Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2017-12-20 20:30 Temat: eCoal.pl v3.5 » Zapychający się wymiennik, wysoka temperatura spalin
  luk3335 Posty:
nie bardzo rozumiem powyzsza wypowiedz, jak sam sprawdzic ? obserwuje wesola od soboty dopiero; duzo popiolu, troche spiekow w popielniku, na palenisku raczej ok, maly kopczyk, nie widac za bardzo spiekow, co do syfienia to otwarlem drzwiczki paleniska awaryjewngo i tragedi nie ma; pale w automacie, piec nie przechodzi w podtrzymanie, zreszta mozna podejrzec moje Statystyki, usunałem na te sezon ruszt awaryjny bo i tak nie korzystałem na razie, ale to raczej nie ma zadnego znaczeni; radzisz w takim razie zaingerowac ustawienia i zmienic nadmuch??

dodane 2017-12-20 20:30na rurze do komina troche zastawilem ciag
2017-12-25 05:50 Temat: eCoal.pl v3.5 » Poziom paliwa w zasobniku
  MarcinW Posty:
Faktycznie tu masz rację.
Ale mimo to można przyjąć określony czas dla danego paliwa.
U mnie cały podajnik ekogroszku będzie schodził w podobnym czasie pracy ślimaka jak u innych z tym samym piecem.
Więc można by przyjąć z góry określony czas.
Czy miało by to wielki wpływ na Statystyki?
Jak się mylę proszę mnie poprawić.
2017-12-26 12:29 Temat: eCoal.pl v3.5 » proszę pilnie o pomoc
  bodziasty Posty:
polko napisał » 2017-12-26 08:36
zerknięcie na wykresy i sugestie Ogniwo Eko Plus m 26 kw.Ogrzewam 190 m2 częściowo ocieplony budynek.

Napisz jeszcze czym palisz - jakim węglem, kaloryfery, podłogówka, zawór 3D, 4D, no i zdjęcia instalacji wokoło pieca mile widziane - co tam masz to wtedy się rozjaśni.
Poczytaj tego posta o statystykach.
Ciekawe co za kanalia ci się bawiła kotłem 
2019-11-30 19:10 Temat: eCoal.pl v3.5 » Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia...
  toriman Posty:
Podłoga jedzie na WILO. 4D steruje wyłącznie temperaturą na podłogę. Tak widać ze zdjęć. Obiegi są dwa. CWU jest połączony z grzejnikami i pompuje tam WITA.

@yaro2004 - świetnie że sprawdziłeś czujniki. Ten temat zamykamy. WILO dajesz na średni domek i otwierasz zawór 4D na 65% To powinno pomóc.

Co do spalania - mam w stopce - 200m² z czego ok. 70m podłogówka, 130m grzejniki PURMO z tym, że 50m na strychu słabo ocieplone i najwięcej "ciągnie" ze względu na zainstalowany grzejnik trzypłytowy ok. 3,5 kw
Jak u mnie funkcjonuje całość - można zobaczyć na wykresach i w statystykach.
W domu 24 °C i zmniejszam temperatury żeby się nie przegrzewać
To co widzę u yaro2004 jest dla mnie dosyć dziwne i coś się dzieje  nieciekawego.
U mnie, gdy zmieniam biegi pomp widać "wahnięcia" na wykresach ale takiego efektu jak tu nigdy nie zaobserwowałem.

Kol. yaro2004 podał sporo danych wcześniej i na tej podstawie udało się trochę mu pomóc. Miło by było zamiast przepychanek po prostu pomóc i tyle.

AMENO25 - proszę - napisz w kolejnych punktach co ma kol. yaro2004 zrobić tak aby dało mu się pomóc. Widzę, że napisałeś ale daj to jako kompletną listę.

Nie ma sensu się domyślać.
2018-01-02 22:45 Temat: eCoal.pl » Smoła w popielniku
  TAABOO Posty:
Palę Eko groszkiem z"Wesołej" - taką informację mam ze składu. Ale skąd on jest - Bóg tylko to wie. Nie mniej spala się ładnie - nie spieka i popiołu jest mało, Niemniej proszę nie sugerować się aktualnymi statystykami - są zbyt optymistyczne. Za każdym razem przy zasypie zapominam o spisaniu licznika i dotąd nie obliczyłem dokładnie ile podajnik podaje paliwa na minutę. Z ilości uzupełnianego paliwa wychodzi, że spalam ok 13,5 - 14,5 kg opału na dobę.
2018-10-23 23:23 Temat: Aplikacje mobilne » Brak przełączenia na automat.
  anaana Posty:
W aplikacji mobilnej nie można włączyć kotła z trybu ręcznego na automatyczny 😟
Może przy najbliższej aktualizacji mobilnej da się to poprawić, nie pali się można poczekać do przyszłego roku, może przy okazji Statystyki z jednego dnia da się poprawić?

dodane 2018-10-23 23:23

2018-04-04 22:27 Temat: eCoal.pl » palenie w piecu Ogniwo eko plus 16kw Pelletem.
  Vitis Posty:
marcinbb napisał » 2018-04-04 21:23

Statystyki masz w kg, a pellet powinieneś liczyć w litrach

Nie rozumiem co ty ten pellet masz w płynie a nie lepiej to liczyć jak to drewno np. w kubikach? albo tak jak sklepy sprzedają w kg?
Nie musisz potem przeliczać z kg na litry i odwrotnie.
2018-04-06 15:40 Temat: eCoal.pl » palenie w piecu Ogniwo eko plus 16kw Pelletem.
  mamut Posty:
Przecież Statystyki opierają się właśnie niejako na objętości, trochę tak jak przepływ. Minuta pracy podajnika to jakaś tam objętość przesuwanego materiału przez śrubę. A chcąc uzyskać ilość należy podać "gęstość" dla opału. Jeśli źle wpiszemy stosunek kg/minuta to zawsze mogą nam kwiatki wychodzić, że np czeskiego przy -20 spalimy mniej niż Wesołej.
2018-11-01 22:14 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  leON22 Posty:
Jeszcze trochę moich statystyk

Full produkcja mojego zestawu od maja do października 3705kWh- 2848 generacja = 857kWh zużytych w "locie" na bieżąco  
2848x0,8-1657= 621 kWh w magazynie do odbioru 

1657+857= 2514kWh : 6m-cy = 419kWh na m-c 
Mam nadzieję , że z tym magazynem , na koniec roku wyjdę na zero z bilansem pewny
2018-05-23 23:57 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  leON22 Posty:
Witam , w końcu usługa eLicznik Tauron została aktywowana na moim koncie w eBOK Tauron  
Tak wyglądają moje Statystyki na koniec dzisiejszego dnia  

Niestety eLicznik działa z małym poślizgiem i pokazuje dane z wczorajszego dnia 

Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.