Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
PrzemekP
|
simko1 Statystyki są liczone na podstawie czasu pracy podajnika. Zasypy są tylko informacyjne do zdarzeń o zasypach.
Jeżeli zawsze zasypujesz do pełna to wystarczy jak podasz ile kg wsypałeś przy danym zasypie. Nie modyfikujesz czasu do opróżnienia - przecież po zasypie masz pełny zasobnik. |
|||
|
|
||||
|
pimpej
|
Witam pale pelletem od czerwca, w okresie wakacyjnym do cwu a obecnie co i cwu.
Dom 220m2 połowa w podłogówce reszta kaloryfery, dom 5 letni dobrze ocieplony pali sie dobrze nie wygasa, nie cofa sie żar do podajnika przy obecnej pogodzie do pieca zaglądam raz na 6-7 dni kiedy dosypuje pellet do zbiornika (6x20kg) Jedyny minus to szklista warstwa mażi na ściankach pieca ( przy częstym przechodzeniu w podtrzymanie) którą można łatwo usunąć dosypując na palenisko preparat - Hansa na usuwanie smoły - po paru dniach sama odpada ![]() Ogólnie jestem zadowolony - brak pyłu i syfu jaki miałem przy eko-groszku no i popiołu (po spaleniu około 1 tony wyciągnąłem jakieś 5-6 kg pyłu) Spalanie nieznacznie większe niż eko-groszek co widać na statystykach( około 25-30 %) |
|||
|
|
||||
|
jaro1234
|
Dzień dobry piecyk już podłączony do netu.
Panowie jakieś uwagi? Coś mi się widzi że sporo spala, może ktoś podpowie tak najprościej jak uruchomić Statystyki? |
|||
|
|
||||
|
pitaszek
|
pmichalczyk napisał » 2017-12-21 21:13 dodane 2017-12-21 21:13pitaszek za dużo wegla za mało wiatru I jeszcze zwiększam ![]() ![]() ![]() Palę mieszańcem z brunatnym. Tylko takie proporcje zapewniają kopczyk. W każdym innym przypadku kopiec się wypala. Nocna próba wykazała, że brunatny to sobie można... ale na rabatę wysypać.... dodane 2017-12-27 19:15Dzięki pomocy kol. andgro udało się ujarzmić kociołek. Winny był jednak "Pieklorz" z Bobrka. Nie mogę go dmuchać więcej niż 33%, Próbuję teraz 34% (mimo spieków popiołu - są akceptowalne). Statystyki pokazują spalanie ok.27kg/dobę. Mam pytanie, dla czego kocioł "gubi" podtrzymanie? Tzn. nie dochodzi do temp. zadanej? Dzieje się to raz na 2-3 grupy. Myślę, że można by było jeszcze "urwać" ze 2 kg na dobę. Są jednak 2 problemy: nie wiem jak zmusić piec aby za każdym razem dobijał do zadanej, oraz to, że nie mogę więcej dmuchać niż 34%. W domku jest ciepło, może nawet za ciepło (ale przykręcę zawory na grzejnikach i powinno być ok). Może któryś z kolegów rzuci okiem na wykresy i podpowie? dodane 2017-12-27 20:55No i dupa.. Po 3 godzinach przy 34% dla 16kw wypaliło złoże... |
|||
|
|
||||
|
LiMat
|
Co się działo z "platformą" dzisiaj miedzy 2 a 3 w nocy. W statystykach są dziwne wykresy, nie tylko u mnie.
W aplikacji mobilnej wszystko jest OK. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Więc z góry przepraszam Wszystkich za moje bezsensowne wypowiedzi , zrozumiałem ukryty podtekst i aluzję ale to jest forum i czasami tak jak kocioł , każdy z Nas się zagotuje , pozdrawiam Piotr i jeszcze raz przepraszam all
Hasło przewodnie forum - POMAGAJMY ![]() ![]() ![]() dodane 2019-12-01 21:04PS. @cmjcmj Wracając do tematu . Paliłem i testowałem Bartex Goldem jJak Ci się chce poszukaj w moich statystykach kiedy nim paliłem i jakie miałem wtedy ustawienia spalania ( u mnie akurat grupowe ) ale z tego co pamiętam , że z wiatrem było podobnie jak obecnie na Varmo tylko o połowę mniej podań
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
||||
|
|
||||
|
leON22
|
Jeszcze trochę moich statystyk
![]() ![]() Full produkcja mojego zestawu od maja do października 3705kWh- 2848 generacja = 857kWh zużytych w "locie" na bieżąco 2848x0,8-1657= 621 kWh w magazynie do odbioru ![]() 1657+857= 2514kWh : 6m-cy = 419kWh na m-c ![]() Mam nadzieję , że z tym magazynem , na koniec roku wyjdę na zero z bilansem pewny |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Snopek poczytaj sobie najpierw temat o statystykach , co nieco Ci rozjaśni w Twojej głowie -> Statystyki
PS. A tak na "chłopski rozum" zasypujesz 100 kg opału , musisz w Ustawienia - Zaawansowane - Podajnik wpisać Czas do opróżnienia zasobnika .Przyjmuje się średnio , że współczynniku pracy podajnika ( ilość kg/min pracy podajnika ) wartość którą musisz dodać przy zakupie paliwa dla ekogroszku wynosi 0.23 , czyli 100kg : 0.23 = 435min i ten czas wpisujesz w podkreślone miejsce j/w , ot cała filozofia , powodzenia ![]() dodane 2018-05-24 01:25Zmniejsz histerezę kotła w spalaniu grupowym z 2 na 0.2st i nie przeginaj z tym wiatrem na tak wysokokalorycznym opale na 8kW wystarczy 39-40% . Zwiększ odbiór ciepła z kotła np. przez podniesienie temp.CWU na 50 st , zrób tak żeby opał spalał się w Twoim kociołku a nie za przeproszeniem "kisił"
|
|||
|
|
||||
|
Hajtaler
|
Czas pracy podajnika sie nie zapisuje więc go nie odzyskasz. Statystyki się liczą bo masz w rodzju paliwa wpisane zużycie w kg/min
|
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.

Oto moje podsumowanie :

pewny