Wyniki wyszukiwania
posty użytkownika | ||||
|
||||
luk3335
![]() |
nie bardzo rozumiem powyzsza wypowiedz, jak sam sprawdzic ? obserwuje wesola od soboty dopiero; duzo popiolu, troche spiekow w popielniku, na palenisku raczej ok, maly kopczyk, nie widac za bardzo spiekow, co do syfienia to otwarlem drzwiczki paleniska awaryjewngo i tragedi nie ma; pale w automacie, piec nie przechodzi w podtrzymanie, zreszta mozna podejrzec moje Statystyki, usunałem na te sezon ruszt awaryjny bo i tak nie korzystałem na razie, ale to raczej nie ma zadnego znaczeni; radzisz w takim razie zaingerowac ustawienia i zmienic nadmuch??
dodane 2017-12-20 20:30na rurze do komina troche zastawilem ciag |
|||
|
||||
MarcinW
![]() |
Faktycznie tu masz rację.
Ale mimo to można przyjąć określony czas dla danego paliwa. U mnie cały podajnik ekogroszku będzie schodził w podobnym czasie pracy ślimaka jak u innych z tym samym piecem. Więc można by przyjąć z góry określony czas. Czy miało by to wielki wpływ na Statystyki? Jak się mylę proszę mnie poprawić. |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
polko napisał » 2017-12-26 08:36 zerknięcie na wykresy i sugestie Ogniwo Eko Plus m 26 kw.Ogrzewam 190 m2 częściowo ocieplony budynek. Napisz jeszcze czym palisz - jakim węglem, kaloryfery, podłogówka, zawór 3D, 4D, no i zdjęcia instalacji wokoło pieca mile widziane - co tam masz to wtedy się rozjaśni. Poczytaj tego posta o statystykach. Ciekawe co za kanalia ci się bawiła kotłem ![]() |
|||
|
||||
toriman
![]() |
Podłoga jedzie na WILO. 4D steruje wyłącznie temperaturą na podłogę. Tak widać ze zdjęć. Obiegi są dwa. CWU jest połączony z grzejnikami i pompuje tam WITA.
@yaro2004 - świetnie że sprawdziłeś czujniki. Ten temat zamykamy. WILO dajesz na średni domek i otwierasz zawór 4D na 65% To powinno pomóc. Co do spalania - mam w stopce - 200m² z czego ok. 70m podłogówka, 130m grzejniki PURMO z tym, że 50m na strychu słabo ocieplone i najwięcej "ciągnie" ze względu na zainstalowany grzejnik trzypłytowy ok. 3,5 kw Jak u mnie funkcjonuje całość - można zobaczyć na wykresach i w statystykach. W domu 24 °C i zmniejszam temperatury żeby się nie przegrzewać To co widzę u yaro2004 jest dla mnie dosyć dziwne i coś się dzieje nieciekawego. U mnie, gdy zmieniam biegi pomp widać "wahnięcia" na wykresach ale takiego efektu jak tu nigdy nie zaobserwowałem. Kol. yaro2004 podał sporo danych wcześniej i na tej podstawie udało się trochę mu pomóc. Miło by było zamiast przepychanek po prostu pomóc i tyle. AMENO25 - proszę - napisz w kolejnych punktach co ma kol. yaro2004 zrobić tak aby dało mu się pomóc. Widzę, że napisałeś ale daj to jako kompletną listę. Nie ma sensu się domyślać. |
|||
|
||||
TAABOO
![]() |
Palę Eko groszkiem z"Wesołej" - taką informację mam ze składu. Ale skąd on jest - Bóg tylko to wie. Nie mniej spala się ładnie - nie spieka i popiołu jest mało, Niemniej proszę nie sugerować się aktualnymi statystykami - są zbyt optymistyczne. Za każdym razem przy zasypie zapominam o spisaniu licznika i dotąd nie obliczyłem dokładnie ile podajnik podaje paliwa na minutę. Z ilości uzupełnianego paliwa wychodzi, że spalam ok 13,5 - 14,5 kg opału na dobę.
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
||||
|
||||
Vitis
![]() |
marcinbb napisał » 2018-04-04 21:23 Statystyki masz w kg, a pellet powinieneś liczyć w litrach Nie rozumiem co ty ten pellet masz w płynie ![]() Nie musisz potem przeliczać z kg na litry i odwrotnie. |
|||
|
||||
mamut
![]() |
Przecież Statystyki opierają się właśnie niejako na objętości, trochę tak jak przepływ. Minuta pracy podajnika to jakaś tam objętość przesuwanego materiału przez śrubę. A chcąc uzyskać ilość należy podać "gęstość" dla opału. Jeśli źle wpiszemy stosunek kg/minuta to zawsze mogą nam kwiatki wychodzić, że np czeskiego przy -20 spalimy mniej niż Wesołej.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jeszcze trochę moich statystyk
![]() ![]() Full produkcja mojego zestawu od maja do października 3705kWh- 2848 generacja = 857kWh zużytych w "locie" na bieżąco ![]() 2848x0,8-1657= 621 kWh w magazynie do odbioru ![]() 1657+857= 2514kWh : 6m-cy = 419kWh na m-c ![]() Mam nadzieję , że z tym magazynem , na koniec roku wyjdę na zero z bilansem ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.