Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2022-12-08 00:54 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Statystyki mocy kotła
  MarcinMichal Posty:
No tak, wrażenie może być nieco mylne z powodu trybu eCoal. Może jednak problem leży także w założonej  w statystykach sprawności kotła . Te 65%  dla trybu Zima wydaje się nieco zaniżone.
Zgodnie z protokołem  651/2017 z dnia 28.07.2017 wydanym przez Centralne Laboratorium Dozoru Technicznego dla Ogniawa EKO PLUS M 20  ... ten kocioł przy min. mocy cieplnej ( 5,2kW) uzyskał  sprawność 84,2%. Zapewne "średnio statystycznie" mozna przyjąć te 65% sprawności. Jednak gdy kocioł jest zadbany, systematycznie czyszczony i proces ma doststeczną i właściwą ilość powietrza zapewne można się zbliżyć do sprawności ok. 85%
2013-01-25 10:01 Temat: eCoal.pl » Spalanie grupowe
  Stan Posty:
bodziasty napisał » 2013-01-24 23:56
Stan napisał » 2013-01-22 12:02
........ i w końcu przeszedłem na ręczne sterowanie bo pozwala na pełną kontrolę parametrów, ale wymaga on sporej uwagi i częstej korekty parametrów. Za to odwdzięcza się brakiem niespodzianek  

Stan a czy coś odczułeś poza brakiem niespodzianek np. zmniejszone zużycie paliwa - czy na tym samym poziomie ci wychodzi jak na automacie.

Niestety okresy gdy używałem automatu, grupowego i teraz ręcznego trybu są nieporównywalne pod względem temperatury zewnętrznej więc nie ma jak tego wiarygodnie oszacować. 
Popatrz u mnie w statystykach, bardzo wyraźnie widać kiedy przeszedłem na ręczne sterowanie bo wykres jakby się uspokoił. 
Ja mam bardzo spiekające paliwo i staram się nie dopuścić do intensywnego nawiewu, co w automacie jest nie możliwe. 
2018-10-05 22:52 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Sterownik Pello
  garjar Posty:
Czesc wszystkim. 
Posiadacz OgniwaEkoPellet18KW od 2 tygodni. Pale od 3 dni. 
Nie mialem wczesniej doswiadczenia z podajnikiem wiec na poczatek dezorientacja i lekka panika 
Na chwile podlaczylem internet ale odczyty sa zaklamane poniewaz czujniki byly w kotlowni.
Zakupie zestaw radiowy to bede ustawial na powaznie teraz to byl test.
Pozdrowienia z przed kociolka 
dodane 2018-10-04 23:10Pierwszy dzien z zestawem radiowym minal.  Obserwacja trwa. Pozdrawiam
dodane 2018-10-05 22:52Mozecie podpowiedziec co kliknac zeby pojawily sie Statystyki? Pozdrowienia
2022-03-09 14:05 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Sklep PGG i dostępność opału
  konto usunięte Posty:
adkwapniewski napisał » 2022-03-09 13:44

@marcinbb - 7k PLN różnicy na znanym portalu aukcyjnym między haierem 8kW a panasem 9kW -> dopłaty do panasa były wyższe (na papierze lepsza sprawność - w praktyce to COP z ulotką się nie pokrywa ) ...

Jak to mówią chcesz liczyć licz na siebie za 17k zł myślał bym nad LG Therma V a nie monoblokiem panasa.

Już dziś napisałem smacznego maila do PGG że wg. statystyk tok do roku od 12 lat wydobywają średnio 23 mln. t rocznie co dobowo daje około 63000t jeśli każdy z chętnych kupił by 2t węgla (bo tyle może) 30000 osób stało by się szczęśliwymi posiadaczami węgla a tak niech się bawią w sprzedających. I piszą ściemę że skoro "chwilowy brak towaru" to chwilowy i dodają jak stany magazynowe na to pozwalają.
2017-01-25 17:12 Temat: eCoal.pl » Wykres - Brak danych
  konto usunięte Posty:
A mówią że Kingstony (bo chyba takie są montowane w sterowniku) mają dożywotnią gwarancję
Ale nie pierwsza i nie ostatnia karta która padła.

2 Gb karty u Chińczyków już nawet ciężko znaleźć 4Gb kosztuje 1,5 dolara

dodane 2017-01-25 17:12Potwierdzam po wyjęciu karty z kotła, zgraniu danych na kompa, sformatowaniu karty SD, wrzyceniu na nią ponownie zapisanych danych. Wszystko wróciło do normy wykresy są rysowane.

niestety jest kilka dni braków w statystykach, ale to nie problem.
Z ciekawostek przez 2 lata na karcie uzbierało się aż 32 Mb danych
2017-11-12 00:10 Temat: eCoal.pl » Mieszanka ekogroszek i pellet
  konto usunięte Posty:
Pellet jest raczej dość słabym paliwem pomieszany z dobrym paliwem w ilości 1:0,7 daje takie efekty że węgiel pali się znacznie dłużej, a pellet wypala zanim dotrze do kopczyka retorki. I może tylko dopalają się gazy z drewna ale pewnie nie zawsze.

Zauważalnie zmniejszone spalanie to czego węgla, mieszanki?

Ja palę samym pelletem schodzi różnie (co widać na statystykach): raz więcej raz mniej, ale czy spalę 4 tony czy 144 tony to dla mnie żadna różnica.

Moim zdaniem pal jeden rodzaj paliwa i nie kombinuj albo rybki albo akwarium, szkoda kasy i czasu na mieszanie po pół worka opałów.
Ale kuźwa pellet za 900 PLN/t to trzeba nieźle na głowę upaść aby kupić, w tej cenie to można ponad 2 tony kupić i jeszcze na dobrą flaszkę starczy.
2019-11-29 20:10 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
Leon wiesz ja już nie mam co podsumowywać 2 instalacje są spięte i wysyłają Statystyki, kolejne 2 niestety nie. Więc nie sposób podać +/- ile tej produkcji było. Jest 7,3kW z czego tylko 5kW jest opomiarowane.

Jeśli chodzi o Burderusa to zajebiście 31kWh to jakaś niezauważalna ilość, w lato będziesz miał ciepłą wodę domycia i darmową klimę.

BTW. ta darmowa klima to chodzi 2h jak grzeje wodę później się wyłącza? A jak duża jest histereza w sensie jak nagrzeje baniak wody to kiedy zacznie podgrzewać raz jeszcze?
da się tam jakoś włączyć aby ta darmowa klima chodziła więcej i dłużej - skutkiem czego będzie schłodzenie pomieszczenia?
2021-01-03 15:14 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

Cały rok zleciał więc są i Statystyki:
Grudzień 2020 150kWh
Cały rok 2020 około 8 MWh ( 2 panele po 330W nie są opomiarowane )

W magazynie zostało 802kWh stan na 1.01.2021 Czyli plan jest taki że starczy do marca przy konsumpcji rzędu 450kWh/mc. A od marca to już zacznie się kręcić w miarę normalnie.
Dużo słońca na ten rok Wam życzę i byle był lepszy niż miniony.
2019-04-30 22:02 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
Kwiecień zleciał... czas na Statystyki.
5kWp zrobiło 643,8kWh z czego do sieci wysłałem 479,4kWh.
Instalacja zapełniła rachunki za prąd w okolicach 35PLN/2 m-ce przez cały rok nawet w okresie listopad - marzec.

Są też kiepskie informacje instalacje pomimo zniesienia chińskich ceł znacznie podrożały może ze względu na sezon może z innych przyczyn... jednak jeśli zdecydujecie się na montaż praktycznie na JUŻ możecie liczyć na bardzo niskie ceny! 27.04 wprowadzono prawo które mówi że inwertery powyżej jakiejś mocy muszą ogarniać jakiś standard ZE który może zdalnie zmniejszyć moc po RS485?? - nie chce skłamać ale chyba tak!. Więc na tę chwilę ceny bardzo spadną i jeśli w miesiąc ogarniecie instalację to Wam ją podłączą (chyba mowa o <5kWp). Niezależnie od wszystkiego Froniusy są nieosiągalne czas oczekiwania to minimum 3 miesiące wszystko wyprzedane na pniu. To co ktoś już ma na magazynie kosztuje ktocie:/
A skoro po 28.05 będą przyłączali tylko froniusy i sma to jest Wasz czas - a raczej ostatnia chwila, później będzie tylko drożej - moim zdaniem!
2019-05-05 01:54 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

Panowie nie ważne ile wskażecie wskazań kotła karoki, wieżę że jego pompa wzieła, tyle ile mówi. Myślę że nie ma powodów do nie ufania mu, oszukał Was?/skłócił?

Ktoś obejrzy mój kocioł??? i w 100% stwierdzi że cwu grzeje jakoś "inaczej" ktoś popatrzy na Statystyki powie że nie zasypałem kotła od 1300h. Koledzy/koleżanki każdy z nas ma piec każdy wie jak działa, niezależnie od opinii elektroniki.
Wiem ile mam paliwa w podajniku, wiem jak się pali - nie wiem po co na siłę staracie się skłócić? działacie w słusznej sprawie.

Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.