. Kol. Verb ma 16Mb, a czy kol. Bodzisty ma tyle pamięci? Wersja Gargoyle ma GUI i podstawowe parametry routera da się szybko ustawić. Pythona to już tak jak podałem mini poradniku dla kol. Verb. |
|||
|
||||
Stan
|
Dla Raspberry Pi mogę umieścić w sieci obraz swojej karty SD, to odpadnie konfiguracja.
Tylko wgrać na kartę włożyć do RPi i działa. |
|||
|
||||
bodziasty
|
linksys vrt 54gl wersja 3.1 taki jak ja mam to o ile pamiętam to ma 8mb pamięci, wiec tylko dorobienie sd :-(
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
GL jest tylko w wersji 1.0 i 1.1.
Oba mają 16mega. |
|||
|
||||
Stan
|
W pierwszym poście aktualizacja do wersji 0.3.4
Poprawiony błąd licznika czasu (oszukiwał o jedną sekundę), dzięki za zgłoszenie Edred . |
|||
|
||||
Stan
|
Aktualizacja do 0.3.5
Zmieniono czułość wykrywania przejścia przez granice temperatur. Dodano parametr korekta grupowa. Korekta grupowa umożliwia korygowanie o zadaną wielkość parametru dla całego cyklu w każdym bloku. dzięki temu można dobrze działający algorytm przesuwać w "mocy" bez konieczności wprowadzania poprawek w każdym bloku z osobna. Ostrożnie z wprowadzaniem ujemnych wartości, nie ma zabezpieczenia przed skorygowanie parametru głównego do zera czy nawet na minus. |
|||
|
||||
Stan
|
Aktualizacja (w pierwszym poście) do wersji 0.3.61
Dodana możliwość zaznaczenia bloku do jednokrotnego (w cyklu grzania) wykonania. Dodane oznaczniki mają nazwy jeden_start, jeden_normal i jeden_stop, odpowiednio dla uruchomienia w przedziałach temperaturowych poniżej T zadanej dolnej, pomiędzy i powyżej T zadanej górnej. Blok zaznaczony do wykonania musi być w odpowiednim przedziale i kolejności. Należy też w zmiennej ile_razy_jeden wpisać ile jest bloków typu jeden_xxx. Przykładowo dla algorytmu spalania który testuję wygląda to tak. start - uruchomienie podajnika na 5 sekund i dmuchawy na 20 sekund z mocą 47 start - uruchomienie dmuchawy na 30 sekund z mocą 43 ta sekwencja powtarza się do osiągnięcia temperatury 50 deg jeden_normal - uruchomienie dmuchawy na 60 sekund z mocą 41 ten blok uruchamia się tylko raz w cyklu grzania po przekroczeniu T zadanej dolnej normal - uruchomienie podajnika na 3 sekundy i dmuchawy na 13 sekund z mocą 41 normal - uruchomienie dmuchawy na 20 sekund z mocą 40 ta sekwencja powtarza się do przekroczenia T zadanej górnej stop - uruchamia dmuchawę na 100 sekund z mocą 40 |
|||
|
||||
Stan
|
Muszę stwierdzić po dobie pracy że ten dodatkowy jeden przedmuch bardzo poprawił jakość popiołu.
Teraz pracuję nad aktywnym przedmuchem, mam taki pomysł żeby nie trzeba było dobierać mocy i czasu przedmuchu. Co z tego wyjdzie, zobaczymy. |
|||
|
||||
mark3k
|
Trzymam kciuki, choć zdaję sobie sprawę, że są to protezy do sterownika. Szanse wprowadzenia oprogramowania do sterownika są raczej marne.
Małymi kroczkami w dobrym kierunku. Muszę przyznać, że router bardzo dobrze sobie radzi ze sterowaniem kociołkiem. Jedna zwiecha w ciągu 2 tygodni to dobry wynik, no może jedynie wczorajszy problem z padniętą kartą na której był postawiony exroot. |
|||
|
||||
Stan
|
RPi radzi sobie bardzo dobrze, miałem parę wywaleń ale to wszystko moje eksperymenty.
Zrobię tryb lato i przedmuch aktywny i to wszystko na razie, nie da rady przeprowadzać testów. Bez testów moge tylko napisać zarys koncepcji. W wolnych chwilach będę dopracowywał TRK, optymalizacja, obsługa błędów, GUI, nie wiem czy sam dam radę z wszystkim. W sumie to jak dla mnie to to wszystko nie jest potrzebne, swój efekt osiągnąłem, tzn czyste i elastyczne działanie kociołka. |
|||
|
||||
gregor40
|
Podziwiam Wasz zapał w zmianie oprogramowania. Jesteście niesamowici!
ES i tak tego nigdy nie wdroży a wy dalej swoje. Czyli nie jesteście w stanie zapanować nad piecem w oryginalnym programie!Router zarządza sterem! Powodzenia! Chyba naprawdę nie macie zajęcia! No chyba że EMERYCI! |
|||
|
||||
janusz
|
gregor40 napisał » 2014-04-11 02:11 Czyli nie jesteście w stanie zapanować nad piecem w oryginalnym programie!Router zarządza sterem! Powodzenia! Chyba naprawdę nie macie zajęcia! No chyba że EMERYCI! Osobiście to dla mnie wspaniały trening umysłowy wiekowy już jestem a szare komórki znaczne zwalniają i taki trening z pewnością nie zaszkodzi Panować to potrafimy nad sterownikiem i to chyba bardzo dobrze lecz dlaczego nie poprawić pracy kociołka jak jest taka możliwość Janusz |
|||
|
||||
kniazio
|
Panowie. Posiadam tuner TVSat na linuxie na ktorym jest Python 2.7
Czy jest mozliwosc odpalenia tego skryptu na czyms takim? Czy jest mozliwosc dodania jakiegos GUI zeby w TV widziec co sie dzieje badz ustawic cokolwiek Fajnie by bylo ogladac TV i sterowac piecykiem jednoczesnie Jak dla mnie rewelacja Jesli chodzi o tunery TV -Sat . To wszystkie z softem Enigma2 maja Pythona na pokladzie np: VU+Solo2,Duo2, Dreambox 800HD i wiele innych |
|||
|
||||
mark3k
|
gregor40 napisał » 2014-04-11 02:11 Podziwiam Wasz zapał w zmianie oprogramowania. Jesteście niesamowici! ES i tak tego nigdy nie wdroży a wy dalej swoje. Czyli nie jesteście w stanie zapanować nad piecem w oryginalnym programie!Router zarządza sterem! Powodzenia! Chyba naprawdę nie macie zajęcia! No chyba że EMERYCI! To takie nasze hobby, poprawiać co jest do poprawienia i dążyć do doskonałości a przy okazji pogłębiać wiedzę i umiejętności. To chyba dobry sposób na życie , nie sądzisz? Jakoś kanapa i gazeta + TV mnie nie kręci. Pozdrawiam |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||