Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
MarekKlyk
|
Od niedawna mam ecoal 3.5, gdzie i co mam wpisać żeby mi Statystyki pokazywało? Bo szukam na forum, szukam w apce na telefonie i nie mogę znaleźć. Pomoże ktoś, jest tu gdzieś jakiś tutorial?
|
|||
|
|
||||
|
MateoKoc
|
Maik78 napisał » 2022-01-12 20:49 Witam. Może ktoś mi podpowie dlaczego nie rysują mi się Statystyki pracy kotła. Widać załóżmy ostanie 90 dni do dnia dzisiejszego. Lecz gdy ustawie zakres ostatnie 7 lub 30 dni to nie ma nic na wykresie Sprawdź ostatni wpis z zakupem paliwa. Masz znaczone "Domyślne paliwo" ![]() |
|||
|
|
||||
|
Maik78
|
Faktycznie nie było zaznaczone jako domyślne, lecz myślałem, że jeżeli są Statystyki 90 dyniowe to problem będzie gdzie indziej.
Oczywiście ptaszek odznaczony. Jutro już powinno coś widać. Dziękuję za pomoc |
|||
|
|
||||
|
fedek61
|
Witam. Coś się dzieje w statystykach, od kilku dni pokazuje mi średnie zużycie po 200 kg. Oczywiście nie spala takich ilości. Sterownik Pello. Pozdrawiam.
|
|||
|
|
||||
|
radek-ka
|
W statystykach dajesz zakładkę zdarzenia i tam dodaj wpis zakup paliwa
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Raczej tym razem ja jestem ciekaw jak został obliczny współczynnik 1,38. Matematycznie prosta sprawa ale jak do tego podszedł @panicz18.
Ruszą Statystyki to popatrzymy i może wtedy ktoś zauważy ze coś nie gra. |
|||
|
|
||||
|
woznice1
|
Witam mam dość nietypowy problem otóż w nocy kot spał w kotłowni i jakimś cudem wyrwał kable od wyświetlacza wyświetlacz nie spadł tylko poprostu wyrwały się kable podłączyłem kable wedle schematu tylko jest taki problem że wyświetlacz dziala ale nie pokazuje żadnych danych wszędzie są tylko kropki na przykład temperatura spalin... i nie więcej nic się nie da odczytać ani zatrzymać pieca jedynie przez internet dodam że jak ustawiam datę na sterowniku to jej nie zapisuje jakieś pomysły ?
|
|||
|
|
||||
|
mamut
|
Czy dużo, to najlepiej zacząć od tego ile w tych kilogramach jest energii. Do obliczeń przyjmujemy 1MJ to 0,278 kWh.
Dla węgla 26MJ mamy 24(kg)*26(MJ)*0,278kWh to mamy 173,5kWh. Tyle energii jest z węgla bez strat, ale spokojnie te 65% ze statystyk jest w miarę realne, te wszystkie 80% i więcej to w labie, więc zostaje 113kWh, reszta ucieka w komin. Jak się podzieli przez 24(godziny) to mamy moc pieca 4,7kW. I teraz bierzemy starą szkołą, że dla dawniejszych standardów budowania brało się piec minimum 15kW dla tych metrów, żeby przy -20C wyrobił. To żeby realne 15kW dostarczyć do domu, trzeba by spalić z 75kg na dobę. Zasada zachowania energii jest nieubłagana, więc jeśli nie ma sadzy i węgiel się dopala, to zostaje się przyjrzeć gdzie dalej trafia. Leci na grzejniki, w komin, czy tak jak napisał @pawciobiel "ucieka" po drodze do grzejników rurami bez otuliny. |
|||
|
|
||||
|
ranwood
|
Witam
Czy ktoś mi pomoże w ustawieniach tego pieca(porażka ),ustawiłem na spalanie grupowe ,kombinuje przy nadmuchu i podawaniu groszku ,ilości podawań (tego nie rozumiem), Oraz Statystyki, i koszty ilości zużytego groszku - tu nic niedziała i niewiem jak to uruchomić Dzięki
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Nic się nie stało, teraz to wygląda bardziej miarodajne, spalanie 50kg/d /200m2 jest do przyjęcia, oczywiście zawsze może być lepiej.
dodane 2023-12-13 19:22W celu większej kontroli spalania i porównania dokonanych zmian proponuję odpalić Statystyki, zawsze będzie to jakiś punkt odniesienia
|
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.