Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2019-12-30 11:40 Temat: bruli.pl v3.5 » Statystyki oraz poziom paliwa
  LiMat Posty:
Od 00:54 mam brak wykresów i statystyk. Ma ktoś ten problem?
2019-12-30 12:58 Temat: bruli.pl v3.5 » Statystyki oraz poziom paliwa
  pitaszek Posty:
Brak statystyk od 5.00, wykresów od 7.00.
Coraz częściej zdarzają się takie problemy, ale jak zauważyłem u części użytkowników jest wszystko ok.
Ciekawe dla czego tak wybiórczo pada platforma? 
2019-02-26 10:53 Temat: eCoal.pl v3.5 » Ustawianie poziomu paliwa w zasobniku.
  anaana Posty:
Zawsze dosypuję zważony eko lub workowany po 25kg, czekam aż zejdzie i sypię 150kg.
Z takiej ilości eko mam 10l wiaderka popiołu. Spałam Bartex Silver. 

Kowal jak już policzysz to sobie uzupełnij Statystyki 💪😀👍
2021-01-26 07:02 Temat: eSterownik.pl » Problemy z aktualnymi statystykami oraz wykresami
  PrzemekP Posty:
pppwww888555 napisał » 2021-01-26 06:20
Cześć.
Mógłby ktoś poratować, od października 2020 do dziś nie pojawiają mi się statystki. Myślałem że być może to coś z serwerami - no ale to by chyba trwało za długo... Proszę o pomoc.

Statystyki wyświetlają się prawidłowo - ciągła zielona linia na poziomie 0kg/dobę.
Brakuje albo wybranego paliwa przy zasypach, albo zakup paliwa nie ma podanego współczynnika podawania.
2019-03-15 09:43 Temat: eCoal.pl v3.5 » VARMO+OGNIWO EKO PLUS 25KW
  budgie1 Posty:
Dwa razy miałem alarm stb w poniedziałek. Zanik jakiś musiał być. Ale jak spojrzysz na Statystyki sprzed wiatru a po to widac znaczną różnice na minus.

dodane 2019-03-15 09:42Jutro wyczyszczę go w środku, choć varmo nie syfi za bardzo.

dodane 2019-03-15 09:43Zajrzę też do komina, bo może coś mi wpadło
2021-01-27 09:14 Temat: Sklep esterownik.pl » kalafior na palniku.... pomocy
  slaw007 Posty:
danielch napisał » 2021-01-26 22:09
Mam kolejne "lamerskie pytanie". Czasem ktoś pisze "twój piec pracuję z mocą 5kW". Jak to się liczy ? Jakiś wzór jakieś reguły. Wiem ze jestem "cieniasem". Ale strasznie chcę wiedzieć jak to się liczy.

Proste to. Każdy opał ma swoją kaloryczność. Wartość podana w MJ u Ciebie piszesz, że masz 26-28MJ. średnio to 27MJ. Jak to podzielisz przez wartość 3,6 otrzymasz informację ile 1 kg węgla może dostarczyć energii w ciągu 1 godziny.
27/3,6 = 7,5kWh
To jest przy 100% sprawności kotła. W laboratorium, aby kocioł otrzymał certyfikat, sprawności te oscylują w granicach 90%. W praktyce przy dobrym spalaniu opału raczej nie uzyska się więcej niż 80%. Przyjmuje się sprawnośc w granicach 60-70%. W statystykach na esterownik.pl przyjęto szacunkową sprawność 65%.
Czyli jeżeli spalasz 24kg opału 27MJ na dobę, to można oszacować przy sprawności 65% średnią dobową moc palnika na 4,88kW

Jeszcze jedno wysokie sprawności osiągamy jak kociołek pracuje w wysokimi mocami. Jeśli np.  kociołek OEPM 20kW 5klasa czy OEP 16kW w 4 klasie (to jest to samo) pyka sobie tak na 2-4kW, to należy się spodziewać sprawności w okolicach 40%.
Wtedy może się okazać, że koszty paliwa przy 40% sprawności przy opalaniu węglęm są wyższe lub takie same jak przy ogrzewaniu gazowym

2019-04-13 20:34 Temat: eCoal.pl v3.5 » Czy montować zawory termostatyczne?
  leON22 Posty:
Krzych widzę , że u Ciebie wszystko OK z wykresami i statystykami Jak widać , magia 13-tego działa
2019-05-22 18:30 Temat: eCoal.pl v3.5 » Czy montować zawory termostatyczne?
  krzych_boch-og20 Posty:
Haha no proszę i znowu ja i Ty😂. To czekam nic nie roszam jak by się pojawiły o Ciebie daj znać. Ja też rzucę info. 
dodane 2019-05-22 18:30U mnie ruszyło. Wykresy Statystyki i zdarzenia na te chwile działają. 😉👍
2019-06-06 07:50 Temat: eCoal.pl v3.5 » Ekonomiczne ustawienia do grzania CWU
  downhill Posty:
Udostępniony, Statystyki też.

Nie chciałbym obniżać temperatury zadanej poniżej 62*C , zdrowiej dla kotła a mniej nie spali na tych 55*C.

Temperatura powrotu nie schodzi poniżej 63*C

Zależy mi na tym aby piec jak najmniej spędzał w potrzymaniu, mam klasyczny ceglany komin wiec nie lubi on potrzymaniu(niskiej temperatury spalin.)

Jedyne co mi teraz przyszło na myśl to zakręcić grawitacje CWU i zacząć jak już kolega wcześniej wspomniał cyklicznie włączać pompę CWU bo teraz idzie non stop.

2019-08-30 22:50 Temat: eSterownik.pl » Wygaszenie kotła w grzaniu
  berabs Posty:
tryt--dlaczego w ustawieniach w trybie pracy kotła nie przejdziesz na Auto Lato a w spalaniu na Retortowy Grupowe. Temp. zadaną kotła  masz 52 st. i jeszcze ją obniżasz o 4 st. Opał też masz chyba tańszy od innych patrząc na Statystyki, może być trochę za lichy ?. Dużo jest możliwości tylko trzeba pokombinować tak jak pisze Pan leON22(dla mnie prof.). A może problem leży jeszcze w czym innym.Podaję ,że ogrzewam w lecie wodę w CWU ,( 140 l.)załącza się od 4 do 5 razy na dobę,a gdy zbiegnie się grzanie z godz. podtrzymania to temp. kotła idzie powyżej 60 st. Ilość spalonego groszku z przeciętnej miesiąca to 3,3 kg na dobę. Proszę się nie obrazić na mnie ,ale to takie moje skromne przemyślenia w temacie. Pozdrawiam.!
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.