Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
Samaelius
|
Nie ma znaczenia jaki węgiel. Paliłem brunatnym w okresie przejściowym, teraz palę kamiennym. Od 3 lat srednia taka sama, można zobaczyć w statystykach.
Jeżeli chodzi o zużycie wody, to nie jest za małe. Codziennie wanna wody + tyle co do zmywania i mycia. dodane 2017-12-07 18:00sq9tbu nie mam zaworu 4D, ochronę powrotu wyłączyłem wczoraj bo chyba nie mam czym chronic. Czujnika Cwu leży luzem, już tłumaczę instalacje. Kocioł jest w garażu i do niego podłączona tylko pompa. Rurami preizolowanymi ok 10m płynie czynnik grzewczy do domu i wpada do sprzęgła hydraulicznego i wraca na kocioł. Za sprzęgłem mam dwa obwody sterowane dwoma pompami i sterownikami co i Cwu. To tak po krotce. dodane 2017-12-07 18:02Mamut, na brunatnym jak i na kamiennym w latach ubieglych pali się dobrze z maym kopczykiem. Od tygodnia palę kamiennym 25Mj lekko wilgotnym i pojawiają się spieki i zapadanie kopczyka |
|||
|
|
||||
|
janklos12
|
kaloryczność nie ma tu znaczenia , liczy się granulacja. ja dla miału mam 0.248kg. oblicza się tak, zasypuje cały kosz pod korek. zeruje licznik. Gdy kocioł spali np. z pół kosza to dosypuje do pełna ale dosypanej ilości muszę znać wagę. następnie dziele to przez minuty pracy podajnika i mam wynik/ np. 0.234kg który wpisuję do statystyk.
|
|||
|
|
||||
|
luk3335
|
nie bardzo rozumiem powyzsza wypowiedz, jak sam sprawdzic ? obserwuje wesola od soboty dopiero; duzo popiolu, troche spiekow w popielniku, na palenisku raczej ok, maly kopczyk, nie widac za bardzo spiekow, co do syfienia to otwarlem drzwiczki paleniska awaryjewngo i tragedi nie ma; pale w automacie, piec nie przechodzi w podtrzymanie, zreszta mozna podejrzec moje Statystyki, usunałem na te sezon ruszt awaryjny bo i tak nie korzystałem na razie, ale to raczej nie ma zadnego znaczeni; radzisz w takim razie zaingerowac ustawienia i zmienic nadmuch??
dodane 2017-12-20 20:30na rurze do komina troche zastawilem ciag |
|||
|
|
||||
|
himeroza
|
pimpej napisał » 2017-12-23 10:57 Witam pale pelletem od czerwca, w okresie wakacyjnym do cwu a obecnie co i cwu. Dom 220m2 połowa w podłogówce reszta kaloryfery, dom 5 letni dobrze ocieplony pali sie dobrze nie wygasa, nie cofa sie żar do podajnika przy obecnej pogodzie do pieca zaglądam raz na 6-7 dni kiedy dosypuje pellet do zbiornika (6x20kg) Jedyny minus to szklista warstwa mażi na ściankach pieca ( przy częstym przechodzeniu w podtrzymanie) którą można łatwo usunąć dosypując na palenisko preparat - Hansa na usuwanie smoły - po paru dniach sama odpada ![]() Ogólnie jestem zadowolony - brak pyłu i syfu jaki miałem przy eko-groszku no i popiołu (po spaleniu około 1 tony wyciągnąłem jakieś 5-6 kg pyłu) Spalanie nieznacznie większe niż eko-groszek co widać na statystykach( około 25-30 %) jaki pellet i firma?? 25% wiecej ?? kolego z wegla mozna wycisnąć o wiele więcej niż z trocin |
|||
|
|
||||
|
PROMETEUSZ
|
witam a możne wie ktoś dlaczego Statystyki nic nie pokazują
|
|||
|
|
||||
|
LiMat
|
Co się działo z "platformą" dzisiaj miedzy 2 a 3 w nocy. W statystykach są dziwne wykresy, nie tylko u mnie.
W aplikacji mobilnej wszystko jest OK. |
|||
|
|
||||
|
Vitis
|
mamut napisał » 2018-04-06 15:40 Przecież Statystyki opierają się właśnie niejako na objętości, trochę tak jak przepływ. Minuta pracy podajnika to jakaś tam objętość przesuwanego materiału przez śrubę. A chcąc uzyskać ilość należy podać "gęstość" dla opału. Jeśli źle wpiszemy stosunek kg/minuta to zawsze mogą nam kwiatki wychodzić, że np czeskiego przy -20 spalimy mniej niż Wesołej. Tak sobie to czytam jedząc 0,25 ml chlebka popijając 0,25kg herbatki ![]() I tylko zastanawia: dlaczego w sklepach nie sprzedają jeszcze pelletu lub ekogroszku na litry? a oleju opałowego i gazu w kg? |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
marcinbb również tego nie rozważałem , za mojego OEP 16kW zapłaciłem 7.5 tys z montażem i małymi przeróbkami instalacji po starym śmiechu 10 tys , z czego z UOŚ dostałem 1 tys zwrotu -dotacji , a z tego kominiarz zabrał ponad stówkę za wydanie opinii , nie liczę również ile i za ile opału spaliłem przez te 3 sezony , w/g statystyk które są w miarę miarodajne 8000 kg za 5700 pln
|
|||
|
|
||||
|
rafbog
|
Nie w tym rzecz. Gdzieś ten czas musi być zapisany, skoro Statystyki działają. Pytanie tylko gdzie można go podejrzeć?
|
|||
|
|
||||
|
Hajtaler
|
Czas pracy podajnika sie nie zapisuje więc go nie odzyskasz. Statystyki się liczą bo masz w rodzju paliwa wpisane zużycie w kg/min
|
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.