W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page25 / 108Next pageLast page
2014-12-05 23:26
  bodziasty Posts: 1878 Ostrzeżenie: 0
2014-12-05 23:28
  Olek85 Posts: 990 Ostrzeżenie: 0
Właśnie miałem pytać gdzie MIKOŁAJ bo ze dwa dni chyba się nie odzywał
2014-12-05 23:32
  gregor40 Posts: 361 Ostrzeżenie: 0
Olek85 napisał » 2014-12-05 22:28
Właśnie miałem pytać gdzie MIKOŁAJ bo ze dwa dni chyba się nie odzywał



Widocznie nasz weteran się rozchorował, grypa panuje!
2014-12-05 23:33
  Olek85 Posts: 990 Ostrzeżenie: 0
gregor40 napisał » 2014-12-05 22:32
Olek85 napisał » 2014-12-05 22:28
Właśnie miałem pytać gdzie MIKOŁAJ bo ze dwa dni chyba się nie odzywał



Widocznie nasz weteran się rozchorował, grypa panuje!


u mnie niestety grypa ale żołądkowa :(:( najpierw córki potem żona i mnie się niestety w końcu oberwało:(
2014-12-06 01:20
  gregor40 Posts: 361 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2014-12-02 00:47
Twoje zarty przestaly byc juz smaczne. Ide zapalic bo mi cos tu gnojem zajerzdza



To nie były żarty!
A jeśli chodzi o forum, to ja np jestem na nim od 2010, co prawda inaczej się nazywało.
Więc zważajmy, co piszemy!
Weteranie!
dodane 2014-12-06 00:20
MariuszK napisał » 2014-12-02 00:36
Jak juz wrocisz zmeczony z obory to zastanow sie nad tym co piszesz i jaka widzisz przyjemnosc  i sens w obrazaniu uzytkownikow forum
dodane 2014-12-02 00:35I znowu ledwo sie pojawiles zaczoles mnie obrazac jako pierwszy
dodane 2014-12-02 00:36Napisalem ci bys nie nadeptywal mi na odcisk bo tego nie lubie i mozesz sie przeliczyc



Więcej obór to chyba w twojej okolicy, zwłaszcza że nora straszna.
Ja akurat w norach nie pracuję , tylko w świecie i to dość zaawansowanie!
Obory to raczej nie są!


I tak na przyszłość!
To ty obrażasz!


A ja tylko zwracałem uwagę!
2014-12-10 19:59
  Smash Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Panowie ja z pytaniem : walczę z moim piecem (16) i z ustawieniami w trybie auto.Mój dom to ocieplone 15tką  130m2 z 3 pomieszczeniami "podłogi". Spalanie na dobę to ok 25kg groszku i wydaje mi się to za wiele . Czy ktoś może podać mi parę wskazówek jak ustawić dmuchawę, czas podawania itp itd . Piec chodzi całą dobę bez przerwy - czy tak powinno być? , czy nie powinien nagrzać się i "odpocząć"? Proszę o pomoc
2014-12-10 22:19
  bodziasty Posts: 1878 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli chcesz, żeby piec odpoczywał, to przejdź na grupowe. Automat dąży do pracy ciągłej pieca - bez przerw - z tą myślą został stworzony - praca ciągła.
Jeżeli chcesz palić na grupowym - poczytaj poradnik palacza przygotowany przez Stana. Myślę, że z 5 kg na grupowym urwiesz.
2014-12-10 23:48
  Smash Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
,a jak obniżyć temp. spalin ? u mnie jest 130-140 za dużo co?
2014-12-11 00:10
  bobas Posts: 777 Ostrzeżenie: 0
A jaki masz komin ? 
Taka temperatura spalin jest całkiem ok.
2014-12-11 00:13
  Smash Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
materiał ? chyba ceramiczny
2014-12-12 18:51
  oskarus Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Mnie osobiście brakuje szczegółowej instrukcji obsługi samego sterownika. Podstawowa wiedza o kotłach i o samym paleniu jest do ogarnięcia z powszechnych dostępnych źródeł. Cztery lata temu, kiedy kupowałem piec z ecolem, kartą przetargową było stwierdzenie ,, full automat" - naciskasz guzik i piec grzeje. Śmiałem się z kumpla, który przez trzy tygodnie siedział w kotłowni i ustawiał w swoim Defro dawki, przedmuchy itd a ja nie robiłem nic. Tylko, że on tak sobie ustawił piecyk, że jemu starczyło 3,5 tony ( parametry domu i ocieplenia porównywalne) a ja do moich 4 musiałem pół tony dokupić. W chwili obecnej, z automatu nie korzystam prawie wcale.Owszem, powie ktoś, to przejdź na tryb ręczny - ale po co wydałem pieniądze na tzw. full automat. Nowe wersje stają się w sposób nieświadomy ( lub świadomy) wersjami, przy których cały czas trzeba grzebać. Dla przeciętnego użytkownika, zmiany nie wiele mówią np. w nowej wersji ,,x" wydłużono / skrócono jakiś tam czas. Ale nie jest wytłumaczone dlaczego, co ta zmiana powoduje, co zyskujemy itd. Często, gdy pojawia się jakiś problem na forum, jest odpowiedź - ściągnij nową wersję sterownika. Czy to znaczy, że po wypuszczeniu nowej, stara działa gorzej ??? raczej nie. Mój teść już np. tego nie ogarnia, przyznam się szczerze, że mnie już też pomału się nie chce.
Reasumując - chciałbym konkretne stwierdzenia, przy ważniejszych parametrach
typu: co się dzieje, gdy zmieniamy jakiś parametr. Może to dla kogoś ma małe znaczenia, ale ja z wykształcenia jestem fizykiem i po prostu jestem do tego przyzwyczajony. Podejrzewam, że gdyby w instrukcji było napisane, że np. zmiana częstości podawania paliwa, powoduje np. zapadanie kopczyka, to jeżeli komuś by się kopczyk zapadał to wiedziałby co zrobić itd. itp. Najważniejsze jest aby piec ustawić do swoich potrzeb i warunków - żeby grzebać w ustawieniach, trzeba wiedzieć w których można a których lepiej nie ruszać, bo ich zmiana i tak nic nie da. Ja ( i wielu nowych również) np. w pierwszych miesiącach skupiłem się na przedmuchach podczas podtrzymania a mój piec prawie się nie odstawiał - więc łatwo się domyśleć jakie zaobserwowałem efekty ! Ogólnie to nie narzekam, piec pracuje ok ale jeżeli mówimy o poradniku palacza, to mnie właśnie tego brakuje.
Pozdrawiam
2014-12-13 22:36
  Magmarjo Posts: 131 Ostrzeżenie: 0
Popieram oskarusa jako laik zaczynający palenie w piecu ze sterownikiem przedtem mieliśmy zwykły piec, którym ogrzewaliśmy 25 długich lat oby Ogniwo choć połowę tego wytrzymał  dlatego też wolałabym "kawę na ławę" jeśli można prosić małż mi nie pomoże a tu mogę się dowiedzieć jak eksploatować umiejętnie piec za pomocą sterownika itd
dodane 2014-12-13 21:36Witam piec dzisiaj wygasł ale na głowie ciągle malowanie i czujniki dalej w wiązce  ale dwa wyczyszczone(od spalin i od CO) co mnie dzisiaj tu sprowadza?Znowu mam "dziurę" w palniku a z tylnej strony rośnie wieża Eiffla! Pale grzecznie w automacie i za poradami kolegów zrobiłam korekty dmuchawy -1 a podajnika 7 spojrzyjcie proszę na mój piec,pozdrawiam 
2014-12-13 22:56
  gregor40 Posts: 361 Ostrzeżenie: 0
Magmarjo napisał » 2014-12-13 21:36
Popieram oskarusa jako laik zaczynający palenie w piecu ze sterownikiem przedtem mieliśmy zwykły piec, którym ogrzewaliśmy 25 długich lat oby Ogniwo choć połowę tego wytrzymał  dlatego też wolałabym "kawę na ławę" jeśli można prosić małż mi nie pomoże a tu mogę się dowiedzieć jak eksploatować umiejętnie piec za pomocą sterownika itd
dodane 2014-12-13 21:36Witam piec dzisiaj wygasł ale na głowie ciągle malowanie i czujniki dalej w wiązce  ale dwa wyczyszczone(od spalin i od CO) co mnie dzisiaj tu sprowadza?Znowu mam "dziurę" w palniku a z tylnej strony rośnie wieża Eiffla! Pale grzecznie w automacie i za poradami kolegów zrobiłam korekty dmuchawy -1 a podajnika 7 spojrzyjcie proszę na mój piec,pozdrawiam 



Koledzy tak poradzili , że piec wygasł. Korekta dmuchawy na -1 to niestety pomyłka, piec cały czas chodzi, nie może dojść do zadanej.
Jakim węglem palisz? To może coś zaradzimy.
2014-12-14 00:01
  Magmarjo Posts: 131 Ostrzeżenie: 0
Z z KWK Bobrek  eko-groszek Pieklorz.
2014-12-14 00:14
  gregor40 Posts: 361 Ostrzeżenie: 0
Magmarjo napisał » 2014-12-13 23:01
Z z KWK Bobrek  eko-groszek Pieklorz.



To nie będzie łatwo! W auto może być problem.
Ok, czy zawirowacze są na miejscu, te szabelki pokręcone?
Jeszcze pytanko, jak przy -1 korekcie wygląda palnik, dziura już wiem, a sadza?Jaki dymek?
2014-12-14 00:16
  Olek85 Posts: 990 Ostrzeżenie: 0
Magmarjo napisał » 2014-12-13 23:01
Z z KWK Bobrek  eko-groszek Pieklorz.


Ja pieklorza wziąłem na próbę 100 kg  i zrezygnowałem z niego, strasznie koksował
2014-12-14 10:36
  marian_ben Posts: 134 Ostrzeżenie: 0
[quote author="Magmarjo"  
dodane 2014-12-13 21:36Witam piec dzisiaj wygasł ale na głowie ciągle malowanie i czujniki dalej w wiązce  ale dwa wyczyszczone(od spalin i od CO) co mnie dzisiaj tu sprowadza?Znowu mam "dziurę" w palniku a z tylnej strony rośnie wieża Eiffla! Pale grzecznie w automacie i za poradami kolegów zrobiłam korekty dmuchawy -1 a podajnika 7 spojrzyjcie proszę na mój piec,pozdrawiam 



Witam
kocioł wygasł po wcześniejszych ustawieniach,-(5 sek. podajnik, -1 dmuchawa) , poleciłem Ci -(7-8sek. , -1 dmuchawa), obserwowałem wczorajsze uruchomienie ok.godz.18 ,kocioł po kilku godzinnej przerwie w miarę szybko nagrzał dom (temp. wew. 22st.),a o godz. 20 min 40 nawet się odstawił. Gdy stwierdziłaś ,że kopczyk się zapada należało (po przełączeniu na tryb ręczy) włączyć na kilkanaście sek. podajnik ,aby utworzyć kopczyk-następnie przełączyć na automat. Po paru godzinach obserwacja,jeżeli sytuacja na palniku się powtórzy t/z ,, dziura"- zwiększyć o 1 sek podawanie.  Kol. Magmario, sterownik to komputer który realizuje swoje zadania miedzy innymi na podstawie danych ,które zbiera z czujników. Piszesz ,że czyściłaś czujniki -spalin (to rozumiem),ale czujnik CO,gdzie on CI się zabrudził-jego miejsce jest w (rurce,pochwie )kotła w górnej ,tylnej stronie obok rury wyprowadzenia (GORĄCEJ) wody CO.Po włożeniu czujnika CO należy uszczelnić (rurkę,pochwę), np.folią aluminiową ,czujnik powrotu mocujemy na rurze powrotnej jak najbliżej kotła (max) 15 centymetrów od niego,powinien dobrze przylegać ,a następnie ocieplić .
P.S
przepraszam za tą łopatologię,ale WAŻNE
2014-12-14 13:23
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Paliłem Pieklorzem końcówkę zeszłego sezonu i kupiłem go na ten( jeszcze nie zasypałem). Nie było tak źle.Moim zdaniem dobry opał.Kaloryczny i mało popiołu.Chyba,że to nie ten sam Pieklorz.No i ja palę na ręcznym.
2014-12-14 21:50
  Luke Posts: 194 Ostrzeżenie: 0
Pieklorz z Bobrka bardzo spieka. Pieklorz z Piekar jest ok.
First pagePrevious page25 / 108Next pageLast page
Users on-line: wykosowo