Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page85 / 109Next pageLast page
2017-01-21 16:08
  leON22 Posts: 5832 Ostrzeżenie: 0
maniek43 "z gówna bata nie ukręcisz" miał z marketu ok.22MJ wymaga nie lada ustawień w spalaniu grupowym , chyba najlepszy do tego typu opału jest automat , chociaż i tu wskazana korekta nadmuchu , pozdrawiam
2017-01-21 16:19
  maniek43 Posts: 87 Ostrzeżenie: 0
Prawde mówiąć jak to wyschło to zmieniło barwe z czarnej na brązową.być może był to miał z brunatnego.Nie będe wymieniał nazwy ale na opakowaniu jest pigwin.W nowym sezonie spróbuje na jakimś markowym miale
2017-01-21 17:38
  pab11o Posts: 511 Ostrzeżenie: 0
Witam 
Dziś byłem na składzie kupić na próbę 10 worków wesołej. Od sprzedawcy dostałem taką kartkę
2017-01-22 09:46
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Ja paliłem prestige classic a teraz palę wesołą i nic nie zmieniałem w ustawieniach pieca po zmianie węgla. Idzie idealnie. Z classica było sporo popiołu i trochę skwarków. Z wesołej skwarków prawie nie ma, popiołu też mniej.
2017-01-22 11:32
  procho Posts: 562 Ostrzeżenie: 0
Po skończeniu tego zasypu zaczynam palić Żółtą Iskrą (zapas 1t) lub Seledynową Iskrą (zapas 1t) - ale raczej ze skłonnością na zółtą - ta seledynowa pozostanie na wiosnę raczej. Teraz kocioł pracuje na eCoal z groszkiem Prestige Premium i spala się dobrze - pozostają jedynie kruche białe kawałeczki które rozpadają się w rekach. Ciekaw jestem jak będzie z tą iskrą i z ilością popiołu. 
P.S. żadnych korekt nie wprowadzałem do eCoal, wyłączyłem siłownik 4D ustawiając zawór otwarty praktycznie na maksa. Temperaturę w pomieszczeniach reguluję zaworami termostatycznymi na grzejnikach (poza drabinkami które są bez termostatów)



2017-01-22 12:13
  pab11o Posts: 511 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-01-22 09:46
Ja paliłem prestige classic a teraz palę wesołą i nic nie zmieniałem w ustawieniach pieca po zmianie węgla. Idzie idealnie. Z classica było sporo popiołu i trochę skwarków. Z wesołej skwarków prawie nie ma, popiołu też mniej.


Jak patrzę na twój wykres to nie wiem co powiedzieć. Zawór 4-d kręci się prawie non stop.
2017-01-22 12:44
  cler Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam

To mój pierwszy post na forum. I pewnie zaraz zostane odesłany do czytania forum. Lecz już go troche studiowałem.
Chciałem się was zapytać czy spalanie ekogroszku na poziomie 25 kg dziennie to dużo czy nie dodam że testowałem juz wiele ekogroszkow tych tanich i tych najdrozszych wielkiej różnicy w spalaniu niewidze. Mój dom to w sumie 110 m uzytkowych+ garaż i kotłownia które sa ogrzewane ciepłem wytworzonym przez piec+ poddasze które jest nie ogrzewane lecz w pełni ocieplone od dachu 25 cm wełny a ściany domu 15 cm styro. Jeśli ktoś okazał by sie tak dobry i spojrzał w moje ustawienia i cos doradził bylbym bardzo wdzieczny. Powoli zaczynam załowac ze nie wziałem pieca na gaz tak jak wiele osob mi radziło bo przy takich osiagach wychodzi ze gaz bylby tanszy.

2017-01-22 13:08
  pab11o Posts: 511 Ostrzeżenie: 0
twoje urządzenie jest nie udostępnione
2017-01-22 13:49
  cler Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Juz udostepniłem.   Dodam że jeszcze posiadam podłogówke okolo 40 m kw  na osobnym sterowniku.Zawór 4d na cao i zawór 3 d na podłogówce.


