Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
MarcinMichal
|
No tak, wrażenie może być nieco mylne z powodu trybu eCoal. Może jednak problem leży także w założonej w statystykach sprawności kotła . Te 65% dla trybu Zima wydaje się nieco zaniżone.
Zgodnie z protokołem 651/2017 z dnia 28.07.2017 wydanym przez Centralne Laboratorium Dozoru Technicznego dla Ogniawa EKO PLUS M 20 ... ten kocioł przy min. mocy cieplnej ( 5,2kW) uzyskał sprawność 84,2%. Zapewne "średnio statystycznie" mozna przyjąć te 65% sprawności. Jednak gdy kocioł jest zadbany, systematycznie czyszczony i proces ma doststeczną i właściwą ilość powietrza zapewne można się zbliżyć do sprawności ok. 85% |
|||
|
|
||||
|
Stan
|
bodziasty napisał » 2013-01-24 23:56 Stan napisał » 2013-01-22 12:02 ........ i w końcu przeszedłem na ręczne sterowanie bo pozwala na pełną kontrolę parametrów, ale wymaga on sporej uwagi i częstej korekty parametrów. Za to odwdzięcza się brakiem niespodzianek Stan a czy coś odczułeś poza brakiem niespodzianek np. zmniejszone zużycie paliwa - czy na tym samym poziomie ci wychodzi jak na automacie. Niestety okresy gdy używałem automatu, grupowego i teraz ręcznego trybu są nieporównywalne pod względem temperatury zewnętrznej więc nie ma jak tego wiarygodnie oszacować. Popatrz u mnie w statystykach, bardzo wyraźnie widać kiedy przeszedłem na ręczne sterowanie bo wykres jakby się uspokoił. Ja mam bardzo spiekające paliwo i staram się nie dopuścić do intensywnego nawiewu, co w automacie jest nie możliwe. |
|||
|
|
||||
|
garjar
|
Czesc wszystkim.
Posiadacz OgniwaEkoPellet18KW od 2 tygodni. Pale od 3 dni. Nie mialem wczesniej doswiadczenia z podajnikiem wiec na poczatek dezorientacja i lekka panika ![]() Na chwile podlaczylem internet ale odczyty sa zaklamane poniewaz czujniki byly w kotlowni. Zakupie zestaw radiowy to bede ustawial na powaznie teraz to byl test. Pozdrowienia z przed kociolka ![]() dodane 2018-10-04 23:10Pierwszy dzien z zestawem radiowym minal. Obserwacja trwa. Pozdrawiam dodane 2018-10-05 22:52Mozecie podpowiedziec co kliknac zeby pojawily sie Statystyki? Pozdrowienia |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
adkwapniewski napisał » 2022-03-09 13:44 @marcinbb - 7k PLN różnicy na znanym portalu aukcyjnym między haierem 8kW a panasem 9kW -> dopłaty do panasa były wyższe (na papierze lepsza sprawność - w praktyce to COP z ulotką się nie pokrywa ) ...Jak to mówią chcesz liczyć licz na siebie za 17k zł myślał bym nad LG Therma V a nie monoblokiem panasa. Już dziś napisałem smacznego maila do PGG że wg. statystyk tok do roku od 12 lat wydobywają średnio 23 mln. t rocznie co dobowo daje około 63000t jeśli każdy z chętnych kupił by 2t węgla (bo tyle może) 30000 osób stało by się szczęśliwymi posiadaczami węgla a tak niech się bawią w sprzedających. I piszą ściemę że skoro "chwilowy brak towaru" to chwilowy i dodają jak stany magazynowe na to pozwalają. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
A mówią że Kingstony (bo chyba takie są montowane w sterowniku) mają dożywotnią gwarancję
![]() Ale nie pierwsza i nie ostatnia karta która padła. 2 Gb karty u Chińczyków już nawet ciężko znaleźć 4Gb kosztuje 1,5 dolara ![]() dodane 2017-01-25 17:12Potwierdzam po wyjęciu karty z kotła, zgraniu danych na kompa, sformatowaniu karty SD, wrzyceniu na nią ponownie zapisanych danych. Wszystko wróciło do normy wykresy są rysowane. niestety jest kilka dni braków w statystykach, ale to nie problem. Z ciekawostek przez 2 lata na karcie uzbierało się aż 32 Mb danych ![]() |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Pellet jest raczej dość słabym paliwem pomieszany z dobrym paliwem w ilości 1:0,7 daje takie efekty że węgiel pali się znacznie dłużej, a pellet wypala zanim dotrze do kopczyka retorki. I może tylko dopalają się gazy z drewna ale pewnie nie zawsze.
Zauważalnie zmniejszone spalanie to czego węgla, mieszanki? Ja palę samym pelletem schodzi różnie (co widać na statystykach): raz więcej raz mniej, ale czy spalę 4 tony czy 144 tony to dla mnie żadna różnica. Moim zdaniem pal jeden rodzaj paliwa i nie kombinuj albo rybki albo akwarium, szkoda kasy i czasu na mieszanie po pół worka opałów. Ale kuźwa pellet za 900 PLN/t to trzeba nieźle na głowę upaść aby kupić, w tej cenie to można ponad 2 tony kupić i jeszcze na dobrą flaszkę starczy. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Leon wiesz ja już nie mam co podsumowywać 2 instalacje są spięte i wysyłają Statystyki, kolejne 2 niestety nie. Więc nie sposób podać +/- ile tej produkcji było. Jest 7,3kW z czego tylko 5kW jest opomiarowane.
Jeśli chodzi o Burderusa to zajebiście 31kWh to jakaś niezauważalna ilość, w lato będziesz miał ciepłą wodę domycia i darmową klimę. BTW. ta darmowa klima to chodzi 2h jak grzeje wodę później się wyłącza? A jak duża jest histereza w sensie jak nagrzeje baniak wody to kiedy zacznie podgrzewać raz jeszcze? da się tam jakoś włączyć aby ta darmowa klima chodziła więcej i dłużej - skutkiem czego będzie schłodzenie pomieszczenia? |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Cały rok zleciał więc są i Statystyki: Grudzień 2020 150kWh Cały rok 2020 około 8 MWh ( 2 panele po 330W nie są opomiarowane ) W magazynie zostało 802kWh stan na 1.01.2021 Czyli plan jest taki że starczy do marca przy konsumpcji rzędu 450kWh/mc. A od marca to już zacznie się kręcić w miarę normalnie. Dużo słońca na ten rok Wam życzę i byle był lepszy niż miniony. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Kwiecień zleciał... czas na Statystyki.
5kWp zrobiło 643,8kWh z czego do sieci wysłałem 479,4kWh. Instalacja zapełniła rachunki za prąd w okolicach 35PLN/2 m-ce przez cały rok nawet w okresie listopad - marzec. Są też kiepskie informacje instalacje pomimo zniesienia chińskich ceł znacznie podrożały może ze względu na sezon może z innych przyczyn... jednak jeśli zdecydujecie się na montaż praktycznie na JUŻ możecie liczyć na bardzo niskie ceny ! 27.04 wprowadzono prawo które mówi że inwertery powyżej jakiejś mocy muszą ogarniać jakiś standard ZE który może zdalnie zmniejszyć moc po RS485?? - nie chce skłamać ale chyba tak!. Więc na tę chwilę ceny bardzo spadną i jeśli w miesiąc ogarniecie instalację to Wam ją podłączą (chyba mowa o <5kWp). Niezależnie od wszystkiego Froniusy są nieosiągalne czas oczekiwania to minimum 3 miesiące wszystko wyprzedane na pniu. To co ktoś już ma na magazynie kosztuje ktocie:/A skoro po 28.05 będą przyłączali tylko froniusy i sma to jest Wasz czas - a raczej ostatnia chwila, później będzie tylko drożej - moim zdaniem! |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Panowie nie ważne ile wskażecie wskazań kotła karoki, wieżę że jego pompa wzieła, tyle ile mówi. Myślę że nie ma powodów do nie ufania mu, oszukał Was?/skłócił? Ktoś obejrzy mój kocioł??? i w 100% stwierdzi że cwu grzeje jakoś "inaczej" ktoś popatrzy na Statystyki powie że nie zasypałem kotła od 1300h. Koledzy/koleżanki każdy z nas ma piec każdy wie jak działa, niezależnie od opinii elektroniki. Wiem ile mam paliwa w podajniku, wiem jak się pali - nie wiem po co na siłę staracie się skłócić? działacie w słusznej sprawie. |
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.

! 27.04 wprowadzono prawo które mówi że inwertery powyżej jakiejś mocy muszą ogarniać jakiś standard ZE który może zdalnie zmniejszyć moc po RS485?? - nie chce skłamać ale chyba tak!. Więc na tę chwilę ceny bardzo spadną i jeśli w miesiąc ogarniecie instalację to Wam ją podłączą (chyba mowa o <5kWp). Niezależnie od wszystkiego Froniusy są nieosiągalne czas oczekiwania to minimum 3 miesiące wszystko wyprzedane na pniu. To co ktoś już ma na magazynie kosztuje ktocie:/