Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2022-11-02 10:31 Temat: Pello v3.5 » Statystyki
  Arturpu Posty:
dzień dobry, podpowie mi ktoś gdzie zmienić przecinek żeby Statystyki generowały się poprawnie, według mnie są lekko zawyżone 
2022-11-02 19:15 Temat: Pello v3.5 » Statystyki
  Michal86 Posty:
Wygląda to tak jakbyś podał nieprawidłową wydajność podajnika. Nie pamiętam ale chyba w statystykach podajesz wydajność na 1min, a może wpisałeś na 10min.
2013-01-20 14:26 Temat: eCoal.pl » Spalanie grupowe
  zbigmaz01 Posty:
kocurmarcin napisał » 2013-01-20 12:42
Nie , właśnie szukam  gdzie to wpisac , ale nie widzę .
Zrób wpis (dodaj wis do statystyk) tak jak zasyp tylko wybierasz "zakup" a tam w rozwinięciu wpisu jest rubryka o wartości opałowej.

2022-11-30 20:23 Temat: bruli.pl v3.5 » dodawanie zasypu
  magmad Posty:
Witam jak dodać ilość zakupionego paliwa do w zł. Do statystyk?
2022-12-02 15:53 Temat: eCoal.pl v3.5 » Spieki żużlowe Pieklorz
  QuQuart Posty:

Witam serdecznie, mam problem z spalaniem

Karlika

typ 32.1 

wartosc opalowa 26MJ/kg
Zawartość popiołu max 9%
Zawartość wilgoci max 12%
Spiekalność 0-15

Pieklorz
Typ 32.1
Wartość opałowa min. 26MJ/kg
Zawartość popiołu max 9%
Zawartość wilgoci max 9%
spiekalność 0-20

mam dużo spieków oraz popiołu jest więcej niż w statystykach ale najbardziej rzucają się w oczy spieki

sterownik dodany w moim profilu oraz podgląd
2022-12-07 17:33 Temat: eCoal.pl v3.5 » Statystyki mocy kotła
  krzynycz Posty:
Zgodzę się z przedmówcą. Patrząc na wykresy i Statystyki udostępniane przez @osolk, to piec nie wygląda mi na przewymiarowany. Przy obecnej temperaturze w okolicach zera piec pracuje w trybie eCoal bez przechodzenia w tryb Podtrzymanie, więc w swoich zakresie mocy 5,2 - 20 kW.

Praca w trybie eCoal może sprawiać wrażenie, że piec dużo palii (dmuchawa ciągle pracuje, a piec nie przechodzi w podtrzymanie), ale to właśnie tak ma być. Sterownik stara się modulować moc do bieżącego zapotrzebowania w taki właśnie sposób, żeby spalanie było optymalne.  
2022-12-08 18:35 Temat: eCoal.pl v3.5 » Statystyki mocy kotła
  gwarek Posty:

Obliczenie oddawanej mocy przez kocioł w danej chwili jest bardzo ciężkie do obliczenia.
Jednynym parametrem będzie jak tu wyżej pisano zużycie opału i przeliczenie na kWh.
Jednak to moc wydzielona czyli tzw. brutto co nam nic nie mówi.
Żeby obliczyć tzw.netto ile z tego poszło do pokoi to już magia.
Z drugiej strony co nas to interesuje jak tylko koszty mamy przy zakupie opału ....
Traktuje te Statystyki czysto wielkościowe tzn. pali mniej niż wczoraj ....
2022-12-09 20:27 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

Przy -7*C widać jak drastycznie spada wydajność pompy ciepła na mim rysunku. Mógłbym tłumaczyć ale tam jest zbyt wiele pokazane (temperatura biwalentna, kiedy powinna załączyć się grzałka, i moc pompy w zależności od temperatury zewnętrznej. Tylko jakie to wszystko ma znaczenie skoro nie wskazana jest wilgotność i wymiennik zamarza i pompa musi zrobić defrosta.
To tylko statystyka i suche fakty a, suche fakty mówią tyle że wychodząc z psem na spacer statystycznie każdy z nas ma po 3 nogi.
2022-12-11 22:28 Temat: eCoal.pl v3.5 » Statystyki mocy kotła
  MarcinMichal Posty:

Podsumowując to co wyżej napisano ... tak dla pełnej jasności
Sterownik liczy "średnią dobową moc kotła - oznaczmy ją Pd"  na podstawie zużytego opału, którego "kaloryczność - Q" w [MJ] oraz "ilość podawanego paliwa - w" w [kg/min] pracy podajnika, określamy edytując "zakup paliwa" jako "zdarzenie w statystykach sterownika".
Dalej już sterownik automatycznie wykonuje zwykłe działanie matematyczne wyliczając "ilość zużytego opału na dobę - Od" mnożąc "dobowy czas pracy podajnika - t" [min] przez w
mamy więc:
                            Od = t x w [kg]
i liczy "wygenerowaną  przez kocioł energię w ciągu doby - Ed "
                             Ed = Od x Q / 3,6MJ/kg [kWh]
dalej sterownik także automatycznie przyjmuje dla trybu "Zima" "sprawność kotła  Sk=65% (0,65) " i liczy:
"energię spalonego węgla przechwyconą przez kocioł w ciągu doby - Edp" [kWh]:
                             Edp = Sk x Ed = 0,65 x t x w x Q / 3,6Mj/kg
i liczy średnią dobową moc kotła
                           Pd = Edp / 24h [kW]  
czyli:                  Pd = 0,65 x t x w x Q / 3,6MJ / 24h

Teraz chciałbym razem z Wami ( oczywiście jeśli to kogoś interesuje)  zastanowić się co można spieprzyć podstawiając dane  do tego wzoru, bo tak naprawdę choć liczy to sterownik, to sami je wprowadzamy do sterownika i uzyskujemy przez to  nie zawsze sensowny wynik.
Moim zdaniem jedyne pewne dane ( a właściwie stałe tego wzoru) to  przelicznik 1kWh = 3,6MJ oraz ilość godzin  na dobę  - 24. 
2022-12-28 13:30 Temat: eCoal.pl v3.5 » statystyki
  piomaj16 Posty:
od 15 października mój piec nie wykazuje poboru opału w statystykach nie wiem jakie jest spalanie dobowe
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.