2017-01-22 13:55
  arti Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-01-22 09:46
Ja paliłem prestige classic a teraz palę wesołą i nic nie zmieniałem w ustawieniach pieca po zmianie węgla. Idzie idealnie. Z classica było sporo popiołu i trochę skwarków. Z wesołej skwarków prawie nie ma, popiołu też mniej.

Tą wesołą z kareny miałęś?
2017-01-22 14:20
  pab11o Posts: 511 Ostrzeżenie: 0
cler napisał » 2017-01-22 13:49
Juz udostepniłem.   Dodam że jeszcze posiadam podłogówke okolo 40 m kw  na osobnym sterowniku.Zawór 4d na cao i zawór 3 d na podłogówce.



Może i udostępniłeś ale ja nadal mam brak dostępu
2017-01-22 14:29
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Zobacz na moją temp. powrotu ustawioną.
Palę wesołą z bio-polu.
2017-01-22 16:10
  ilkus1 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Mam pytanie odnośnie wymiany pompy CO .Dom parter + piętro + poddasze .Razem około dwieście metrów w tym dwie podłogówki w łazienkach i w całym domu po zliczeniu żeberek  190 (instalacja nowa)Obieg wymuszony,brak termostatów ,tylko zawór trójdrożny..Obsługuje to jedna pompa Grundfus25 PO-60C.Jaką polecacie energoszczędną pompę i czy może być np 25-40 .Bo z tego co tez czytałem to większość instalatorów montuje pompy większe tak jak kotły na wszelki wypadek.
2017-01-22 16:49
  maniek43 Posts: 87 Ostrzeżenie: 0
Ja kolego wstawiłem pompe IBO BETA energooszczędną.Ktoś powie ze nie firma.ale tez nie duze pieniądze coś koło 250 zl
2017-01-22 21:46
  Rafratek Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Witam, w miarę ocieplenia na zewnątrz po mrozach zacząłem zmniejszać zakres na zaworze 4D (obecnie ok. 4,5/10 na grzejniki), spalanie jest OK - obecnie mniej więcej 15-18 kg na dobę ale wyciągam dość dużo niespalonego węgla z takim węglowym ciemnym popiołem). Temperatura w domu jest OK (trochę mniejsza niż pokazuje schemat). Zmniejszyłem trochę podawanie na automacie do 3 sek, ale dmuchawę zostawiłem na +3% (ok. 39%) ale nic nie pomogło a trochę boję się dodawać żeby temperatura spalin nie poszła do góry i nie dmuchać ciepła w komin (obecnie 110 - 150C). Kopczyk jest prawie równo w brzegiem palnika, ale ten ogień przy 39% jest taki średni.

proszę o porady
pozdrawiam
2017-01-22 22:02
  cler Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Jakie warunki musza zainstniec zeby piec wszedl  w tryb podtrzymania??
2017-01-22 22:15
  caffe23 Posts: 1244 Ostrzeżenie: 0
cler napisał » 2017-01-22 22:02
Jakie warunki musza zainstniec zeby piec wszedl  w tryb podtrzymania??

Aby uruchomił się tryb podtrzymania temperatura na kotle nie powinna spaść poniżej zadanej + histereza w czasie jaki masz ustawiony w ustawieniach spalania / tryb podtrzymanie / czas postoju podajnika. U ciebie jest to 45 minut.

2017-01-22 22:16
  pab11o Posts: 511 Ostrzeżenie: 0
Wolne wychładzanie piec i wysoka histereza
2017-01-22 22:38
  cler Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Moglibyście doradzić co pozmieniać w moich ustawieniach żeby mój kociolek wchodził w ten tryb bo jak narazie to działa. na okraglo. A nie mam innych pomysłów na obniżenie spalania.
2017-01-22 22:53
  pab11o Posts: 511 Ostrzeżenie: 0
Termostaty masz na grzejnikach?
First pagePrevious page85 / 109Next pageLast page
Users on-line: